Additive Manufacturing

Additive Manufacturing is een belangrijke digitale technologie in het landschap van Industrie 4.0 en is nog volop in ontwikkeling. Het bedrijfsleven heeft behoefte aan toepassingsgericht onderzoek om deze technologie succesvol(ler) te kunnen gaan benutten en de potentie voor organisatie en businessmodellen daarvan in te kunnen zetten. HAN Slim - Smart Region helpt hierbij.

234451 null
 • Slim
 • Schoon
 • Sociaal

Additive manufacturing is het proces van het maken van voorwerpen uit 3D-modelgegevens die laag voor laag worden opgebouwd via verschillende printtechnieken. Naast het printen, 3d productieproces en -toepassingen ligt ook een essentie in de keten, tussen business en technologie.

Team Additive manufacturing

Herold Cremer

Docent-onderzoeker, Academie Engineering en Automotive
352406 Herold Cremer portret

Hubèrt Bijsterveld

Docent-onderzoeker, Academie Organisatie en Ontwikkeling
null

Voordelen van 3d printenWaarom Additive Manufacturing?

 • Flexibel opschalen;
 • Een massaproduct personaliseren;
 • Locatieonafhankelijk produceren;
 • Maximale vrijheid van productievorm.
30285 Studenten bij 3D-printer in Fablab

Additive Manufacturing

Als digitale technologie is additive manufacturing geëvalueerd van een niche toepassing voor prototyping naar hoogwaardige industriële serie producten die steeds meer hun ingang vinden in bedrijven in de context van Industry 4.0. Ook hier liggen kansen voor mkb'ers.

Bij additive manufacturing wordt naast de technologische aspecten ook gestreefd naar kennis en inzicht in (nieuwe) businessmodellen, (rand-)voorwaarden en supply chains voor het succesvol inzetten van additive manufacturing.

Hoe?

Het HAN zwaartepunt Slim- Smart Region  initieert en versterkt verbindingen, opdat intensieve samenwerking gericht op het toegankelijk en toepasbaar maken van nieuwe digitale technologie tussen de HAN en mkb plaats gaan vinden. Dit doet zij door langdurige kennispartnerschappen aan te gaan welke impact hebben op het werkveld en het onderwijs. Zij stimuleert thema’s om voor het mkb grenzen te verleggen met nieuwe digitale technologie.

 

416736 Illustratie met de benefits of 3D printing

HAN Slim - Smart Region houdt zich bezig met...

 • Ontwikkelen en experimenteren met additieve manufacturing toepassingen in de maakindustrie en projectonderzoek
 • Via multidisciplinair, praktijkgericht onderzoek m.b.v.: minoren, afstudeerprojecten, stages, semesterprojecten en het bedrijfsgeoriënteerde FabLab.
 • Kennis delen over additieve manufacturing, strategische business mogelijkheden en technologische uitdagingen
 • Via o.a. ontmoetingen, samenwerkingen, webinairs, netwerkbijeenkomsten en lezingen.
 • Kennisborging /deling.
 • Onderzoeksresultaten en praktijk- ervaringen ter versterking van kenniscreatie- en toepassing met het mkb en onderwijs als ook via open projecten.

AnimatieKun je een kinderfiets 3D printen?

Project3D zwemprothese

Studenten, docent-onderzoekers en de specialist in orthopedische hulpmiddelen Proreva zorgen er dankzij de inzet van digitale technieken voor dat ook mensen met een handicap laagdrempelig kunnen zwemmen. Samen met de Academies Engineering en Automotive en Sport en Bewegen wordt op basis van ‘design bij testing’ met proefpersonen uit de doelgroep de ontwikkeling van een 3D geprinte prothese ingezet.  Dankzij mooie samenwerkingen, kennisdeling en de mogelijkheden van de hoogwaardige 3D Printers van het HAN Fablab bouwen we aan de toekomst. 
262875 Een voorbeeld van een automatisch gegenereerde prothese via 3D digitale technologie.

Nieuws en artikelen

Samen de grenzen van 3d printing verkennen

352261 Rode 3d geprinte kinderfiets voor kinderen met een beperking. Van RAAM, Smart Region

Groot bereik dankzij digitale technologie

264280 Voorbeeld van een prothese die via 3D digitale technologie ontwikkeld is, mede door student Rinse Timmerman.

Thuis spatschermen maken in mini-FabLab

243964 Fablab in huis opgesteld

Contact

Behalve op technologisch vlak biedt additieve manfuncturing ook mogelijkheden voor nieuwe business. Wanneer je additive manufacturing toepast, raak je de hele keten. Dit vraagt om nieuwe businessmodellen. Onze onderzoekers, docenten en studenten zien altijd kansen en mogelijkheden om dit samen op te pakken. 

Neem vrijblijvend contact op met:

Focus van de HANSlim - Smart Region

Ons leven en werk wordt digitaler. In het zwaartepunt Slim - Smart Region werken we aan de wendbaarheid van mensen, teams en organisaties. Zodat we optimaal van al die nieuwe technologie profiteren. We, dat zijn docenten, onderzoekers, studenten en ondernemers. Samen maken we deze regio superslim.   

Smart Region vrouw met bril

Blijf op de hoogte Abonneer op onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van al het nieuws binnen Slim - Smart Region.

null