Informatie voor ouders

Als ouder speel je een belangrijke rol bij de studiekeuze van je kind. Niemand kent je kind zo goed als jij, dat levert mooie inzichten op. Jij kunt je tiener geruststellen, inspireren en motiveren. Maar hoe pak je dat aan zonder te veel te pushen en te sturen? Ga er maar voor zitten pap of mam, deze pagina is speciaal voor jou!

achterkant Koosje magazine van moeder en zoon

Help je kind bij:

richting bepalen en studie kiezen
Jij speelt als ouder een belangrijke rol in het studiekeuzeproces van je kind. Maar hoe pak je dat aan? Hoe motiveer jij je kind om met de studiekeuze aan de slag te gaan, zonder te veel te pushen en te sturen?
help je kind studiekeuze
aanmelden en studiestart
Wat leuk dat je kind komt studeren bij de HAN! Het is fijn als jij als ouder of verzorger even meekijkt wat er nu allemaal moet gebeuren. Is de aanmelding goed gegaan? Wat is matching, waar vinden jullie de boekenlijst en bij wie kan je kind straks terecht? Hier vind je de belangrijkste info op een rijtje.
Moeder en dochter lachend met letters

Handige pagina's voor jongeren

Hoe kies je een profiel?

Je kind zit in 3 havo of vwo en gaat een profiel kiezen. Een belangrijk begin. Want het profiel dat hij kiest bepaalt voor een deel welke opleiding hij na de middelbare school wel en niet kan doen. Denk jij mee? Op deze pagina voor jongeren lees je alles over het kiezen van een profiel.

Welke kant ga jij op met je studiekeuze? Zo hak je de knoop door

Aan de slag met studiekeuze

Hoe vind je nou net die ene opleiding waar je hart sneller van gaat kloppen? Op deze pagina voor jongeren geven we tips om een eerste richting te bepalen, daarna verder op onderzoek uit te gaan en uiteindelijk de knoop door te hakken.

Studiekeuze hbo-studie Open Dagen HAN
Wat kost studeren?
 

Kosten

Als je kind gaat studeren, krijgt hij met heel wat nieuwe uitgaven te maken. Collegegeld en studieboeken, misschien ook de huur voor een studentenkamer en een nieuwe laptop.

Wist je dat 1e-jaars studenten meestal maar de helft van hun collegegeld hoeven te betalen? En dat jouw kind waarschijnlijk recht heeft op studiefinanciering? In Koosje gaan we daar dieper op in. Hier vind je een pagina over kosten die gericht is op jongeren zelf. En dan zijn er natuurlijk nog de sites van DUO en het Nibud.

Studenten zitten aan tafel te werken

Nieuws en artikelen

Overheidsexperiment van startToelatingstoetsen voor de Pabo mogen later
Juf en kinderen met Ipad
Armoede in beeld
Coverfoto / headerfoto ontwerpwedstrijd ABE  toegevoegd door Lex Eggink
luisterd met koffiebeker in hand
in de hal
moeder achter laptop thuis studeren
Mannen studenten overleg hal
Twijfel je ook zo over je studiekeuze? Zo hak je de knoop door.