Profielkeuze

Je zit in 3 havo of vwo en je moet een profiel kiezen. Belangrijk, want het profiel dat jij nu kiest bepaalt voor een deel welke opleiding jij na de middelbare school wel en niet kunt doen. Yep, dat wordt nadenken over je toekomst! Welk profiel past het beste bij jou?

Overzicht werkplekken studenten met laptop

Relax, je hoeft nu nog niet te weten wat je ‘later’ wilt worden. Je maakt alleen een begin. Neem dat begin wel serieus: verdiep je goed in jezelf. Wat vind jij eigenlijk leuk om te doen? Waar ben je goed in? Als je daar nu bewust over nadenkt, wordt het straks een stuk makkelijker om een studie te kiezen.

4 profielen Welke profielen zijn er?

Vakken Welke vakken zitten in die profielen?

Wat kun je studeren met jouw profiel?

Als je straks een studie gaat kiezen, is het belangrijk dat jouw profiel daarop aansluit. Je kunt namelijk niet met elk profiel aan elke hbo-studie beginnen. Kijk nu alvast in het schema welke opleidingen je met een profiel kunt volgen.

 

Twee studenten overleggen met laptop

Wat vind jij interessant?Studierichtingen

Begin met het bepalen van een richting: wil je iets met zorg? Iets met cijfers? Iets met natuur? De studierichtingen van de HAN helpen je daarbij. Al onze opleidingen zijn verdeeld in die 10 studierichtingen. Zit er eentje tussen die jou aanspreekt? Dan weet je al iets beter welke kant je op wilt.

drie studenten werken samen

Profielkeuzedagen

Om jou te helpen bij je keuze organiseert de HAN elk jaar Profielkeuzedagen. In 6 verschillende workshops ontdek je waar jouw interesse ligt en maak je kennis met de Studierichtingen van de HAN. Na zo'n dag heb je een idee over de richtingen die je na de middelbare school op wilt en welk profiel daarbij past.

Dit jaar worden er geen live Profielkeuzedagen georganiseerd. De situatie rondom corona is nog te onzeker. Vanwege de coronamaatregelen zijn er bovendien minder lokalen beschikbaar op de HAN voor deze activiteiten. Er komt misschien wel een online variant. Als we daar meer over weten, lees je dat hier!

jongen in klaslokaal gooit papieren weg uit frustratie

Interactief kaartspeliQuest Profielkeuze

Op een leuke manier met je profielkeuze aan de slag? Dat kan met het kaartspel iQuest Profielkeuze. Door het spel te spelen, kom je meer over jezelf te weten, maar ook over de richtingen en profielen. 

Je speelt dit kaartspel met 2 personen. De 1 legt de kaarten en de ander stelt de vragen. Daarna log je in op iQuestspel.nl om de kaartjes te verwerken. Je krijgt dan te zien met welke profielen jij het meeste matcht. Handig toch?

close-up kaarten van kaartspel

5 havoHulp bij profielwerkstuk

Ga je straks in 5 havo een profielwerkstuk maken? Dan kun je daar hulp bij krijgen van de HAN. Je krijgt van ons het praktische boekje D.I.Y. Profielwerkstuk. Dat boekje helpt jou in 8 stappen van onderwerpkeuzen naar presentatie. 

Hulp bij profielwerkstuk is mogelijk voor:

  • natuurkunde
  • scheikunde
  • wiskunde
  • biologie
  • informatica
Docent luistert naar student

Volgende stapStudiekeuze

Wil jij je alvast verder verdiepen in je studiekeuze? Check dan onze pagina's over studiekeuze. Een studiekeuze maak je in 3 stappen. Jij kunt alvast beginnen bij stap 1: Zoek het uit. Daar ga je verder onderzoeken wat jij leuk en belangrijk vindt en waar je goed in bent. Best leuk, zo'n speurtocht naar jezelf!

student peinzend, FEM Finance Tax and Advice