HAN University of Applied Sciences logo
Onderzoeken
Onderzoeken
Onderzoeken
Onderzoeken
Onderzoeken
Duik
de diepte in
Open DagenArnhem & Nijmegen
Meelopen of proefstuderenmeer kennismakingsactiviteiten

Je weet al een beetje welke richting je op wilt in je studiekeuze. Top! Nu wil je meer weten over de opleidingen die jou aanspreken. Hoe kun je opleidingen met elkaar vergelijken? Hoe ontdek je welke hbo-studie het beste bij jou past? Dat lees je hier!

Op onderzoek uit
 

Zet het voor jezelf op een rijtje

Hoe kan ik opleidingen te leren kennen? Waar moet ik op letten als ik op onderzoek uitga? En waarop kan ik ze met elkaar gaan vergelijken? Download hier een overzicht van de dingen die je kunt gaan onderzoeken. Daarmee kan je alle info eens goed voor jezelf op een rijtje zetten.

384314 Knoop doorhakken studiekeuze vraagteken onderzoeken post it
Studiekeuzetest
 

Welke studierichting wil jij op?

Weet jij wat je wilt studeren of wil je dat nog onderzoeken? Doe de studiekeuzetest! Binnen een paar minuten zie je een overzicht van jouw top 3 studieclusters. 

384316 Knoop doorhakken studiekeuze schoenen pijlen richting

Stel slimme vragen op de Open Dag

De Open Dag van de HAN is hét moment om opleidingen beter te leren kennen en met elkaar te vergelijken. Je proeft de sfeer en komt meer over een opleiding te weten. Én het is jouw kans om studenten en docenten van een opleiding het hemd van het lijf te vragen. Dan is het wel fijn als je niet met je mond vol tanden staat. Even voorbereiden dus: wat wil jij te weten komen op de Open Dag? 

Kun je wel wat inspiratie gebruiken? We hebben een lijst voor je gemaakt vol slimme vragen die je kunt stellen op een Open Dag.

Wat moet je vragen op een Open Dag
Verder kennismaken
 

Kom een dag Meelopen of Proefstuderen

Na de Open Dag is een Proefstudeerdag of Meeloopdag dé manier om een opleiding beter te leren kennen. Loop een dag mee met een student van een opleiding of volg een aantal proefcolleges samen met andere studiekiezers. Sommige opleidingen organiseren ook rondleidingen, online voorlichtingen of 1-op-1 gesprekken. Twijfel je tussen opleidingen? Ga dan bij beide opleidingen kennismaken en onderzoek zo welke opleiding het beste bij jou past.

proefstuderen of meelopen
Studie in Cijfers
 

Check hoe jouw opleiding scoort

Hoe doet die ene opleiding van de HAN het vergeleken met het landelijk gemiddelde? En vergeleken met andere hbo-opleidingen? Dat laat Studie in Cijfers jou in 1 oogopslag zien. Die vergelijking kan jou helpen bij je studiekeuze. Telt jouw opleiding bijvoorbeeld weinig eerstejaars studenten vergeleken met het landelijk gemiddelde? Dan is het waarschijnlijk een kleinschalige opleiding. Spreekt dat jou aan of juist niet?

studie in cijfers opleidingen vergelijken
Studiekeuze 123
 

Vergelijk opleidingen met elkaar

De website Studiekeuze123 heeft ook een handige tool om opleidingen met elkaar te vergelijken. Je kunt er zien wat studenten en afgestudeerden van de opleiding vinden, hoeveel studiepunten je het eerste jaar moet halen, hoe snel mensen afstuderen en een baan vinden en meer. Handig!

hbo-opleidingen vergelijken
reistijd
 

Wil je thuis of op kamers wonen?

Kijk jij uit naar de vrijheid van een eigen studentenkamer? Of  blijf je liever gezellig en comfortabel bij je ouders wonen? Als je een sterke voorkeur hebt voor 1 van de 2, kan dat invloed hebben op jouw studiekeuze. Welke opleidingen zijn bij jou om de hoek? En bij welke opleidingen wordt de reistijd zo lang dat thuis wonen geen optie meer is? Goed om even uit te zoeken!

thuis wonen of op kamers

Stap 3: hak de knoop door

Blijf je twijfelen over 2 of 3 studies? Niet gek, met zoveel hbo-opleidingen om uit te kiezen. Maar een keer moet je toch die knoop doorhakken. Met de oeeningen, tips en ervaringen op deze pagina moet dat lukken. 

384313 Knoop doorhakken studiekeuze meisje twijfelt