Selectie en plaatsing

Opleidingen met een numerus fixus hebben een vastgesteld aantal plaatsen. De reden hiervoor is bijvoorbeeld een krappe arbeidsmarkt, een beperkt aantal stageplaatsen of beperkte studiefaciliteiten. Als er meer aanmeldingen zijn dan het beschikbare aantal plaatsen, houdt de opleiding een selectie.

docent kijkt mee tijdens praktijk oefening

Voltijdopleidingen met numerus fixus

Dit zijn de voltijdopleidingen met numerus fixus in studiejaar 2022-2023:

Voor deze voltijdopleidingen doe je mee aan een aparte procedure voor Selectie & Plaatsing. Afhankelijk van de uitslag van de selectie en het aantal beschikbare opleidingsplaatsen, krijg je wel of geen plaats aangeboden.

Meld je uiterlijk op 15 januari 2022 aan

  • Voor een opleiding met selectie en plaatsing meld je je uiterlijk op 15 januari 2022 (23:59) aan via Studielink. Dat kan vanaf 1 oktober 2021.
  • Ook lever je uiterlijk op 15 januari 2022 een voorbereidingsopdracht in bij de opleiding. 
  • Ga je je aanmelden? Zorg dat je je DigiD hebt. Die vraag je minimaal 1 week voor het aanmelden aan. 
  • Na je aanmelding krijg je een bevestigingsmail van de HAN. Die komt binnen op het mailadres dat je hebt opgegeven in Studielink. Dit kan een paar werkdagen duren.

Selectie & Plaatsing: Deze studenten gingen jou voor

Waar moet je rekening mee houden als je je gaat voorbereiden op de selectie? Hoe zag de selectie er voor deze studenten uit en wat doe je als je niet direct wordt geplaatst? Check de ervaringen en tips van onze studenten.

StudiekeuzeSelectie & Plaatsing
video selectie en plaatsing - geplaatst of plan b
Voorbereiding en selectieSelectie & Plaatsing
Video selectie en plaatsing studiekeuze
Geplaatst of plan B?Selectie & Plaatsing
video selectie en plaatsing voorbereiding

Voorbereidingsopdracht

Voor Fysiotherapie en Mondzorgkunde moet je een voorbereidingsopdracht maken voordat je je kunt aanmelden. Hoe die opdracht eruit ziet, lees je op de opleidingspagina van de betreffende studie. De voorbereidingsopdrachten voor het studiejaar 2022/2023 zijn vanaf november 2021 beschikbaar. Zorg dat je die uiterlijk 15 januari 2022 (23:59 uur) hebt ingeleverd bij de opleiding.

  • Meer over de voorbereidingsopdracht van Fysiotherapie
  • Meer over de voorbereidingsopdracht van Mondzorgkunde
  • De opleiding Toegepaste Psychologie heeft geen voorbereidingsopdracht.
  • De opleiding Medische Hulpverlening heeft geen voorbereidingsopdracht.

Selectie

Tijdens de Selectie heb je de kans om jezelf te laten zien. Nadat je je hebt aangemeld, ontvang je hiervoor een uitnodiging per e-mail. Hierin staat meer informatie over het programma en de voorbereiding. Er wordt niet alleen gekeken naar je capaciteiten en je geschiktheid voor het beroep, maar ook naar je persoonlijkheid en motivatie. Zo is de kans groter dat de juiste student op de juiste plek komt. We vergelijken je resultaat met dat van de andere deelnemers. Op basis hiervan krijg je een rangnummer waarmee je kans maakt op plaatsing.

Waar en wanneer?

Op de pagina van jouw opleiding zie je wanneer de selectiedagen van die opleiding zijn, en of die dit jaar online zijn of op de campus.

Plaatsing

Valt jouw rangnummer binnen het aantal opleidingsplaatsen van de opleiding? Dan krijg je op 15 april via een aparte e-mail van Studielink een plaats aangeboden. Je hebt 2 weken de tijd om jouw plaats te accepteren, anders vervalt deze. Je accepteert je plaats in Studielink door in je to do-lijst te klikken op “Regel je plaatsing”. Na het accepteren van je plaats kun je jouw aanmelding definitief maken.

Zet vast in je agenda

Heb je interesse in een opleiding met numerus fixus bij de HAN en wil je meedoen aan de selectie? Houd dan deze data in de gaten.

uitstel aanvragenKun je je diploma niet op tijd aanleveren?

Als jij een plaats aangeboden krijgt voor een numerus fixus opleiding moet je voor 1 juli een kopie van je diploma aanleveren. Daarmee kunnen we je definitief inschrijven voor de opleiding. Heb je een niet-Nederlandse vooropleiding? Dan moet je voor 1 juli een kopie van je NT2 ceftificaat aanleveren. Lukt het niet om op tijd je diploma of certificaat aan te leveren? Vraag dan uiterlijk 30 juni uitstel aan. Hier lees je er meer over.

Detailfoto studenten met laptop en aantekeningen

InterviewJort werd niet geplaatst

Niet geplaatst voor de studie van je dromen? Jort Gesthuizen weet er alles van. Hij kwam in 2019 niet door de selectie van de opleiding Fysiotherapie aan de HAN. Man, wat baalde hij! Hij ging voor een plan B en het voelde alsof hij een jaar van zijn leven verspilde. Daar denkt hij nu gelukkig heel anders over!

student doet squads met kettlebell