Podcast voor ouders

Gaat jouw kind een studie kiezen? Jij speelt als ouder een belangrijke rol in dat proces, maar hoe pak je dat aan? Dat zoekt presentatrice Eva Eijkhout in deze podcastserie voor je uit. Ze praat met experts over alles wat jij wilt weten over studiekeuze: van het hoger onderwijs en generatie Z tot jouw houding als ouder en de invloed van motivatie. Fijn, zo leer jij je kind beter begrijpen en ontdek je wat je allemaal wel en niet kunt doen.

podcast over begeleiden bij studiekeuze voor ouders

Luister de podcast op Spotify

Hoe denkt generatie Z over studiekeuze?

Als jouw kind nu een studiekeuze gaat maken, hoort hij bij generatie Z. Wat zijn de kenmerken van deze generatie? Hoe kijkt deze generatie naar studiekeuze en hoe kun je ze daar het beste in ondersteunen? Hoe verschilt dat met jouw generatie? In deze aflevering gaat Eva in gesprek met Rutger van den Berg over generatie Z en studiekeuze. Rutger is onderzoeker bij Youngworks, doet kwalitatief onderzoek naar jongeren en vertelt welk effect de wereld van nu heeft op de huidige generatie jongeren bij het kiezen van een studie.

6cf9ca18-0d00-11ee-98ba-02565807075b Foto van Rutger van den Berg en Eva Eikhout tijdens het opnemen van de voltijd podcast voor de HAN.

Welke rol speelt motivatie bij de studiekeuze van mijn kind?

Als ouder wil je je kind helpen bij het maken van een studiekeuze. Maar hoe motiveer je hem om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan? Kun je als ouder iets doen om je kind van de bank af te krijgen? Of moet je juist loslaten en achteroverleunen? Eva vraagt het in deze aflevering aan Evelyne Meens. Zij is senior onderzoeker bij Fontys Hogeschool én schrijver van het boek ‘Een leven lang kiezen’. Vanuit haar expertise vertelt zij je alles over het maken van een gemotiveerde studiekeuze.

6d85642e-0d00-11ee-8231-02565807075b Foto van Evelyne Meens en Eva Eikhout tijdens het opnemen van de voltijd podcast voor de HAN.

Hoe kan ik mijn kind helpen bij zijn studiekeuze?

Je kind kiest niet in 1 dag een studie, dat gaat stap voor stap. Uit welke fases bestaat dat keuzeproces en verloopt het voor ieder kind hetzelfde? Wat is jouw rol als ouder in dat proces? Hoe ga je het gesprek met je kind aan hierover? In deze aflevering praat Eva met Loth van Veen. Zij is schrijver van het boek ‘Coach je kind bij toekomstkeuzes’. Je krijgt tips en tricks over de begeleiding van je kind bij het maken van een studiekeuze.

6dde5110-0d00-11ee-adb7-02565807075b Foto van Loth van Veen en Eva Eikhout tijdens het opnemen van de voltijd podcast voor de HAN.

Hoe zit het hoger onderwijs in elkaar?

Als je kind een studie gaat kiezen vliegen termen als studiepunten, studievormen en studieadvies je om de oren. Al snel merk je dat het hoger onderwijs niet meer hetzelfde is als ‘in jouw tijd'. Hoe zit het onderwijsstelsel van nu in elkaar? In deze aflevering praat Eva met Hermien Miltenburg. Als oudervoorlichter aan Wageningen University kan zij alles vertellen over al die termen en keuzes in het hoger onderwijs.

6e8b8b64-0d00-11ee-9419-02565807075b Foto van Hermien Miltenburg en Eva Eikhout tijdens het opnemen van de voltijd podcast voor de HAN.

Nu een studie kiezen of toch een tussenjaar?

Stel: je kind wil nú helemaal niet gaan studeren. Wat is er dan mogelijk? Hoe vul je een tussenjaar goed in? En hoe ‘erg’ is zo'n tussenjaar eigenlijk? In deze aflevering praat Eva met Rogier van Aanholt. Hij is oprichter van de Jonge Helden Academie en helpt jongeren met het maken van een keuze in opleiding of werk. Vanuit zijn jarenlange ervaring vertelt hij waarom een tussenjaar verstandig kan zijn en hoe je er een zinvol jaar van maakt. Maar ook wanneer het beter is om wel te starten met een studie.

6e08c396-0d00-11ee-a427-02565807075b Foto van Rogier van Aanholt en Eva Eikhout tijdens het opnemen van de voltijd podcast voor de HAN.

Mijn kind heeft keuzestress, hoe ga ik daar mee om?

Blijft jouw kind maar twijfelen? Hij is niet de enige. Veel jongeren vinden het lastig om een studie te kiezen, júist omdat er zoveel keuze is. Hoe herken je keuzestress bij je kind en wat kun je doen om te helpen? Bestaat er eigenlijk wel zoiets als een 'verkeerde' studiekeuze? In deze aflevering praat Eva met Shani Mooijman. Zij is docent toegepaste psychologie aan de HAN en legt uit waar die stress bij jongeren vandaan komt en op welke manier je als ouder kunt helpen om die keuzedruk te verminderen.

6d3b1dba-0d00-11ee-a942-02565807075b Foto van Shani Mooijman en Eva Eikhout tijdens het opnemen van de voltijd podcast voor de HAN.