Selectie en plaatsing

Opleidingen met een numerus fixus hebben een vastgesteld aantal plaatsen. Dat komt bijvoorbeeld omdat de arbeidsmarkt krap is, of omdat er niet zoveel stageplaatsen of studiefaciliteiten zijn. Meestal zijn er meer aanmeldingen dan het beschikbare aantal plaatsen. Daarom houdt de opleiding een selectie.

395619 selectie en plaatsing puzzel

Voltijdopleidingen met selectie en plaatsing

Dit zijn de voltijd numerus fixus opleidingen in studiejaar 2024-2025:

Als je je aanmeldt voor deze opleidingen, doe je dus mee aan een selectieprocedure. Of jij een plaats krijgt aangeboden bij de opleiding, ligt aan de uitslag van jouw selectie en aan het beschikbare aantal plaatsen. Hieronder lees je er meer over.

31944 studenten oefenen op elkaar
Selectie & Plaatsing

Ervaringen van studenten

Meld je uiterlijk op 15 januari 2024 aan

  • Voor een opleiding met selectie en plaatsing kun je je uiterlijk op 15 januari 2024 (23:59) aanmelden via Studielink. Dat kan vanaf oktober 2023.
  • Voor Mondzorgkunde moet je ook uiterlijk op 15 januari 2024 (23:59) een voorbereidingsopdracht inleveren bij de opleiding. Voor de opleidingen Toegepaste Psychologie, Fysiotherapie en Medische Hulpverlening hoeft dat niet. 
  • Ga je je aanmelden? Zorg dat je je DigiD hebt. Die vraag je minimaal 1 week voor het aanmelden aan. 
  • Na je aanmelding krijg je een bevestigingsmail van de HAN. Die komt binnen op het mailadres dat je hebt opgegeven in Studielink. Dit kan een uurtje duren. Niet ontvangen? Ook niet in je SPAM-folder? Neem dan contact met ons op. 
387946 aanmelden hbo-opleiding wekker aanmelddeadline 1 mei

Voorbereidingsopdracht

Voor Mondzorgkunde moet je een voorbereidingsopdracht maken voordat je je kunt aanmelden. Hoe die opdracht eruit ziet, lees je op de opleidingspagina van de studie. De voorbereidingsopdracht voor het studiejaar 2024/2025 is vanaf november 2023 beschikbaar. Zorg dat je die uiterlijk 15 januari 2024 (23:59 uur) inlevert bij de opleiding.

  • Meer over de voorbereidingsopdracht van Mondzorgkunde
  • Voor de opleiding Fysiotherapie, Toegepaste Psychologie en Medische Hulpverlening hoef je geen voorbereidingsopdracht te maken.
395616 student op laptop geel uitzoeken regelen

De selectie

Voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden? Dan ontvang je een e-mail met de uitnodiging voor de selectie. In die mail staat meer informatie over het programma van de selectiedag en hoe jij je kunt voorbereiden. De selectie is jouw kans om jezelf te laten zien. We kijken niet alleen naar je capaciteiten en of je geschikt bent voor het beroep, maar ook naar je persoonlijkheid en motivatie. Zo is de kans groter dat de juiste student op de juiste plek komt. We vergelijken je resultaat met dat van de andere deelnemers. Op basis hiervan krijg je een rangnummer waarmee je kans maakt op plaatsing. Op de pagina van jouw opleiding zie je wanneer de selectiedagen zijn.

387944 aanmelden hbo-opleiding bijzondere omstandigheden melden tetris puzzel

Plaatsing

Na de selectie krijg je een rangnummer. Valt jouw rangnummer binnen het aantal opleidingsplaatsen van de opleiding? Dan krijg je op 15 april via een aparte e-mail van Studielink een plaats aangeboden. Je hebt 2 weken de tijd om jouw plaats te accepteren. Doe je dat niet, dan vervalt je plaats.

Je accepteert je plaats in Studielink door in je to do-lijst te klikken op 'Regel je plaatsing'. Na het accepteren van je plaats kun je jouw inschrijving bij de HAN definitief maken.

395615 blij confetti feest
Plan B
 

Niet geplaatst, wat nu?

Het kan zijn dat je op 15 april te horen krijgt dat je niet bent geplaatst. Er kan nog een plaatsje vrijkomen, dan krijgt de volgende kandidaat op de ranglijst een plaats aangeboden via Studielink. We gaan hiermee door tot 15 augustus. (Alleen bij Medische Hulpverlening gaat dit net even anders)

Wel zo fijn als jij ondertussen een plan B klaar hebt liggen! Zo kun je er toch een mooi jaar van maken! Er is van alles mogelijk, ontdek wat bij jou past op de pagina over Plan B.

395618 selectie en plaatsing numerus fixus plan b niet geplaatst

Save the date

Heb jij interesse in een opleiding met numerus fixus en wil je meedoen aan de selectie? Dan is het handig om alvast een paar belangrijke data in je agenda te zetten.

395617 student op laptop boeken regelen uitzoeken

Veelgestelde vragen over selectie en plaatsing

Voor hoeveel numerus fixus-opleidingen mag ik me aanmelden? Wat als ik niet kan op de selectiedag? En wat als ik het niet eens ben met het rangnummer? Hier vind je het antwoord op alle veelgestelde vragen over selectie en plaatsing.

395611 faq veelgestelde vragen geel
uitstel aanvragen
 

Kun je je diploma niet op tijd aanleveren?

Als jij een plaats aangeboden krijgt voor een numerus fixus opleiding moet je voor 1 juli een kopie van je diploma aanleveren. Daarmee kunnen we je definitief inschrijven voor de opleiding. Heb je een niet-Nederlandse vooropleiding? Dan moet je voor 1 juli een kopie van je NT2-certificaat aanleveren. Lukt het niet om op tijd je diploma of certificaat aan te leveren? Vraag dan uiterlijk 30 juni uitstel aan. Hier lees je er meer over.

395610 diploma behaald aanleveren uitstel aanvragen