Praktische zaken

Tijd om boeken in te slaan en een laptop te kopen. En heb je al een HANaccount? Genoeg te doen deze zomer. Bekijk hier wat je allemaal moet regelen om je 1e studiejaar goed af te trappen. Afvinken maar!


StudiematerialenWat heb je nodig?

Als je start met je studie heb je boeken, readers en syllabi nodig. Je vindt je boekenlijst op de pagina van jouw opleiding. Klik bovenin via het kopje 'Praktische info' op 'Opleidingskosten'. Ga je ook een laptop aanschaffen? Klik verder om te lezen hoe je aan al die studiematerialen komt.

Wat gaat dat kosten?

Collegegeld

Hoeveel collegegeld jij betaalt, hangt af van jouw situatie. Is dit je 1e inschrijving in het hoger onderwijs in Nederland? Dan hoef je in het 1e jaar misschien maar de helft van je collegegeld te betalen. Mooi meegenomen!

Studiematerialen

Als je start met je studie heb je boeken, readers en syllabi nodig. Een laptop is ook heel handig. Klik verder om te lezen wat je allemaal nodig hebt en wat dat gaat kosten.

Excursies en studiereizen

De kosten hiervoor verschillen per opleiding. Klik op jouw opleidingspagina via het kopje Praktische info op Opleidingskosten. Daar vind je meer info over eventuele kosten voor excursies en studiereizen.

Levensonderhoud

Je levensonderhoud, verzekeringen, ook daar moet je rekening mee houden. Vooral als je op kamers gaat, dan komt je huur daar ook nog eens bij. Het Nibud heeft in 2017 een onderzoek gedaan onder studenten om uit te rekenen hoeveel zij gemiddeld per ma

Dit moet je regelen

  • Studiefinanciering

    Als je gaat studeren aan een hogeschool of universiteit, heb je vanaf de 1e maand van je studie recht op studiefinanciering. Zorg wel dat je die studiefinanciering minimaal 3 maanden van te voren aanvraagt via Mijn Duo.
  • Collectieve zorgverzekering

    Iedereen in Nederland moet verplicht een ziektekostenverzekering afsluiten. Dat kan voordeliger als je het samen met heel veel anderen doet, collectief dus. Zilveren Kruis Achmea biedt bijvoorbeeld een collectieve zorgverzekering voor studenten.

Heb je al een HANaccount?

Met je HANaccount krijg je toegang tot al onze digitale voorzieningen. Je komt ermee op het WiFi van de HAN, om te beginnen. En je logt ermee in op Insite, dat is de online omgeving van de HAN. Daar vind je alle info en applicaties die je nodig hebt voor je studie. Je levert opdrachten in via OnderwijsOnline, of checkt je rooster of je cijfers in de HAN4me-app. Op Insite lees je ook alles over begeleiding tijdens je studie, onderwijs op afstand en voorzieningen op de campus.

 

Is je HANcard al binnen?

Je persoonlijke HANcard heb je hard nodig op de campus. Om te betalen voor een broodje, om koffie uit de automaat te halen of om iets te printen. Maar ook om toegang te krijgen tot een tentamen! Je HANcard wordt autoamtisch naar je toegestuurd als jij jouw pasfoto hebt geupload in het aanmeldportaal. Echt even doen dus!

Check checkBen je definitief ingeschreven?

Als jij je hebt aangemeld voor 1 of meer studies aan de HAN, sta je niet meteen voor die studie ingeschreven. Je doet eerst nog mee aan een check, maakt een HANaccount aan en geeft een machtiging af voor het betalen van je collegegeld. Pas als alle vinkjes in jouw checklist op het aanmeldportaal op groen staan, kunnen we jou definitief inschrijven. Even checken dus, is alles afgevinkt?

Jaarrooster Zo ziet het studiejaar eruit

Wanneer is je 1e lesdag, wat zijn de vrije weken en tentamenweken… In de jaarplanning van de HAN staat alles op een rijtje. Let op: kijk ook bij je eigen opleiding. Sommige details kunnen afwijken van de HAN-jaarplanning.