Engineering en Automotive deeltijdopleidingen

deeltijd cursist Nick werkt aan simulatiepaneel
nono
Vraag de brochure aanAlle opleidingen in 1 overzicht
Volg ons op LinkedIn!Academie Engineering en Automotive

Engineering en Automotive is een breed vakgebied met volop mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Wil jij carrière maken in deze dynamische sector of je carrière een boost geven? We bieden je een ruim aanbod aan deeltijdopleidingen. Van een korte cursus tot opleidingen van 4 jaar.

Alles op een rijtje
 

Ons aanbod in Engineering en Automotive

De veranderingen in de wereld van Engineering en Automotive volgen elkaar snel op. Actuele kennis en vaardigheden zijn daarbij noodzakelijk. Wil je je ontwikkelen op het gebied van elektrische en hybride voertuigen en autonoom rijden? Of ben je juist meer geïnteresseerd in elektrische energietechniek? Wil je leren hoe je batterijtechnologie veilig kunt inzetten? Het kan allemaal!

Overleggen en samenwerken, deeltijd, koffie, corner, koffiecorner, gesprek, lach,

Automotive

Auto Elektronica

De post-hbo-opleiding Auto Elektronica geeft jouw kennis van toegepaste elektronica in de autotechniek een update. De allernieuwste systemen en componenten worden behandeld. Ook sensoren en actuatoren voor zelfrijdende voertuigen! Je gaat zelf ook aan de slag met 6 mooie praktijkopdrachten. Duur: 10 lesdagen.

Studenten in automotive lab streetdrone

Associate degree Automotive

Met de associate degree Automotive in deeltijd ontwikkel jij je tot een professional met kennis van zaken. Elektronica is de hoofdrolspeler in moderne auto's en de systemen worden steeds complexer. Jij weet dit aan te sluiten op de specifieke wensen van klanten. Duur: 2 jaar.

Studenten in automotive lab streetdrone

Bachelor Automotive

Schonere voertuigen? Andere brandstof? Zelfrijdende auto’s? Met de deeltijd hbo-opleiding Automotive werk je aan de toekomst! Bovendien is er volop werk in de branche, zeker voor mensen met verstand van zaken. Met een deeltijdopleiding kun je bovendien meteen aan de slag op hbo-niveau! Duur: 4 jaar.

twee studenten overleggen

Basis Auto Elektronica

Je werkt met auto’s. Je houdt van elektronische snufjes en denkt na over hoe je comfortabeler, veiliger en groener kunt rijden. Hoe regel je de temperatuur afzonderlijk? Gordels en airbags die samenwerken? Na de cursus Basis Auto Elektronica snap je hoe elektrische systemen in een auto werken. Duur: 7 of 9 lesdagen.

automotive hydromotive

Elektronica in Elektrische en Hybride Voertuigen

Een cursus die zich telkens aanpast. Met altijd de laatste snufjes op het gebied van autotechniek en (auto-)elektronica. Actueler kan een cursus niet zijn! Het is uitdagend om de ontwikkelingen bij te benen, maar erg de moeite waard! Kijk verder dan de basis. Lig jij straks weer aan kop? Duur: 10 lesdagen.

Automotive studenten werken aan project

NEN9140 (ev-VP)

Reparaties aan HV-voertuigen mogen alleen worden uitgevoerd door technici met het certificaat NEN 9140 ev-VP. Haal in 1 dag jouw certificaat! In deze cursus leer je o.a. hoe je elektrische voertuigen volledig spanningsvrij maakt, zodat je het voertuig veilig kunt onderhouden of repareren. Duur: 1 lesdag.

cursist man automotive met rekenmachine achter laptop

Op Weg naar Autonoom Rijden

Wat is autonoom rijden precies? Wanneer is het rijp voor de markt? Welke systemen spelen een rol in het voertuig? Wat is de rol van de bestuurder? Welke sociale, juridische en milieuaspecten zijn er? Krijg antwoord op deze en andere vragen. Volg de cursus Op Weg naar Autonoom Rijden. Duur: 5 lesdagen.

Studenten werken aan streetdrone auto

Security and Safety Standardisation

In de 2-daagse online masterclass/training Security and Safety Standardisation leer je alles over de nieuwste veiligheidsnormen (ISO), veiligheidstechnieken en gerelateerde standaarden in de automotive industrie. In de training is een groot deel van het cursusmateriaal Engelstalig. Duur: 2 lesdagen.

in de hal

Elektrotechniek

Beveiliging van Hoog- en Middenspanningsnetten

Werk je bij een energiebedrijf? Ben je elektrotechnicus, of opzichter bij een distributie- en productiebedrijf van elektriciteit? Wil je zelf beveiligingen van hoog- en middenspanningsnetten in bedrijf kunnen nemen? Volg dan de cursus Beveiliging van Hoog- en Middenspanningsnetten. Duur: 10 of 14 lesdagen.

electriciteitsmasten

Elektrische Energietechniek

Deze cursus Elektrische Energietechniek is bedoeld voor niet-technisch opgeleide leidinggevenden en managers (hbo/wo) uit de sector elektrische energietechniek. De focus van de cursus ligt op opwekking, transport en distributie van elektrische energie. Duur: 28 lesdagen.

electriciteitsmasten

Elektrische Energietechniek in Vogelvlucht

Werk je bij een elektrotechnisch bedrijf, maar ligt jouw expertise op een heel ander gebied dan elektrotechniek? In deze cursus Elektrische Energietechniek in Vogelvlucht duik je breed in de wereld van de hoogspanningstechniek. Je gaat ontdekken waar jij en je collega's aan bijdragen! Duur: 2 lesdagen.

electriciteitsmasten

Elektrische Machines

Elektrische motoren en generatoren. In deze cursus leer je alles over de theorie achter elektrische machines in relatie tot de toepassing in de praktijk. Van de algemene kenmerken tot en met laboratoriumproeven. Duur: 5 lesdagen.

en samenwerken

Associate degree Elektrotechniek

Tijdens de associate degree Elektrotechniek in deeltijd leer je alles over meet- en regeltechniek, elektrische aandrijvingen en vermogenselektronica. Je verdiept je in elektriciteitsnetten, verlichtingsinstallaties en elektrotechnische ontwerpen voor windturbines en zonnepanelen. Duur: 2 jaar.

Elektrotechniek student krijgt uitleg tijdens stage bij Qirion Alliander

Bachelor Elektrotechniek

Met de deeltijd hbo-opleiding Elektrotechniek werk jij aan toekomstige innovaties en duurzaamheid. Van zorgrobot en zonnepaneel tot zelfrijdende auto. Voor deze ontwikkelingen zijn veel mensen nodig. Na het behalen van je bachelordiploma kun je dus direct aan de slag als elektrotechnisch specialist. Duur: 4 jaar.

Power Course

De 'Power Minor' is voor hbo-studenten al jaren een vrij te kiezen deel in hun opleiding. Technici vanaf mbo-niveau kunnen dit programma nu ook als cursus volgen. Eerst wordt jouw basiskennis op niveau gebracht. Daarna staan opwekking, transport en distributie van midden- en hoogspanning centraal. Duur: 28 lesdagen.

deeltijd docen -legt uit aan cursisten praktijklokaal simuatie

Power Minor

Bij enkele hogescholen is de ‘Power Minor‘ een keuze-onderdeel van de hbo-opleiding. Opwekking, transport en distributie van midden- en hoogspanning staan centraal. Werk je als hbo’er bij 1 van de elektrische energiebedrijven? Dan is dit programma er als deeltijdcursus nu ook voor jou. Duur: 15 lesdagen.

studenten overleggen met laptop

Power Quality

Deze cursus behandelt de Power Quality van het openbare elektriciteitsnet en de elektrische installaties, die steeds vaker last hebben van vervuilingen van de spanningen en stromen. In deze cursus met theorie en praktijkcases van de deelnemers zelf, komen problematiek, oplossingen én kosten aan bod. Duur: 6 lesdagen.

Studenten overleggen

Transformatoren

In veel hoog-, midden- en laagspanningsnetten zitten transformatoren. Deze transformatoren vragen specifieke kennis van de gebruikers. De cursus Transformatoren richt zich daarom op de theoretische achtergrond en de toepassing hiervan. Duur: 3 lesdagen.

studenten overleggen in lokaal

Master Engineering Systems

Engineering Systems

Binnen de Engelstalige deeltijd-master Engineering Systems kies je 1 van de 4 mastertracks: Automotive Systems, Control Systems, Embedded Systems of Sustainable Energy. Met jouw masterstudie breng jij je engineering skills naar the next level. Duur: 3 jaar.

studenten overleggen in lokaal

Automotive Systems

Mobiliteit is cruciaal voor de economie, maar leidt ook tot stijgende CO2 uitstoot. Dat vraagt om creatieve, duurzame oplossingen. En dat vereist weer hoogopgeleide, innovatieve engineers. Meld je aan voor de volledig Engelstalige deeltijd Mastertrack Automotive Systems en vul het gat in de markt!

studenten werken aan auto op hefbrug

Cyber-Physical Systems

De Cyber-Physical Systems track is ontwikkeld in samenwerking met onze partners uit de industrie. Gedurende het programma voer je toegepast onderzoek uit dat gericht is op hun behoeften. Zo weet je zeker dat je de juiste kennis en vaardigheden hebt voor de arbeidsmarkt. Deze track is een samenvoeging van de tracks Control Systems en Embedded System

studenten werken aan auto op hefbrug

Sustainable Energy

Duurzame, hernieuwbare energiesystemen zijn cruciaal voor de energietransitie. Om deze systemen te ontwikkelen en te verfijnen zijn gespecialiseerde engineers nodig. Wil jij aan de slag in dit veelgevraagde nieuwe vakgebied? Meld je aan voor de Engelstalige deeltijd Mastertrack Sustainable Energy!

studenten werken aan auto op hefbrug

Embedded Systems Engineering

Embedded Systems Engineering

Met de deeltijd hbo-opleiding Embedded Systems Engineering ontwikkel je software én hardware voor intelligente systemen. Je gaat aan de slag om apparaten gebruiks- en milieuvriendelijk te maken. Duur: 4 jaar.

studenten werken aan auto op hefbrug

Embedded Systems Engineering

Met de associate degree Embedded Systems Engineering in deeltijd ga je aan de slag met software én hardware. Je ontwikkelt intelligente systemen waardoor apparaten gebruiks- en milieuvriendelijk worden. Duur: 2 jaar.

Embedded Systems Engineering afstudeerproject van Stijn, een systeem programmeren voor in middenspanningskastjes. In uitvoering bij Qirion Alliander.

Overige cursussen en trainingen

3D SOLIDWorks

SOLIDWorks is een veel gebruikt parametrisch 3D CAD ontwerp programma. Het wordt gezien als de standaard en dankt zijn succes aan de grote gebruiksmogelijkheden in combinatie met het bedieningsgemak. Deze cursus bestaat uit 4 modulen, die ook afzonderlijk zijn te volgen. Duur: 4 weken.

leuk gesprek

Duurzame Energietechniek

De cursus Duurzame Energietechniek behandelt de verschillende principes van duurzame ontwikkeling en de beschikbare technologieën om duurzame energie te benutten. Alle duurzame energiebronnen komen aan bod, zoals: zonne- en windenergie, bio-energie, waterkracht, omgevingswarmte en aardwarmte. Duur: 15 lesdagen.

presenteren, vergaderen

Semiconductor Packaging

Wil je als leidinggevende veranderingen in gang zetten? Prestaties beginnen bij de effectiviteit van je eigen gedrag: persoonlijk leiderschap. Deze training maakt je bewust van je gedrag en het effect daarvan op anderen. Duur: 7 lesdagen en 1 week praktijk.

presenteren, vergaderen

Cursus Waterstof

Jules Verne schreef al in 1874: ‘Waterstof wordt belangrijk voor onze energievoorziening’. Maar hoe dan? En welke consequenties heeft dat? Deze cursus beantwoordt die vragen vanuit een technisch perspectief. Duur: 5 lesdagen.

in de hal

Cursus WATTS

De HAN WATTS simulator is een installatie waarbij je de totale integratie van opwekking, transport en distributie van elektrische energie ‘hands on’ kunt oefenen en trainen. Via deelcertificaten leer je het totale net begrijpen. Duur: wisselend.

deeltijd cursist Nick werkt aan simulatiepaneel

Technische Bedrijfskunde

Technische Bedrijfskunde

Heb jij oog voor het grote plaatje als het gaat om techniek in het bedrijfsleven? Dan is de hbo-deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde zeker iets voor jou! Jij ziet hoe processen beter en duurzamer kunnen en producten innovatiever. Duur: 4 jaar.

industry deeltijd fabriek

Technische Bedrijfskunde

Waar ontwikkelingen zijn, liggen kansen. Met de associate degree opleiding Technische Bedrijfskunde in deeltijd ontwikkel jij je tot de verbindende schakel tussen technologie, ICT en business. Je leert hoe je op de werkvloer de nieuwste smart innovaties integreert. Duur: 2 jaar.

presenteren

Werktuigbouwkunde

Associate degree Werktuigbouwkunde

Met een associate degree Werktuigbouwkunde in deeltijd werk je aan de wereld om je heen. Van duurzame woning tot ijzersterk vrachtschip: jij zorgt voor slimme mechaniek en constructies. Wat je leert, pas je gelijk toe in de praktijk. Dat is fijn, want de branche zit te springen om professionals met kennis van zaken. Duur: 2 jaar.

werktuigbouwkunde ebuggy

Bachelor Werktuigbouwkunde

Met de hbo-deeltijdopleiding Werktuigbouwkunde werk je aan de techniek achter elk product of apparaat. Jij ziet hoe het beter kan. Zij zien de waarde van jouw brede technische kennis. Als technische alleskunner werk je bovendien mee aan een duurzamere wereld! Duur: 4 jaar.

werktuigbouwkunde ebuggy

Voorbereidende cursussen voor hoger technisch onderwijs

Voorbereidende cursussen hoger technisch onderwijs

Deze voorbereidende cursussen zijn voor iedereen die met een technische hbo opleiding wil beginnen. Kies een of beide vakken waarvan je je kennis wilt opfrissen of waarvan je het niveau nog moet ophogen.

Studenten in lokaal studente met bril

Voorbereidende cursus Natuurkunde

Wanneer je erover denkt met een technische hbo-opleiding te beginnen dan is een goede voorkennis, die je opdoet met deze cursus natuurkunde, noodzakelijk. Duur: 16 lesdagen.

Studenten overleggen

Voorbereidende cursus Wiskunde

Als je met een technische hbo-opleiding wilt beginnen dan is een goede voorkennis van wiskunde noodzakelijk. Volg daarom deze Voorbereidende cursus Wiskunde. Duur: 16 lesdagen.

Twee studenten kijken naar wat hun medestudent aanwijst op het A4'tje.

Zomercursus Elektrotechniek

Bereid je goed voor op je hbo-opleiding Elektrotechniek (bachelor of ad) met deze zomercursus. Hoe beter de voorkennis, hoe makkelijker de aansluiting. Duur: 4 lesdagen.

jongen en meisje bladeren door notitieblok

Zomeropfriscursus Wiskunde

Deze zomeropfriscursus Wiskunde is voor aankomende hbo-bachelorstudenten die al voldoen aan de toelatingseisen voor een technische hbo-opleiding. Duur: 4 lesdagen.

drie studenten overleggen

Waarom kiezen voor een opleiding of cursus in Engineering en Automotive?

Breed aanbod

Ben jij professional en ben je klaar voor de volgende stap in je carrière? Wij hebben altijd een traject dat bij je past: een bacheloropleiding, associate degree, masteropleiding of masterclass, post-hbo-opleiding, hbo-programma, cursus of training.

Overlegen en samenwerken

Persoonlijk contact

We kennen onze deelnemers goed en staan voor een persoonlijke benadering. Het contact met de cursusorganisatie en docenten is laagdrempelig.

en-student-gesprek-overleg

Actueel onderwijs

We zijn voortdurend bezig met het verbeteren en ontwikkelen van ons aanbod. Zo ontstaan er in samenwerking met onze lectoraten en partners in het werkveld vaak nieuwe opleidingen.

en-student-gesprek-overleg

Programma's op maat

Ben je op zoek naar een leertraject op maat? Samen kunnen we een in-company-traject ontwikkelen voor jouw organisatie. Neem contact met ons op om de opties te bespreken!

en-student-gesprek-overleg

Open Avond, 5 juni 2024

Doe je nog wel wat je leuk vindt? Zoek je verdieping? Of wil je je specialiseren? Heb jij je georiënteerd in een (post-)hbo-opleiding, training of cursus, maar twijfel je nog? Of weet je nog helemaal niet wat je wil? Pak je kans en ga met ons in gesprek tijdens de Open Avond!

en-student-gesprek-overleg

Welk type opleiding past bij jou?

Associate degree

Wil je verder studeren, maar vind je 4 jaar in de schoolbanken te lang? Kies dan voor een associate degree, een verkorte hbo-opleiding van 2 jaar. Je leert en werkt tegelijk. En past dus meteen toe wat je leert.

Vier studenten van Leraar Aardrijkskunde zitten op de bank en bladeren door de atlas.

Cursus

Een cursus is ideaal als je kennis snel wilt bijspijkeren. In een kort programma krijg je praktische highlights aangereikt. Het niveau is hbo en post-hbo.

Vier studenten van Leraar Aardrijkskunde zitten op de bank en bladeren door de atlas.

Hbo-bachelor

Een hbo-opleiding van 4 jaar noemen we een bachelor. Je volgt een hbo-bachelor na de havo of het vwo. Maar je kunt ook na een mbo4-opleiding doorstromen naar het hbo of met een hbo-opleiding starten als je al werkt op mbo4-niveau of hoger.

Studenten leraar Duits zitten aan een grote tafel in de kantine van het I/O gebouw en zijn aan het overleggen.

Masteropleiding

Wil jij investeren in je ontwikkeling als persoon en professional? Met een masteropleiding kies je ervoor om je kennis te verbreden of je te specialiseren. Je kan de master volgen na een aantal jaar werkervaring of aansluitend op je bachelor als een volgende stap.

HBO master studenten laten elkaar informatie zien op een laptop

Hbo-programma

Hbo-programma’s zijn korte hbo-opleidingen, soms ook een onderdeel uit een hbo-opleiding: de zogenoemde modules. Wat je leert tijdens een module, kun je direct toepassen in je beroep.

HBO master studenten laten elkaar informatie zien op een laptop

Post-hbo-opleiding

Het woord ‘post-hbo’ zegt het al: een opleiding die je na je hbo-diploma kunt volgen. Ideaal als je werkt en je wilt verdiepen in een specifiek vakgebied. Een praktijkgericht onderwijsprogramma (hbo+) in deeltijd: een goede aansluiting op een bachelor.

HBO master studenten laten elkaar informatie zien op een laptop

Training

Tijdens een training oefen je specifieke, praktische vaardigheden. Welke training je ook kiest, ze zijn allemaal op hbo- of post-hbo-niveau. Als je alles goed doorloopt, krijg je een certificaat of diploma.

HBO master studenten laten elkaar informatie zien op een laptop

Financieringsmogelijkheden

Wat kost een deeltijd- of duale opleiding of een cursus? Dat hangt af van de opleiding en van jouw persoonlijke situatie. Wist je dat er heel veel regelingen zijn om je studie te financieren? Bekijk hier alle mogelijkheden.

Advies nodig?

Heb je vragen over een specifieke cursus of opleiding? Of kunnen we je helpen met het maken van een keuze? Stel je vraag aan de cursuscoördinatoren van (Post-)hbo Engineering en Automotive. We helpen je graag verder.

  • Mail ons: cursus.aea@han.nl
  • Liever bellen? 024 353 0500 
  • Openingstijden: op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur
student kijkt lachend naar docent tijdens twee gesprek

Volg ons op social media

HAN Academie Engineering en Automotive

han-algemeen_card-linkedin-zwart_2021

Nieuws en artikelen

Teamleden van HAN Hydromotive moedigen hun coureur aan tijdens de Shell Eco Marathon 2024
Medewerkers met twee studenten van de Minor Lean Management op de werkvloer bij SSAB
Voorbereiding op Energy Boat Challenge in Monaco in volle gangEnerverend NK voor HAN Solarboat
HAN Solarboat 2024, Akkrum, SEECE, groep
Impressie van het eindevent rondom SafeCLAI door HAN Automotive Research op 24 april 2024.