Begeleiding bij profielkeuze

Gaan jouw leerlingen een profiel te kiezen? Die keuze bepaalt mee welke opleiding ze straks wel en niet kunnen volgen. Op deze pagina vind je materiaal dat jij als decaan kan inzetten om je leerlingen te ondersteunen bij hun profielkeuze.

Keuze maken

Introductie: hoe kies je een profiel?

Welke profielen zijn er allemaal en hoe kies je een profiel dat bij jou past? Zet deze video op school in om het onderwerp profielkeuze te introduceren.

profielkeuzefolder

Jouw leerlingen kiezen hun profiel stap voor stap met de profielkeuzefolder van de HAN. In 5 stappen zetten ze voor zichzelf op een rijtje wat ze al weten en wat ze nog moeten onderzoeken om bij hun profiel uit te komen. Natuurlijk lees je in deze folder ook alles over de profielen, toelatingsvoorwaarden en studierichtingen. 

Je bestelt de profielkeuzefolder gratis, digitaal of op je deurmat. Grote oplage van de folder bestellen? Neem dan contact op met ASK HAN.

han student profiel kiezen
Interactief kaartspel
 

iQuest Profielkeuze

Havo 3 is het jaar van de profielkeuze, hét moment voor een eerste oriëntatie. Het iQuest Profielkeuze–spel helpt leerlingen in deze fase. Ze krijgen meer inzicht in zichzelf, in hun favoriete interessegebieden en profielvakken. Welke richtingen zijn er? Wat past bij hen en waarom?

iQuest Profielkeuze bestaat uit een kaartenset en een online omgeving. Het is een spel voor 2 personen: de 1 legt de kaarten en de ander stelt vragen. Zo gaan de vragen leven. Daarna loggen deelnemers in op iQuestspel.nl, waar ze de kaartjes verwerken. Leerlingen zien dan in hoeverre zij matchen met de verschillende profielen. Een mooie basis voor een profielkeuze!

kaarten van kaartspel

Geef de workshop profielkeuze aan jouw leerlingen

Op zoek naar meer tips en inspiratie om je klas te begeleiden bij hun profielkeuze? Gebruik het materiaal hieronder om een workshop profielkeuze te geven aan je leerlingen.

  1. Bekijk met je klas de 5 video's - dat kan het beste in de volgorde waarop ze hier staan.
  2. Geef na het bekijken van de video's de Workshop Profielkeuze - download het materiaal onder de video's. 
1. Een profiel kiezenWaar gaat het om in het leven?
Knoop doorhakken studiekeuze kiezen tussen schoenen
2. Keuzes makenWelke keuzes ga je maken?
Knoop doorhakken studiekeuze vraagteken onderzoeken post it
3. Hoe kies je een profiel?Welke past bij jou?
Knoop doorhakken studiekeuze schoenen pijlen richting
4. De 4 profielkeuzesWelke profielen passen bij welke studies?
Welke donut kies je? En welke hbo-studie? Zo hak je de knoop door
5. Jouw persoonlijke kaartDit is 'jouw' video
Knoop doorhakken studiekeuze vergrootglas zoeken