Koninklijke Onderscheiding voor lector Thea van der Geest

Thea van der Geest, oud-lector Media Design, ontving tijdens haar laatste werkdag een Koninklijke Onderscheiding van Burgemeester Dadema van de Gemeente Raalte. Tijdens haar afscheidssymposium werd zij verrast en benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

392530 Lector Media Design Thea van der Geest ontvangt een Koninklijke Onderscheiding van burgemeester Dadema

De onderscheiding gaf een extra feestelijk tintje aan Thea's laatste werkdag. In lijn met Thea's onderzoek op het gebied van media design organiseerde de Academie IT en Mediadesign een inspirerend afscheidssymposium op de HAN: digitale dienstverlening voor ieder/één, 40 jaar de gebruiker centraal. In haar dankwoord bedankte Thea naast haar familie, vrienden en collega's, alle studenten waar zij mee samengewerkt heeft. "In al die jaren hebben jullie mij ontzettend geïnspireerd", aldus Thea. 

Ontwerpen met de gebruiker

Centraal in het symposium stond één van Thea's passies; de toekomstige gebruiker van nieuwe digitale diensten en middelen. In de ochtend werden studenten Communication & Multimedia Design uitgedaagd met een Design challenge, waarin inclusieve dienstverlening en gebruiksgericht ontwerpen centraal stond. Want hoe doe je dat, inclusief ontwerpen, en hoe zit het met de wettelijke verplichtingen? Hoe kun je in een ontwerpproces samenwerken met échte gebruikers? 

De opdracht: ontwerp een “drempelloze” publieksbalie voor een gemeente, die een warm welkom geeft aan alle inwoners, ongeacht hun leeftijd, taal-en digitale vaardigheden, beperkingen en opleidingsniveau. De studenten gingen enthousiast aan de slag en toetsten hun ideeën bij gebruikers; mensen met een beperking én gemeentemedewerkers. "Toen we in gesprek gingen met ervaringsdeskundigen kwam vaak terug dat ze zich onzeker voelden en hierdoor geen vragen durven stellen aan een gemeentebalie", vertelt student Tessa. "Daarom hebben wij de focus gelegd op het creëren van een welkom gevoel bij de publieksbalie". 

SfeerimpressieDesign challenge

32350 HAN Campus Nijmegen, communicatie, klas, presenteren, studenten, college, les, finance, economieBekijk volledige video
Same Day video van het ochtendprogramma

Digitale media moeten makkelijk te gebruiken, prettig en effectief zijn. Ook als je laaggeletterd bent of een visuele beperking hebt.

Lectoraat Media Design

Thea zette zich als lector Media Design in voor een inclusieve samenleving door betere communicatie en beter ontwerp van de digitale omgeving en transparantere dienstverlening. Zij had hierbij in het bijzonder aandacht voor mensen met een visuele beperking en laaggeletterden. 

Door haar belangrijke bijdrage aan de toegankelijkheid van digitale omgevingen voor laaggeletterden en mensen met een visuele beperking wordt zij gezien als een uniek voorbeeld van hoe je echte participatie vorm zou moeten geven. 

AftermovieSymposium