Project Smart Region Prepareren voor innoveren
We verwachten veel van onze studenten als ze straks de wijde wereld ingaan. Als toekomstige professionals zullen zij geconfronteerd worden met complexe maatschappelijke vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld gezondheidszorg, gelijke kansen in het onderwijs of klimaatverandering.
Onze studenten krijgen een belangrijke rol in het oplossen ervan. Hoe bereiden we ze goed voor? Het project ‘Prepareren voor Innoveren’ richt zich op het vraagstuk hoe de HAN wendbare en creatieve professionals kan afleveren die voldoende toegerust zijn voor de wereld van morgen.
Doel Prepareren voor Innoveren
In dit project hebben we onderzocht of het concept van ‘innovatief leren in open eind leeromgevingen’ een manier kan zijn om studenten uit te rusten met voldoende creativiteit en wendbaarheid voor hun toekomstige beroepsloopbaan.
Doelgroep
Dit project is bedoeld voor de volgende doelgroepen:
- Docenten van mbo- en hbo-onderwijsinstellingen;
- Bestuurders van mbo- en hbo-onderwijsinstellingen;
- Studenten van mbo- en hbo-onderwijsinstellingen.
Aanpak van dit project
Dit project is uitgevoerd met een team van collega’s met verschillende achtergronden en kennis van organisatieontwikkeling, onderwijs en de wereld van mbo en hbo. Via literatuuronderzoek is onderzocht wat de waarde kan zijn van ‘innovatief leren’ en wat dit betekent voor de vormgeving van open eind leeromgevingen. Ook hebben we bekeken wat dit vraagt van de organisatie (zowel in de uitvoering als op management- en beleidsniveau). Aanvullende interviews met vertegenwoordigers van initiatieven in de praktijk zijn gebruikt om de theorie in te kleuren met ervaringen die zijn opgedaan in de regio en binnen de HAN.
Whitepaper Open eind leeromgevingen als hefboom voor toekomstbestendig beroepsonderwijs
Het whitepaper is het resultaat van een verkenning naar mogelijkheden om het beroepsonderwijs innovatief en toekomstbestendig te maken.
Wat is een open eind leeromgeving?
Open-eind-leren bereidt studenten voor op een onzekere toekomst in een complexe maatschappij. Daarin zijn vooral soft skills als probleemoplossend vermogen, actieve houding en samenwerking belangrijk.
Aimée: “Daarin zoeken we met een open eind (exploreren) naar nieuwe oplossingen voor een maatschappelijk probleem. Zonder dat je dus vooraf weet wat de uitkomst moet zijn. Door innovatief leren, leren we om de wereld te veranderen. De uitkomsten zijn onvoorspelbaar, je kunt alleen kijken naar de kwaliteit van het leerproces.”
Hefboom
De open eind leeromgevingen zijn een hefboom om innovatief leren in het HAN onderwijs een plek te geven. Op durfplekken kunnen we met het werkveld systematisch nieuwe inzichten ontwikkelen en standaard werkwijzen loslaten. Verschillende partijen binnen onderwijs, onderzoek en werkveld pakken samen een maatschappelijk probleem zoals ‘kansenongelijkheid’ of ‘klimaatverandering’ aan.
Op durfplekken komen studenten in aanraking komen met complexe vraagstukken. Hier ervaren ze wat het betekent om van niet-weten naar weten te komen. We gooien ze in het diepe, maar zorgen ervoor dat ze niet verzuipen. De leeromgeving blijft natuurlijk veilig.
Team
Aimée Hoeve
projectleider en onderzoeker Lectoraat Responsief beroepsonderwijsMariëlle Verhoef
onderzoeker Lectoraat Responsief beroepsonderwijsLoek Nieuwenhuis
ten tijde van het onderzoek Lector BeroepspedagogiekEllen Leenaarts- van Gunnewijk
lid van het opleidingsteam ‘lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn’ en als grenswerker verbonden aan het Lectoraat Responsief beroepsonderwijsWilleke van der Werf
ten tijde van het onderzoek werkzaam als onderzoeker bij de HAN bij het kenniscentrum Publieke Zaak, vanaf 1 januari 2022 werkzaam als beleidsmedewerker onderzoek bij NUFFICSander Berendsen
ten tijde van het onderzoek werkzaam als innovatiedocent bij het Graafschap College, nu ook deels werkzaam als docent bij de HANIn het project werken onderzoekers met een onderwijskundige en onderzoekers met een organisatiekundige achtergrond. Samen met hen heeft projectleider Aimée Hoeve de richtingen verkend hoe innovatie en onderwijs zich ten opzichte van elkaar kunnen ontwikkelen.
Video 'Prepareren voor innoveren'
Focus van de HAN: Smart Region
Met het focusgebied Smart Region wil de HAN van waarde zijn in de regio en daarbuiten. We werken aan de wendbaarheid van mensen, teams en organisaties in een snel veranderende wereld. We helpen bij slim innoveren en implementeren van nieuwe technologieën (Smart Innovation), het wendbaar maken van mens en bedrijf met vernieuwend onderwijs (Smart Education) en we bouwen een netwerk (Smart Partnerships). Samen verleggen we de grenzen met digitale technologie!
Lectoraat: Responsief Beroepsonderwijs
Wat zijn goede manieren om studenten en professionals te helpen ‘ergens goed in te worden’? Ons lectoraat wil de ontwikkeling van vakbekwaamheid zo goed mogelijk begeleiden.