Artificial Intelligence als partner in het ontwerpproces

Artificial Intelligence (AI) is een urgent thema, met veel impact. Hoe kun je ChatGPT en AI gebruiken om overheidsteksten begrijpelijker te maken? En kan AI je als beeldmaker helpen in het creatieve proces? Wouter Sluis-Thiescheffer en Jasper Jeurens namen onderzoeksresultaten mee naar het InScience Film Festival.

Samen Slim
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal

Op vrijdag 15 maart organiseerde InScience een volledig dagprogramma dat InVision heet. Filmmakers, visuele verhalenvertellers, studenten en ook wetenschappers komen samen om kennis en ervaringen uit te wisselen. HAN-lector Wouter Sluis-Thiescheffer verzorgde die middag een workshop Brainstormen met AI. Hij is verbonden aan het lectoraat Media Design en heeft expertise op het gebied van creativiteit, playful media en conceptontwikkeling.

Samen brainstormen over en met AI

De inzet van AI-tools is heel urgent en heeft veel impact op het vakgebied van mediadesign. Jasper Jeurens is onderzoeker bij het lectoraat van Wouter en legt uit: “Daar moét je dus misschien wel iets mee. Tegelijkertijd lijkt het nu soms een beetje op het wilde westen." Wouter deelt graag zijn kennis vanuit onderzoeken met de deelnemers tijdens deze workshop. Om zo samen na te denken over de vraag: kan AI ons écht helpen om een creatiever proces te creëren? Hij schetst een theoretisch kader over creativiteit en er is tijd voor een brainstorm. Hoe ziet het eruit als AI meedoet? Ontwikkelen we meer ideeen? Hoe kan AI een partner in het creatief proces worden?

Portretfoto Wouter Sluis-Thiescheffer

Computer, wat staat er nou?

Wist je dat 1 op de 6 mensen in Nederland moeite heeft met lezen? Brieven van de Belastingdienst of gemeente zijn dan vaak een enorme uitdaging. Maar wat maakt een tekst eigenlijk makkelijk te begrijpen? Wouter en Jasper werkten aan een programma om te meten hoe makkelijk een tekst te begrijpen is. Jasper vertelt: “Hoe kun je ChatGPT en AI gebruiken om overheidsteksten begrijpelijker te maken? Wij deden onderzoek binnen ons lectoraat en helpen mensen op weg. Ik nam de deelnemers van het InScience Film Festival graag mee in een interactieve presentatie tijdens de Stand-up Science.”

Portretfoto Wouter Jasper Jeurens
Smart Region
 

Samen Slim

De HAN focust met haar onderzoek en onderwijs op 3 zwaartepunten: Slim, Schoon en Sociaal. De missie van het zwaartepunt Slim is: samen grenzen verleggen met digitale technologie. Dat doen we door te werken aan de wendbaarheid van mensen, teams en organisaties. Zodat we optimaal van nieuwe technologie profiteren. Nieuwsgierig hoe de HAN zich hiervoor inzet? 

Foto Samen Slim