Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
  • Studiekeuzegesprek
    Stel al je vragen aan een specialist
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • 16nov
    Open Dag
    Arnhem - 09:00 - 14:00
  • Proefstuderen
    Plan nu een afspraak in

Dit is je studie Electrical and Electronic Engineering

Het studieprogramma voor Electrical and Electronic Engineering in de Engelse taal is gebaseerd op de vraag in het vakgebied. Je krijgt alle nieuwe theorieën. En net zo belangrijk: je gebruikt het in de praktijk. Meteen vanaf het begin. Dus als je afstudeert ben je een ingenieur met de juiste (basis)ervaring.

Dit is je studie Electrical and Electronic Engineering

Voorlichtingsvideo

Wat mag je verwachten van Electrical and Electronic Engineering?

Opbouw van je studie in het kort
 

Electrical and Electronic Engineering in een notendop

Electrical and Electronic Engineering leert je om elektrotechnisch ingenieur te worden. Je behandelt alle belangrijke theorieën. Daarna breng je ze in de praktijk bij projecten die echte problemen in het werkveld oplossen.

Tijdens je studie werk je met klasgenoten samen in projectgroepen in een internationale setting. Je krijgt ook de kans om samen te werken met mensen uit de praktijk, bijvoorbeeld tijdens je stage.

Door de theorie, praktijkprojecten en je stage test je al je skills direct in de praktijk. In het laatste jaar kies je een minor voor verbreding of verdieping. Tot slot trek je met jouw afstudeeropdracht een sprintje richting je bachelordiploma!

Elektrotechniek data in accubox Electrical and Electronic
two engineering students working in the lab

Wat mag je in je propedeuse (1e jaar) verwachten?

In je 1e jaar krijg je een stevige basis op het gebied van de elektrotechniek. De basiskennis leer je tijdens de colleges. Met deze kennis ga je direct aan de slag tijdens een praktijkproject. Samen met andere studenten kom je tot een werkend eindproduct.

Leg een solide basis

Lijkt het échte werk aan het begin van je studie misschien nog wat ver weg? Valt reuze mee! Als student zit je niet alleen met je neus in de boeken: je bent geregeld in de werkplaatsen te vinden en je werkt veel aan praktische projecten. 

De basiskennis leer je tijdens de colleges. Deze kennis bestaat uit:

  • Berekeningen uitvoeren aan elektrische netwerken
  • Ontwerpen van elektronica
  • Programmeren van een microcontroller
  • Opwekken en transport uit duurzame bronnen
  • Elektrische aandrijvingen doorgronden

Je gaat eerst een voeding maken als onderdeel van een apparaat of schakeling. Vervolgens maak je vanuit elektronische componenten een Interactive Time Phased Machine. Zo maak je de stap naar fascinerende projecten waarin je met medestudenten gaat werken aan hightech apparaten, elektrische voertuigen en robotica!

Je krijgt volop begeleiding

Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je leerteamcoach. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar wekelijks. Daarna bepaal je zelf hoeveel begeleiding je wilt.

Je vormt met 6 of 8 medestudenten van je opleiding een leerteam. Een docent is jullie coach. Je komt regelmatig samen: zo help je elkaar en kun je van elkaar leren. Ook als er privé iets speelt, denkt je leerteamcoach graag met je mee.  

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Oud-Studente Bianca Niekerk van de studie Elektrotechniek bij een transformator.

Groeiende onafhankelijkheid in je 2e jaar

Het 2e jaar bevat de kern van je opleiding. Je gaat de diepte in. Je ontwikkelt vaardigheden die je goed van pas komen als professional. Denk aan presenteren, productadvies geven, projecten leiden en de voortgang bewaken van het ontwerp-/ontwikkelproces.

Waar hou je je mee bezig?

Je gaat je bezighouden met elektronica, (data)systemen en signalen, maar ook met energietechniek.

Je leert hoe je duurzame energie opwekt en elektriciteit over grote afstanden transporteert. Het gaat om:

  • Synchrone en asynchrone machines
  • Elektriciteitsproductie
  • Transmissie en distributie
  • Energieomzetters en vermogenselektronica

Waarover krijg je meer te weten?

Je gaat meer te weten komen over besturingen via motion control (gecontroleerd verplaatsen). Denk aan:

  • Zorgrobots
  • Complexe verkeersregelsystemen
  • Productiemachines van een autofabrikant
  • Kofferafhandeling op Schiphol
  • Raceboot op zonnecellen

Werken aan echte bedrijfsprojecten

Nieuwe kennis en skills direct toepassen in de praktijk: zo ontdek je waar je goed in bent en word je steeds beter. Dat zie je terug in de (bedrijfs)projecten waaraan je samen met andere studenten 3 dagen in de week aan werkt.

Voorbeelden van deze projecten zijn:

  • Bicycle Simulator
  • Small Hydrogen Vehicle
  • Zelfrijdende trolleybus
  • Baby Patient Simulator
  • Activating Parkinson Patients

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open! 

Master Engineering Systems - Sustainable Energy, student werkt aan Watts project
voltijdstudent Mik aan het werk op zijn laptop bij Qirion Alliander

Stage en verdiepen doe je in je 3e jaar!

In het 3e jaar ga je nog meer de diepte in. Je verbetert je skills. Het is het jaar van je stage: als je wilt, maak je er een internationaal jaar van. Je kunt voor je stage naar het buitenland. Na je stage doe je een half jaar onderzoek in opdracht van een bedrijf met een team van studenten. Je stuurt je eigen project en werkt nauw samen met de opdrachtgever.

Een half jaar stage

Je gaat in je stagejaar gelijk aan de slag met projectgenoten en collega’s uit het vak. Tijdens je stage ontdek je waar je goed in bent. Je stage is dé kans doen wat jij leuk vindt. En om je netwerk groter te maken!  

Je kunt stage lopen bij een bedrijf in de regio, een multinational of een onderzoeksinstituut. Er zijn een heleboel stageplekken, zowel in Nederland als in het buitenland.

Voor je start met je stage, krijg je een uitgebreid voorbereidingsprogramma. Je stage zorgt ervoor dat je klaar bent voor het internationale werkveld. Waar je heengaat? Dat hangt af van je specialisatie.

Je kunt bijvoorbeeld naar TenneT gaan. Dat is een van de top 5 bedrijven in elektrische overdracht binnen Europa. Of loop stage bij Prodrive. Dat is een bedrijf voor elektronische en mechatronische oplossingen.

Powerhouse of Innovation

Na je stage doe je een half jaar onderzoek in opdracht van een bedrijf. Dit doe je met een team van studenten van je eigen opleiding, maar vaak ook van andere engineering opleidingen. Je stuurt je eigen project en werkt nauw samen met de opdrachtgever. Op het afsluitende symposium 'Powerhouse of Innovation' toon je aan hoe je met elkaar hebt samengewerkt, welke toepassingen zijn onderzocht en welke mogelijke oplossingen jullie adviseren aan de opdrachtgever.

Industriële regelsystemen

Je sluit je 3e jaar af met een onderwijsblok over industriële regelsystemen. Specifiek gaat dit over:

  • Modelvorming en regeltechniek
  • Servo-regelingen
  • Besturingstechniek
  • Digitale signaalbewerking

Onderzoeksprojecten

Tijdens je studie kun je ook werken aan onderzoeksprojecten uit het echte leven. De projecten zijn voor bedrijven en organisaties in de energiesector.

Hoe kan dat?

Jouw opleiding is verbonden aan SEECE, een onderzoekscentrum van de HAN. SEECE ontwikkelt en verspreidt kennis over innovaties in elektrische energie.

Jouw rol?

Werken aan elektrotechnische projecten samen met docenten en onderzoekers. Bijvoorbeeld in onderwerpen als zon- en windenergie.

Monteur met blauwe handschoen knutselt aan een grote batterij. Seece - SEE- elektrotechniek, werktuigbouwkunde

Minor kiezen en afstuderen in je 4e jaar

In je laatste jaar maak je een eindsprint, met je ingenieurstitel als finish. Je kiest eerst voor een minor en daarna begin je aan je afstudeeropdracht.

Je minor kiezen

Nóg meer verdieping en eigen inbreng: in je 4e jaar kies je een minor. Met een minor leg je accenten in je opleiding en kun je jezelf profileren. Je kunt van alles kiezen. Van Power Minor, Embedded Vision Design and Machine Learning of Onderneem: groei met je eigen bedrijf!

Een minor duurt 1 semester. Er zijn 3 soorten minoren: 

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Afstudeeropdracht

De laatste uitdaging binnen Electrical and Electronic Engineering: de afstudeeropdracht. Hier onderzoek je een probleem voor een bedrijf of organisatie.

Welk bedrijf? Dat kan een groot internationaal bedrijf zijn, zoals Océ (onderdeel van Canon). Of Liander, de grootste netbeheerder van Nederland. Of een kleiner, innovatief bedrijf in de regio. Jouw onderzoeksresultaten helpen een probleem op te lossen waar zij mee zitten.

Diploma met supplement

Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Je bent officieel Bachelor of Science in Electrical and Electronic Engineering. Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.

Bachelor of Science in Electrical and Electronic Engineering

Na 4 jaar studeren heb je een Bachelor of Science in Electrical and Electronic Engineering. Gefeliciteerd! Klaar om te werken bij een internationaal bedrijf? Of je studie te vervolgen met een master?

Volgende pagina
 

Maak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

elektrotechniek expo printplaat