Cursus Innovatief en Energiebesparend Restaureren

524468 Kasteel Zypendaal Innovatief en Energiebesparend Restaureren
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder

De opleiding start 5 oktober 2023

Een vervallen landhuis uit de 17e eeuw. Jouw handen jeuken. Jij wilt renoveren met respect: innovaties toevoegen, maar ook de historische waarde bewaren. Maar hoe verduurzaam je vakmanschap uit vervlogen tijden? En hoe werk je samen met verschillende disciplines? Je leert het in deze leergang.

In het kort

  7 dagenDuur
  13:15-21:30Tijd
  €3550
  DeeltijdVariant
  CertificaatResultaat

Iets voor jou?

In deze baanbrekende leergang behandelen we de toepassing van duurzame technieken en materialen, energiebesparende maatregelen en innovatieve oplossingen voor gebouwd erfgoed. Duurzaamheid en innovatie lijken soms een bedreiging voor de historische waarden van het monument. Om goede oplossingen te vinden voor deze complexe uitdagingen, is een intensieve samenwerking binnen de restauratieketen van essentieel belang. Dit vraagt om inbreng van de nieuwste kennis van bijvoorbeeld technieken, materialen en installaties. Het vraagt ook om de bereidheid van alle partijen om kennis te delen en te handelen in het belang van de eigenaar én het monument. In deze leergang draag je bij aan de ontwikkeling van de praktijk van morgen.

Veel geleerd, uitgezocht en samengewerkt. Met als resultaat een mooi verduurzamingsplan voor het Landhuis Neerijnen om als “groen kasteel” in gebruik te blijven op basis van duurzaamheid. Opdrachtgever Geldersch Landschap & Kasteelen kan hiermee verder in de zoektocht naar een nieuwe bestemming voor dit mooie landhuis.

Programma

De leergang bestaat uit zeven bijeenkomsten. We werken vooral praktijkgericht. Naast de actuele kennis van technieken, materialen en installaties is het delen van kennis en de onderlinge samenwerking tussen studenten en docenten van groot belang. Aan het eind van de leergang presenteer je jouw restauratieplan. De belangrijkste onderwerpen die aan de orde komen zijn:

 • Visievorming over duurzaamheid en historisch erfgoed
 • Historische waardebepaling en transformatieplan
 • Architectonische en technische ingrepen en herbestemming
 • Investeringskosten versus opbrengsten, financiering en exploitatie
 • Bouwfysische ingrepen met bijbehorende consequenties
 • Warmte- en ventilatie installaties, energiesystemen 
524470 Kasteel Zypendaal Innovatief en Energiebesparend Restaureren
22 november 2023
 

Kom naar de Open Avond Deeltijd

Kom sfeer proeven tijdens onze Open Avond Deeltijd. Stel je vragen en kom alles te weten over het post-hbo aanbod op het gebied van Bouw en Infra.

 

316767 Low Resolution, Klas met deeltijd en duale studenten bij de HAN University of Applied Sciences studierichting Bouw en Infra in Connectr

"Ik heb nu meer begrip voor de uitgangspunten van derden en de overheid. Samen beschermen we het mooie erfgoed dat Nederland heeft. We borgen dit voor de toekomst, duurzaam en energetisch verantwoord, op een comfortabele en economisch verantwoorde wijze!"

Verdere Informatie

De visie op het geheel, de creativiteitssessies en de samenwerking met andere disciplines, heb ik als zeer verrassend en positief ervaren.

Erfgoedwerkplaats Reuversweerd

Tijdens de leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren brengen de cursisten ook een bezoek aan landgoed Reuversweerd bij Brummen. Het is de “erfgoedwerkplaats” voor cursisten van het Gelders Restauratie Centrum. Ze krijgen zo een inspirerende indruk van de keuzes en randvoorwaarden van een duurzame restauratie met respect voor de geschiedenis van het landgoed. Bekijk hier een impressie van het bezoek met cursisten uit 2021.

Lees het artikel van Bas van Ditshuizen, voormalig docent van de leergang: “De installateur moet, behalve een innovatieve kennisbron, een expert worden in het samenwerken met andere disciplines."

Studiekosten
 

STAP-BUDGET STOPT

Schrijf je je in voor deze cursus? Dan kun je helaas geen STAP-budget meer aanvragen. Het STAP-budget is een subsidie van de overheid waarmee je je kunt blijven ontwikkelen tijdens je loopbaan. In de 2e helft van 2023 kun je nog maar voor een klein aantal opleidingen STAP-budget aanvragen. Bij de HAN zijn dat alleen modules die onderdeel uitmaken van een Ad, bachelor of master. Het is nog niet bekend of en hoe de overheid leren en ontwikkelen wil stimuleren in 2024. 

31727 groep studenten tijdens hoorcollege

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500

Nieuwsgierig?

Met de HAN geef je jouw carrière een positieve impuls en kun je verder groeien in jouw vakgebied. Bekijk het uitgebreide cursusaanbod op het gebied van Built Environment, variërend van een enkele studiedag of meerdaagse (post-hbo) cursussen.

draw-cta-title