Digital twin

Wat is digital twin? Een digital twin is een virtuele weergave, nabootsing, van een product, proces of dienst en baseert zich op realtime waarden en data. Met een digital twin optimaliseer je processen, monitor je nieuwe ontwikkelingen of test je zonder dat het fysiek al bestaat.

285928 De HAN lanceert eind juni de Technohub Digital Twin, samen met een aantal bedrijven en het Graafschapcollege. Varex medewerker Sjoerd Hermsen
 • Slim
 • Schoon
 • Sociaal

Zwaartepunt Slim - Smart Region draagt bij aan een fieldlab en een technohub digital twin. Lees meer over de projecten waarmee onder andere de regionale concurrentiepositie van de maakindustrie versterkt wordt.

Processen optimaliseren

Effecten simuleren vanuit een realtime, integraal dashboard zorgt voor creativiteit en vernieuwing. Dat draagt bij aan het maken van weloverwogen organisatiebesluiten. Hoe mooi is dat? Onze onderzoekers, docenten en studenten delen graag hun fascinatie, kennis en toepassingen over de mogelijkheden van een digital twin. 

Maak kennis

Team Digital Twin

Menno Herkes

Onderzoeker Lean, Academie Engineering en Automotive
404831 Portretfoto Menno Herkes

Stijn Hoppenbrouwers

Lector Model-Based Information Systems, Academie IT en Mediadesign
Profielfoto Stijn Hoppenbrouwers

Marij Striekwold

Projectleider zakelijke dienstverlening, Academie IT en Mediadesign
null

Suzanne Ezendam

Procescoördinator, Academie Engineering en Automotive
null

Gerlinde Oversluizen

Onderzoeker Lean, Academie Engineering en Automotive
404828 Portretfoto Gerlinde Oversluizen

Yvonne Peterman

Docent, Academie Organisatie en Ontwikkeling
439963 Portretfoto Yvonne Peterman 2022

Inez Kohlmann

Onderzoeker, Academie Engineering en Automotive
442041 Portretfoto Inez Kohlmann 2022 smart business lectoraat

Steffi Menten

Onderzoeker, Academie IT en Mediadesign
359577 Portret Steffi Menten, teamlid Smart Innovation focus Smart Region, onderzoeker bij AIM.

Deny Smeets

Externe adviseur
null

Gerben Muller

Docent, Academie Engineering en Automotive
447863 Profielfoto Gerben Muller

René Bakker

Adviseur Networked Applications
452181 Portret René Bakker mbt afscheid en pensioen. Over betrokkenheid bij Smart Region en Digital Twinning.

Sander Maijers

Onderzoeker, Academie IT en Mediadesign
417947 Academie IT en Mediadesign. lectoraat MBIS. Portretfoto Sander Maijers

Bas Hofmans

Onderzoeker, Academie IT en Mediadesign
417936 Academie IT en Mediadesign. Portretfoto Bas Hofmans. Lectoraat MBIS.

Onno Huijgen

Onderzoeker, Academie IT en Mediadesign
null

Thomas Lautenbach

Onderzoeker, Academie Engineering en Automotive
404911 Portretfoto Thomas Lautenbach

Contact opnemen

Projectleider Menno Herkes: Menno.Herkes@han.nl 

Project Fieldlab Digital Twin

Met het project Fieldlab Digital Twin wordt er gewerkt aan een fieldlab om digital twin toepassingen te ontwikkelen. Dit project versterkt de concurrentie van de maakindustrie in de Achterhoek en studenten krijgen de kans om in de praktijk ervaring op te doen met moderne techniek terwijl onderzoek de techniek verder brengt. 

 • Slim
 • Schoon
 • Sociaal
284404 Smart Region digital twin bij Varex Imaging. Dit betreft een calibratie handeling van de paddle welke gebruikt wordt voor borstonderzoek.

Project Technohub Digital Twin

Dankzij de technohub worden betere professionals in de maakindustrie opgeleid en kunnen maakbedrijven hun productieproces slimmer inrichten.

 • Slim
 • Schoon
 • Sociaal
285927 De HAN lanceert eind juni de Technohub Digital Twin, samen met een aantal bedrijven en het Graafschapcollege. Weergave van productiehal Varex te Doetichem.

Fred Harbers

Directeur Hencon

Henk Tappel

Directeur Bronkhorst

Jan Willem Boezel

Directeur Van Raam

Gijs Smeman

Manager Civon, Graafschap College

Razende reporter bezoekt Werkplaats Digital Twin

We zijn niet alleen in onze onderwijsgebouwen aan het werk aan het zwaartepunt Slim - Smart Region, maar ook op vele locaties in de regio. De razende reporter gaat op bezoek bij zo’n locatie, namelijk het fieldlab Digital Twin bij Varex Imaging in Doetinchem.

Gerelateerd nieuws

The Organized Digital Factory van start

Digital Twin heeft zeker voordelen voor mkb’s in de maakindustrie, maar hoe organiseer je dat? Deze vraagt wordt door de HAN en 6 partnerbedrijven onderzocht in het onderzoek Organised Digital Factory.

371783 Vrouw met notitieboekje bij een hogedruk ketel. Open Avond. Bouwkunde. GGIT

Interactief onderwijs met digital twin

De afgelopen maanden werkten docenten van de HAN-opleiding Food & Business aan een VR-toepassing die ze in het onderwijs gaan inzetten. De VR-toepassing geeft studenten de mogelijkheid om virtueel een productielocatie te bezoeken. En het geeft ze kennis en inzicht in een productieproces in een fabriek.

243971 Voorstelling van digital twin

Etalage van Smart Industries

De HAN heeft op het gebied van de maakindustrie een stuk of 15 labs en werkplaatsen. Om deze in kaart te brengen, beter met elkaar te laten samenwerken en naar buiten toe te etaleren, is het project Smart Industries opgericht.

372455 Samenwerken is belangrijk in een innovatie ecosysteem.

Digital Shadow op de HAN een feit!

5 HAN studenten hebben een digital shadow ontwikkeld. Een systeem waarbij een bestaande machine een digtaal model van informatie voorziet. Maar wat kan je daar nou mee? Veel!

447531 Figuur 3 Screenshot van Plant Simulation

Begin met een scan

Een digital twin kan het productieproces compleet veranderen, maar is dat ook nuttig voor jouw bedrijf? Om daar achter te komen wordt gewerkt aan een scan uit laten voeren om te zien welke voordelen het voor jou heeft.

391009 Studenten in gesprek over Digital Twin tijdens HAN Unexpected

HAN SPC ontwikkelt lichtgewicht applicaties

Onderdelen voor een elektrische auto die zo licht mogelijk zijn, daar wordt aan gewerkt in het HAN SPC. Het gevolg? Elektrische auto's worden lichter en kunnen zo steeds verder rijden met dezelfde hoeveelheid energie!

317669 Smart Production Centre workflow getekend door studenten. Dit SPC is onderdeel van het Lectoraat HAN Automotive Research

Innovatie in de Achterhoekse maakindustrie

“Dit fieldlab in Doetinchem is een belangrijke stap in de ontwikkeling naar de ‘smart region’ die we willen zijn. Door het samenwerken met verschillende partijen kunnen we als regio echt het verschil maken.”

284404 Smart Region digital twin bij Varex Imaging. Dit betreft een calibratie handeling van de paddle welke gebruikt wordt voor borstonderzoek.

Groen licht voor Technohub Digital Twin

In de Technohub werken onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven samen om het productieprocess te innoveren met de technologie van digital Twin. Daarnaast worden professionals nog beter opgeleid.

285927 De HAN lanceert eind juni de Technohub Digital Twin, samen met een aantal bedrijven en het Graafschapcollege. Weergave van productiehal Varex te Doetichem.

Beter borstonderzoek door digital twin

Een paddle die mammografie veel duidelijker en veel minder pijnlijk maakt. Door samen te werken met de digital twin-experts van de HAN gaat de ontwikkeling sneller, goedkoper en is kwaliteit beter beter.

Voorstelling van digital twin

Smart Production Centre erkend als fieldlab

Vanuit de markt bestaat een grote vraag van lichtgewicht onderdelen voor voertuigen. Die onderdelen ontwikkelen, testen en innoveren gebeurd door HAN studenten in het Smart Production Centre!

Twee studenten werken aan auto op hefbrug

Bekijk de videoDigitale stad Nijmegen

In het Fieldlab Grootschalige Evenementen Nijmegen werken verschillende organisaties intensief samen aan een innovatief 3D-model van de stad. Wat kun je allemaal met dergelijke digitale technologie en hoe werkt het? Bekijk de video.

Laat het ons wetenSamen grenzen verleggen met Slim - Smart Region?

Werk jij bij een bedrijf/instelling en wil jij met ons grenzen verleggen met digitale technologie? Wij werken graag samen aan de maatschappelijke uitdagingen rondom digitalisering. Dit doen wij vanuit ons onderwijs en onderzoek in nauwe samenwerking met het werkveld. Heb je een interessant (nieuw) thema? Laat het ons weten. Samen maken we het verschil!​

372454 Belangrijke termen die van toepassing zijn bij een innovatie ecosysteem en bij innovatie.

Focus van de HANSlim - Smart Region

Ons leven en werk wordt digitaler. In het zwaartepunt Slim - Smart Region werken we aan de wendbaarheid van mensen, teams en organisaties. Zodat we optimaal van al die nieuwe technologie profiteren. We, dat zijn docenten, onderzoekers, studenten en ondernemers. Samen maken we deze regio superslim.

Smart Region vrouw met bril

Blijf op de hoogte Abonneer op onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van al het nieuws binnen Slim - Smart Region.

null