- Meld je aanDe opleiding start 1 keer per jaar
- 1Sep1 SeptemberSeptember
- Meer informatie ...Brochure, helpdesk
- Open DagenMeelopen, Proefstuderen etc.
- Open up new horizons - HAN University of Applied Sciences
- Opleidingen
- Electrical and Electronic Engineering (studietaal Engels)
- Praktische informatie Electrical and Electronic Engineering: Welke toelatingseisen? Hoe aanmelden?
Praktische informatie Electrical and Electronic Engineering: Welke toelatingseisen? Hoe aanmelden?
Toelatingseisen. Collegegeld, financiering, studieboeken, laptop. En aanmelden. Kortom: je bent enthousiast over Electrical and Electronic Engineering in de Engelse taal, maar hoe meld je je aan? Alle praktische info vind je hier!
Wat zijn de toelatingseisen bij Electrical and Electronic Engineering (studietaal Engels)?
De bachelor Electrical and Electronic Engineering is een technische opleiding, waarbij exacte vakken erg belangrijk zijn. De studie is geheel Engelstalig. Wil je je aanmelden? Check dan hier of je de juiste vooropleiding hebt – en wat de mogelijkheden zijn als dat niet zo is. De toelatingseisen zijn vastgesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Heb je een havodiploma behaald met een NT-profiel?
Dan zit je goed en kun je gelijk starten.Heb je een havodiploma behaald met een NG-profiel?
Dan heb je Natuurkunde, NLT of O&O nodig in je vakkenpakket. Heb je dit niet, kijk dan hier voor meer informatie!Heb je een havodiploma behaald met een EM-profiel?
Dan kun je alleen tot de opleiding worden toegelaten als uit een onderzoek van de opleiding blijkt dat je voldoet aan de inhoudelijk vergelijkbare eisen. Heb je Wiskunde B en Natuurkunde in je vakkenpakket, dan voldoe je hier aan en ben je toelaatbaar. Er is dan geen nader onderzoek nodig. Heb je deze vakken niet, kijk dan hier voor meer informatie!
Heb je een havodiploma behaald met een CM-profiel?
Dan kun je alleen tot de opleiding worden toegelaten als uit een onderzoek van de opleiding blijkt dat je voldoet aan de inhoudelijk vergelijkbare eisen. Kijk hier voor meer informatie!
Heb je nog de keuze tussen Wiskunde A en Wiskunde B?
Dan raden we je aan te kiezen voor Wiskunde B. Dit geeft de beste voorbereiding op deze opleiding.
Wellicht is een zomercursus interessant voor jou?
Een goede voorkennis van elektrotechniek op havo-niveau is van groot belang. Hoe beter je voorkennis, hoe makkelijker de aansluiting. De Zomercursus Elektrotechniek is speciaal opgezet voor voor havisten en zij-instromers.
Weet je ook dat veel onderwerpen die in de bacheloropleiding aan bod komen wiskunde gebruiken als bouwsteen?
In de opfriscursus Wiskunde is de lesstof het eindniveau van Wiskunde B op de havo, zodat je bij de start van je opleiding voldoende wiskundige bagage hebt!
Heb je een vwo-diploma behaald met een NT-profiel?
Dan zit je goed en kun je gelijk starten.Heb je een vwo-diploma behaald met een NG-profiel?
Dan heb je Natuurkunde, NLT of O&O nodig in je vakkenpakket. Heb je dit niet, kijk dan hier voor meer informatie!Heb je een vwo-diploma behaald met een EM-profiel?
Dan heb je Natuurkunde nodig in je vakkenpakket. Heb je dit niet, kijk dan hier voor meer informatie!
Heb je een vwo-diploma behaald met een CM-profiel?
Dan kun je alleen tot de opleiding worden toegelaten als uit een onderzoek van de opleiding blijkt dat je voldoet aan de inhoudelijk vergelijkbare eisen. Kijk hier voor meer informatie!
Heb je nog de keuze tussen Wiskunde A en Wiskunde B?
Dan raden we je aan te kiezen voor Wiskunde B. Dit geeft de beste voorbereiding op deze opleiding.
Met een mbo-4 opleiding word je zonder meer toegelaten.
Had jij tijdens je mbo-opleiding geen wiskunde of heb je het keuzedeel wiskunde niet gekozen?
Dan raden we je aan je goed voor te bereiden, want wiskunde is een belangrijk vak voor de opleiding. Dat kan bijvoorbeeld met de voorbereidende cursus wiskunde of natuurkunde.
- Neem contact op met toelating.aea@han.nl voor meer informatie.
Stap je van het hbo of de universiteit over naar de HAN?
Dan moet je aan dezelfde voorwaarden voldoen als wanneer je van havo of vwo afkomt (kijk hiervoor bij de toelatingseisen voor havo of vwo).
Heb je al aantoonbare kennis en vaardigheden opgedaan?
Mogelijk kom je dan in aanmerking voor vrijstellingen. Bespreek dit na je inschrijving voor je opleiding met de Examencommissie.
Doe de online Wiskunde Check!
Is je kennis over wiskunde wel voldoende als je met deze opleiding wilt starten? Hiervoor hebben we een online 'Wiskunde Check' ontwikkeld. Het is verstandig om deze check te doen! En als je nog vragen hebt over deze 'Wiskunde Check', dan leggen we deze voor aan één van onze wiskundedocenten. Hiervoor kun je mailen met Matching.electricalandelectronicengineering@han.nl
Wil je deze Engelstalige opleiding gaan volgen?
Als je aan een Engelstalige opleiding wilt gaan deelnemen, moet je aan de taaleis Engels voldoen.
Je moet bij aanmelding voor de opleiding een bewijs overleggen waaruit blijkt dat je aan het niveau voldoet. Dat kan je havo- of vwo-diploma zijn, maar ook een certificaat van het Staatsexamen of Centraal examen Engels op havo-niveau of het volgende:
- TOEFL iBT** score 80 of hoger
- IELTS score 6.0 of hoger, zonder subscores onder 5.0.
- Cambridge Cambridge FCE Grade C minimum score 169 / CAE / CPE
** Thuisedities van deze test worden niet geaccepteerd, alleen testen die in examination centre worden afgenomen.
Ook certificaten van diverse andere organisaties worden geaccepteerd. Informatie hierover kun je vragen bij ASK HAN.
Heb je niet de juiste vooropleiding?
Dan moet je een deficiëntietoets afleggen in één of meer vakken. Je kunt pas starten met de opleiding als je voor de deficiëntietoets geslaagd bent. Het volgde wordt van je verwacht:
- Meld je aan voor deze opleiding via Studielink
- Stuur daarna een e-mail naar toelating.aea@han.nl en vertel dat je in aanmerking wilt komen voor de deficiëntietoets
- We sturen je binnen een aantal werkdagen een mail terug met daarin de verdere instructies
Wat is deficiëntie?
Deficiëntie betekent dat je een havo- of vwo-diploma hebt waarmee je niet toelaatbaar bent, omdat één of meer verplichte eindexamenvakken ontbreken. Deze deficiëntie moet zijn weggewerkt voordat je begint aan de opleiding. Dit kan door middel van een deficiëntietoets.
Start je in september?
Dan moet je voor 1 september je deficiëntie hebben weggewerkt.
Dan moet je aantonen dat je over voldoende kennis beschikt. Je kunt pas starten met de opleiding als je voor het toelatingsonderzoek 21+ geslaagd bent.
Wil je hiervoor in aanmerking komen?
- Stuur dan een mail aan toelating.aea@han.nl en vraag meer informatie aan over het toelatingsonderzoek.
Wat is een toelatingsonderzoek?
Wanneer je niet in het bezit bent van een toelatinggevend diploma en 21 jaar of ouder bent, biedt het toelatingsonderzoek jou de kans om alsnog toegelaten te worden tot de opleiding van je keuze. Rond je dit onderzoek met succes af, dan ben je voor die opleiding toelaatbaar. Je ontvangt dan een bewijs van toelaatbaarheid dat instellings- en opleidingsspecifiek is. Je kan met dit bewijs alleen toegelaten worden tot een bepaalde opleiding binnen de HAN.
Dan moet je aantonen dat je over voldoende kennis beschikt. Je kunt deelnemen aan het toelatingsonderzoek 21+ als je 17 jaar of ouder bent. Je kunt pas starten met de opleiding als je voor het toelatingsonderzoek 21+ geslaagd bent.
Wil je hiervoor in aanmerking komen?
- Stuur dan een mail aan toelating.aea@han.nl en vraag meer informatie aan over het toelatingsonderzoek.
Wat is een toelatingsonderzoek?
Wanneer je niet in het bezit bent van een toelatinggevend diploma en 21 jaar of ouder bent, biedt het toelatingsonderzoek jou de kans om alsnog toegelaten te worden tot de opleiding van je keuze. Rond je dit onderzoek met succes af, dan ben je voor die opleiding toelaatbaar. Je ontvangt dan een bewijs van toelaatbaarheid dat instellings- en opleidingsspecifiek is. Je kan met dit bewijs alleen toegelaten worden tot een bepaalde opleiding binnen de HAN.
Heb je een buitenlandse vooropleiding?
Ook met een buitenlands diploma kun je toegelaten worden tot deze opleiding. Jouw diploma dient tenminste gelijkwaardig te zijn aan een Nederlands havo of Nederlands mbo-4 diploma. Soms heb je ook bepaalde vakken nodig op je eindcijferlijst.
ASK HAN kan je hier meer over vertellen. Daarnaast is het van belang dat je kunt aantonen dat je het Nederlands beheerst op minimaal niveau B2. Dit is de zogenaamde taaleis.
Dan raden we je aan om het taalschakeltraject te volgen. Dit is speciaal voor hoger opgeleide anderstaligen. Het is een gezamenlijk traject van de HAN en de Radboud Universiteit.
Heb jij een buitenlands diploma op minimaal mbo-4/havo-5-niveau?
Dan is het taalschakeltraject van de HAN de ideale voorbereiding op je hbo-opleiding. Voor deze technische richting geldt als eis dat je bij de HAN verplicht het taalschakeltraject-profiel NTG en Wiskunde B moeten volgen.
Heb je niet de juiste keuzevakken?
Dan moet je nog een deficiëntietoets afleggen in één of meer vakken. Je kunt dan pas starten met de opleiding als je voor de deficiëntietoets geslaagd bent. Meer informatie kun je aanvragen bij toelating.aea@han.nl.Dan kun je helaas niet tot de opleiding worden toegelaten.
Is je wiskunde en natuurkundekennis op peil?
Om je goed voor te bereiden op een technische studie aan de HAN is het belangrijk om je wis- en natuurkundekennis goed op peil te krijgen of te houden.
Nieuwsgierig naar Electrical Engineering?
Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!
Aanmelden en matching: Hoe meld je je aan bij Electrical and Electronic Engineering in 5 stappen?
Om je aan te melden voor een hbo-opleiding heb je een DigiD nodig. Nog geen DigiD? Vraag 'm dan meteen aan. Meestal heb je na 5 werkdagen je DigiD in huis.
Om je aan te melden voor HAN Electrical and Electronic Engineering moet je aan de toelatingseisen voldoen. Even checken voordat je je gaat aanmelden dus, dan kom je niet voor verrassingen te staan.
Wil je in september 2025 starten met deze opleiding? Meld je voor 1 mei 2025 aan via Studielink. Eerder is beter, dan heb je genoeg de tijd om na je aanmelding de matchingsactiviteiten van Electrical and Electronic Engineering te doen en je inschrijving definitief te maken.
- Je kunt je aanmelden vanaf 1 oktober 2024.
- Check je mail. Na je aanmelding krijg je een bevestiging van de HAN. Die komt binnen op het e-mailadres dat je hebt opgegeven in Studielink. Dit kan een uurtje duren.
- Wat is het verschil tussen aanmelden en inschrijven en hoe weet je of jouw aanmelding goed is gegaan? Dat lees je in de veelgestelde vragen over aanmelden en inschrijven.
Je hebt je aangemeld voor Electrical and Electronic Engineering, maar misschien heb je nog vragen of twijfels, zoek je extra bevestiging of moet je je definitieve keuze nog maken. Daarvoor zijn onze matchingsactiviteiten.
Matching is niet verplicht, zie het als een kans om nog 1 keer te checken of je goed zit met je studiekeuze. Zo is de kans nog groter dat jij straks op je plek zit.
- Na je aanmelding in Studielink staat er een online vragenlijst voor je klaar in Mijn Aanmelding. Door een paar vragen voor jezelf te beantwoorden zet je nog eens op een rijtje waarom jij voor deze opleiding kiest. Lekker overzichtelijk. Je krijgt een mail met de link naar de vragenlijst.
- Kies 1 of meer matchingsactiviteiten, zoals een gesprek met de opleiding waarin jij jouw vragen of twijfels kunt bespreken. Kijk op de matchingspagina van Electrical and Electronic Engineering uit welke activiteiten je kunt kiezen.
Ben je (vrijwel) zeker van je studiekeuze? Dan kun je je inschrijving bij de HAN verder afronden. Dat kan na de aanmelddeadline, maar begin er wel op tijd mee zodat alles bij de start van het studiejaar geregeld is.
Startinfo: boeken, rooster en meer
Op 1 september start je met de opleiding Electrical and Electronic Engineering. Wat moet je weten en wat heb je allemaal nodig? Loop het lijstje hieronder na, dan zit je goed!
Waar vind ik mijn boekenlijst?
Je vindt de boekenlijst van Electrical and Electronic Engineering vanaf juni op het landelijke platform Studiewinkel.nl. Als je wilt kun je de hele boekenlijst daar in 1 keer bestellen. Je kunt je boeken natuurlijk ook ergens anders bestellen, bijvoorbeeld tweedehands. En wist je dat je ook studieboeken kunt lenen in de bibliotheek van de HAN?
Heb ik ook readers nodig?
Voor sommige lessen heb je ook readers en syllabi nodig. Dat zijn documenten met aanvullende literatuur, opdrachten of leerstof. Die kun je niet voor de start van het studiejaar bestellen en dat hoeft ook niet. Als het studiejaar begonnen is hoor je van je docenten welke readers en syllabi je nodig hebt. Die koop je dan in de Campusstore op de HAN Campus. Je kunt de readers en syllabi tijdens het studiejaar ook bestellen in de webshop.
Waar moet mijn laptop aan voldoen?
Als je gaat studeren heb je een laptop nodig. Voor verslagen bijvoorbeeld, maar ook omdat je sommige toetsen digitaal maakt op je eigen laptop. Dat noemen we Bring Your Own Device (BYOD). Daarvoor moet je laptop een aantal specificaties hebben. De meeste laptops voldoen daar wel aan, maar check het even zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.
- Voor Electrical and Electronic Engineering heeft je laptop deze standaard specificaties nodig.
- Op Surfspot.nl krijg je als HANstudent korting op laptops, softwareprogramma's en meer. Je logt er in met je HANaccount.
Wat kost een hbo studie? Dit kun je het 1e jaar ongeveer verwachten aan studiekosten bij Electrical and Electronic Engineering:
Collegegeld Bereken hier jouw collegegeld Eigen laptop Hier moet je laptop aan voldoen Introductie € 125,-
Boeken jaar 1 Ongeveer € 400,- Licenties en reader(s) € 100,-
Stage Het kan zijn dat je reis- en verblijfkosten betaalt voor je stage, dat ligt aan je stageplaats. De studiekosten zijn meestal het 1e jaar het hoogst omdat je dan de meeste boeken koopt, en misschien ook een nieuwe laptop.
Studiefinanciering aanvragen
Gelukkig kun je als voltijd hbo-student studiefinancierinig aanvragen. Als je daar recht op hebt, krijg je een vast bedrag per maand van de overheid. Daarmee kun je bijvoorbeeld (een deel van) je collegegeld of je kamerhuur betalen. Vraag je studiefinanciering op tijd aan, in elk geval voor 1 september. Dan krijg je je 1e betaling eind september al.
Blok 25 t/m 29 augustus 2025 alvast in je agenda, want dan is de Open Up Introductieweek van Electrical and Electronic Engineering! Een gezellige week vol activiteiten om je medestudenten te leren kennen, en meer te weten te komen over de HAN, de stad en de opleiding. Die wil je niet missen, meld je nu aan.
Wist je dat 1 op de 4 studenten met bijzondere omstandigheden te maken heeft? Heb jij ook extra ruimte of begeleiding nodig tijdens je studie? Omdat je AD(H)D of dyslexie hebt bijvoorbeeld, of omdat je ziek bent of voor een ander zorgt. Of ben je topsporter of ondernemer naast je studie? Misschien kun je extra tijd krijgen bij tentamens of de opleiding in stapjes volgen.
- Laat ons weten wat jij nodig hebt door het formulier in te vullen op han.nl/bijzondereomstandigheden
Dat heeft geen invloed op je aanmelding, maar dan kunnen we wel samen kijken welke voorzieningen of aanpassingen er bij jouw opleiding mogelijk zijn.
Studeren doe je niet alleen. Als je vragen hebt of ergens tegenaan loopt, staat er altijd iemand voor je klaar. Handig om alvast te weten bij wie je straks terecht kan.
- Je kunt als eerste terecht bij je leerteamcoach. Dat is jouw persoonlijke begeleider tijdens je studie. Bij de start van je studie krijg je te horen wie dat voor jou is. Je leerteamcoach helpt je zelf verder of stuurt je door naar de juiste persoon.
- Als er wat geregeld moet worden helpt de studieadviseur van jouw opleiding je verder. Denk aan het aanvragen van speciale tentamenvoorzieningen of het aanpassen van je studierooster als er bijzondere omstandigheden zijn.
- Je kunt ook altijd aankloppen bij het Student Support Center van de HAN. Daar vind je studentendecanen, studentenpsychologen, vertrouwenspersonen en coaches die jou bij allerlei vragen kunnen helpen.
- Het Student Support Center biedt ook allerlei trainingen, workshops en coaching om jou verder te helpen. Denk aan succesvol plannen, omgaan met studiestress of eerste hulp bij spelling.
Na je aanmelding bij de HAN kun je een HANaccount aanmaken.
Met je HANaccount heb je toegang tot:
- wifi van de HAN
- je eigen HAN mailbox
- HAN Insite, de online omgeving van de HAN waar je heel veel informatie vindt
- Osiris, daarin ga jij je studie bijhouden en organiseren; je kunt via de browser inloggen in Osiris of de Osiris app downloaden voor Android of IOS
- de app MyX (My Xedule) waar je je rooster kunt vinden
- de digitale leeromgeving OnderwijsOnline die je gebruikt om een opdracht in te leveren of te sparren met een medestudent
- een gratis download van Office365
Op han.nl/inschrijven lees je wat je na je aanmelding moet doen om verder te gaan met je inschrijving bij Electrical and Electronic Engineering. Vanaf juli kunnen we je inschrijving definitief maken. Als je definitief ingeschreven staat zie je op Studielink staan 'ingeschreven'. Je krijgt ook een mail van de HAN als jouw inschrijving definitief is. Die mail wordt vanaf juli verstuurd en komt binnen op het mailadres dat je hebt opgegeven in Studielink.
Vragen over de status van je aanmelding?
- Kijk eens bij de veelgestelde vragen over aanmelden en studiestart
In de zomer werken we hard aan alle roosters en klassenindelingen. Begin september krijg je te horen in welke klas je zit en wat je rooster is. We snappen dat je daar al eerder benieuwd naar bent, maar soms is het rooster en de klassenindeling pas een paar dagen voor de start van je studie bekend.
- Als je rooster bekend is vind je het terug in MyX (My Xecule) of in Osiris. Daar log je in met je HANaccount.
- De lestijden van de HAN vind je op HAN Insite. Dat is de online omgeving van de HAN waar je inlogt met je HANaccount.
- Benieuwd naar je vrije dagen? Die vind je terug in het jaarrooster van de HAN.
Electrical and Electronic Engineering op de HAN campus
De lessen heb je meestal in het gele gebouw aan de Ruitenberglaan 29. In het onderwijsgebouw aan de Ruitenberglaan 29 heeft je opleiding een eigen ruimte. Daar kun je heel goed (mede)studenten en docenten ontmoeten. Ook kun je op Ruitenberglaan 29 met elkaar aan het werk te gaan in de moderne lab- en werkplaatsen. Soms heb je ook lessen in het (meer blauwe) onderwijsgebouw aan de Ruitenberglaan 26.
Studeren in Arnhem
Welkom in Arnhem! Ken je de stad al een beetje? Arnhem is een creatieve stad met een gezellige campus waar je studeert tussen de bomen. Vanuit de trein loop je er zo naartoe, of pak jij de fiets?
Hoe vind ik een kamer?
Hoe vind je een (betaalbare) kamer in Arnhem? Via een stichting, een woningcorporatie of een bemiddelingsbureau. Of natuurlijk via je eigen netwerk, social media of een kamer-app.
Activiteiten naast je studie
Sporten, muziek maken, wat doe jij graag naast je studie om te ontspannen en medestudenten te leren kennen?
De studievereniging van Electrical and Electronic Engineering?
Sv Amoras is dé studievereniging van Engineering en Automotive. Zij zijn er, zodat jij het meeste uit je studietijd haalt. Zowel voor de studie als daarbuiten.
Bij sv Amoras worden studenten samengebracht om het beste uit hun studie te halen, door middel van (educatieve) activiteiten, maar natuurlijk ook feestjes en borrels. Lid zijn van sv Amoras vergroot je netwerk met studenten, maar ook met bedrijven. Zo haal je het beste uit je studententijd, heb je korting op de feestjes en activiteiten, studieboeken en bijvoorbeeld ook voorrang bij de studiereis.
Op welke locatie vind je Electrical and Electronic Engineering?
HAN Arnhem campus
Ruitenberglaan 29
6826 CC Arnhem
Meer over de HAN Campus in Arnhem
De HAN Campus is goed bereikbaar het openbaar vervoer. Het NS-station Arnhem Presikhaaf ligt op een paar minuten lopen en rond de campus stoppen meerdere bussen. Vanuit het centrum van de stad ben je met een kwartiertje fietsen bij de HAN. Plan hier je reis met het ov.
De HAN Campus is goed bereikbaar met de auto. Je parkeert je auto gratis op ons parkeerterrein.
Op de HAN Campus zijn prima voorzieningen. Je kunt tussen de middag een broodje, soep of salade halen in de kantines van Ruitenberglaan 26 of 29. Aan het einde van de middag kun je warm eten. Ideaal als je direct na school door moet naar je bijbaan, of een afspraak. Ook Grand-café HANgar en Lokaal 99 zijn elke studiedag open.
Welke inschrijvingsregels gelden voor Electrical and Electronic Engineering?
In dit reglement staan regels over de aanmelding, inschrijving, herinschrijving en beëindiging inschrijving van deze opleiding.
Electrical and Electronic Engineering: onderwijs- en examenregeling (opleidingsstatuut)
In het opleidingsstatuut en de onderwijs- en examenregeling (OS/OER) kun je (tot in ieder detail) lezen hoe alles bij deze opleiding geregeld is en wat je gaat leren.
Direct contact
Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.
Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur