studiekeuzetools

Het maken van een studiekeuze is een proces. De tools van de HAN bieden inspiratie om dit proces goed te begeleiden. Denk aan het studiekeuzemagazine, de toelatingsvoorwaarden of een interessetest.

studeren-kantine-arnhem

BrochureStudiekeuzemagazine 'Zoek het uit'

De tips, tools en interviews in het Studiekeuzemagazine van de HAN helpen jongeren op weg bij hun studiekeuze. Ze ontdekken hun keuzestijl en onderzoeken hun interesses. Natuurlijk vind je in dit magazine ook alle voltijd bachelors van de HAN. Én je kunt het Studiekeuze Q&A meebestellen. Die kaarten helpen jongeren hun vragen op een rij te zetten én de antwoorden te vinden.

  • In de Toelichting voor Decanen vind je achtergrondinfo en tips rondom het magazine
  • Wil je een grote oplage van het magazine bestellen? Neem dan contact op met ASK HAN.
429596 Studiekeuzemagazine voor scholieren

speciaal voor mbo'ersStudiekeuzemagazine voor mbo'ers

Doorstuderen? Ook voor mbo'ers is alle info over studiekeuze en aanmelden te vinden op de website van de HAN. Maar het staat ook lekker overzichtelijk bij elkaar in dit studiekeuzemagazine voor mbo'ers. Dat leest toch anders. Het magazine in grote aantallen bestellen? Neem dan contact op met ASK HAN.

131702 Bezoeker bladert door HAN magazine voltijd brochure in auditorium bezoekers op achtergrond

StudierichtingenBepaal je 1e richting

Vergeet die 1.000 hbo-opleidingen even. Kijk eerst eens naar de studierichtingen. Dat zijn er 10, klinkt al beter toch? Welke van de 10 vind jij interessant? Die studierichting(en) ga je verder onderzoeken. Stap voor stap duik je verder de trechter in, tot je uitkomt bij een aantal opleidingen die je tijdens een Open Dag verder kunt onderzoeken.

333571 Mix van studierichtingen 2021 header

testIcares interessetest

Een studiekeuzetest helpt jongeren om een beter beeld te krijgen van zichzelf: wat zijn hun dromen, waar krijgen ze energie van? En welke studies passen daarbij? Dat is de basis van hun studiekeuze.

Deze test van Icares duurt ongeveer 10 minuten om te maken. Het belangrijkste werkvolgt daarna: laat jongeren reflecteren op de uitslag. Kloppen de opleidingen die eruit rollen? Waarom wel of niet? Hebben ze iets nieuws over zichzelf geleerd? Praat hier samen over en stimuleer hen om dat ook met ouders en vrienden te doen. Want dan pas heeft een studiekeuzetest echt nut!

Twee studenten buiten voor R31 met laptop

Interactief kaartspeliQuest Profielkeuze

Havo 3 is het jaar van de profielkeuze, hét moment voor een eerste oriëntatie. Het iQuest Profielkeuze–spel helpt leerlingen in deze fase. Ze krijgen meer inzicht in zichzelf, in hun favoriete interessegebieden en profielvakken. Welke richtingen zijn er? Wat past bij hen en waarom?

iQuest Profielkeuze bestaat uit een kaartenset en een online omgeving. Het is een spel voor 2 personen: de 1 legt de kaarten en de ander stelt vragen. Zo gaan de vragen leven. Daarna loggen deelnemers in op iQuestspel.nl, waar ze de kaartjes verwerken. Leerlingen zien dan in hoeverre zij matchen met de verschillende profielen. Een mooie basis voor een profielkeuze!

close-up kaarten van kaartspel

Interactief kaartspeliQuest Studiekeuze

Welke opleidingen passen bij mijn interesse? Dat ontdekken leerlingen van havo 4/5, vwo 5/6 en mbo-studenten met iQuest Studiekeuze. Ze komen meer te weten over zichzelf en leren de interessegebieden en bijbehorende opleidingen kennen.

Ze spelen het spel met 2 personen. De 1 legt de kaarten en de ander stelt vragen. Zo gaan de vragen leven. Daarna loggen deelnemers in op iQuestspel.nl, waar ze de kaartjes verwerken. Daar rolt een top 3 van interessegebieden uit waarin ze zich verder kunnen verdiepen.

drie studenten lezen kaartje

ProfielCheck de toelatingsvoorwaarden

Je kunt niet met elk profiel aan elke hbo-studie beginnen. De toelatingseisen kunnen dus een belangrijk hulpmiddel zijn bij de studiekeuze. In een handig schema kunnen jongeren per studierichting zien voor welke opleidingen zij met hun profiel toelaatbaar zijn.

Twee studenten overleggen met laptop

VLSVan Leerling naar Student

Van Leerling naar Student is speciaal voor havo 4- leerlingen van aansluitscholen. VLS maakt onderdeel uit van het LOB-programma van de school. Hbo-studenten die dit programma ook hebben doorlopen, helpen leerlingen met hun studiekeuze. 

Het programma begint op school, bijvoorbeeld met de tool  iQuest Studiekeuze. Daarna gaan leerlingen tijdens een bijeenkomst bij de HAN in gesprek met studenten van de HAN: zij helpen leerlingen verder op weg helpen met hun studiekeuze. Na deze dag zijn er weer een aantal activiteiten voor op school.  

studeren-aan-de-han

hulpmiddelDe vragenlijst van de Studiekeuzecheck

Leerlingen die een Studiekeuzecheck doen, vullen allemaal een vragenlijst in. Die vragenlijst helpt hen in kaart te brengen wat ze hebben gedaan om zich te oriënteren en waarom zij denken dat die ene opleiding bij hen past. Zo worden ze zich nog beter bewust van hun keuze.

Dat maakt de vragenlijst een handig hulpmiddel voor leerlingen die een knoop moeten doorhakken. Wil je dit hulpmiddel ook op school inzetten? Dat kan! Je download de vragenlijst hier. 

Jongen en meisje studeren samen op laptop in grote hal

ObjectiefStudiekeuze 123

Op de website van Studiekeuze123 vind je objectieve informatie over studies in Nederland. Studiekeuze123 is onafhankelijke stichting die is opgericht door studenten, het hoger onderwijs en ministerie van OCW. Studiekeuze123 beheert informatie over erkende opleidingen aan hogescholen en universiteiten. De stichting houdt ook elk jaar de Nationale Studenten Enquête: een onderzoek waarin ruim 270.000 studenten hun opleiding en instelling beoordelen.  

docent klas studenten klaslokaal lessituatie, FEM commerciele economie, accountancy

Vragen?

Kijk eerst eens in onze FAQ. Staat het antwoord op jouw vraag daar niet tussen?
ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500