Profielkeuze

Je zit in 3 havo of vwo en je moet een profiel kiezen. Belangrijk, want het profiel dat jij nu kiest bepaalt voor een deel welke opleiding jij na de middelbare school wel en niet kunt doen. Yep, dat wordt nadenken over je toekomst! Welk profiel past het beste bij jou?

Overzicht werkplekken studenten met laptop

Relax, je hoeft nu nog niet te weten wat je ‘later’ wilt worden. Je maakt alleen een begin. Neem dat begin wel serieus: verdiep je goed in jezelf. Wat vind jij eigenlijk leuk om te doen? Waar ben je goed in? Als je daar nu bewust over nadenkt, wordt het straks een stuk makkelijker om een studie te kiezen.

4 profielenWelke profielen zijn er?

VakkenWelke vakken zitten in die profielen?

Wat kun je studeren met jouw profiel?

Als je straks een studie gaat kiezen, is het belangrijk dat jouw profiel daarop aansluit. Je kunt namelijk niet met elk profiel aan elke hbo-studie beginnen. Kijk nu alvast in het schema welke opleidingen je met een profiel kunt volgen.

Twee studenten overleggen met laptop

Wat vind jij interessant?:†Studierichtingen

Begin met het bepalen van een richting: wil je iets met zorg? Iets met cijfers? Iets met natuur?†De studierichtingen van de HAN helpen je daarbij. Al onze†opleidingen†zijn verdeeld in†die 10 studierichtingen. Zit er eentje tussen die jou aanspreekt? Dan weet je al iets beter welke kant je op wilt.

333571 Mix van studierichtingen 2021 header

Profielkeuzedagen

Om jou te helpen bij je keuze†organiseert de HAN elk jaar Profielkeuzedagen. In verschillende workshops ontdek je waar jouw interesse ligt en maak je kennis met de Studierichtingen†van de HAN. Na zo'n dag heb je een idee over de richtingen die je na de middelbare school op wilt en welk profiel daarbij past. De profielkeuzedagen van de HAN zijn in november en januari. Als er meer over bekend is, lees je dat hier.

jongen in klaslokaal gooit papieren weg uit frustratie

Interactief kaartspel:†iQuest Profielkeuze

Op een leuke manier met je profielkeuze aan de slag? Dat kan met het kaartspel iQuest Profielkeuze. Door het spel te spelen, kom je meer over jezelf te weten, maar ook over de richtingen en profielen.†

Je speelt dit kaartspel met 2 personen. De 1 legt de kaarten en de ander stelt de vragen. Daarna log je in op iQuestspel.nl om de kaartjes te verwerken. Je krijgt dan te zien met welke profielen jij het meeste matcht. Handig toch?

close-up kaarten van kaartspel

5 havo:†Hulp bij profielwerkstuk

Ga je in 5 havo een profielwerkstuk maken? Dan kun je daar†hulp bij krijgen van de HAN. Er is van alles mogelijk: zoek je iemand die met jou meedenkt over het onderwerp wat je hebt gekozen? Een expert die je kunt interviewen? Of juist iemand die jou coacht bij het hele onderzoeksproces?†

Docent luistert naar student

Volgende stap:†Studiekeuze

Wil jij je alvast verder verdiepen in de volgende stap?†Op de pagina over studiekeuze vertellen we hoe je dat aanpakt. Dat hoeft niet zo groot en ingewikkeld te zijn als je denkt. Check eerst eens je insta, TikTok of Youtube. Waar ga jij stuk om? Wat geef je een hartje of een duimpje? Wat maakt jou blij of juist boos? Dat is het begin van je studiekeuze.

315334 campagne studeer wat je liket 2021, engineering