Lectoraat Responsief Beroepsonderwijs

141472 Studenten lachen terwijl docent uitlegt

Het lectoraat Responsief Beroepsonderwijs doet onderzoek naar praktijkgericht onderwijs op de thema's: responsief beroepsonderwijs, werkplekleren en beroepspedagogiek.

Belangrijke onderwerpen voor ons lectoraat zijn het leren en werken met verschillende stakeholders rondom authentieke vraagstukken én het werken in de driehoek onderwijs, onderzoek en praktijk. Dit doen we samen met professionals uit de praktijk van mbo, hbo en HRD. Welke bijdrage aan vakbekwaamheid wordt van onderwijsinstellingen verwacht? Hoe organiseren bedrijfstakken en beroepsverenigingen hun human capital agenda’s? We hebben expertise op het gebied van deze en soortgelijke thema’s. Daardoor zijn we een schakel tussen de ontwikkeling van menselijk potentieel en regionaal economische ambities. 

 

Expertises

 • Vakbekwaamheid en professionaliteit
 • Mbo, hbo en HRD
 • Human capital development
 • Deskundigheidsbevordering
 • Werkplekleren
 • Samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven
 • Onderzoek

  We doen onderzoek samen met een kennisnetwerk van docenten, onderzoekers en professionals uit het beroepsonderwijs. Want we geloven dat het beroepsonderwijs van de toekomst wordt vormgegeven in co-creatie waarbij opleidingen intensief samenwerken met hun beroepenveld. Professionals staan daarmee direct aan de basis van onderwijsvernieuwing en het innoveren van hun eigen beroepspraktijk.
 • Onze kennis

  Resultaten van onze projecten vloeien terug in het onderwijs. We betrekken studenten van verschillende opleidingen bij ons onderzoek.

Maak kennis Ons team

Heeft uw organisatie een specifieke vraag of probleem? Onze onderzoekers zetten hun kennis, kunde en ervaring graag in om een passend en toepasbaar antwoord te vinden.

Lotte Bus

Onderzoeker
343417 Portret, onderzoek

Aimee Hoeve

Onderzoeker
Aimee Hoeve

Marloes de Lange

Onderzoeker
Marloes de Lange

Martijn Peters

Onderzoeker
Onderzoeker Martijn Peters beroepspedagogiek

Mariëlle Verhoef

Onderzoeker
343402 Portret, onderzoek

Haske van Vlokhoven

Ondezoeker
Haske van Vlokhoven

Ellen Leenaarts-Gunnewijk

Onderzoeker
360648 Onderzoekers bij het Lectoraat Responsief Beroepsonderwijs, Ellen Gunnewijk

Nieuws

Leven Lang Ontwikkelen

We leiden mensen op voor beroepen die we nog niet kennen. Professionals zien ontwikkelingen op zich af komen waarvan de gevolgen nauwelijks nog te voorspellen zijn. De snelle automatisering, digitalisering en robotisering zetten de wereld op z'n kop. Of niet?

32444 associate degrees, Ferdinant en Damla op de trap, FEM HBO Rechten

AcademieEducatie

De Academie Educatie kwalificeert en professionaliseert ondernemende, nieuwsgierige en zelfbewuste leraren. Hier kun je de leraar worden die je wilt zijn. We bieden onze studenten veel ruimte om zich te verbreden of te verdiepen. En; samen met het werkveld pakken we het lerarentekort aan.

Docent voor de klas zonder poster

Blijf op de hoogte Abonneer op onze nieuwsbrief

Ieder kwartaal bundelt de Academie Educatie haar onderzoeksnieuws en activiteiten in een digitale nieuwsbrief. Je vindt er informatie over projecten waaraan we werken, samenwerkingen, bijeenkomsten, spellen en handige tools.

Overlegen en samenwerken