Studiekeuze

315334 campagne studeer wat je liket 2021, engineering

Studiekeuze. Oh man, als je dat woord hoort breekt het zweet je al uit. Want waar begin je? Hoe vind je dé hbo-studie tussen meer dan 1.000 opleidingen? Relax, dat doe je stap voor stap. Hier lees je hoe je dat aanpakt.

Studeer wat je liket

Wist je dat jouw studiekeuze helemaal niet zo groot en ingewikkeld hoeft te zijn als het nu voelt? Jij weet namelijk al veel meer dan je denkt! Denk even niet aan baankansen, geld, verwachtingen en kennis. Kijk eens wat dichterbij: check je insta, TikTok of Youtube. 

Scroll eens door de foto's op je telefoon. Waar kijk jij naar, waar reageer je op? Wie of wat geef jij een hartje of een duimpje? Wat maakt jou boos, verdrietig of blij? Wie bewonder je? Wat doe je in je vrije tijd? Waar heb je het over met vrienden? Wat wil jij ontdekken of verbeteren? Kortom: wat raakt jou? Dát is de start van jouw studiekeuze. 

Studeer wat je liket. Dan is de kans groot dat je er plezier in hebt en dan word je er vanzelf goed in.

jongen in klaslokaal gooit papieren weg uit frustratie

StudierichtingenBepaal je 1e richting

Vergeet die 1.000 hbo-opleidingen even. Kijk eerst eens naar de studierichtingen. Dat zijn er 10, klinkt al beter toch? Welke van de 10 vind jij interessant? Die studierichting(en) ga je verder onderzoeken. Stap voor stap duik je verder de trechter in, tot je uitkomt bij een aantal opleidingen die je tijdens een Open Dag verder kunt onderzoeken.

Twee studenten overleggen met laptop

Downloaden of bestellenStudiekeuze magazine

Hoe ontdek je wat je liket? Door op onderzoek uit te gaan! De tips, tools en interviews in het nieuwe Studiekeuze Magazine van de HAN helpen jou op weg. Ontdek wat jouw keuzestijl is en onderzoek waar je interesses liggen. Lees de ervaringen van andere studenten: hoe gaan zij met de twijfels om? En hoe combineren zij hun studie met topsport, ondernemen of een mooie reis? Natuurlijk vind je in dit magazine ook alle voltijd bachelors van de HAN. Wat is een bachelor eigenlijk? Lees je ook in het magazine!

301191 Covermodel studiekeuzemagazine Zoek het uit 2021. 7000 pixels hoog

Dit kun je studeren met jouw profiel

Je kunt niet met elk profiel aan elke hbo-studie beginnen. Bekijk in het schema voor welke opleidingen jij met jouw profiel toelaatbaar bent. Zit je op het mbo? Dan moet je een diploma op niveau 4 hebben.

30482 Student studeren

Bezoek de Open Dag

Een Open Dag is dé start van jouw studiekeuze! 

 • Op 6 november trappen we af met een Open Dag - Studierichtingen. Daar bezoek je geen opleidingen maar onderzoek je eerst welke richting je op wilt. 
 • Op 13, 14 en 20 november verdiep je je verder in 1 of meer opleidingen tijdens de Open Dag - Opleidingen. Stel al je vragen aan docenten en studenten.
voltijd campagne durf jelleyuan 2019

Hoe zit een hbo-opleiding in elkaar?

Wat betekent bachelor? Wat zijn studiepunten en hoeveel moet je er straks halen? Wat is het verschil tussen voltijd, deeltijd en duaal? Kun je ook van de havo naar het mbo, of van vwo naar hbo? Al die routes en termen brengen je hoofd misschien een beetje op hol. Klik verder en lees alles over hoe het hbo in elkaar zit!

studenten in de les, HBO Rechten, FEM

Voor ouders en decanen

 • Mentorgesprek, FEM Finance Tax and Advice

  Zo blijft je decaan op de hoogte

  Je decaan kan jou inspireren en motiveren om met je studiekeuze aan de slag te gaan. Hij of zij denkt met je mee, weet hoe het zit en waar je moet zijn. Dan is het wel handig als je decaan op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen op de HAN rondom studiekeuzetools, samenwerkingsverbanden, voorlichting en events. Daarom hebben we een pagina gemaakt speciaal voor decanen en andere studiekeuzebegeleiders.

 • 60192 Moeder en dochter kijken naar letters

  Zo kunnen je ouders helpen

  Je ouders spelen een belangrijke rol bij jouw studiekeuze. Ze kennen je door en door en zien kwaliteiten van jou die je zelf niet eens doorhebt. Maar ze moeten niet te veel pushen en sturen, want het is jóuw studiekeuze. Hoe ze dat aanpakken? Vinden ze zelf ook wel eens lastig hoor. Daarom hebben we een pagina voor ze gemaakt vol tips. Daar vinden ze ook het gratis magazine Koosje, hét studiekeuzemagazine voor ouders. 

Door naar stap 2

Heb je 1 of meer opleidingen op het oog? Dan kun je door naar stap 2! Pssst, twijfelaar: wist je dat je je ook voor meerdere opleidingen kunt aanmelden? Na je aanmelding ga je eerst nog checken of die opleiding écht bij jou past. Daarna hak je pas de knoop door en maak je je inschrijving definitief. Ook jij kunt door naar stap 2 dus!

Studenten lopen in gang close up