Informatie voor studiekeuzebegeleiders

Studenten die op hun plek zitten en plezier hebben in hun studie. Daar streven we naar bij de HAN. Daarom helpen we leerlingen op allerlei manieren om een bewuste studiekeuze te maken. En we investeren in programma's voor een goede aansluiting bij de stap naar het hbo. Daarvoor werken we graag samen met jou als decaan, mentor, SLB-er of studiekeuzecoach. Hier lees je hoe we dat doen.

Mentorgesprek, FEM Finance Tax and Advice

save the dateAgenda voor decanen

Wanneer is de volgende Open Dag of Open Avond? En wat zijn de data van Zoek het uit! en het Hbo Proof Festival? Als je het even kwijt bent, check je het in de HAN Agenda voor decanen.

studenten schrijven op whiteboard

Nieuws en artikelen

Twee meiden samen studeren in een kubus en een meisje alleen
docent buigt over tafel student
business innovation studenten met sticky notes
studeren-op-campus

Schrijf je in Nieuwsbrief voor studiekeuzebegeleiders

Voorlichting over studiekeuze

Voorlichting op school

Wil je leerlingen voorlichten over een opleiding of studierichting op het hbo? De HAN draagt daar graag aan bij! Nodig ons uit voor een voorlichting op jouw middelbare school, zodat scholieren op een leuke manier kennis kunnen maken met de (opleidingen van) de HAN.

Bovenkant uitleg tafels open avond

Studiekeuzetools

Begeleid jij het studiekeuzeproces van jongeren? En kun je daar wel wat hulp en inspiratie bij gebruiken? De HAN biedt een aantal handige studiekeuzetools die je zelf op jouw school kunt inzetten.

close-up kaarten van kaartspel

Voorlichting op het MBO

Wat kun je als mbo-instelling doen om jongeren te helpen als ze willen doorstuderen? Hier lees je binnenkort welke tools en activiteiten de HAN daarvoor biedt.

Achterkant meisje leest brochure

Voorlichting voor jongeren en ouders

Dit kunnen jongeren zelf doen

Op onze pagina's voor scholieren hebben we alle info voor jongeren op een rijtje gezet. Van studiekeuze en kennismaken tot aanmelden en starten met je studie. Hier moeten ze zijn!

Twee meiden lopen door de gang van je weg

Zo kunnen ouders kun kind begeleiden

Ouders spelen een hele belangrijke rol in het studiekeuzeproces. Wat kunnen zij doen om hun kind te helpen, zonder hen teveel te sturen? Dat lezen ze hier. Je vind er ook Koosje, hét studiekeuzemagazine voor ouders.

60178 Koosje magazine voor ouders over studiekeuze

Webinars over studiekeuze

Hermien Miltenburg van het blog Studiekeuzekind organiseert 2 webinars over studiekeuze, speciaal voor ouders. Tijdens deze webinars vertellen studenten van verschillende hogescholen en universiteiten over hun studiekeuzeproces. Welke stappen hebben ze gezet en hoe kunnen ouders daarbij ondersteunen? Maar ook: hoe ziet een bacheloropleiding eruit, wat is het verschil tussen hbo en wo, wat kost studeren en wat als hun kind niet kan kiezen? Ouders kunnen de webinars gratis bijwonen. Jongeren mogen natuurlijk ook aanschuiven.

werken in de hal

TerugkijkenLivestream Evelyne Meens

Keuzestress! Daar weet onderzoeker Evelyne Meens alles van. Ze schreef het boek 'Een leven lang kiezen', waarin ze vertelt hoe je iemand kunt begeleiden bij het maken van een keuze. Hoe doe je dat eigenlijk, een keuze maken? Wat werkt en wat niet? En waarom is kiezen zo moeilijk? Daar vertelde Evelyne over tijdens haar livestream voor Zoek het uit! Gemist? Je kunt 'm nog terugkijken!

Header Zoek het uit campagne

Magazine voor ouders over studiekeuzeKoosje

Ouders spelen een belangrijke rol bij de studiekeuze van hun kind. Hoe kunnen ze daarin begeleiden, zonder teveel te bemoeien? Dat lezen ze in Koosje, hét gratis studiekeuzemagazine voor ouders. In Koosje vind je (net als vorig jaar) veel tips, adviezen en herkenbare verhalen. Bijvoorbeeld over het puberbrein en talentherkenning. Er staan ook een paar nieuwe aanwinsten in dit jaar, zoals het interview met Suzanne Döle van Youngworks over studiekeuze in Coronatijd. Ook interessant: de zin en onzin van studiekeuzetesten. En een interview met Sanne van Stichting Scherp, over het bespreekbaar maken van mentale problemen.

Cover HAN Koosje 2020

Coronacrisis Wat is er dit jaar anders?

De coronacrisis heeft een grote invloed op het studiekeuzeproces van jongeren. Wat loopt er dit jaar allemaal nét even anders? We zetten het voor je op een rij.

  • Detailfoto studenten met laptop en aantekeningen

    Voorwaardelijke toelating

    Aankomend studenten die zich hebben aangemeld voor een opleiding aan de HAN, kunnen soms door de coronacrisis niet op tijd aan de toelatingsvoorwaarden kunnen voldoen. Dat geldt voor mbo'ers die een kleine studievertraging opgelopen hebben, maar bijvoorbeeld ook als je niet op tijd kunt voldoen aan de NT2-taaleis of de toelatingstoetsen voor de Pabo.  Zij kunnen misschien toch voorwaardelijk toegelaten worden. Dan kunnen zij toch in september 2020 starten,  Lees hier wat er mogelijk is.
  • GGM K33 kantine rode banken studenten

    Onderwijs op afstand

    Zoals het er nu uitziet zal het onderwijs van studiejaar 2020/2021 in het begin zoveel mogelijk online zijn. Maar er vinden wel al wat onderwijsactiviteiten op de HAN plaats, vooral voor 1ejaars studenten. We willen hen namelijk zoveel mogelijk de kans geven om hun docenten en medestudenten te leren kennen. Voor startende studenten hebben we alle informatie over studeren in coronatijd zodat ze een beetje weten wat ze kunnen verwachten. 
Studentbegeleiding
Elke student is anders. Daarom heeft de HAN verschillende mogelijkheden voor begeleiding. Ons doel: elke leerl…
Samenwerkingsverbanden
De HAN heeft een sterk netwerk van samenwerkingen in de regio. Lees hier meer over het platform VO-HO, Aanslui…

Help! Studiekeuze en de coronacrisis

De coronacrisis heeft invloed op studiekiezers. Een Open Dag of Meeloopdag op de campus zit er nu even niet in. Toch is er ook nu heel veel wat leerlingen wél kunnen doen. Denk aan een studiekeuzetest en een online Open Dag. Op deze pagina voor jongeren hebben we alle mogelijkheden, veranderingen en voordelen op een rijtje gezet. Handig, ook voor jou!

jongen in klaslokaal gooit papieren weg uit frustratie

Vragen?Neem contact op

Heb je vragen of opmerkingen? Of wil je bijvoorbeeld een grotere hoeveelheid brochures bestellen? Interesse in voorlichting? Neem dan contact op met HAN Voorlichtingscentrum.

en-student-gesprek-overleg