Post-hbo Kwalificatie en Validatie Engineer

Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Avond
Proefcollege, meelopen
 • Proefstuderen
  Plan nu een afspraak in

De opleiding start 7 november 2023

Aan de kwaliteit van producten in de farmaceutische/life sciences industrie worden vanzelfsprekend zeer hoge eisen gesteld. Strenge regelgeving (zoals GMP) moet dit borgen.

Kwalificatie en Validatie Engineer

Aan de kwaliteit van producten in de farmaceutische/life sciences industrie worden vanzelfsprekend zeer hoge eisen gesteld. Strenge regelgeving (zoals GMP) moet dit borgen. Eén van de belangrijke principes is het gedocumenteerd testen en bewijzen dat processen, methoden en apparatuur betrouwbaar werken en voldoen aan vooraf opgestelde eisen. De Kwalificatie en Validatie Engineer is daar verantwoordelijk voor.

In het kort

  18 dagenDuur
  15:00-20:00Tijd
  € 9200Kosten
  HAN-medewerkers en alumni ontvangen 10% korting.
  Zie 'Kosten' bij 'Verdere Informatie'
  DeeltijdVariant
  CertificaatResultaat

Kwalificatie en Validatie Engineer is een vak waar je voor opgeleid moet zijn om het goed te kunnen uitvoeren. Er is veel vraag naar Kwalificatie en Validatie Engineers. Professionals op dit gebied hebben zeer goede vooruitzichten op een goed betaalde, boeiende functie in de life sciences industrie.

machine klaarmaken in lab

Volg de opleiding tot Kwalificatie en Validatie Engineer

In de opleiding tot Kwalificatie en Validatie Engineer leer je het hele proces van validatie en kwalificatie uitvoeren. Ook krijg je aanvullende achtergrondkennis en doe je vaardigheden op die nodig zijn om het vak effectief te kunnen uitoefenen in de farmaceutische en life sciences omgeving.

De opleiding voorziet in:

 • Gedegen basiskennis van processen en regelgeving in de farmaceutische/life sciences industrie;
 • Uitgebreide kennis van relevante GMP kwaliteitssystemen (o.a. documentatie, deviation management, change control);
 • Kennis en praktische vaardigheden m.b.t. de aanpak van commissioning, kwalificatie en validatie. Verdieping in diverse soorten apparatuur/installaties & processen en de specifieke eigenschappen, risico’s, eisen en testen die daar typisch bij horen.
 • Soft skills en projectmanagementvaardigheden die u helpen effectief te zijn in dit werk.

Na afronding van de opleiding ben je in staat om als junior Validatie en Kwalificatie engineer aan de slag te gaan. Ook is de opleiding zeer geschikt voor QA personeel dat validatie- en kwalificatietrajecten en -documentatie moet beoordelen op compliance met de regelgeving en interne kwaliteitsnormen.

Verdere Informatie

Maak kennis met de docenten

Jan Damm

Afgestudeerd in de analytische chemie en na een carrière bij Organon als afdelingshoofd van de QC Laboratoria, bestuurslid van ALM, houder van meerdere octrooien en MT-lid binnen ACE, gestart als zelfstandig ondernemer en founder en co-owner van Pharmsupport BV met grote projecten voor farmabedrijven.

310098 Docent Jan Damm van de phbo cursus Kwalificatie en Validatie Engineer

Pieter Pelders

Afgestudeerd als Bio-procestechnoloog en na een carrière bij Intervet als afdelingschef van de farmaceutische bereidingsafdeling, validatie manager bij Purac Biochem en project engineer bij Oté Pharma gestart als zelfstandig consultant in conceptual design, construction control en GMP projecten.

310150 Docent Pieter Pelders van de cursus Kwalificatie en Validatie Engineer

Wim van der Graaff

Afgestudeerd in de chemische technologie en na een carrière bij Organon als afdelingshoofd van een biochemische afdeling, Commissioning and Qualification manager en plantmanager gestart als zelfstandig consultant binnen productie- en quality-afdelingen van farma (biotechnologie) bedrijven.

310149 Docent Wim van der Graaf van de phbo cursus Kwalificatie en Validatie Engineer

Partners

Het programma is ontwikkelt in samenwerking met PharmSupport B.V. dat hiervoor een bijdrage ontvangt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.

Wat zeggen oud-cursisten

  “De leerstof en presentaties zijn zeer interessant en goed toepasbaar in de praktijk.”
  “Een goede sfeer, leslokaal en leraren die goed zijn voorbereid en de (praktijk)kennis is enorm!”
  “De lessen zijn enerverend, er wordt goed naar de groep geluisterd en afspraken worden nagekomen.”
  “Fantastische cursus! Ik gebruik de opgedane kennis elke dag. Ik had al ruime ervaring, maar ik merk dat ik nu een stuk steviger in mijn schoenen sta!”
  “Het is een leerzame cursus met bevlogen docenten!”

VideoUitgelicht in 'De Barometer'

De post-hbo opleiding Kwalificatie en Validatie Engineer uitgelicht in het programma 'De Barometer' van RTL Z. In dit programma worden succesverhalen gedeeld. Tijdens de uitzending van november 2022 werd aandacht besteed aan de post-hbo opleiding 'Kwalificatie & Validatie Engineer' van de HAN. Bekijk hier de uitzending om een inkijkje te krijgen.

Nieuwsgierig?

Met de HAN geef je jouw carrière een positieve impuls en kun je verder groeien in jouw vakgebied. Bekijk het uitgebreide aanbod op het gebied van Life Sciences & Chemie, variërend van een enkele studiedag of meerdaagse (post hbo-)cursussen.

310149 Docent Wim van der Graaf van de phbo cursus Kwalificatie en Validatie Engineer

StudiekostenVraag het STAP-budget aan!

Schrijf je je in voor Kwalificatie en Validatie Engineer? Dan kun je een STAP-budget van maximaal €1.000,- aanvragen. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. Het is een subsidie van de overheid waarmee je je kunt blijven ontwikkelen tijdens je loopbaan.

31727 groep studenten tijdens hoorcollege

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500