Campus Nijmegen, communicatie, klas, presenteren, studenten, college, les, finance, economie

Lectoraat Responsief Beroepsonderwijs

Docenten maken het verschil

Opleidingsteams staan voor de uitdaging om grote maatschappelijke ontwikkelingen te vertalen naar een curriculum dat studenten opleidt tot wendbare vakmensen. Opleiden voor een beroep vraagt didactische en pedagogische lenigheid en vraagt om opleidingsteams in het mbo die effectief samenwerken.

Studenten en docent spelen met auto
Lectoraat Responsief Beroepsonderwijs

't Werkt!

Beroepen veranderen steeds sneller van inhoud. Sommige beroepen verdwijnen, andere beroepen verschijnen. Dat vraagt veel van professionals in opleiding. Het is belangrijk dat zij leren anticiperen op, en omgaan met, die veranderingen door nieuwe vaardigheden te leren.

overlegt met studenten
Lectoraat Responsief Beroepsonderwijs

Prepareren voor innoveren

We verwachten veel van onze studenten als ze straks de wijde wereld ingaan. Als toekomstige professionals worden zij geconfronteerd met complexe maatschappelijke vraagstukken. Die liggen bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg, gelijke kansen in het onderwijs en klimaatverandering.

Studenten overleggen bij werkplekken Engineering gebouw
Lectoraat Responsief Beroepsonderwijs

Studentenwelzijn

Studenten die studiegeluk ervaren, leren beter. In het project Studentenwelzijn onderzoeken we welke mechanismen een rol spelen om studenten gezond, vitaal en gelukkig hun studie te laten doorlopen.

Twee studenten zijn in gesprek met hun docent die op de laptop aantekeningen maakt.
Lectoraat Responsief Beroepsonderwijs

Werkplekleren

Werkplekleren is een belangrijk onderdeel in al onze opleidingen. In de voltijd opleidingen in de vorm van stages en leerwerkplaatsen, in de deeltijdopleidingen als de werkomgeving die de student meebrengt in het leerproces. Met onze professionele leergemeenschap optimaliseren we het werkplekleren.

mensen overleggen op kantoor
Lectoraat Responsief Beroepsonderwijs

Verbeterde aansluiting mbo-hbo

Jaarlijks valt ongeveer 17% van de mbo-studenten tijdens of gelijk na het eerste jaar op het hbo uit. Ze keren niet terug in het hoger onderwijs. De centrale vraag van dit onderzoeksproject is: hoe kan de doorstroom van mbo naar hbo verbeterd worden?