Symposium Durf te Denken!

377869 Filosofie op de HAN, Durf te denken evenement, stockphoto 2022

Na de succesvolle eerste editie van het symposium Durf te Denken in 2022, denken we bij deze tweede editie na over het thema ‘Global Citizenship’. We organiseren Durf te Denken 2 samen met Hogeschool Saxion! Zien we jou daar?

Snelle info

Datum en tijd

Locatie
HAN Campus Arnhem
Ruitenberglaan 31
Arnhem

Deelname
Gratis

praktische tools Durf te Denken 2: Global citizenship

We reflecteren op verschillende aspecten van wereldburgerschap en denken over de rol van filosofische vaardigheden voor de global citizen. We analyseren de toekomstige professionele en maatschappelijke context van hbo-studenten met sprekers zoals Bas Haring (hoogleraar Publiek Begrip van de Wetenschap), Henk Oosterling (ecosoof), Laurence Guérin (lector Wereldburgerschap) en vele anderen. Je verlaat het symposium met praktische filosofische tools om in je eigen omgeving toe te passen!

Programma

Locatie: Ruitenberglaan 31, auditorium

  • 12.15 –12.30 uur: inloop
  • 12.30 – 13.00 uur: welkom door leden CVB HAN en Saxion
  • 13.00 – 13.45 uur: keynote Wereldburgerschap door Bas Haring
  • 13.45 – 14.30 uur: interactieve presentatie door Henk Oosterling
  • 14.45 – 16.15 uur: parallelsessies (presentaties en workshops)
  • 16.30 – 17.00 uur: wrap up met aansluitend een borrel

Dagvoorzitter: Allard Amelink (van o.a. Podcast Filosofie). ​

377869 Filosofie op de HAN, Durf te denken evenement, stockphoto 2022

Voor wie is het symposium?

Het symposium Durf te Denken! is toegankelijk voor alle studenten en medewerkers van de HAN. Of je nou een doorgewinterde filosoof bent, interesse hebt in ethische vraagstukken, of vindt dat denken zonde is van je tijd: doe mee! Ons programma is extra interessant voor: 

  • Studenten;
  • Leden van opleiding- en curriculumcommissies;
  • Managers en teamleiders;
  • Onderzoekers en docenten die met hun projecten en studenten de diepte in willen.

Globalisering: een filosofisch gesprek

Het alledaagse leven van de gemiddelde West-Europese mens is een geglobaliseerd leven. Tegelijkertijd zetten wereldwijde problemen – zoals de klimaatcrisis, inflatie, corona, het verlies van biodiversiteit, waardigheid van leven en de invloed van sociale media op politiek – ons aan het denken over onze eigen invloed en verantwoordelijkheden in de geglobaliseerde wereld. Studenten staan voor grote maatschappelijke uitdagingen die hun persoonlijke en professionele leven raken. Hoe kunnen zij begrip krijgen van de invloed die zij in dit grotere geheel kunnen en willen hebben? En wat is de rol van onderwijs en onderzoek op het hbo hierin?

Tijdens het symposium zal er gefilmd en gefotografeerd worden. Als je niet herkenbaar in beeld wil komen, kun je dit ter plekke aangeven.

Proef de sfeer van de eerste editieBekijk de aftermovie van Durf te Denken! 2022