Informatie voor studiekeuzebegeleiders

65794 docent lach naar student tijdens twee gesprek
Hulp bij studiekeuzeMagazines, tests en meer
Open Dagen Arnhem & Nijmegen
Alle hbo-opleidingenvoor scholieren

Bij de HAN helpen we jongeren op allerlei manieren om een bewuste studiekeuze te maken. En we investeren in programma's voor een goede aansluiting bij de stap naar het hbo. Daarvoor werken we graag samen met jou als decaan, mentor, SLB-er of studiekeuzecoach.

begeleiden bij studiekeuze
 

podcast voor ouders

Ouders spelen een belangrijke rol bij de studiekeuze van hun kind. Maar hoe pakken ze dat het beste aan? Dat zoekt presentatrice Eva Eijkhout uit in de podcastserie over begeleiden bij studiekeuze, die we speciaal voor ouders maakten. Eva praat met experts over allerlei onderwerpen rondom studiekeuze: van het hoger onderwijs en generatie Z tot de houding die ouders aannemen en de invloed van motivatie. Fijn, zo leren ouders hun kind beter begrijpen en ontdekken ze wat ze allemaal wel en niet kunnen doen om te helpen.

podcast voor ouders begeleiden bij studiekeuze

Handige downloads

Toelatingsvoorwaarden havo & vwo 2024-2025

Jongeren kunnen niet met elk profiel aan elke hbo-studie beginnen. Bekijk in dit schema voor welke opleidingen zij met hun profiel toelaatbaar zijn. En wat je kunt doen als het profiel niet (helemaal) aansluit.

384320 Knoop doorhakken studiekeuze vinkjes

Studiekeuzemagazine - Toelichting voor decanen

Het Studiekeuzemagazine voor scholieren staat vol met tips, tools en interviews om jongeren te inspireren en aan de slag te gaan met hun studiekeuze. Wat is de gedachte achter het magazine en de bijbehorende campagne 'Studeer wat je liket'? In deze Toelichting voor decanen informeren en inspireren we je met achtergrondinformatie en tips.

31619 Studente in gesprek met haar docent.

Studiekeuzemagazines

Download 1 van onze studiekeuzemagazines. Het Studiekeuzemagazine voor scholieren, Het Studiekeuzemagazine voor mbo'ers of Koosje, hét gratis studiekeuzemagazine voor ouders. Papieren studiekeuzemagazine bestellen? Scroll verder naar 'studiekeuzetools'.

429569 stapel studiekeuzemagazines

Flyer - Hogeschool of universiteit?

Hbo of universiteit? Welk type onderwijs past bij je scholieren? Download hieronder de flyer met de verschillen. Wil je de flyers bestellen? Vraag de flyer dan aan bij RU - Team Studievoorlichting (dagelijks bereikbaar tussen 9.00 - 17.00 uur) via 024 - 36 123 45 (optie 2) of mail studievoorlichting@ru.nl. Vermeld hierbij het aantal flyers.

480766 Beeld bij download flyer verschil hbo of universiteit. Samenwerkingsverband tussen HAN en RU 2.0

Profielkeuzefolder

Scholieren maken stap voor stap hun profielkeuze met behulp van deze folder. In 5 stappen zetten ze op een rijtje wat ze al weten en wat ze nog moeten onderzoeken om een profiel te kiezen. Natuurlijk lees je er ook alles over de profielen, toelatingsvoorwaarden en studierichtingen.

379993 Welke kant ga jij op met je studiekeuze? Zo hak je de knoop door

Studiekeuzetools & Voorlichting

Studiekeuzetools voor jongeren

Begeleid jij het studiekeuzeproces van jongeren? De HAN biedt een aantal handige studiekeuzetools die je zelf op jouw school kunt inzetten. Denk aan het studiekeuzemagazine, iQuest of een studiekeuzetest.

close-up kaarten van kaartspel

Voorlichting op middelbare scholen

Wil je leerlingen voorlichten over een opleiding of studierichting op het hbo? De HAN draagt daar graag aan bij! Jaarlijks bezoeken we scholen, zodat scholieren op een leuke manier kennis kunnen maken met de (opleidingen van) de HAN.

Bovenkant uitleg tafels open avond

Voorlichting voor ouders

Ouders spelen een hele belangrijke rol in het studiekeuzeproces. Wat kunnen zij doen om hun kind te helpen, zonder hen teveel te sturen? Dat lezen ze hier. Je vindt er ook Koosje, hét studiekeuzemagazine voor ouders.

60192 Moeder en dochter kijken naar letters

Profielkeuze

Staan jouw leerlingen op het punt om een profiel te kiezen? Die keuze bepaalt mee welke opleiding ze na de middelbare school wel en niet kunnen doen. Hoe help je ze daarbij? Welk profiel past bij welke opleiding en moeten ze dan nog extra vakken volgen? Dat lees je niet alleen op de profielkeuzepagina voor scholieren, we hebben voor jou als begeleider ook een pagina klaarstaan met info én (video)materiaal dat je kunt inzetten. 

384316 Knoop doorhakken studiekeuze schoenen pijlen richting
Voorlichting
 

Wat is het verschil tussen hbo en universiteit?

Zitten je leerlingen op het vwo? Dan zijn ze vast benieuwd naar de verschillen tussen een hogeschool en een universiteit. Daar kunnen HAN- en Radboudstudenten hen alles over vertellen tijdens de interactieve workshop 'Het verschil tussen hbo en universiteit'. Ze geven de workshop van 70 minuten op jouw middelbare school.

Keuze maken tussen hbo en universiteit
Schrijf je in 

Nieuwsbrief voor studiekeuzebegeleiders

Nieuws en artikelen

da2de316-0cf7-11ee-a714-02565807075b Foto Logistics Management voltijd, klassetting, studenten met laptop in het lokaal
366011 Foto voor de serie Zo vader, zo zoon (of dochter). Dubbelinterviews met ouders en hun kinderen die allebei bij de HAN studeren/hebben gestudeerd en/of werken.
Workshop van de Radboud UniversiteitHbo of uni? Wat kies jij als vwo'er?
b8486696-0ce7-11ee-ba59-02565807075b Twee studenten Leraar Nederlanders zijn op zoek naar een boek in de bibliotheek.
09df9150-0d01-11ee-bed5-02565807075b HAN Hydromotive Automotive studenten heel blij met zilveren plek tijdens Shell Eco Marathon 2023.
304d021e-0d01-11ee-880f-02565807075b Bart Wegh, student Industrieel Product Ontwerpen (IPO) aan de HAN, neemt de eerste prijs van de Cleantech Battle 2023 in ontvangst, een cheque t.w.v. 750 euro voor zijn biobased vleermuiskast ontwerp.

Zo wordt studeren een succes

Studeren met bijzondere omstandigheden

Studeert 1 van je leerlingen met een beperking of chronische ziekte? Of gaat hij zijn opleiding combineren met topsport of een eigen onderneming? Lees op deze pagina voor jongeren wat er bij de HAN mogelijk is voor studenten met bijzondere omstandigheden.

meisje in studieruimte rood haar slechtziend

Training en coaching

Heeft een student moeite met spelling of zou hij beter willen kunnen plannen of presenteren? De trainingen van de HAN kunnen hem daarbij helpen. Lees meer over het aanbod op deze pagina voor jongeren.

Sticky notes met verschillende teksten

Persoonlijke begeleiding

Lopen jongeren tijdens hun studie ergens tegenaan? Dan kunnen ze dat op de HAN altijd bespreken. Want als wij weten wat er speelt, kunnen wij met ze meedenken. Op deze pagina voor jongeren lees je bij wie ze straks terecht kunnen.

Gesprek op de trap, Karin met studente, FEM Finance Tax and Advice

Extra uitdaging

Sommige studenten studeren juist lekkerder als ze extra uitgedaagd worden. Misschien komen ze van het vwo of zijn ze gewoon lekker ambitieus. Lees op deze pagina voor jongeren welke trajecten en programma's de HAN biedt om deze studenten uit te dagen.

Twee studenten overleggen met laptop

samenwerkingsverbanden

De HAN heeft een sterk netwerk van samenwerkingen in de regio. Lees hier meer over het platform VO-HO, Aansluitscholen, platform mbo-hbo en de samenwerking met andere partners.

Aansluitscholen
Met sommige scholen werkt de HAN intensiever en systematischer samen: de zogenaamde Aansluitscholen. Een progr…
Platform mbo ho
RxH is een regionaal samenwerkingsverband tussen 3 hogescholen en 7 ROC’s in de regio Arnhem-Nijmegen. Het is …
Platform vo ho
Doel van het platform VO-HO is zorgen voor een goede aansluiting tussen het voortgezet onderwijs en hbo en wo.…
Vragen?
 

Neem contact op

Heb je vragen of opmerkingen? Of wil je bijvoorbeeld een grotere hoeveelheid brochures bestellen? Interesse in voorlichting? Neem dan contact op met ASK HAN.

32250 en-student-gesprek-overleg