Cursus Innovatief en Energiebesparend Restaureren

Kasteel Zypendaal Innovatief en Energiebesparend Restaureren
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie ...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start17 oktober 2024

Een vervallen landhuis uit de 17e eeuw. Jouw handen jeuken. Jij wilt renoveren met respect: innovaties toevoegen, maar ook de historische waarde bewaren. Maar hoe verduurzaam je vakmanschap uit vervlogen tijden? En hoe werk je samen met verschillende disciplines? Je leert het in deze leergang.

In het kort

  7 dagenDuur
  13:15-21:30Tijd
  € 4.425,-Kosten
  DeeltijdVariant
  CertificaatResultaat

Iets voor jou?

In deze baanbrekende leergang behandelen we de toepassing van duurzame technieken en materialen, energiebesparende maatregelen en innovatieve oplossingen voor gebouwd erfgoed. Duurzaamheid en innovatie lijken soms een bedreiging voor de historische waarden van het monument. Om goede oplossingen te vinden voor deze complexe uitdagingen, is een intensieve samenwerking binnen de restauratieketen van essentieel belang. Dit vraagt om inbreng van de nieuwste kennis van bijvoorbeeld technieken, materialen en installaties. Het vraagt ook om de bereidheid van alle partijen om kennis te delen en te handelen in het belang van de eigenaar én het monument. In deze leergang draag je bij aan de ontwikkeling van de praktijk van morgen.

Veel geleerd, uitgezocht en samengewerkt. Met als resultaat een mooi verduurzamingsplan voor het Landhuis Neerijnen om als “groen kasteel” in gebruik te blijven op basis van duurzaamheid. Opdrachtgever Geldersch Landschap & Kasteelen kan hiermee verder in de zoektocht naar een nieuwe bestemming voor dit mooie landhuis.

Bekijk de video

Docent Vera Franken en deelnemer Maarten de Wit vertellen over de leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren.

Programma

De leergang bestaat uit zeven bijeenkomsten. We werken vooral praktijkgericht. Naast de actuele kennis van technieken, materialen en installaties is het delen van kennis en de onderlinge samenwerking tussen studenten en docenten van groot belang. Aan het eind van de leergang presenteer je jouw restauratieplan. De belangrijkste onderwerpen die aan de orde komen zijn:

 • Visievorming over duurzaamheid en historisch erfgoed
 • Historische waardebepaling en transformatieplan
 • Architectonische en technische ingrepen en herbestemming
 • Investeringskosten versus opbrengsten, financiering en exploitatie
 • Bouwfysische ingrepen met bijbehorende consequenties
 • Warmte- en ventilatie installaties, energiesystemen 

Bekijk hier het programma voor 2024.

cursisten van de leergang innovatief en energiebesparend restaureren in landgoed Reuvensweerd

"Ik heb nu meer begrip voor de uitgangspunten van derden en de overheid. Samen beschermen we het mooie erfgoed dat Nederland heeft. We borgen dit voor de toekomst, duurzaam en energetisch verantwoord, op een comfortabele en economisch verantwoorde wijze!"

Verdere Informatie

27 november 2024
 

Kom naar de Open Avond Deeltijd

Ben je geïnteresseerd in een (post-)hbo-opleiding, training of cursus, kom dan sfeer proeven tijdens onze Open Avond Deeltijd. Het post-hbo-team Bouw en Infra is aanwezig met een stand voor informatie en/of om vragen over het aanbod te beantwoorden. Je hoeft je hiervoor niet aan te melden. 
Tijd 18.00-21.uur, locatie Ruitenberglaan 26, Arnhem.

Open Avond Arnhem. Een op een gesprek Ruitenberglaan 31, Arnhem

De visie op het geheel, de creativiteitssessies en de samenwerking met andere disciplines, heb ik als zeer verrassend en positief ervaren.

Erfgoedwerkplaats Reuversweerd

Tijdens de leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren brengen de cursisten ook een bezoek aan landgoed Reuversweerd bij Brummen. Het is de “erfgoedwerkplaats” voor cursisten van het Gelders Restauratie Centrum. Ze krijgen zo een inspirerende indruk van de keuzes en randvoorwaarden van een duurzame restauratie met respect voor de geschiedenis van het landgoed. Bekijk hier een impressie van het bezoek met cursisten uit 2021.

Overige publicaties

Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren 2023: diploma-uitreiking op Huis Zypendaal. (Gelders Restauratie Centrum, 23 jan 2024)

cursisten van de leergang innovatief en energiebesparend restaureren in landgoed Reuvensweerd

Bas van Ditshuizen, voormalig docent van de leergang: “De installateur moet, behalve een innovatieve kennisbron, een expert worden in het samenwerken met andere disciplines." (bron: Gelders Restauratie Centrum, 23-01-2024)

Gebouw kasteel Neerijnen met vijver voor transformeren en herbestemmen
stel je vragen 

Ontvang persoonlijk advies

Wil je deze post-hbo cursus volgen? Heb je nog vragen, voordat je definitief besluit? Vraag een adviesgesprek aan. Tijdens een adviesgesprek kun je je verwachtingen toetsen en bespreken of de opleiding aansluit bij jouw ambities. Het adviesgesprek vindt plaats op een moment dat het jou uitkomt. Bij de HAN, telefonisch of via Teams. Meer weten? Neem via onderstaande links contact op met onze adviseurs.

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?