Wat doe je met de resultaten?

Studiekeuzetest? Check! ✅ Wat nu?

heeft een studiekeuzetest nut en wat doe je met de uitslag

Gaat jouw hoofd ook duizelen bij het zien van al die verschillende studies? Logisch! De keuze van je studie lijkt zo groot en bepalend dat je alle hulptroepen inschakelt. Een studiekeuzetest ligt voor de hand. Maar heeft een studiekeuzetest nut? En wat doe je met de uitslag?

Helpt zo’n test nou echt?

Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Wat word ik? Kun jij hier antwoord op geven? Petje af! Voor de meesten van ons is dat niet zo simpel als het lijkt. Hobby’s, likes, cijfers, talent, karakter - het zegt iets over je, maar wat? En hoe weet je dan welke studie daarbij past? Eén van de tools om hierachter te komen is een studiekeuzetest.

“Bedenk wel van tevoren wat je met zo’n test wilt bereiken. Anders kun je er maar beter niet aan beginnen” zegt Rogier van Aanholt van de Jonge Helden Academie. Dit is een team van professionals op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en (studie)keuzes maken. Maak de test ook echt alleen voor jezelf en niet omdat het moet. Doe jij een studiekeuzetest? Besteed dan tijd en aandacht aan de test en ook aan de uitslag, want met simpelweg een lijst met opleidingen ben je er nog niet!

Hoe vind ik de juiste test?

Aan het aanbod ligt het in ieder geval niet, tests genoeg! Maar welke studiekeuzetest is goed? Wij hebben een aantal goede tests voor je op een rijtje gezet, maar doe vooral 2 tot 3 tests vanuit verschillende invalshoeken en richt je op de overeenkomsten in het resultaat.

Sport jij graag? Werk je graag met je handen? Kun je goed plannen? Iedere test gaat in op andere vragen. En misschien begrijp je sommige vragen niet helemaal, laat staan dat je het antwoord weet. Geen paniek! Daarom doe je dus meerdere tests. Of een studiekeuzetest goed is of niet, ligt vooral aan jou. Het belangrijkste is namelijk wat je met de uitslag doet.

Twijfel je ook zo over je studiekeuze? Zo hak je de knoop door.

De resultaten…en nu?

De test is gemaakt, de resultaten zijn binnen en er rolt een hele waslijst aan opleidingen uit. Weet je nu wat je wilt studeren? Nee, zo werkt het niet helaas. Misschien komt er een studie uit waar je al eens naar hebt gekeken. Maar de uitslag kan je ook volledig verrassen. Neem het vooral niet té serieus, adviseert Rogier. “Een studiekeuzetest is geen quick fix en zegt zeker niet alles. Met een beetje geluk haal je 2 of 3 zinnige dingen uit die test waar je écht iets mee kunt. Bekijk de uitslag als een richtlijn en niet als bepalende factor.”

Okay duidelijk, maar wat is het dan wel? Een studiekeuzetest moet een gesprek op gang brengen en stof tot nadenken geven. Praat eens met je vrienden, ouders, iemand die je goed kent. Wat zegt de uitkomst over jou? Herken jij jezelf daarin? Herkennen anderen jou daarin? Waarom wel of waarom niet? Dat vraagt om openheid en lef, maar juist deze gesprekken maken de test waardevol. Je leert jezelf beter kennen én kritisch te zijn. Dát is wat een studiekeuzetest nuttig maakt. En zo ben je uiteindelijk nog meer overtuigd van wat wél helemaal jouw ding is! Rogier van de Jonge Helden Academie deelt zijn tips over het hele proces: “Wees jezelf, wees authentiek en wees eerlijk. En geef het ook toe als de test je gewoonweg niets heeft gebracht. Ook dát is een uitkomst.”

 

Vraagteken bij de studiekeuzetestresultaten

De diepte in

Daarna ga je verder op onderzoek uit. Kies bijvoorbeeld de eerste 3 studies van je lijstje en ga hier meer over lezen. Welke beroepen horen er bij deze studies? Welke vakken ga je volgen? Zijn er vacatures in dit vakgebied? Ken je misschien iemand die dit werk doet? Hier lees je waar je allemaal op kunt letten. Check ook even welke toelatingseisen de opleidingen hebben. 

Kortom, heb jij een studiekeuzetest gedaan? Bespreek dan de resultaten met iemand die jou goed kent en neem een aantal studies onder de loep. Gaat je hart sneller kloppen bij 1 of meerdere studies? Onderzoek deze dan verder op een Open Dag! Daar kom je nog veel meer te weten en kun je ook studenten die je zijn voorgegaan de hemd van het lijf vragen.

Knoop doorhakken studiekeuze schoenen pijlen richting