Samen grenzen verleggen met digitale technologie Slim - Smart Region

Smart Region vrouw met bril
 • Slim
 • Schoon
 • Sociaal

We leven in een tijd van digitalisering, automatisering en robotisering. Maar ook in een tijd met grote demografische en ecologische veranderingen. Met de focus Slim - Smart Region werken we aan de wendbaarheid van mensen, teams en organisaties. Zodat we optimaal van nieuwe technologie profiteren.

Innovatie is de sleutel tot het toekomstbestendig bij elkaar brengen van die trends en samen grenzen te verleggen. Welke kansen bieden digitale technologieën, hoe vergroot je de wendbaarheid en flexibiliteit van mensen, teams en organisaties? En welke rol speelt (publiek-private) samenwerking hierin? 

Onze thema's

Alle activiteiten van Slim - Smart Region verdelen we onder in de volgende thema’s:

 • 285928 De HAN lanceert eind juni de Technohub Digital Twin, samen met een aantal bedrijven en het Graafschapcollege. Varex medewerker Sjoerd Hermsen

  Digital Twin

  Een digital twin is een virtuele weergave, nabootsing, van een product, proces of dienst. Met een digital twin optimaliseer je processen, monitor je nieuwe ontwikkelingen of test je zonder dat het fysiek al bestaat. Wat zijn de mogelijkheden en toepassingen van deze digitale technologie?

 • null

  Artificial Intelligence

  Dit grote gebied van kennis biedt onkenbaar veel mogelijkheden met data als basis. Deze data lost allerlei soorten maatschappelijke -, organisatie- en technische vraagstukken op door zichzelf kennis aan te leren. Hoe kom je hieraan en wat kun je ermee?

 • 34645 Studenten overleggen bij werkplekken Engineering gebouw

  Innovatieve leeromgeving

  Het werken in de driehoek met werkveld, onderwijs en onderzoek is geen vanzelfsprekendheid. Het vraagt om wel overwogen keuzes in ontwerp van leerproces, (didactische) uitvoering en verbinding met betrokken partners. Hoe zorg je ervoor dat het adaptieve en innovatieve vermogen van (aanstormende) professionals zich optimaal ontplooit?

 • 372455 Samenwerken is belangrijk in een innovatie ecosysteem.

  Adoptieve organisatie

  De digitale revolutie raast over organisaties heen. Niet alle organisaties weten hoe hier mee om te gaan. Het vraagt om een nieuwe balans tussen enerzijds het reguliere proces en anderzijds leren pionieren en innoveren in het ecosysteem. Hoe implenteer je die balans?

BEKIJK DE HOOGTEPUNTEN STUDIEJAAR '22-'23
 

Samen terugblikken

Mooi moment om enkele hoogtepunten vanuit het zwaartepunt Slim - Smart Region te bekijken. Klik op onderstaand overzicht en ontdek wat bundeling van krachten oplevert gedurende 1 studiejaar! 

 

425179 Illustratie zwaartepunt Smart Region
Laat het ons weten
 

Samen grenzen verleggen met Slim - Smart Region?

Werk jij bij een bedrijf/instelling en wil jij met ons grenzen verleggen met digitale technologie? Wij werken graag samen aan de maatschappelijke uitdagingen rondom digitalisering. Dit doen wij vanuit ons onderwijs en onderzoek in nauwe samenwerking met het werkveld. Heb je een interessant (nieuw) thema? Laat het ons weten. Samen maken we het verschil!​

372454 Belangrijke termen die van toepassing zijn bij een innovatie ecosysteem en bij innovatie.
Maak kennis 

Ons team

Veel mensen binnen en buiten de HAN zijn betrokken bij het zwaartepunt Slim - Smart Region. Hier zie je de leden van het kernteam. Neem gerust contact op als je meer wilt weten.

Kernteam

Maarten van Gils

Programmamanager Smart Region en Lector Smart Business, Academie Organisatie en Ontwikkeling
portret Maarten van Gils

Annelies Dickhout

Senior beleidsmedewerker, Academie Organisatie en Ontwikkeling
Annelies Dickhout

Inez Kohlmann

Onderzoeker, Academie Engineering en Automotive
2002af5e-0cfb-11ee-a741-02565807075b Portretfoto Inez Kohlmann 2022 smart business lectoraat

Han ten Berge

Beleidsadviseur, Academie Organisatie en Ontwikkeling
2a38fe0c-0cfa-11ee-aa77-02565807075b Portretfoto Han ten Berge, kernteam Smart Region

Lois Kiekebosch

Beleidsadviseur, Centrale Staf Onderwijs, Onderzoek, Kwaliteitszorg
null

Marlous van den Tooren

Procescoördinator, Academie Financieel Economisch Management
null

Stef Nagtzaam

Marketing- en communicatieadviseur, Services Marketing, Communicatie en Voorlichting
null

Nieuws en verdieping

Ruimtelijke inrichtingLogistiek aan het stuur
Stockfoto auto's in de mist
372455 Samenwerken is belangrijk in een innovatie ecosysteem.
279071 wijkverpleging thuiszorg met man thuis
Studiejaar 2022-2023 bij Slim - Smart RegionTerugblik zwaartepunt Slim
252313 Smart Region vrouw met bril
554695 Semiconductor Packaging is een minor voor studenten automotive, elektro, werktuigbouw, chemie en mechatronica. Hiervan is op 28 augustus 2023 een vierde jaargang gestart.
Detailfoto twee studenten met laptop
39174 studeren aan de HAN, FEM commerciele economie, accountancy, finance

Projecten Smart Region

Flexibele werkinstructies

Effectieve werkinstructies stellen mkb werknemers beter in staat om de assemblage goed uit te (blijven) voeren in een omgeving met variëteit. In het project Flexibele werkinstructies willen we onderzoeken hoe werkinstructies contextgevoelig en flexibel gemaakt en gebruikt kunnen worden.

33999 smart industry deeltijd fabriek

DEMAND

Organisaties beschikken vaak over vele dataketens. Hoe meer datastromen, hoe complexer het geheel en hoe groter de behoefte aan structuren om deze te integreren en te managen. Het project DEMAND helpt data-gedreven organisaties die hier hulp bij willen met nieuwe methodologieën en tooling.

481810 Vrouw en data

't Werkt!

Beroepen veranderen steeds sneller van inhoud. Sommige beroepen verdwijnen, andere beroepen verschijnen. Dat vraagt veel van professionals in opleiding. Het is belangrijk dat zij leren anticiperen op, en omgaan met, die veranderingen door nieuwe vaardigheden te leren.

Docent overlegt met studenten

Prepareren voor innoveren

We verwachten veel van onze studenten als ze straks de wijde wereld ingaan. Als toekomstige professionals worden zij geconfronteerd met complexe maatschappelijke vraagstukken. Die liggen bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg, gelijke kansen in het onderwijs en klimaatverandering.

34645 Studenten overleggen bij werkplekken Engineering gebouw

Technohub digital twin

Wat is digital twin? Wat kan het betekenen voor mkb bedrijven in de Achterhoekse maakindustrie? Dankzij de technohub worden betere professionals in de maakindustrie opgeleid en kunnen maakbedrijven hun productieproces slimmer inrichten.

285927 De HAN lanceert eind juni de Technohub Digital Twin, samen met een aantal bedrijven en het Graafschapcollege. Weergave van productiehal Varex te Doetichem.

Fieldlab digital twin

Wat is digital twin? Voor grote technische bedrijven maakt deze digitale technologie al onderdeel uit van de bedrijfsvoering. Wat kan het betekenen voor mkb bedrijven in de Achterhoekse maakindustrie? De komst van een fieldlab digital twin levert kennis en kunde op voor de maakindustrie.

9efd64ac-0cf1-11ee-91ee-02565807075b Smart Region digital twin bij Varex Imaging. Dit betreft een calibratie handeling van de paddle welke gebruikt wordt voor borstonderzoek.

Pilot skillshub Euregio

Sinds november 2020 doet de HAN met de Gemeente Nijmegen, de Stadt Duisburg en de Stadt Moers onderzoek. Dit gebeurt in het project ‘Pilot Skillshub Euregio’ (INTERREG VA NL-D). Het is de gezamenlijke basis voor een meer op skills gebaseerde Euregionale arbeidsmarkt.

collega's in gesprek op kantoor

Innovatiehubs 3.0: een lerend netwerk voor het regionale MKB

MKB’ers staan voor de uitdaging om technologische processen en digitaliseringsprocessen te implementeren in hun bedrijf. Meegaan in de 4e revolutie is voorwaarde voor hun voortbestaan. In Gelderland blijken innovatiehubs een succesvol instrument te zijn om innovatie in het MKB te bevorderen.

Digitaal Skills Paspoort voor Vakmensen - Slimme Mensen

Hoe zorg je dat vakmensen passend werk vinden? Zodat ze gemotiveerd en gezond blijven? En werkgevers de juiste mensen voor een functie vinden? De oplossing is een Digitaal Skills Paspoort voor Vakmensen. Waarin vakmensen inzicht krijgen in hun actuele skills. En er geen mismatches meer zijn.

groep mensen achter laptop informeel

House of Skills, 13 ontwerpprincipes voor een Krachtige Leerwerkomgeving

Vanuit het Lectoraat Leren tijdens de Beroepsloopbaan participeert HAN University of Applied Sciences in het project House of Skills (HoS). De HAN deed de afgelopen twee jaar voor House of Skills onderzoek naar de ‘krachtige leer- werkomgeving’.

twee vrouwen in gesprek
Maak kennis 

Onze vaandeldragers

Hier zie je onze vaandeldragers die allen een mooie bijdrage leveren in het vormgeven en verder uitdragen van de thema's van het zwaartepunt.

Vaandeldragers

René Bakker

Adviseur Networked Applications
588dae5a-0cfb-11ee-9961-02565807075b Portret René Bakker mbt afscheid en pensioen. Over betrokkenheid bij Smart Region en Digital Twinning.

Stijn Hoppenbrouwers

Lector Data & Knowledge Engineering, Academie IT en Mediadesign
Profielfoto Stijn Hoppenbrouwers

Germonda Mooij

Onderzoeker Data & Knowledge Engineering, Academie IT en Mediadesign
25a59468-0cf5-11ee-9f7a-02565807075b Pasfoto Germonda Mooij, teamlid Smart Innovation projectleider Digital Twinning, focusgebied Smart Region, onderzoeker AIM

Marijn Siebel

Onderzoeker Data & Knowledge Engineering, Academie IT en Mediadesign
bfeec596-0cf8-11ee-9a71-02565807075b Academie IT en Mediadesign. Lectoraat MBIS. Portretfoto Marijn Siebel.

Marij Striekwold

Beleidsmedewerker, Academie IT en Mediadesign
null

Jos Sanders

Lector Leren tijdens de Beroepsloopbaan, Academie Organisatie en Ontwikkeling
Lector Jos Sanders

Maureen Elshof

Onderzoeker Strategie en Werkveld, Academie Gezondheid en Vitaliteit
null

Hilde de Groot

Onderzoeker Smart Business, Academie Organisatie en Ontwikkeling
cd8cba76-0cfa-11ee-9cfe-02565807075b Portretfoto Hilde de Groot 2022 smart business lectoraat

Els van der Pool

Lector Human Communication Development, Academie Business en Communicatie
a7f51e96-0cf7-11ee-bf42-02565807075b Lector Els van der Pool

Pierre Gorissen

Associate lector Leren met ict, Academie Educatie
Lector Pierre Gorissen

Wietske Kuijer

Lector Responsief Beroepsonderwijs, Academie Educatie
343413 Portret, onderzoek

Aimée Hoeve

Onderzoeker Responsief Beroepsonderwijs en Leren tijdens de Beroepsloopbaan, Academie Educatie
192165 Aimee Hoeve

Sander Berendsen

Lerarenopleider, Academie Educatie
04639df2-0cf7-11ee-ab92-02565807075b Portretfoto Sander Berendsen voor Smart Region

Mariëlle Verhoef

Onderzoeker Responsief Beroepsonderwijs, Academie Educatie
343402 Portret, onderzoek

Hubèrt Bijsterveld

Docent-onderzoeker, Academie Organisatie en Ontwikkeling
cce74b36-0cfa-11ee-974e-02565807075b Portretfoto Hubèrt Hubert Bijsterveld 2022 smart business lectoraat

Gerben Muller

Docent, Academie Engineering en Automotive
39495be8-0cfb-11ee-807d-02565807075b Profielfoto Gerben Muller

Vincent Wiegel

Lector Lean, Academie Engineering en Automotive
aff826c4-0cf7-11ee-b878-02565807075b Portretfoto Vincent Wiegel

Herold Cremer

Docent-onderzoeker, Academie Engineering en Automotive
f00b15da-0cf4-11ee-91e4-02565807075b Herold Cremer portret

Gerlinde Oversluizen

Onderzoeker Lean, Academie Engineering en Automotive
ad9ea088-0cf7-11ee-afd6-02565807075b Portretfoto Gerlinde Oversluizen

Yvonne Peterman

Docent, Academie Organisatie en Ontwikkeling
cdbe74f8-0cfa-11ee-a147-02565807075b Portretfoto Yvonne Peterman 2022 smart business lectoraat

Erik Folgering

Projectmanager, Academie Engineering en Automotive
e4c90694-0cf1-11ee-a99e-02565807075b Erik Folgering, SEECE

Astrid Hoge

Academiedirecteur, Academie IT en Mediadesign
bfaac846-0cf8-11ee-bdf5-02565807075b Academie IT en Mediadesign. Portretfoto Astrid Hoge

Harmen Neidig

Academiedirecteur, Academie Toegepaste Biowetenschappen en Chemie
null

Rene Tönnissen

Academiedirecteur, Academie Sport en Bewegen
246915 Portretfoto René Tönissen DLWO magazine

Dennis Moeke

Lector Logistiek en Allianties, Academie Organisatie en Ontwikkeling
885e7a10-0cec-11ee-b172-02565807075b LM Lector Dennis Moeke

Désirée ten Have

Beleidsmedewerker, Academie Financieel Economisch Management
null

Vincent Koek

Medewerker administratieve processen en systemen, Academie IT en Mediadesign
null

Slim - Smart Region draagt/droeg bij aan...

Ondernemerschap

Ondernemers staan voor lastige keuzes met betrekking tot vraagstukken als verduurzaming, digitalisering, samenwerken en groei (of juist krimp). Hoe pak je dat aan? Hiervoor gaan we terug naar de essentie van ondernemerschap: het ontdekken, creëren, ontwikkelen, evalueren en benutten van kansen!

33fd949a-0ce9-11ee-96ba-02565807075b koffiecorner, Overleg, samenwerken, koffie, corner, gesprek, finance, economie

Smart Production Centre

Het Smart Production Centre for Advanced Automotive Applications (SPC) richt zich op de ontwikkeling van geautomatiseerde processen. Deze processen zijn bedoeld ter ondersteuning van de ontwikkeling van lichtgewicht automotive onderdelen bij grootschalige fabrikage.

Twee studenten werken aan auto op hefbrug

Ethiek

Smart Region heeft een bijdrage geleverd aan het symposium Durf te Denken! Meer dan 250 HAN-medewerkers en -studenten hebben ervaren hoe toegepaste filosofie en ethiek helpen bij de grote uitdagingen van onze tijd.

377869 Filosofie op de HAN, Durf te denken evenement, stockphoto 2022

Onderwijsinnovatie

Onderzoek bij de HAN levert waardevolle kennisproducten op, zoals publicaties en scripties. We vinden het belangrijk dat deze producten goed vindbaar en toegankelijk zijn. Het Open Science Platform is een digitaal platform waar studenten, onderzoekers en ondernemers elkaar vinden en kennis met elkaar delen. Kennis waar we dankzij slimme technologie

null

Additive Manufacturing

Additive Manufacturing is een belangrijke digitale technologie en is nog volop in ontwikkeling. Het bedrijfsleven heeft behoefte aan toepassingsgericht onderzoek om deze technologie succesvol(ler) te kunnen gaan benutten en de potentie voor organisatie en businessmodellen daarvan in te kunnen zetten.

234451 null
Door de hele HAN
 

Slim schoon sociaal in het onderwijs

Om docenten te helpen om slim, schoon en sociaal nog meer te integreren in de les, is een menukaart slim schoon sociaal in de les opgesteld vol met handige en inspirerende tools.

225843 Venndiagram Slim Schoon Sociaal
Blijf op de hoogte
 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van al het nieuws binnen Slim - Smart Region.

null

SDG's die passen bij onze regio

Op basis van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en de kracht van onze regio hebben wij de focus bepaald. De focus op samen grenzen verleggen met digitale technologie past bij Arnhem en Nijmegen. En het is een wereldwijd maatschappelijke uitdaging met mensen en organisaties wendbaar te houden.

 • Industrie, innovatie en infrastructuur, passend bij Smart Region - slim
 • Duurzame steden en gemeenschappen, passend bij Smart Region - slim
 • Partnerschappen om doelstellingen te bereiken, passend bij alle drie de zwaartepunten
 • Industrie, innovatie en infrastructuur, passend bij Smart Region - slim
 • Duurzame steden en gemeenschappen, passend bij Smart Region - slim
 • Partnerschappen om doelstellingen te bereiken, passend bij alle drie de zwaartepunten