Informatie voor ouders

Als ouder speel je een belangrijke rol bij de studiekeuze van je kind. Niemand kent je kind zo goed als jij, dat levert mooie inzichten op. Jij kunt je tiener geruststellen, inspireren en motiveren. Maar hoe pak je dat aan zonder te veel te pushen en te sturen? Ga er maar voor zitten pap of mam, deze pagina is speciaal voor jou!

Coverfoto achterkant Koosje magazine van moeder en zoon

begeleiden bij studiekeuze
 

podcast voor ouders

In deze podcastserie speciaal voor ouders zoekt presentatrice Eva Eijkhout voor je uit hoe je je kind begeleidt bij de zoektocht naar een passende studie. Ze praat met experts over alles wat jij wilt weten over studiekeuze: van het hoger onderwijs en generatie Z tot jouw houding als ouders en de invloed van motivatie. Fijn, zo leer jij je kind beter begrijpen en ontdek je wat je allemaal wel en niet kunt doen om te helpen.

527500 Foto van Evelyne Meens en Eva Eikhout tijdens het opnemen van de voltijd podcast voor de HAN.
Studiekeuze

Koosje - Studiekeuzemagazine voor ouders

Jij speelt als ouder een belangrijke rol in het studiekeuzeproces van je kind. Maar welke studie past bij je kind en hoe pak je dat aan? Hoe zit het hoger onderwijs in elkaar? Kan jij je kind motiveren om aan de slag te gaan? Hoe begeleid je zonder te sturen? Koosje, het studiekeuzemagazine voor ouders, staat vol persoonlijke verhalen, achtergrondinformatie en advies van experts op het gebied van loopbaanoriëntatie. En last but not least: veel tips van jongeren zelf.

Je leest over:

- Het puberbrein - Je kind helpen bij studiekeuze - De opmars van het tussenjaar - Zin en onzin van studiekeuzetests - Motiveren kun je leren - Zo praat je met je tiener en meer....

Cover HAN Koosje 2020

Mijn kind gaat starten met studiekeuze

Profielkeuze

Je kind zit in 3 havo of vwo en gaat een profiel kiezen. Een belangrijk begin. Want het profiel dat hij kiest bepaalt voor een deel welke opleiding hij na de middelbare school wel en niet kan doen. Denk jij mee? Op deze pagina (gericht op jongeren) lees je alles over het kiezen van een profiel.

379993 Welke kant ga jij op met je studiekeuze? Zo hak je de knoop door

Hoe motiveer je je kind?

Een studie die je kind leuk vindt en waar hij genoeg motivatie voor heeft om mee te starten? Hoe blijft je kind gemotiveerd? En wat als je kind nog niet weet wat hij wil studeren of wat hij leuk vindt? Jij kan hem helpen! Hoe? Dat lees je in het artikel.

379992 Twijfel je ook zo over je studiekeuze? Zo hak je de knoop door.

Kom samen naar de Open Dag

Bezoek samen een Open Dag. Bezoek opleidingen of voorlichtingen over studierichtingen of studiekeuze. Fijn ook om alvast de sfeer te proeven. Hoe is het om op de campus rond te lopen?

499374 Meisje houdt een bord vast met het woord 'open' erop.

Webinars Studiekeuze & Studeren

Als je kind een studiekeuze gaat maken, sta je ook als ouder voor een uitdaging. Daarom organiseert oudervoorlichter Hermien Miltenburg elk jaar gratis webinars over studiekeuze en studeren in het hbo. Over twijfels, extra ondersteuning of geldzaken bijvoorbeeld.

384321 Knoop doorhakken studiekeuze vraagtekens

Voor je kind: Aan de slag met studiekeuze

Studiekeuze. Een lastige keuze voor veel aankomende studenten. Waar moeten ze beginnen? Meer dan 1.000 opleidingen en hoe vind je nou net die ene opleiding waar je hart sneller van gaat kloppen? Een studiekeuze voor je kind hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Hoe? Dat lees je hier.

425170 Studiekeuze hbo-studie Open Dagen HAN

Mijn kind twijfelt

Help, mijn kind moet nu een studiekeuze maken!

Een studiekeuze maken is lastig voor je kind. En wat wil je als ouder graag helpen. Maar je kind wordt er alleen maar zenuwachtig van. De 1 mei-deadline komt in zicht en er moet een knoop doorgehakt worden. Wat moet je doen?

375980 Studiekeuze maken? Twijfel is het begin van wijsheid.

Voor je kind: Tips en oefeningen om de knoop door te hakken

Bekijk deze pagina boordevol tips en oefeningen die kunnen helpen bij het maken van keuzes. Ook de ervaringen en tips van studenten kunnen helpen een stap verder te komen en de knoop door te hakken.

384314 Knoop doorhakken studiekeuze vraagteken onderzoeken post it

Een tussenjaar nemen

Je kind is al een tijdje bezig met het vinden van de juiste opleiding, maar niets lijkt het helemaal te zijn. Je hebt samen gepraat, misschien zelfs met een decaan. Maar weet je kind niet wat hij wil studeren of komt hij er echt niet uit? Misschien is dan een tussenjaar een idee!

395620 Is een tussenjaar wat voor mij?

Mijn kind heeft een keuze gemaakt

Aanmelden doe je zo

Je kind is eruit en heeft een studiekeuze gemaakt. Dan is het tijd om je aan te melden! Bekijk hier samen alle stappen.

387948 aanmelden hbo-opleiding enroll hoe meld ik me aan

Flitsende start

Je kind start na de zomer met de studie, een spannende tijd. Waar gaat hij studeren, waar gaat hij wonen, hoe ziet de campus eruit en wanneer is de intro? Je kunt je kind helpen om zich goed voor te bereiden om zo een flitsende start te kunnen maken.

395614 Maak een flitsende start met je hbo-studie

Zo wordt studeren een succes

Meld bijzondere omstandigheden

Zijn er bijzondere omstandigheden die de studie van jouw kind kunnen beïnvloeden? Als hij dit op tijd aangeeft, kunnen we samen kijken wat hij nodig heeft om zijn studie te laten slagen. Denk aan een functiebeperking of chronische ziekte, maar ook studeren als topsporter, ondernemer of mantelzorger.

meisje in studieruimte rood haar slechtziend

Vraag persoonlijke begeleiding

Studeren doe je niet alleen. Loopt je kind tijdens zijn studie ergens tegenaan, dan staan zijn studentbegeleider en studieadviseur als eerste voor hem klaar. Daarnaast is er een heel netwerk van experts op het gebied van studiebegeleiding. Van decanen en studentenpsychologen tot de studentenkerk.

Mentorgesprek, FEM Finance Tax and Advice

Training en coaching

De HAN biedt ook allerlei gratis trainingen en cursussen voor studenten. Heel fijn als je kind beter wil plannen of moeite heeft met spelling. Maar ook als hij last heeft van studiestress en faalangst of studievertraging oploopt. Er zijn ook speciale trainingen voor studenten met autisme en AD(H)D.

Sticky notes met verschillende teksten

Student Support Centre

Wij willen graag dat jouw kind op de juiste plek zit. Twijfelt hij daarover? Dan is het belangrijk dat hij zich daarin gehoord, gezien, gekend en ondersteund voelt. Daarvoor kan hij terecht bij het Student Supprt Centre. Samen met onze coaches ontdekt hij wat voor hem de volgende stap is.

toekomstlokaal
Wat kost studeren?
 

Kosten

Als je kind gaat studeren, krijgt hij met heel wat nieuwe uitgaven te maken. Collegegeld en studieboeken, misschien ook de huur voor een studentenkamer en een nieuwe laptop.

Wist je dat 1e-jaars studenten meestal maar de helft van hun collegegeld hoeven te betalen? En dat jouw kind waarschijnlijk recht heeft op studiefinanciering? In Koosje gaan we daar dieper op in. Hier vind je een pagina over kosten die gericht is op jongeren zelf. En dan zijn er natuurlijk nog de sites van DUO en het Nibud.

Twee meiden studeren samen met boeken en laptop een meisje rood shirt

Veelgestelde vragen over studiekeuze

Veelgestelde vragen over studeren

Nieuws en artikelen

werken in de hal
Overheidsexperiment van startToelatingstoetsen voor de Pabo mogen later
33098 Juf en kinderen met Ipad
379992 Twijfel je ook zo over je studiekeuze? Zo hak je de knoop door.
298307 Armoede in beeld
32950 moeder achter laptop thuis studeren
369296 Coverfoto / headerfoto ontwerpwedstrijd ABE  toegevoegd door Lex Eggink
307074 Mannen studenten overleg hal
333567 HAN Open Dag voltijd 2021 2022 header meisje met lichtjes
vrouw luisterd met koffiebeker in hand