HAN Smart Production Centre officieel erkend als fieldlab

Het Smart Production Centre for Advanced Automotive Applications (SPC|3A) van de HAN Academie Engineering en Automotive mag zich sinds eind januari een Aspirant Smart Industry Fieldlab noemen en het logo ‘Powering Smart Industry’ voeren. Deze officiële erkenning is ontvangen vanuit het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het SPC wordt daarmee nationaal én internationaal op de kaart gezet.

Twee studenten werken aan auto op hefbrug
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal

Bijdrage klimaatdoelstellingen

De opzet van het Smart Production Centre (SPC) is zeker geen ‘speeltje’ voor HAN-studenten. Vanuit de markt bestaat een grote vraag van lichtgewicht onderdelen voor voertuigen. Lichtere auto’s verbruiken namelijk minder energie voor de verplaatsing, beschadigen de wegen minder, zijn veiliger in gebruik, rijden langer op een accu en zijn uiteindelijk ook beter voor het milieu. Verlaging van het gewicht van ieder voertuig draagt dus bij aan klimaatdoelstellingen.

In massa produceren

De ontwikkeling van deze lichtgewicht onderdelen vraagt heel veel kennis van deskundigen. Het is verder een kostbare aangelegenheid. Waarom? Omdat de meeste van deze onderdelen niet in massa geproduceerd (kunnen) worden. Voor de automotive industrie is dit echter een 'must'. Het SPC gaat deze mogelijkheid wel bieden.

De inzet van de verschillende kennisvelden van de HAN (denk aan Engineering, Automotive, ICT, Robotica, Sensoriek, Big Data, Digital Twin, Lean principles, Sustainable Energy, Cyber Security) maakt dit mogelijk. Ook zullen veel projecten plaatsvinden waarbij studenten worden ingezet om in de driehoek bedrijven-onderwijs-onderzoek de productie én de producten verder te verbeteren. Verspreiding van deze opgebouwde kennis staat ook zeker op de agenda.

Maakindustrie van energiezuinig lichtgewicht

De erkenning van het SPC als Aspirant Smart Industry Fieldlab is voor de Provincie Gelderland en de Gemeente Arnhem ook van groot belang. De maakindustrie van energiezuinige lichtgewicht onderdelen krijgt nu immers een belangrijk podium naast de ontwikkelingen binnen de Smart Industry omgeving. Hier gaat het zowel om efficiënter produceren als het efficiëntere ontwikkelen van producten. De gezamenlijke partners van het SPC hebben gekozen voor het Cleantech bedrijventerrein IPKW als locatie voor het fieldlab. Vanuit de regio wordt dit proces ondersteund door OOSTNL.

Wat biedt SPC|3A?

SPC|3A biedt als fieldlab de mogelijkheid voor fabrikanten en leveranciers van auto-onderdelen (zogenaamde Tier 1 & Tier 2 leveranciers) om lichtgewicht (composiet-)onderdelen voor de automotive industrie te ontwikkelen die in massa- of grootserieproductie kunnen worden vervaardigd. Het gaat ook om de (toelever-)industrie die zich bezighoudt met de noodzaak om productie verregaand te automatiseren en te koppelen aan het internet om bijvoorbeeld 'monitoring and controlling' mogelijk te maken. In Nederland is het SPC voor deze markt uniek. Wereldwijd bestaan er slechts enkele ontwikkelcentra die dit eveneens kunnen bieden.

Innovatielab voor New Energy & Mobility

Op dit moment is SPC|3A nog een zelfstandig productie- en productontwikkelcentrum. Bij het SPC kunnen bedrijven vragen neerleggen rondom lichtgewicht automotive onderdelen als ook Smart Industry.

Als over enkele jaren op IPKW het Innovatielab voor New Energy & Mobility (werktitel iLAB) wordt gecreëerd, worden krachten gebundeld om (energie)innovaties mogelijk te maken. Zodra dit innovatielab ingericht is, wordt het SPC als fieldlab onderdeel hiervan.