Buitenlandse vooropleiding

Heb je een buitenlandse vooropleiding? Om te kunnen starten aan de HAN moet je diploma gelijkwaardig zijn aan een Nederlands diploma. Ook moet je aantonen dat je goed Nederlands spreekt en schrijft, dat noemen we de Taaleis.

Studenten aan het werk bij oscilloscoop

Is mijn buitenlands diploma geldig?

Buitenlandse diploma’s laten we waarderen door het Nuffic. Twijfel je over het niveau van je diploma? ASK HAN kan je daar meer over vertellen.

Wanneer voldoe ik aan de Taaleis?

Als je met een buitenlands diploma wilt starten met een hbo-opleiding in Nederland, moet je aantonen dat je aan de Taaleis voldoet. Dat betekent dat je goed Nederlands spreekt en schrijft. Je kunt op verschillende manieren aantonen dat je voldoet aan deze eis.

  • Je voldoet aan de taaleis als je bent geslaagd voor alle 4 de onderdelen van het Staatsexamen NT2, programma II. 
  • Als je Nederlandstalig bent opgevoed of al Nederlands hebt gevolgd, voldoe je misschien ook aan de taaleis. Bijvoorbeeld als je minstens 2 jaar Nederlands op het voortgezet onderwijs hebt gevolgd (op B2-niveau). Of als je Nederlandstalig bent opgevoed. Je moet dit wel kunnen aantonen bij de Examencommissie.
  • Met een Nederlandstalig buitenlands diploma (bijvoorbeeld uit België of de Nederlandse Antillen/Caribisch Nederland) voldoe je ook aan de taaleis.

Wat is de deadline?

Taalschakeltraject

Heb je een buitenlands diploma en ben je nog niet goed in Nederlands? Dan kun je misschien extra hulp gebruiken om je goed voor te bereiden op een Nederlandse hbo-opleiding. Daar is het Taalschakeltraject voor. Dit traject van 2 tot 3 jaar bereidt je voor op het Staatsexamen NT2 B2 én op de toelating tot een Nederlandse hbo-studie. Je traint ook studievaardigheden zoals presenteren en werken in groepjes. Je komt meer te weten over de Nederlandse maatschappij en arbeidsmarkt en je breidt je vakkenpakket uit met bijvoorbeeld scheikunde, natuurkunde of biologie. 

buitenlands diploma nieuw in nederland taaleis taalschakeltraject

Vragen?

Kijk eerst eens in onze FAQ. Staat het antwoord op jouw vraag daar niet tussen?
ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500