Cursus Innovatief en Energiebesparend Restaureren

429561 Innovatief en Energiebesparend Restaureren landgoed Oldhof vooraanzicht
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start 1 september 2023

Een vervallen landhuis uit de 17e eeuw. Jouw handen jeuken. Jij wilt renoveren met respect: innovaties toevoegen, maar ook de historische waarde bewaren. Maar hoe verduurzaam je vakmanschap uit vervlogen tijden? En hoe werk je samen met verschillende disciplines? Je leert het in deze leergang.

In het kort

  7 dagenDuur
  13:15-21:30Tijd
  €3550Kosten
  DeeltijdVariant
  CertificaatResultaat

Let op!

Op dit moment ervaren wij problemen in ons aanmeldsysteem. Loop jij tegen deze problemen aan, of krijg je een melding dat de cursus/opleiding vol zit, neem dan vooral contact op met info.builtenvironment@han.nl

Programma

De leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren is opgezet in samenwerking met het Gelders Restauratie Centrum. We werken vooral praktijkgericht. Dit doen we op een creatieve en innovatieve manier. Aan het eind van de leergang presenteer je jouw restauratieplan. 

Tijdens de 7 bijeenkomsten en de excursie komen deze onderwerpen aan de orde:

 • Historische waardebepaling
  Wat is de waarde van een historisch pand? Hoe bepaal je dit?
 • Duurzame interventies, architectonische ingrepen en herbestemming
  De toegevoegde waarde van architectuur bij duurzame bouwprojecten.
 • Begroting
  Waarmee moet je rekening houden? Wat zijn de kosten, verwachte opbrengsten en hoe krijg je de financiering rond?  
 • Bouwfysica
  Hoe ga je om met licht, warmte, lucht, vocht en geluid. 
 • Installaties, energiesystemen en bodemenergie 
 • Duurzaamheid in restauratie
  Hoe handhaven we onze cultuurschatten op een verantwoorde manier voor de toekomst? 

Boerderij de Oldhof op landgoed Staverden (eigendom van Geldersch Landscap en Kasteelen).
Verschillende boerderijen, waaronder boerderij Oldhof, zijn onderdeel van het prachtige landgoed Staverden (bij Elspeet). Boerderij Oldhof is gebouwd in 1734 en herbouwd in 1880, nadat het door brand was verwoest. De boerderij staat momenteel leeg, maar Geldersch Landschap en Kasteelen wil de boerderij weer geschikt maken voor wonen in de huidige tijd. Dat betekent met acceptabele comfort en functionaliteit, maar ook zo duurzaam mogelijk, oftewel zonder aardgas. De teams van de leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren gaan hier een goed en verantwoord plan voor maken.

429560 Innovatief en Energiebesparend Restaureren schuur landgoed Oldhof

Veel geleerd, uitgezocht en samengewerkt. Met als resultaat een mooi verduurzamingsplan voor het Landhuis Neerijnen om als “groen kasteel” in gebruik te blijven op basis van duurzaamheid. Opdrachtgever Geldersch Landschap & Kasteelen kan hiermee verder in de zoektocht naar een nieuwe bestemming voor dit mooie landhuis”.

Studiekosten terugkrijgen?Vraag het STAP-budget aan!

Schrijf je je in voor deze cursus? Dan kun je een STAP-budget van maximaal €1.000,- aanvragen. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. Het is een subsidie van de overheid waarmee je je kunt blijven ontwikkelen tijdens je loopbaan. 

31727 groep studenten tijdens hoorcollege

Verdere Informatie

"Ik heb nu meer begrip voor de uitgangspunten van derden en de overheid. Samen beschermen we het mooie erfgoed dat Nederland heeft. We borgen dit voor de toekomst, duurzaam en energetisch verantwoord, op een comfortabele en economisch verantwoorde wijze!"

Bezoek aan Erfgoed werkplaats Kasteel Reuversweerd

De twaalf deelnemers van de Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren, van Gelders Recreatie Centrum en HAN, brachten in oktober 2021 een bezoek aan het Landgoed Reuversweerd in Brummen. Zij kregen zo een inspirerende indruk van de keuzes en randvoorwaarden van een duurzame restauratie met respect voor de geschiedenis van het landgoed. Bekijk hier een fotoimpressie. Op 9 december 2021vond de diploma-uitreiking plaats in het restauratie-object van de leergang, het prachtige Kasteel Neerijnen.

Video

Wil je weten wat andere deelnemers van de Leergang vonden? Bekijk hier de video.

De visie op het geheel, de creativiteitssessies en de samenwerking met andere disciplines, heb ik als zeer verrassend en positief ervaren.

7 juni 2023Kom naar de Open Avond Deeltijd

Kom sfeer proeven tijdens onze Open Avond Deeltijd. Stel je vragen en kom alles te weten over het post-hbo aanbod op het gebied van Bouw en Infra.

 

316767 Low Resolution, Klas met deeltijd en duale studenten bij de HAN University of Applied Sciences studierichting Bouw en Infra in Connectr

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500

Nieuwsgierig?

Met de HAN geef je jouw carrière een positieve impuls en kun je verder groeien in jouw vakgebied. Bekijk het uitgebreide cursusaanbod op het gebied van Built Environment, variërend van een enkele studiedag of meerdaagse (post-hbo) cursussen.