studiekeuzetools

Het maken van een studiekeuze is een proces. De tools van de HAN bieden inspiratie om dit proces goed te begeleiden. Denk aan het studiekeuzemagazine, de toelatingsvoorwaarden of een interessetest.

Welke kant ga jij op met je studiekeuze? Zo hak je de knoop door

Studiekeuzemagazine voor scholieren

De tips, tools en interviews in het Studiekeuzemagazine van de HAN helpen jongeren op weg bij hun studiekeuze. Natuurlijk vind je in dit magazine ook alle voltijd bachelors van de HAN. In de Toelichting voor Decanen vind je achtergrondinfo en tips om ermee te werken.

Grote oplage van het Studiekeuzemagazine voor al je leerlingen bestellen? Vraag het voor 1 augustus gratis aan, dan staat de bestelling bij de start van het nieuwe studiejaar bij jouw school op de stoep.

studiekeuzemagazine HAN

studiekeuze q&a kaarten

Het maken van een studiekeuze roept zoveel vragen op. Waar begin je en waar vind je antwoorden? Deze kaartenset helpt leerlingen op een leuke manier om al hun vragen rondom studiekeuze en studeren op een rij te zetten én de antwoorden te vinden. 

Wil je de Q&A kaarten voor al je leerlingen bestellen? Neem dan contact op met ASK HAN.

studiekeuze q&a kaarten

Postersets

  • Posterset: Studeer wat je liket
    Stimuleer je leerlingen met deze posters om aan de slag te gaan met hun studiekeuze. Fijn om op te hangen in een lokaal, bij de decaan of tijdens een studiekeuzeactiviteit.
  • Posterset: HAN Open Dagen
    De Open Dagen van de HAN willen je leerlingen natuurlijk niet missen! Dankzij deze poster kan de data ze niet ontgaan ;)

Vraag de postersets gratis aan vóór 1 augustus, dan staat de bestelling voor de start van het nieuwe studiejaar bij jouw school op de stoep.

studiekeuze materialen bestellen decanen posters flyers

Folder: hogeschool of universiteit?

Een fijne folder om je leerlingen bewust te maken van de keuze tussen hbo en universiteit. De ene vorm van hoger onderwijs is niet beter dan de ander, maar er zit wel een verschil in wat je er leert en hoe je er leert. Waar zijn jongeren beter op hun plek? Interessant voor vwo'ers, en ook voor havisten die misschien willen doorstromen naar het vwo. 

Grote oplage van deze folder voor al je leerlingen bestellen? Vraag het voor 1 augustus gratis aan, dan staat de bestelling bij de start van het nieuwe studiejaar bij jouw school op de stoep.

Beeld bij download flyer verschil hbo of universiteit. Samenwerkingsverband tussen HAN en RU
mbo
 

Studiekeuzemagazine voor mbo'ers

Hoe maak je de stap van mbo naar hbo en wat komt daar allemaal bij kijken? Dat en meer lezen jongeren in dit studiekeuzemagazine speciaal voor mbo'ers. Wat moet je kunnen op het hbo, welke studievorm kies je dan en welke hbo opleiding sluit aan op je mbo opleiding? Het magazine staat vol tips, info en ervaringsverhalen. Over voordelen, valkuilen en ondernemen naast je studie.

Grote oplage van het mbo studiekeuzemagazine voor al je studenten bestellen? Vraag het voor 1 augustus gratis aan, dan staat de bestelling bij de start van het nieuwe studiejaar bij jouw school op de stoep.

studiekeuzemagazine voor mbo'ers HAN

Koosje - Studiekeuzemagazine voor ouders

Ouders spelen een belangrijke rol in het studiekeuzeproces van hun kind. Koosje is het studiekeuzemagazine dat ouders helpt én inspireert. Hoe stimuleer je je kind bij het maken van de juiste studiekeuze? Hoe begeleid je zonder te sturen? Koosje staat vol persoonlijke verhalen, achtergrondinformatie en advies van experts op het gebied van loopbaanoriëntatie. En last but not least: veel tips van jongeren zelf. 

Grote oplage van Koosje bestellen voor de ouders van al je leerlingen? Vraag het voor 1 augustus gratis aan, dan staat de bestelling bij de start van het nieuwe studiejaar bij jouw school op de stoep.

profielkeuzefolder

Jouw leerlingen kiezen hun profiel stap voor stap met de profielkeuzefolder van de HAN. In 5 stappen zetten ze voor zichzelf op een rijtje wat ze al weten en wat ze nog moeten onderzoeken om bij hun profiel uit te komen. Natuurlijk lees je in deze folder ook alles over de profielen, toelatingsvoorwaarden en studierichtingen. 

Grote oplage van de profielkeuzefolder bestellen voor al je leerlingen? Vraag het voor 1 augustus gratis aan, dan staat de bestelling bij de start van het nieuwe studiejaar bij jouw school op de stoep.

han student profiel kiezen

Studierichtingen helpen richting bepalen

Zoveel opleidingen....jongeren zien vaak door de bomen het bos niet meer. Wij zeggen: vergeet die 1000 hbo-opleidingen even en kijk eerst eens naar de studierichtingen. Dat zijn er 10, klinkt al beter toch? Leerlingen kijken welke richting hen aanspreekt en gaan die verder onderzoeken. Stap voor stap duiken ze verder de trechter in tot ze uitkomen bij een aantal opleidingen die ze tijdens een Open Dag verder kunnen onderzoeken.

Mix van studierichtingen 2021 header
test
 

Icares interessetest

Een studiekeuzetest helpt jongeren om een beter beeld te krijgen van zichzelf: wat zijn hun dromen, waar krijgen ze energie van? En welke studies passen daarbij? Dat is de basis van hun studiekeuze.

Deze test van Icares duurt ongeveer 10 minuten om te maken. Het belangrijkste werkvolgt daarna: laat jongeren reflecteren op de uitslag. Kloppen de opleidingen die eruit rollen? Waarom wel of niet? Hebben ze iets nieuws over zichzelf geleerd? Praat hier samen over en stimuleer hen om dat ook met ouders en vrienden te doen. Want dan pas heeft een studiekeuzetest echt nut!

studenten buiten voor R31 met laptop
Interactief kaartspel
 

iQuest Profielkeuze

Havo 3 is het jaar van de profielkeuze, hét moment voor een eerste oriëntatie. Het iQuest Profielkeuze–spel helpt leerlingen in deze fase. Ze krijgen meer inzicht in zichzelf, in hun favoriete interessegebieden en profielvakken. Welke richtingen zijn er? Wat past bij hen en waarom?

iQuest Profielkeuze bestaat uit een kaartenset en een online omgeving. Het is een spel voor 2 personen: de 1 legt de kaarten en de ander stelt vragen. Zo gaan de vragen leven. Daarna loggen deelnemers in op iQuestspel.nl, waar ze de kaartjes verwerken. Leerlingen zien dan in hoeverre zij matchen met de verschillende profielen. Een mooie basis voor een profielkeuze!

kaarten van kaartspel
Interactief kaartspel
 

iQuest Studiekeuze

Welke opleidingen passen bij mijn interesse? Dat ontdekken leerlingen van havo 4/5, vwo 5/6 en mbo-studenten met iQuest Studiekeuze. Ze komen meer te weten over zichzelf en leren de interessegebieden en bijbehorende opleidingen kennen.

Ze spelen het spel met 2 personen. De 1 legt de kaarten en de ander stelt vragen. Zo gaan de vragen leven. Daarna loggen deelnemers in op iQuestspel.nl, waar ze de kaartjes verwerken. Daar rolt een top 3 van interessegebieden uit waarin ze zich verder kunnen verdiepen.

studenten lezen kaartje
Profiel
 

Check de toelatingsvoorwaarden

Je kunt niet met elk profiel aan elke hbo-studie beginnen. De toelatingseisen kunnen dus een belangrijk hulpmiddel zijn bij de studiekeuze. In een handig schema kunnen jongeren per studierichting zien voor welke opleidingen zij met hun profiel toelaatbaar zijn.

studenten overleggen met laptop
VLS
 

Van Leerling naar Student

Van Leerling naar Student is speciaal voor havo 4- leerlingen van aansluitscholen. VLS maakt onderdeel uit van het LOB-programma van de school. Hbo-studenten die dit programma ook hebben doorlopen, helpen leerlingen met hun studiekeuze. 

Het programma begint op school, bijvoorbeeld met de tool  iQuest Studiekeuze. Daarna gaan leerlingen tijdens een bijeenkomst bij de HAN in gesprek met studenten van de HAN: zij helpen leerlingen verder op weg helpen met hun studiekeuze. Na deze dag zijn er weer een aantal activiteiten voor op school.  

studenten overleggen met laptop
Objectief
 

Studiekeuze 123

Op de website van Studiekeuze123 vind je objectieve informatie over studies in Nederland. Studiekeuze123 is onafhankelijke stichting die is opgericht door studenten, het hoger onderwijs en ministerie van OCW. Studiekeuze123 beheert informatie over erkende opleidingen aan hogescholen en universiteiten. De stichting houdt ook elk jaar de Nationale Studenten Enquête: een onderzoek waarin ruim 270.000 studenten hun opleiding en instelling beoordelen.  

klas studenten klaslokaal lessituatie, FEM commerciele economie, accountancy

Vragen?

Kijk eerst eens in onze FAQ. Staat het antwoord op jouw vraag daar niet tussen?
ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?