Laboratorium

Deeltijdstudenten werken samen in een laboratorium op de HAN.
nono
Vraag nu de brochure aanEn bekijk alle cursussen in 1 overzicht

Life sciences is booming, er zijn constant nieuwe ontwikkelingen. Werk je in een laboratorium en wil je je verder ontwikkelen? Doorstuderen of juist omscholen? Kies de laboratoriumopleiding die bij je past, of het nou een cursus, post-hbo of master is. En word dé specialist binnen jouw organisatie!

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Bloedtransfusie

De HAN ontwikkelde samen met Sanquin de cursussen Bloedbankkunde en Immunohematologie voor medewerkers van bloedbanken en bloedtransfusiediensten. Met deze gedegen theoretische opleiding in immunohematologie en bloedbankkunde weet jij alles over bloedtransfusie dat je nodig hebt voor je werk!

student en docent op hoge rode bank

Immunologie

Wil je jouw kennis over immunologie opfrissen? Of heb je je hierin nog niet eerder verdiept? Met de cursus Immunologie doe je in 2 dagen nieuwe inzichten op in dit vakgebied. Aan de orde komen onderwerpen als ontstekingen, zwangerschapsimmunisatie, antilichamen en diagnostiek.

biologie en medisch laboratoriumonderzoek student pipet laboratorium

Klinische Cytologie

Op celniveau lichaamsvocht en organen onderzoeken is dagelijkse kost voor jou. Maar je zoekt verdieping op het terrein van cytodiagnostiek. En dan bij voorkeur in het niet-gynaecologische deel van jouw vakgebied. Volg dan de cursus Klinische Cytologie aan de HAN.

Twee cursisten tijdens een praktijkles van de cursus Immunologie in Nijmegen

Cervixcytologie

Cervixcytologie is de basis voor het vak cytologie en is een belangrijke techniek in de screening naar baarmoederhalskanker. Wil jij leren screenen? Of screen je nog niet zo lang en ben je toe aan een herhaling van de morfologie? Dan is deze cursus iets voor jou!

studenten overleggen bij microscoop

Molecular & Cell Biology

Door chemie, natuurkunde en biologie te combineren wordt grensverleggend fundamenteel onderzoek gedaan in de life sciences. Met deze mindset richt de post-hbo opleiding ‘Molecular Life Sciences’ zich op processen van atomaire tot cellulaire schaal.

en vrouw in laboratorium

Molecular Life Sciences master

Ben je al analist in de life sciences en wil je doorgroeien? Ben je toe aan meer verantwoordelijkjheid en kennis? Wil je zelf projecten plannen en managen? Dan is de (Engelstalige) Master Molecular Life Science in deeltijd wat voor jou!

Studenten master Molecular Life Sciences Lisan Scholten en Nouhaila Belkassem tijdens een praktijkles op het lab

Morfologie van het Urinesediment

De kwaliteit van het sedimentonderzoek laat veel te wensen over. Het ontbreekt aan uitgebreide scholing en nascholing. Sedimentonderzoek is hierdoor het stiefkind van de laboratoriumdiagnostiek. Wil je hier iets aan doen? Volg dan de studiedag Morfologie van het Urinesediment!

studenten overleggen bij microscoop

Weefselkweek bij planten

Er zijn veel weefselkweek- technieken; de axillaire methode, somatische embryogenese, meristeemcultuur en meer. Afhankelijk van het type gewas en het doel dat je wilt bereiken, wordt de meest geschikte methode toegepast. In deze cursus leer je over diverse technieken en wetenschappelijke achtergronden en je past de theorie direct toe via practica.

null

Chemie

Basiskennis Chemie

Werk je als mlo'er chemie in een laboratorium en wil je je basiskennis op het gebied van de algemene chemie opfrissen en verdiepen? Of heb je een havodiploma en wil je je verdiepen in de scheikunde? Volg dan de e-learning Basiskennis Chemie van de HAN!

Shanaya pipetteert op het chemielab

Basispracticum Laboratoriumvaardigheden

Vind je het interessant om chemische zaken te onderzoeken? Heb je er altijd van gedroomd om in een laboratorium te werken? Schrijf dan in voor de cursus Basispracticum Laboratoriumvaardigheden. Maak kennis met algemene laboratoriumhandelingen en werk met basis laboratoriumapparatuur.

Still uit de video voor de opleiding chemistry met docent Suleiman Ahmed en Poolse student Milena Kot

Chemie bachelor

Kies je voor een flexibele opleiding in de chemie waarbij e-learning centraal staat? Dan is de deeltijdopleiding Chemie wat voor jou! Met het diploma kun je aan de slag in een wereld van onderzoek en innovatie.

student docent computer

Instrumentele Analyse van Micro- en Macrocomponent

In deze praktijkgerichte cursus leer je hoe je componenten in biologische monsters analyseert met behulp van instrumentele technieken. Je maakt kennisen met de raakvlakken tussen de organische en analytische chemie.

studenten discussieren in lokaal

Leraar Scheikunde bachelor

Van nieuwe geneesmiddelen maken tot het milieu beschermen: technologie wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Als leraar scheikunde kun je jongeren hiervoor enthousiasmeren. Werk je al in het onderwijs? Leraar Scheikunde deeltijd is een goede keuze vanwege het carrièreperspectief. Duur: 4 jaar.

met reageerbuis

Ontwikkelen en Valideren van Analytische Methoden

De analytische chemie is een vak apart. Het ontwikkelen en valideren van analytische methoden vraagt om kennis en kunde. Volg deze cursus als je jouw kennis wil vergroten, meer inzicht wil krijgen in de statistiek van validatiestudies. Daarbij ontvang je statistische tools om resultaten te verwerken.

studenten luisteren in les

Synthetiseren en Karakteriseren

In deze cursus voer je 'biobased' natuurwetenschappelijk onderzoek uit op het gebied van organische en polymeerchemie. De cursus zoomt in op de combinatie van het maken én meten van actieve componenten en biopolymeren.

vrouwen overleggen in klaslokaal

Professionele groei

Design of Experiments (DoE) (basis)

De basiscursus Design of Experiments (DoE) is een eerste kennismaking met de Design of Experiments methodiek. Wil jij overzichtelijk, compact en statisch verantwoord leren experimenteren? Dan is deze cursus iets voor jou!

studenten overleggen in lab

Kwalificatie en Validatie Engineer

Strenge regelgeving (zoals GMP) borgt de zeer hoge eisen die de farmaceutische industrie/life sciences stelt aan de kwaliteit van producten. Validatie Engineer is een beroep waar je voor opgeleid moet zijn om het goed te kunnen uitvoeren. Er is veel vraag naar Kwalificatie en Validatie Engineers op dit gebied.

studenten lachen

Kwaliteitszorg in het Laboratorium

Je bent laborant. Je onderzoekt, analyseert, werkt voorzichtig en nauwkeurig. Je bedient de duurste apparatuur. En je moet voldoen aan (inter-)nationale standaarden voor kwaliteit en veiligheid. Een onmogelijke taak? Niet wanneer je de cursus Kwaliteitszorg in het Laboratorium hebt gevolgd.

vrouwen overleggen

Praktisch Leidinggeven in het Laboratorium

Leer leidinggeven in het laboratorium op een praktische en effectieve manier! Je maakt je alle ins en outs van praktisch leidinggeven eigen. En leert hoe je als leidinggevende meer effectieve keuzes kunt maken. Door inspirerende en interactieve oefeningen stomen we je klaar voor de praktijk!

studenten luisteren

Academic Writing

Je wilt dat wetenschappelijke artikel op hoog niveau opleveren. Een ijzersterk onderzoeksvoorstel schrijven. De richtlijnen volgen. En de Engelse taal onberispelijk gebruiken. Ben jij klaar voor Engels op academisch niveau? Volg de individuele training Academic Writing.

student kijkt naar anderen
Maatwerk
 

Voor organisaties of bedrijven

Bovenstaande cursussen zijn ook geschikt voor een groep werknemers in uw organisatie of bedrijf. Daarnaast verzorgen we ook maatwerk/incompany-cursussen. Op aanvraag vindt de cursus plaats bij de HAN of bij u op locatie. Indien gewenst wordt de cursus afgesloten met een toets, waarna deelnemers een HAN-certificaat of bewijs van deelname ontvangen.

Heeft u zelf al een specifieke wens voor ogen of wilt u graag sparren over de mogelijkheden? We denken graag met u mee! Mail naar cursus.atbc@han.nl.

Extra inspiratie nodig? Neem een kijkje in het vaste aanbod of kijk eens naar de voorbeelden hieronder:

- Virologie
Sales voor Laboratorium analisten

Student en docent in gesprek met bedrijf, handen schudden, FEM Employment

Waarom kiezen voor een opleiding of cursus in de laboratoriumtechniek?

Breed aanbod

Ben jij professional en ben je klaar voor de volgende stap in je carrière? Wij hebben altijd een traject dat bij je past: bacheloropleiding, associate degree, post-hbo-opleiding/leergang, hbo-programma, cursus of training.

Overlegen en samenwerken

Persoonlijk contact

We kennen onze deelnemers goed en staan voor een persoonlijke benadering. Het contact met docenten is laagdrempelig.

en-student-gesprek-overleg

Actueel onderwijs

We zijn continu bezig met het verbeteren en ontwikkelen van ons aanbod. Zo ontstaan er in samenwerking met onze lectoraten en partners in het werkveld vaak nieuwe opleidingen.

legt uit

Programma's op maat

Ben je op zoek naar een leertraject op maat? Samen kunnen we een in-company-training ontwikkelen voor jouw organisatie. Neem contact met ons op om de opties te bespreken!

legt uit

De HAN in beeld

Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje bij de Academie Toegepaste Biowetenschappen en Chemie of luister naar Tim Schuijt, docent Kwaliteitszorg in het Laboratorium.

5 voordelen 

Hoe overtuig je je werkgever?

Overweegt je werkgever je opleiding te betalen? Dat is goed nieuws. Veel werkgevers hebben opleidingsbudgetten, omdat ze willen investeren in personeel. Help je werkgever een handje met deze 5 voordelen van studeren.

Advies nodig?

Heb je vragen over een specifieke cursus of opleiding? Of kunnen we je helpen met het maken van een keuze? Stel je vraag aan de cursuscoördinatoren van de Academie Toegepaste Biowetenschappen en Chemie. We helpen je graag verder!

  • Mail ons: cursus.atbc@han.nl
  • Liever bellen? 024 353 0500 
  • Openingstijden: op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur
student kijkt lachend naar docent tijdens twee gesprek

Welk type opleiding past bij jou?

Associate degree

Wil je verder studeren, maar vind je 4 jaar in de schoolbanken te lang? Kies dan voor een associate degree, een verkorte hbo-opleiding van 2 jaar. Je leert en werkt tegelijk. En past dus meteen toe wat je leert.

Vier studenten van Leraar Aardrijkskunde zitten op de bank en bladeren door de atlas.

Cursus

Een cursus is ideaal als je kennis snel wilt bijspijkeren. In een kort programma krijg je praktische highlights aangereikt. Het niveau is hbo en post-hbo.

Vier studenten van Leraar Aardrijkskunde zitten op de bank en bladeren door de atlas.

Hbo-bachelor

Een hbo-opleiding van 4 jaar noemen we een bachelor. Je volgt een hbo-bachelor na de havo of het vwo. Maar je kunt ook na een mbo4-opleiding doorstromen naar het hbo of met een hbo-opleiding starten als je al werkt op mbo4-niveau of hoger.

Studenten leraar Duits zitten aan een grote tafel in de kantine van het I/O gebouw en zijn aan het overleggen.

Masteropleiding

Wil jij investeren in je ontwikkeling als persoon en professional? Met een masteropleiding kies je ervoor om je kennis te verbreden of je te specialiseren. Je kan de master volgen na een aantal jaar werkervaring of aansluitend op je bachelor als een volgende stap.

HBO master studenten laten elkaar informatie zien op een laptop

Hbo-programma

Hbo-programma’s zijn korte hbo-opleidingen, soms ook een onderdeel uit een hbo-opleiding: de zogenoemde modules. Wat je leert tijdens een module, kun je direct toepassen in je beroep.

en Jarno zitten op blauwe poef, FEM Associate degrees

Post-hbo-opleiding

Het woord ‘post-hbo’ zegt het al: een opleiding die je na je hbo-diploma kunt volgen. Ideaal als je werkt en je wilt verdiepen in een specifiek vakgebied. Een praktijkgericht onderwijsprogramma (hbo+) in deeltijd: een goede aansluiting op een bachelor.

mensen achter laptop informeel

Training

Tijdens een training oefen je specifieke, praktische vaardigheden. Welke training je ook kiest, ze zijn allemaal op hbo- of post-hbo-niveau. Als je alles goed doorloopt, krijg je een certificaat of diploma.

legt uit
Blijf op de hoogte
 

Nieuwsbrief

Een paar keer per jaar verschijnt er een nieuwsbrief van de HAN Academie Toegepaste Biowetenschappen en Chemie. Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van cursussen, onderzoek en andere interessante artikelen uit het werkveld.

Twee studenten werken samen achter de laptop in het I/O gebouw en kijken lachend naar het scherm.