Bouw en Infra

Duurzame bouw door de combinatie van bouw en groen
nono
Vraag de brochure aanAlle opleidingen in 1 overzicht
Nieuwsmail Built-UpSchrijf je in!

Bouw en Infra is een breed vakgebied met volop mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen. Wil jij carrière maken in deze dynamische sector of je carrière een boost geven? We bieden je een ruim aanbod aan deeltijdopleidingen. Van een korte cursus tot opleidingen van 4 jaar.

Alles op een rijtje
 

Ons aanbod in Bouw en Infra

De veranderingen in de wereld van Bouw en Infra volgen elkaar snel op. Actuele kennis en vaardigheden zijn daarbij noodzakelijk. Wil je je ontwikkelen op het gebied van het inspecteren van vastgoed? Wil je leren hoe je een bouwproces aanstuurt? Of wil je als kostendeskundige of -adviseur de spil zijn in een bouwproject? Het kan allemaal!

Bij de HAN krijg je persoonlijke aandacht. In kleine groepen is er aandacht voor jou en is er ontspannen interactie. 

Vastgoed inspectie

Bouwkunde

Bouwkunde

De hbo deeltijdopleiding Bouwkunde speelt in op actuele thema's in de bouw. Je specialiseert je in duurzaamheid. Alles wat je leert, pas je direct toe, of het nu gaat om nieuwbouw, renovatie of herbestemming van gebouwen. Straks heb je niet alleen je bachelordiploma, maar óók het certificaat BMU. Duur: 4 jaar.

bouwkundige bespreekt bij een venster de voortgang met een medewerker

Bouwprocesmanagement

Werelden als de bouw- en installatietechniek bij elkaar brengen. Van een ‘bouwteam’ een écht team maken. Resultaat behalen en ondertussen alle medewerkers betrokken houden. In de post-hbo-opleiding Bouwprocesmanagement leer je hoe je het bouwproces als regisseur aanstuurt. Duur: 27 lesdagen.

Twee studenten overleggen terwijl de een een boek vast heeft.

Bouwtechnisch Medewerker

We willen duurzamer wonen. We willen efficiënter bouwen. Maar het moet wel haalbaar en veilig zijn. Dat brengt grote uitdagingen met zich mee. Ben jij klaar om die aan te pakken? Ontwikkel je verder. Als werkvoorbereider, uitvoerder, of als projectmanager. Start met deze Ad Bouwkunde! Duur: 2 jaar.

bouwkundige bespreekt bij digibord de bouwtekening met een collega

Gebouwgebonden Installatietechniek

Word jij de technisch specialist die efficiënt omgaat met energie, oog heeft voor comfort en alles weet van digitalisering en automatisering? En die óók nog eens de vertaalslag weet te maken naar de gebruiker? Dat kan met de associate degree Gebouwgebonden Installatietechniek op hbo-niveau. Duur: 2 jaar.

cursisten van de leergang innovatief en energiebesparend restaureren in landgoed Reuvensweerd

Toekomstbestendig Bouwen

Deze cursus is in ontwikkeling. Binnenkort lees je hier meer informatie over deze actuele en interessante cursus.

Bouwkunde Houtbouw duurzaam bouwen houtskelet bouwkunde

Civiele Techniek

Asfaltwegenbouwlaborant 1 - Asfaltproductie

In de cursus Asfaltwegenbouwlaborant 1 ligt het accent op onderzoek en keuring van minerale grond- en bouwstoffen. Ga zelf aan de slag in het laboratorium en krijg kennis van de nieuwste ontwikkelingen! Practicums en theorie, kennis en inzicht zijn de kernwoorden van deze cursus. Duur: 5 lesdagen.

Asfaltwegenbouwlaborant cursisten in betonlab onderzoek beton

Asfaltwegenbouwlaborant 2 - Asfaltverwerking

Nog meer weten van de regelgeving in de grond- en wegenbouw, zoals bijvoorbeeld de RAW-systematiek? Met deze cursus doe je in 2 weken meer kennis en inzicht op om proeven zelfstandig uit te voeren. Duur: 10 lesdagen.

cursisten asfaltwegenbouwlaborant in klas met geel beton apparaat en docent

Civiele Techniek

Heb je een fascinatie voor verkeersknooppunten of bruggen? Zie jij een uitdaging in het managen van projecten in waterproblematiek? De hbo deeltijdopleiding Civiele Techniek maakt jou een expert in duurzame infrastructuur. Geen brug gaat jou te ver en ook in projectmanagement ben je een kei. Duur: 4 jaar.

Man met veiligheidshelm en oranje werkjas checkt  de bouwtekening onder een viaduct in aanbouw.

Projectvoorbereiding en -Realisatie

Heb je een zwak voor grond-, water- en wegenbouw? Maar past een 4 jaar durende hbo-opleiding er even niet in? De HAN biedt 2 deeltijdvarianten aan van de associate degree Civiele Techniek. In beide gevallen kun je doorpakken naar je hbo-bachelor diploma! Duur: 2 jaar.

Alumni Civiele Techniek Laura Driessen bij de Roertunnel

Kostenadviseur Infra

De cursus Kostenadviseur Infra wordt niet meer aangeboden. Daarvoor in de plaats zijn er nu Expertsessies Kosten Infra.

Commerciële Economie coach geeft les aan studenten

Leergang Kostendeskundige Infra

Expertsessies Kosten Infra

Heb je als kostendeskundige in de infrastructuur na een aantal praktijkjaren behoefte aan zowel marktgerichte verbreding als productgerichte verdieping op een specifiek onderwerp? Dan zijn de Expertsessies Kosten Infra iets voor jou!

verlichte brug

Kostendeskundige Infra

De post-hbo leergang voorziet al jaren in de behoefte aan gespecialiseerde, onafhankelijke kostendeskundigen. De leergang bestaat uit 6 modules, die zowel los als in een pakket te volgen zijn. Je vergroot je financieel-technische kennis bij planontwikkeling, realisatie en beheer van infrastructuur. Duur: 42 lesdagen.

Vier studenten Leraar Wiskunde overleggen aan een ronde tafel en luisteren aandachtig naar elkaar. Op de tafel liggen etuis, schriften en laptops.

Basiskennis Kosten- ramingen Infra (module 1)

Hoe stel je een goede kostenraming op? Welke verschillende contract- en aanbestedingsvormen zijn er en welk effect hebben die? Deze cursusmodule is de introductie/oriëntatie van de leergang Kostendeskundige Infra. Duur: 7 lesdagen.

studenten bij een studentenwerkplek in de hal van ruitenberglaan 26

Kosten Wegenbouw (module 2a)

In de module Kosten Wegenbouw staan de kosten van aanleg en beheer van wegen, straten en openbaar groen centraal. Ook de kostenaspecten van riolering, kabels en leidingen komen aan de orde. Dat geldt ook voor de kosten en fasering van verkeersmaatregelen en dynamisch verkeersmanagement (DVM). Duur: 7 lesdagen.

groene vrachtauto

Kosten Civiele Constructies (module 2b)

In deze module staan de kosten van aanleg en beheer van constructies (tunnels, bruggen, spoorwegen) centraal. Ook de bijbehorende I&A-werken (Installaties en Automatisering) en de kosten van aanleg van railinfrastructuur komen aan bod. Tot slot leer je over het onderhoud van al deze onderdelen. Duur: 7 lesdagen.

Vier mannen tijdens een bouwoverleg aan een bureau met daarop een omgevingskaart.

Kosten Waterbouw (module 2c)

In de module Kosten Waterbouw staan de kosten van aanleg en beheer van waterbouwkundige werken centraal. Ook leer je over de kosten van landwinning en gebiedsinrichting. Tot slot komen de kosten van baggeren, nat grondwerk en nat grondtransport aan de orde. Duur: 7 lesdagen.

Man met veiligheidshelm en oranje werkjas zit gehurkt bij een damwand aan een kanaal.

Methoden/Technieken Kostenramingen Infra (mod. 3)

In deze module gaan we door op eerder geïntroduceerde methoden en technieken en nieuwe. Je leert over rekentechnieken, zoals probabilistisch en parametrisch kostenramen. Ook bekijk je hoe je de levensduurkosten (Life Cycle Costs) van jouw project kunt bepalen, en hoe je dit kunt gebruiken in exploitatieberekeningen. Duur: 7 lesdagen.

HAN Academie Educatie, Pabo, Pabo-ALO, ALPO, voltijd en deeltijd, studenten werken samen en lachen in studiecentrum, 2024

Afrondende Opdrachten Kostendeskundige Infra (m.4)

De module Afrondende Opdrachten Kostenramingen Infra is de laatste module uit de leergang Kostendeskundige Infra. Je rondt de leergang af door 2 opdrachten te maken: een groepsopdracht (een kostenraming met rapportage) en een individuele opdracht (het schrijven van een artikel over een kostenonderwerp). Duur: 7 lesdagen.

HAN Academie Educatie, Pabo, Pabo-ALO, ALPO, voltijd en deeltijd, docent kijkt over de schouder van studenten mee in het klaslokaal, 2024

Vastgoed

Innovatief/Energiebesparend Restaureren

Een vervallen landhuis uit de 17e eeuw. Jouw handen jeuken. Je wil renoveren met respect: innovaties toevoegen, maar ook historische waarde bewaren. Maar hoe verduurzaam je vakmanschap uit vervlogen tijden? En hoe werk je samen met verschillende disciplines? Je leert het in deze post-hbo-leergang. Duur: 7 lesdagen.

Innovatief en Energiebesparend Restaureren landgoed Oldhof vooraanzicht

Herbestemmen en Verduurzamen van Gebouwen

Een kerk ombouwen tot school. Een fabriek tot appartementencomplex. Zie jij nieuwe kansen voor oude gebouwen, of vervallen gebieden? Blaas er nieuw leven in en bouw mee aan een duurzaam en karakteristiek Nederland. Iets voor jou? Schrijf je in voor de post-hbo-cursus Herbestemmen en Verduurzamen van Gebouwen! Duur: 10 lesdagen.

herbestemmen en verduurzamen gebouwen, bibliotheek in kerk

Praktijkexamen BOEI

Wil je goed voorbereid zijn op het praktijkexamen “Gecertificeerd Onderhoudskundig Inspecteur"? Met het volgen van deze cursus ga je het praktijkexamen met vertrouwen in. Dit examen kun je ook bij de HAN afleggen.

roltrap

Vastgoedinspecteur

In de post-hbo opleiding Vastgoedinspecteur leer je om gedegen inspecties uit te voeren conform de NEN 2767. Dit doe je binnen je eigen specialisatie (elektrotechiek, werktuigbouwkunde, transport of bouwkunde). Zo blijft de kwaliteit en levensduur van vastgoed gewaarborgd.

Vastgoed inspectie

Vastgoedadviseur

Brandgevaarlijke situaties, een lift die niet meer voldoet aan de eisen. Huurders en eigenaren van een pand vertrekken, de vastgoedexploitatie staat onder druk. Zaken die je wil voorkomen. Dankzij deze post-hbo opleiding Vastgoedadviseur stel je objectief vast welk onderhoud noodzakelijk is.

Studenten van de master Business Sales in overleg aan statafel.

Vastgoed Permanente Educatie-BOEI

Ben je vastgoedinspecteur of -adviseur? Door Permanente Educatie blijf je up-to-date rondom de methodiek NEN 2767 en BOEI. De diverse kennisdagen zijn afgestemd op de Sertum/Hobéon competentieprofielen en exameneisen van de onderhoudskundig inspecteur en adviseur.

Klas van Logistiek deeltijd heeft les

Voorbereidende cursussen voor hogere technische opleidingen

Voorbereidende cursussen hoger technisch onderwijs

Deze voorbereidende cursussen zijn voor iedereen die met een technische hbo opleiding wil beginnen. Kies een of beide vakken waarvan je je kennis wilt opfrissen of waarvan je het niveau nog moet ophogen.

Close-upfoto van twee Leraar Aardrijkskunde in het klaslokaal.

Voorbereidende cursus Natuurkunde

Wanneer je erover denkt met een technische hbo-opleiding te beginnen dan is goede kennis van natuurkunde noodzakelijk. Met deze cursus breng je dit (weer) op niveau. Duur: 16 lesdagen.

Twee studenten spelen een kaartspel met blauwe kaartjes in een gekleurd leraar Duits lokaal.

Voorbereidende cursus Wiskunde

Als je met een technische hbo-opleiding wilt beginnen dan is goede kennis van wiskunde nodig. Volg daarom deze Voorbereidende cursus Wiskunde. Zo begin je goed aan je hbo-opleiding Duur: 16 lesdagen.

International Social Work. Studenten in collegebanken met praatplaat op tafel

Zomeropfriscursus Wiskunde

Deze zomeropfriscursus Wiskunde is voor aankomende hbo-bachelorstudenten die al voldoen aan de toelatingseisen voor een technische hbo-opleiding, maar hun kennis weer goed willen ophalen. Duur: 4 lesdagen.

Foto Bedrijfskunde voltijd Nijmegen, studenten buiten

Waarom kiezen voor een opleiding of cursus in Bouw en Infra?

Breed aanbod

Ben jij professional en ben je klaar voor de volgende stap in je carrière? Wij hebben altijd een traject dat bij je past: bacheloropleiding, associate degree, post-hbo-opleiding/leergang, hbo-programma, cursus of training.

HAN Academie Educatie, Pabo, Pabo-ALO, ALPO, voltijd en deeltijd, studenten werken samen en lachen in studiecentrum, 2024

Persoonlijk contact

We kennen onze deelnemers goed en staan voor een persoonlijke benadering. Het contact met docenten is laagdrempelig.

HAN Academie Educatie, Pabo, Pabo-ALO, ALPO, voltijd en deeltijd, docenten en student overleggen op loopbrug, 2024

Actueel onderwijs

We zijn continu bezig met het verbeteren en ontwikkelen van ons aanbod. Zo ontstaan er in samenwerking met onze lectoraten en partners in het werkveld vaak nieuwe opleidingen.

HAN Academie Educatie, Pabo, Pabo-ALO, ALPO, voltijd en deeltijd, studenten werken samen en lachen in studiecentrum, 2024

Programma's op maat

Ben je op zoek naar een leertraject op maat? Samen kunnen we een in-company-training ontwikkelen voor jouw organisatie. Neem contact met ons op om de opties te bespreken!

HAN Employment adviseur heeft adviesgesprek met student deeltijd

Open Avond Deeltijd, 27 november 2024

Doe je nog wel wat je leuk vindt? Zoek je verdieping? Of wil je je specialiseren? Heb jij je georiënteerd in een bacheloropleiding, associate degree, maar twijfel je nog? Of weet je nog helemaal niet wat je wil? Kom naar de Open Avond. Je kunt je in het najaar weer aanmelden. 

Duurt dat te lang of wil je meer weten over je persoonlijke studieroute? Regel dan snel een afspraak voor een adviesgesprek met een studieadviseur.

Ben je geïnteresseerd in een (post-)hbo-opleiding, training of cursus, dan hoef je je niet aan te melden. Het post-hbo-team is elke Open Avond aanwezig met een stand voor informatie en/of om vragen over het aanbod te beantwoorden.

Low Resolution, Klas met deeltijd en duale studenten bij de HAN University of Applied Sciences studierichting Bouw en Infra in Connectr

Welk type opleiding past bij jou?

Associate degree

Wil je verder studeren, maar vind je 4 jaar in de schoolbanken te lang? Kies dan voor een associate degree, een verkorte hbo-opleiding van 2 jaar. Je leert en werkt tegelijk. En past dus meteen toe wat je leert.

Vier studenten van Leraar Aardrijkskunde zitten op de bank en bladeren door de atlas.

Cursus

Een cursus is ideaal als je kennis snel wilt bijspijkeren. In een kort programma krijg je praktische highlights aangereikt. Het niveau is hbo en post-hbo.

Vier studenten van Leraar Aardrijkskunde zitten op de bank en bladeren door de atlas.

Hbo-bachelor

Een hbo-opleiding van 4 jaar noemen we een bachelor. Je volgt een hbo-bachelor na de havo of het vwo. Maar je kunt ook na een mbo4-opleiding doorstromen naar het hbo of met een hbo-opleiding starten als je al werkt op mbo4-niveau of hoger.

Studenten leraar Duits zitten aan een grote tafel in de kantine van het I/O gebouw en zijn aan het overleggen.

Hbo-programma

Hbo-programma’s zijn korte hbo-opleidingen, soms ook een onderdeel uit een hbo-opleiding: de zogenoemde modules. Wat je leert tijdens een module, kun je direct toepassen in je beroep.

Studenten leraar Duits zitten aan een grote tafel in de kantine van het I/O gebouw en zijn aan het overleggen.

Post-hbo-opleiding

Het woord ‘post-hbo’ zegt het al: een opleiding die je na je hbo-diploma kunt volgen. Ideaal als je werkt en je wilt verdiepen in een specifiek vakgebied. Een praktijkgericht onderwijsprogramma (hbo+) in deeltijd: een goede aansluiting op een bachelor.

Studenten leraar Duits zitten aan een grote tafel in de kantine van het I/O gebouw en zijn aan het overleggen.

Financieringsmogelijkheden

Wat kost een deeltijd- of duale opleiding of een cursus? Dat hangt af van de opleiding en van jouw persoonlijke situatie. Wist je dat er heel veel regelingen zijn om je studie te financieren? Bekijk hier alle mogelijkheden.

Advies nodig?

Heb je vragen over een bachelor of associate degree? Of kunnen we je helpen met het maken van een keuze? Stel je vraag aan ASK HAN. We helpen je graag verder.

  • Mail ons: ask@han.nl
  • Liever bellen? (024) 353 0500 
  • Openingstijden: op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur

Voor vragen over het cursusaanbod van Bouw en Infra kun je terecht bij de cursuscoördinatoren. Vraag naar Andrea Bloemendaal of Nicole van de Kamp. 

Gijs Pelgrom, Andrea Bloemendaal, Nicole van de Kamp Post-hbo & Cursussen
Blijf op de hoogte
 

Ieder kwartaal bundelt de Academie Built Environment de meest interessante verhalen in de digitale nieuwsmail Built-Up. Lees mee over onze onderzoeksresultaten, afstudeerders, samenwerkingen met het werkveld, events en meer. Meld je aan voor de Built-Up met de button bovenaan deze pagina!

koffiecorner, Overleg, samenwerken, koffie, corner, tablet, finance, economie

Volg ons op social media

HAN Academie Built Environment

han-algemeen_card-linkedin-zwart_2021

HAN Bouwkunde

instagram icoon voor in card

HAN Civiele Techniek

instagram icoon voor in card

HAN Bouwkunde

facebook icoon voor in cards

HAN Civiele Techniek

facebook icoon voor in cards

Nieuws en artikelen

Afsluiting afstudeerateliers Built EnvironmentKersverse ingenieurs maken impact met afstudeersymposium
Afstudeeratelier Bouwkunde
International Week Oosterschelde excursie 2024
oud student Civiele Techniek Koen Remijn achter zijn laptop
Internationaal Congres Smart Healthy Enviroments (SHE2024)Onderzoek naar slimme en gezonde woonomgeving
Het SHE2024-event van het lectoraat AiH
Portret Timon den Houting
Bouwplaats Houting Bouwconstructies
Claudia McLoad met haar man Lourenco Gouveia tijdens haar diploma-uitreiking in Zuid-Afrika. PhD
Frits Schultheiss, Academie Built EnvironmentToekomstbestendig maken verandert de gebouwde wereld fundamenteel
Frits Schultheiss
Pleun Homveld achter de pc
Portret van deeltijd student Civiele Techniek Farnaz Amini
Veilige, toegankelijke en leefbare rivieren Internationaal samenwerken voor veerkrachtige riviersystemen
Uiterwaarden