Lectoraat Automotive Research

Engineering en Automotive leveren waardevolle bijdrage aan energietransitie

Zonder het zelf in de gaten te hebben, verrichten studenten en docenten Engineering en Automotive een waardevolle bijdrage aan de energietransitie. Dat bleek tijdens een bezoek van het College van Bestuur (CvB) op 23 september aan deze innovatieve academie.

24 september 2021
328106 Rob Verhofstad in gesprek met de academie engineering en automotive
Lectoraat Automotive Research

HAN Smart Production Centre ontwikkelt kostenefficiënte lichtgewicht applicaties

Het HAN Smart Production Centre (SPC) fieldlab gaat binnen CONNECTR een prominente rol vervullen om kostenefficiënte lichtgewicht applicaties te ontwikkelen. Deze applicaties zullen op fundamentele wijze bijdragen aan energiebesparing en het vergroten van het bereik van een elektrische auto.

10 september 2021
317669 Smart Production Centre workflow getekend door studenten. Dit SPC is onderdeel van het Lectoraat HAN Automotive Research
Lectoraat Automotive Research

Duurzame brandstofketen laat daadwerkelijk milieuwinst zien

Uit de eerste metingen door docentonderzoekers van het Lectoraat Automotive Research aan de HAN blijkt dat er veel minder stikstofuitstoot is op de bouwplaats van de pilot ‘De Duurzame Brandstofketen’. In deze pilot wordt overtollig biogas gebruikt als schone brandstof voor lokale bouwplaatsen. Komend jaar blijft de HAN onderzoek doen naar de milieu-impact en meerdere metingen uitvoeren.

25 augustus 2021
291011 Eerste Duurzame Brandstofketen in Renkum (fotop geplaatst door Erik Rijpstra)

Erik Folgering manager onderwijs & onderzoek bij Connectr

Erik Folgering is per 1 mei toegevoegd aan de organisatie van Connectr om de portefeuille onderwijs en onderzoek te beheren. Omdat de HAN founding partner is in Connectr, heeft de hogeschool de eer om de kandidaat voor deze functie te leveren.

20 mei 2021
265637 Conceptbeeld hal Connectr Energy
Lectoraat Automotive Research

Minder CO₂, stikstof en fijnstof door lokaal gebruik biogas op bouwplaats

In de pilot ‘De Duurzame Brandstofketen' is de eerste lokale brandstofketen gerealiseerd. Deze loopt vanaf de rioolwaterzuivering Renkum naar een bouwplaats in de omgeving. Hierdoor wordt zowel op de rioolwaterzuivering als op de bouwplaats de uitstoot van CO₂, stikstofoxiden en fijnstof gereduceerd. Het Lectoraat Automotive Research doet onderzoek naar de positieve milieu-impact van de keten.

18 mei 2021

Schoon de straat schoonmaken

Hoe kun je de straten in binnensteden zo duurzaam mogelijk reinigen? Een optie is met een duurzame veegmachine. Sinds 3 februari rijdt in de binnenstad van Utrecht zo’n veegmachine met een waterstof-brandcel, de allereerste ter wereld.

22 februari 2021
257193 veegmachine met waterstof-brandstofcel in Utrecht
Lectoraat Automotive Research

Samen werken aan het HAN waterstofvoertuig

Deze zomer is het eigen waterstofvoertuig van de HAN echt klaar. Studenten van de HAN werkten hiervoor samen met studenten van ROC Rijn IJssel. Eerlijk is eerlijk: dat ging niet zonder slag of stoot, maar het leverde uiteindelijk mooie resultaten op.

15 januari 2021
werken aan een auto fiat doblo

Energieprojecten HAN bekroond

Tweemaal in de roos! Het HAN-project HYDROVA won de 2e prijs en het project CONSOLE ontving de publieksprijs bij de RAAK-awards 2020. HYDROVA ontwikkelt kleinschalige toepassingen van waterstoftechnologie, terwijl CONSOLE focust op een super-zonnewering voor koele (studenten)kamers die wel worden verlicht.

19 november 2020
winnaars RAAK award 2020

HAN Automotive Research krijgt 12 KIEM-voorstellen gehonoreerd

In de afgelopen juni-ronde heeft HAN Automotive Research maar liefst 12 KIEM-subsidievoorstellen ingediend bij Regieorgaan SiA. Het verheugt het onderzoeksteam zeer om te kunnen melden dat ALLE 12 de voorstellen zijn gehonoreerd.

Erik Rijpstra
20 oktober 2020
automotive testopstelling BMW
Lectoraat Automotive Research

Schone energie voor de toekomst

Het project HYDROVA van het HAN Lectoraat Duurzame Energie is genomineerd voor een RAAK-award. Het project helpt mkb-bedrijven opgeslagen energie in waterstof weer in bruikbare energie om te zetten en verbindt het de regionale ‘waterstofdeeltjes’ in het HAN H2Lab.

13 oktober 2020
Opstelling waterstof meting in Lab-2