HAN University of Applied Sciences logo
kiezen
kiezen
kiezen
kiezen
kiezen
Mijn
profiel

Profielkeuze

Je zit in 3 havo of vwo en je moet een profiel kiezen. Belangrijk, want het profiel dat jij nu kiest bepaalt voor een deel welke opleiding jij na de middelbare school wel en niet kunt doen. Yep, dat wordt nadenken over je toekomst! Welk profiel past het beste bij jou?

Relax, je hoeft nu nog niet te weten wat je ‘later’ wilt worden. Je maakt alleen een begin. Neem dat begin wel serieus: verdiep je goed in jezelf. Wat vind jij eigenlijk leuk om te doen? Waar ben je goed in? Als je daar nu bewust over nadenkt, wordt het straks een stuk makkelijker om een studie te kiezen.

4 profielen Welke profielen zijn er?

Vakken Welke vakken zitten in die profielen?

Wat kan ik studeren met mijn profiel?

Je kunt niet met elk profiel met elke hbo-studie starten. Jouw profiel moet straks aansluiten op de studie die je kiest na de middelbare school. In het schema met toelatingsvoorwaarden kun je alvast zien welke hbo-opleidingen je met een profiel kunt volgen.

profielkeuze toelatingsvoorwaarden

Wat vind jij interessant?Studierichtingen

Als je al een paar studies op het oog hebt kan je checken welk profiel je daarvoor nodig hebt. Nog geen idee? Geen probleem. Begin dan met het bepalen van een eerste richting.

Check de studierichtingen. Welke spreken je aan? Dan weet je al iets beter welke kant je op wilt.

Per studierichting vind je een overzicht van de opleidingen en zie je met welk profiel je toelaatbaar bent. Soms heb je specifieke vakken nodig. Handig!Zo zie je al snel welk pakket het beste past.

333571 Mix van studierichtingen 2021 header

Interactief kaartspeliQuest Profielkeuze

Op een leuke manier met je profielkeuze aan de slag? Dat kan met het kaartspel iQuest Profielkeuze. Door het spel te spelen, kom je meer over jezelf te weten, maar ook over de richtingen en profielen. 

Je speelt dit kaartspel met 2 personen. De 1 legt de kaarten en de ander stelt de vragen. Daarna log je in op iQuestspel.nl om de kaartjes te verwerken. Je krijgt dan te zien met welke profielen jij het meeste matcht. Handig toch?

close-up kaarten van kaartspel

5 havoHulp bij profielwerkstuk

Ga je in 5 havo een profielwerkstuk maken? Dan kun je daar hulp bij krijgen van de HAN. Er is van alles mogelijk: zoek je iemand die met jou meedenkt over het onderwerp wat je hebt gekozen? Een expert die je kunt interviewen? Of juist iemand die jou coacht bij het hele onderzoeksproces? 

Docent luistert naar student

Volgende stapStudiekeuze

Wil jij je alvast verder verdiepen in de volgende stap? Op de pagina over studiekeuze vertellen we hoe je dat aanpakt. Dat hoeft niet zo groot en ingewikkeld te zijn als je denkt. Check eerst eens je insta, TikTok of Youtube. Waar ga jij stuk om? Wat geef je een hartje of een duimpje? Wat maakt jou blij of juist boos? Dat is het begin van je studiekeuze.

315334 campagne studeer wat je liket 2021, engineering