Informatie voor ouders

10 jaar geleden wist je kind het nog zo zeker: hij werd brandweerman of dolfijntrainer. Maar nu het einde van de middelbare school in zicht komt, blijkt dat hij tussen meer dan 1.000 hbo-studies kan kiezen. Keuzestress! Hoe help je hem daarbij?

Studiekeuzemagazine voor oudersKoosje

Jij speelt als ouder een belangrijke rol in het studiekeuzeproces. Koosje is een magazine dat jou helpt én inspireert. Hoe stimuleer je je kind bij het maken van de juiste studiekeuze? Hoe begeleid je zonder te sturen? En ook: past hbo wel bij jouw kind? Koosje staat vol persoonlijke verhalen, achtergrondinformatie en advies van experts op het gebied van loopbaanoriëntatie. En last but not least: veel tips van jongeren zelf.

Je leest over:

Eerste hulp bij keuzestress - Het puberbrein - Social media - Nieuwe beroepen - Motiveren kun je leren - Praten met je puber - Hbo of wo? - Tussenjaar - Je kind op kamers - Studeren met bijzondere omstandigheden - en nog veel meer!

Wat kun jij als ouder betekenen?Jouw rol

Jeetje, wat komt er veel op je kind af. En dat op een leeftijd waarop hij het nog lastig vindt om zijn keuzes te overzien. Gelukkig ben jij er om je kind gerust te stellen en te motiveren. Jij kent hem door en door, dus je kunt hem de nodig inzichten geven. 

Maar hij gaat het vooral zelf doen. Ga dus ook af en toe op je handen zitten: niet teveel sturen en bemoeien. Je kind moet in zijn leven nog veel grote keuzes maken en daar kan hij deze ervaring goed voor gebruiken. Geef hem de ruimte en het vertrouwen om deze keuze zelf te maken.  

Hoe pak je dat aan?  In Koosje lees je onder meer 3 interviews  met ouders en kinderen die vertellen hoe ze dit proces samen aangingen.  Je leest hoe je met je tiener praat .  En wat denk je van het artikel ‘Eerste hulp bij onmogelijk kunnen kiezen tussen studies’?

Studiekeuze event voor jullie samenZoek het uit

Komt je kind er nog niet uit? Kom op 26 oktober samen naar Zoek het uit!, hét studiekeuze event van de HAN. Tijdens dit gratis evenement volgen jullie 2 interessante workshops  naar keuze. Je kind leert zichzelf beter kennen en ontdekt wat zijn talenten zijn, bijvoorbeeld door het studiekeuzespel iQuest te spelen. En jij? Jij krijgt bijvoorbeeld handvatten hoe met je puber te praten tijdens de workshop 'Zo praat je met je tiener'. Of je duikt in thema's als motivatie talent en het puberbrein tijdens een sessie van Youngworks. 

Let op: er is een beperkt aantal plekken voor dit evenement beschikbaar. Zorg dat jij erbij bent!

Succesvol studeren

Hoe goed je kind ook zijn best doet, soms loopt het anders dan gehoopt. De cijfers liegen er niet om: 1 op de 3 studenten op het hbo gaat niet door naar het 2e jaar. Ongeveer de helft van hen wisselt van studie en/of instelling. De andere helft valt uit, wat wil zeggen dat ze in dat 2e jaar niet meer ingeschreven staan in het hoger onderwijs.

Hoe komt dat?

Een verkeerde studiekeuze wordt het vaakst als reden gegeven. Zo’n 50% van de uitvallers zegt te weinig tijd te hebben genomen voor een goede studiekeuze. Het komt ook voor dat jongeren andere verwachtingen van de studie hadden of dat de studie te zwaar was. Een bindend negatief studieadvies (BSA) gooit ook wel eens roet in het eten. Tot slot kan het zo zijn dat een student zich niet thuis voelt op de hogeschool, dat de manier van onderwijs hem niet aanspreekt of dat hij niet voldoende gemotiveerd is om te studeren.

Wat doen we daar aan?

Het belangrijkste is dat je kind bewust kiest voor een studie aan een hogeschool of universiteit die bij hem past. Hier lees je hoe hij dat aanpakt, en het staat ook in Koosje. Gaat je kind bij ons studeren? Dan doen wij er alles aan om zijn studie zo succesvol mogelijk te laten verlopen. 

 

Succesvol studeren Zo wordt studeren een succes

Wat kost studeren?Kosten

Als je kind gaat studeren, krijgt hij met heel wat nieuwe uitgaven te maken. Collegegeld en studieboeken, misschien ook de huur voor een studentenkamer en een nieuwe laptop. Wist je dat 1e-jaars studenten meestal maar de helft van hun collegegeld hoeven te betalen? En dat jouw kind waarschijnlijk recht heeft op studiefinanciering? Daar hoort vaak ook een studentenreisproduct bij en de mogelijkheid tot lenen. Soms zelfs een aanvullende beurs. In Koosje gaan we daar dieper op in, hier vind je er ook meer over. En dan zijn er natuurlijk nog de sites van DUO en het Nibud.