Doe een studiekeuzetest

Laptop met blauwe hoes

Er is zoveel te kiezen! Een studiekeuzetest kan je helpen een richting te bepalen. Maar welke test kies je dan? Hier vind je een aantal goede studiekeuzetesten. En misschien wel het belangrijkst: je leest wat je met de uitslag doet.

Studiekeuzetesten

Studierichtingentest

Voordat je een opleiding kiest ga je eerst een richting bepalen. Daar helpt deze online test van de HAN je bij. Met een paar klikken geef je aan waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Zo kom je er snel achter welke 3 studieclusters bij jou passen. Een studiecluster is een groepje opleidingen in een bepaalde richting. Die opleidingen ga je vervolgens verder onderzoeken.

395616 student op laptop geel uitzoeken regelen

Studiekeuzetest

Wat vind je leuk, waar krijg jij energie van? En welke studies passen daarbij? Met deze vragenlijst van Icares en de HAN breng je in ongeveer 10 minuten in beeld wat jouw interesses op dit moment zijn. Het resultaat is een overzicht van opleidingen die bij die interesses aansluiten. Kies een paar studies die je verder gaat onderzoeken. Op een Open Dag bijvoorbeeld.

Twee studenten buiten voor R31 met laptop

HAN Interessetest

Heb je het studiekeuzemagazine van de HAN voor je liggen? Blader dan snel naar pagina 26. De interessetest op die pagina geeft inzicht in jouw voorkeuren en de opleidingen die daarbij passen, Het invullen is eenvoudig: je beoordeelt 38 activiteiten en telt de scores bij elkaar op. Wat vind jij bijvoorbeeld van het in elkaar zetten van een IKEA-bouwpakket? En is het geven van een presentatie iets waar je van gruwelt of geniet?

e9d6aa1c-0cf9-11ee-a3f0-02565807075b Studiekeuze hbo-studie Open Dagen HAN

Testen op Studiekeuze123

Nog niet uitgetest? Kijk eens op Studiekeuze123, dat is de studiekeuzesite van de Rijksoverheid. Daar kun je (voor een paar euro) een wetenschappelijk onderbouwde interessetest doen die je inzicht geeft in je interesses. Of je doet de gratis Persoonlijkheidsmeter, waarmee je ontdekt wat jouw persoonlijkheidskenmerken zijn en welke beroepen daarbij aansluiten.

32096 student in de les, werken, les, college, laptop, economie, finance tax and advice, fta

Studiekeuzespel iQuest

Doe jij liever een spelletje? Het kaartspel iQuest is bedoeld om jou een bewuste studiekeuze te laten maken. Samen met 1 andere speler leg je kaarten en stel je vragen om meer inzicht te krijgen in jezelf en wat jij leuk vindt. De uitkomst van het kaartspel verwerk je op iQuestspel.nl. Dan rolt er een top 3 van studierichtingen uit waar jij je verder in kunt verdiepen.

close-up kaarten van kaartspel
En nu?
 

Wat doe ik met de uitslag van een studiekeuzetest?

De test is gedaan en de resultaten zijn binnen. Weet je nu wat je wilt studeren? Nee, zo werkt het niet helaas. Een studiekeuzetest moet vooral een gesprek op gang brengen en jou stof tot nadenken geven. Hoe jij met de uitslag omgaat, bepaalt of de test waardevol is of niet. Hoe je dat doet?

454690 heeft een studiekeuzetest nut en wat doe je met de uitslag