HAN University of Applied Sciences logo
Studiekeuze
Studiekeuze
Studiekeuze
Studiekeuze
Studiekeuze
Zoek
het uit
Open DagenArnhem & Nijmegen
StudierichtingenEerste richting bepalen

Studie kiezen? Bepaal je 1e richting

Studiekeuze. Oh man, als je dat woord hoort breekt het zweet je al uit. Want waar begin je? Hoe vind je dé hbo-studie tussen meer dan 1.000 opleidingen? Relax, dat doe je stap voor stap. Hier lees je hoe je dat aanpakt.

Hoe kies ik een hbo-studie?Studeer wat je liket!

Wist je dat jouw studiekeuze helemaal niet zo groot en ingewikkeld hoeft te zijn als het nu voelt? Je weet er al veel meer over dan je denkt. Check je Instagram, TikTok of YouTube. Waar ga jij stuk om? Wat geef jij een hartje of een duimpje? Wat maakt jou blij of juist boos? Studeer wat je liket!

StudierichtingenBepaal je 1e richting

Vergeet die 1.000 hbo-opleidingen even. Kijk eerst eens naar de studierichtingen bij de HAN. Dat zijn er 10, klinkt al beter toch? Welke van de 10 vind jij interessant? Die studierichting(en) ga je verder onderzoeken.

Stap voor stap duik je verder de trechter in, tot je uitkomt bij een aantal opleidingen die je tijdens een Open Dag verder kunt onderzoeken.

333571 Mix van studierichtingen 2021 header

Gratis bestellenStudiekeuze magazine

Hoe ontdek je wat je liket? Door op onderzoek uit te gaan! De tips, tools en interviews in het nieuwe Studiekeuzemagazine van de HAN helpen jou op weg. Ontdek jouw keuzestijl en onderzoek je interesses. 

Lees hoe andere studenten met de twijfels omgaan, of hun studie combineren met topsport of reizen. Natuurlijk vind je in dit magazine ook alle voltijd bachelors van de HAN. Wat is een bachelor eigenlijk? Lees je ook in het magazine!

Extra: Er zit ook een kaartspel bij, dat jou helpt om al je vragen op een rijtje te zetten en de antwoorden daarop te vinden.

301191 Covermodel studiekeuzemagazine Zoek het uit 2021. 7000 pixels hoog

Doe een studiekeuzetest

Een studiekeuzetest, heeft dat wel nut? Dat ligt eraan hoe je ermee om gaat. De uitslag van die test bepaalt niet welke studie jij uiteindelijk gaat volgen, maar het kan je wel helpen een richting te bepalen.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de Interessetest van Icares. Met die vragenlijst breng je in ongeveer 10 minuten in beeld wat jouw interesses op dit moment zijn. Dat geeft stof tot nadenken!

Twee studenten buiten voor R31 met laptop

Dit kun je studeren met jouw profiel

Je kunt niet met elk profiel aan elke hbo-studie beginnen. Bekijk in het schema voor welke opleidingen jij met jouw profiel toelaatbaar bent. 

Zit je op het mbo? Dan moet je een diploma op niveau 4 hebben.

30482 Student studeren

Kom je kennismaken?

​Een Open Dag is dé start van je studiekeuze. Proef de sfeer op de HAN Campus in Arnhem of Nijmegen en onderzoek de hbo-opleidingen die je op het oog hebt. Stel al je vragen aan studenten en docenten van de opleidingen, op de campus óf online.

En daarna? Leer een opleiding beter kennen tijdens een Meeloopdag, Proefstudeerdag of 1-op-1 gesprek.

333566 HAN Open Dag voltijd 2021 2022 header meisje op stoel roze achtergrond

Hoe zit een hbo-opleiding in elkaar?

Wat betekent bachelor? Wat zijn studiepunten en hoeveel moet je er straks halen? Wat is het verschil tussen voltijd, deeltijd en duaal? Kun je ook van de havo naar het mbo, of van vwo naar hbo?

Al die routes en termen brengen je hoofd misschien een beetje op hol. Lees daarom meer over hoe het hbo in elkaar zit!

studenten in de les, HBO Rechten, FEM

Voor ouders en decanen

  • Mentorgesprek, FEM Finance Tax and Advice

    Zo blijft je decaan op de hoogte

    Je decaan kan jou inspireren en motiveren om met je studiekeuze aan de slag te gaan. Hij of zij denkt met je mee, weet hoe het zit en waar je moet zijn. Dan is het wel handig als je decaan op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen op de HAN rondom studiekeuzetools, samenwerkingsverbanden, voorlichting en events. Daarom hebben we een pagina gemaakt speciaal voor decanen en andere studiekeuzebegeleiders.

  • 60192 Moeder en dochter kijken naar letters

    Zo kunnen je ouders helpen

    Je ouders spelen een belangrijke rol bij jouw studiekeuze. Ze kennen je door en door en zien kwaliteiten van jou die je zelf niet eens doorhebt. Maar ze moeten niet te veel pushen en sturen, want het is jóuw studiekeuze. Hoe ze dat aanpakken? Vinden ze zelf ook wel eens lastig hoor. Daarom hebben we een pagina voor ze gemaakt vol tips. Daar vinden ze ook het gratis magazine Koosje, hét studiekeuzemagazine voor ouders. 

Door naar stap 2

Heb je 1 of meer opleidingen op het oog? Dan kun je door naar stap 2! Pssst, twijfelaar: wist je dat je je ook voor meerdere opleidingen kunt aanmelden? Na je aanmelding ga je eerst nog checken of die opleiding écht bij jou past. Daarna hak je pas de knoop door en maak je je inschrijving definitief. Ook jij kunt door naar stap 2 dus!

Studenten lopen in gang close up