HAN University of Applied Sciences logo
Studiekeuze
Studiekeuze
Studiekeuze
Studiekeuze
Studiekeuze
Zoek
het uit
Open DagenArnhem & Nijmegen
StudierichtingenEerste richting bepalen

Studie kiezen? Bepaal je 1e richting

Studiekeuze. Oh man, als je dat woord hoort breekt het zweet je al uit. Want waar begin je? Hoe vind je dé hbo-studie tussen meer dan 1.000 opleidingen? Relax, dat doe je stap voor stap. Hier lees je hoe je dat aanpakt.

Hoe kies ik een hbo-studie?Studeer wat je liket!

Wist je dat jouw studiekeuze helemaal niet zo groot en ingewikkeld hoeft te zijn als het nu voelt? Je weet er al veel meer over dan je denkt. Check je Instagram, TikTok of YouTube. Waar ga jij stuk om? Wat geef jij een hartje of een duimpje? Wat maakt jou blij of juist boos? Studeer wat je liket!

Hulp bij studiekeuze

Bestel het Studiekeuzemagazine

De tips, tools en interviews in het Studiekeuzemagazine van de HAN helpen jou op weg bij je studiekeuze. Ontdek wat jouw keuzestijl is en lees de ervaringen van andere studenten. Je vindt in dit magazine ook alle voltijd opleidingen van de HAN. En je kunt het Studiekeuze Q&A mee bestellen. Die kaarten helpen je om je vragen op een rij te zetten én de antwoorden te vinden.

429596 Studiekeuzemagazine voor scholieren

Bepaal je studierichting

Vergeet die 1.000 hbo-opleidingen even. Kijk eerst eens naar de studierichtingen bij de HAN. Dat zijn er 10, klinkt al beter toch? Welke van de 10 vind jij interessant? Die studierichting(en) ga je verder onderzoeken. Stap voor stap duik je verder de trechter in, tot je uitkomt bij een aantal opleidingen die je tijdens een Open Dag verder kunt onderzoeken.

333571 Mix van studierichtingen 2021 header

Welke studierichting wil je op? Doe de test!

De Studierichtingentest van de HAN helpt jou om een eerste richting te bepalen. Met een paar klikken geef je aan waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Zo kom je er snel achter welke 3 studieclusters bij jou passen. Een studiecluster is een groepje opleidingen in een bepaalde richting. Die opleidingen ga je vervolgens verder onderzoeken.

395616 student op laptop geel uitzoeken regelen

Check wat je kunt met jouw profiel

In 3 havo of vwo ben je eigenlijk al gestart met je studiekeuze. Je kunt namelijk niet met elk profiel aan elke hbo-studie beginnen. Bekijk voor welke opleidingen jij met jouw profiel toelaatbaar bent.

384320 Knoop doorhakken studiekeuze vinkjes

Doe de studiekeuzetest van Icares

Wat vind je leuk, waar krijg jij energie van? En welke studies passen daarbij? Met deze vragenlijst van Icares en de HAN breng je in ongeveer 10 minuten in beeld wat jouw interesses op dit moment zijn. Het resultaat is een overzicht van opleidingen die bij die interesses aansluiten. Kies een paar studies die je verder gaat onderzoeken. Op een Open Dag bijvoorbeeld.

454690 heeft een studiekeuzetest nut en wat doe je met de uitslag

Waar wil jij studeren?

Studeren in Nijmegen

Wil jij in Nijmegen studeren? Een bourgondische stad met een relaxte sfeer. Én een echte studentenstad. Met moderne HAN campussen vlakbij station Heyendaal. Ontdek hier meer over de stad en de campus.

Nijmegen winkels in binnenstad

Studeren in Arnhem

Welkom in Arnhem! Een creatieve stad die bekendstaat als de culturele hoofdstad van Gelderland. Vanuit station Presikhaaf ben je zo op de HAN campus. Ontdek hier meer over de stad en de campus.

Arnhem winkelstraat met kerk

Open Dagen, Meelopen of proefstuderen?

Open Dag HAN

Proef de sfeer op de HAN Campus in Arnhem of Nijmegen. Afgelopen zaterdag was de Open Dag in Arnhem en komende zaterdag, op 1 april, vind de Open Dag in Nijmegen plaats. Zien we je dan?

425167 Studiekeuze hbo-studie Open Dagen HAN

Kom een dag Meelopen of Proefstuderen

Loop een dag mee met een student van een opleiding of volg een aantal proefcolleges samen met andere studiekiezers. Sommige opleidingen organiseren ook rondleidingen, online voorlichtingen of 1-op-1 gesprekken. Zo leer jij opleidingen nog beter kennen!

453886 Maak kennis met een hbo-opleiding, kom proefstuderen of meelopen

Hoe zit een hbo-opleiding in elkaar?

Wat betekent bachelor? Wat zijn studiepunten en hoeveel moet je er straks halen? Wat is het verschil tussen voltijd, deeltijd en duaal? Kun je ook van de havo naar het mbo, of van vwo naar hbo?

Al die routes en termen brengen je hoofd misschien een beetje op hol. Lees daarom meer over hoe het hbo in elkaar zit!

395619 selectie en plaatsing puzzel

Studeren met bijzondere omstandigheden?

Heb jij extra ruimte of begeleiding nodig om jouw talenten te ontplooien? Bijvoorbeeld omdat je studeert met een beperking. Of omdat je jouw topsport of onderneming met je studie wilt combineren. No problem! Laten we samen kijken wat jij nodig hebt en wat er bij jouw opleiding mogelijk is.

studeren met bijzondere omstandigheden

Veelgestelde vragen over studiekeuze

Veelgestelde vragen over studeren

Voor ouders en decanen

  • Mentorgesprek, FEM Finance Tax and Advice

    Zo blijft je decaan op de hoogte

    Je decaan kan jou inspireren en motiveren om met je studiekeuze aan de slag te gaan. Hij of zij denkt met je mee, weet hoe het zit en waar je moet zijn. Dan is het wel handig als je decaan op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen op de HAN rondom studiekeuzetools, samenwerkingsverbanden, voorlichting en events. Daarom hebben we een pagina gemaakt speciaal voor decanen en andere studiekeuzebegeleiders.

  • 60192 Moeder en dochter kijken naar letters

    Zo kunnen je ouders helpen

    Je ouders spelen een belangrijke rol bij jouw studiekeuze. Ze kennen je door en door en zien kwaliteiten van jou die je zelf niet eens doorhebt. Maar ze moeten niet te veel pushen en sturen, want het is jóuw studiekeuze. Hoe ze dat aanpakken? Vinden ze zelf ook wel eens lastig hoor. Daarom hebben we een pagina voor ze gemaakt vol tips. Daar vinden ze ook het gratis magazine Koosje, hét studiekeuzemagazine voor ouders. 

Stap 2: Duik de diepte in

Nu je weet welke richting je op wilt ga je een aantal studies verder onderzoeken. Vergelijk de opleidingen met elkaar om te ontdekken welke het beste bij jou past. Hoe je dat doet lees je hier!

384318 Knoop doorhakken studiekeuze vergrootglas zoeken