Nieuws

Exergaming biedt kansen bij aanpak maatschappelijke vraagstukken
Innovaties binnen esports inzetten om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken, zoals obesitas of eenzaamheid. Toekomstmuziek? Laat je inspireren door de HAN Changemakers op INNOVATE 2024. “We kunnen bewegen toegankelijker, leuker en effectiever maken door technologie te gebruiken”.

Artificial Intelligence als partner in het ontwerpproces
Artificial Intelligence (AI) is een urgent thema, met veel impact. Hoe kun je ChatGPT en AI gebruiken om overheidsteksten begrijpelijker te maken? En kan AI je als beeldmaker helpen in het creatieve proces? Wouter Sluis-Thiescheffer en Jasper Jeurens namen onderzoeksresultaten mee naar het InScience Film Festival.
30% van de Nederlanders vindt overheidsteksten te moeilijk
Zeker 30% van de Nederlandse bevolking heeft moeite met teksten van de overheid. De teksten zijn moeilijk te begrijpen door abstracte of onbekende woorden en lange zinnen. Veel lezers weten niet goed wat ze moeten doen na het lezen van de tekst. Dit blijkt uit de Monitor Begrijpelijkheid Overheidsteksten, een onderzoek naar meer dan 200 teksten over betalen of zorg. Het gaat om teksten die burgers op papier of online tegenkomen in hun contact met de overheid.
Wouter Sluis-Thiescheffer geïnstalleerd als lector Media Design
Zijn media designers straks overbodig door de komst van content genererende AI’s, zoals ChatGPT? Tijdens zijn inaugurele rede op 16 maart neemt lector Wouter Sluis-Thiescheffer deze zorg weg. Maar volgens hem kan het vakgebied Media Design zich onder invloed van kunstmatige intelligentie wel opmaken voor drastische veranderingen. En wordt er straks een andere rol gevraagd van professionals in de creatieve industrie.
Koninklijke Onderscheiding voor lector Thea van der Geest
Thea van der Geest, oud-lector Media Design, ontving tijdens haar laatste werkdag een Koninklijke Onderscheiding van Burgemeester Dadema van de Gemeente Raalte. Tijdens haar afscheidssymposium werd zij verrast en benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
Vervolgonderzoek naar begrijpelijkheid overheidsteksten
Hoe begrijpelijk zijn de brieven en webteksten van de overheid? Is het de lezers wel duidelijk waarom ze een brief krijgen en wat ze moeten doen? De HAN en Universiteit Utrecht doen in 2022 weer onderzoek naar de begrijpelijkheid van overheidsteksten.
Overheidsteksten over schuldhulp vaak nog te moeilijk
Overheidsinstanties sturen nog steeds moeilijke teksten aan mensen met schuldproblemen. De taal is in 62% van de gevallen moeilijk te begrijpen voor laagopgeleide lezers. Ook is het lang niet altijd duidelijk wat de lezer moet doen met een tekst. De teksten ontmoedigen de lezers door hun lengte, of zorgen voor veel stress door hun onbegrijpelijkheid.
Matchmaking Health levert inspirerende projectvoorstellen op
HAN Health zet ook dit jaar de schouders onder het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Tijdens een 2e matchmaking werkten onderzoekers en docenten van verschillende academies een aantal projectvoorstellen uit. Intersectoraal én interdisciplinair.
Maak e-health begrijpelijk en toegankelijk voor iedereen
Het lijkt zo makkelijk, gezondheid(szorg) ondersteunen of verbeteren via de digitale snelweg. Maar de praktijk van e-health is helaas anders: te vaak kiest de zorg voor een ‘presenteerblaadje’ dat niet past bij laaggeletterden, hoogbejaarden of bijvoorbeeld blinden en slechtzienden. Dat leidt tot onnodige gezondheidsverschillen.