Buitenlandse vooropleiding

Heb je een buitenlandse vooropleiding? Om te kunnen starten aan de HAN moet je diploma gelijkwaardig zijn aan een Nederlands diploma. Ook is het belangrijk dat je goed Nederlands spreekt en schrijft: dit noemen we de Taaleis.

Studenten aan het werk bij oscilloscoop

Is mijn buitenlands diploma geldig?

Buitenlandse diploma’s laten we waarderen door het Nuffic. Twijfel je over het niveau van je diploma? ASK HAN kan je daar meer over vertellen.

Wanneer voldoe ik aan de Taaleis?

Als je wilt starten met een hbo-opleiding in Nederland, is het belangrijk dat je goed Nederlands spreekt en schrijft. Dat noemen we de taaleis. Je kunt op verschillende manieren aantonen dat je voldoet aan deze eis.

  • Je voldoet aan de taaleis als je bent geslaagd voor alle 4 de onderdelen van het Staatsexamen NT2, programma II. 
  • Als je Nederlandstalig bent opgevoed of al Nederlands hebt gevolgd, voldoe je misschien ook aan de taaleis. Bijvoorbeeld als je minstens 2 jaar Nederlands op het voortgezet onderwijs hebt gevolgd (op B2-niveau). Of als je Nederlandstalig bent opgevoed. Je moet dit wel kunnen aantonen bij de Examencommissie.
  • Met een Nederlandstalig buitenlands diploma (bijvoorbeeld uit België of de Nederlandse Antillen/Caribisch Nederland) voldoe je ook aan de taaleis.

Wat is de deadline?

Taal- en SchakeljaarIk ben nieuw in Nederland

Ben je nieuw in Nederland, bijvoorbeeld omdat je als vluchteling naar Nederland bent gekomen? Dan kun je misschien wat extra hulp gebruiken om je goed voor te bereiden op een Nederlandse hbo-opleiding. Misschien is het Taal- en Schakeljaar wat voor jou. Daar bereid je je niet alleen voor op het Staatsexamen NT2 om de taaleis te halen. Je traint ook studievaardigheden zoals presenteren en werken in groepjes. Je komt meer te weten over de Nederlandse maatschappij en arbeidsmarkt en je breid je vakkenpakket uit met bijvoorbeeld wiskunde, economie of Engels. Het is de optimale voorbereiding op het hbo!

Groep studenten buiten in gesprek

Vragen?

Kijk eerst eens in onze FAQ. Staat het antwoord op jouw vraag daar niet tussen?
ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500