Selectie en plaatsing

Opleidingen met een numerus fixus hebben een vastgesteld aantal plaatsen. De reden hiervoor is bijvoorbeeld een krappe arbeidsmarkt, een beperkt aantal stageplaatsen of beperkte studiefaciliteiten. Als er meer aanmeldingen zijn dan het beschikbare aantal plaatsen, houdt de opleiding een selectie.


Voltijdopleidingen met numerus fixus

Dit zijn de voltijdopleidingen met numerus fixus in studiejaar 2021-2022:

Voor deze voltijdopleidingen doe je mee aan een aparte procedure voor Selectie & Plaatsing. Afhankelijk van de uitslag van de selectie en het aantal beschikbare opleidingsplaatsen, krijg je wel of geen plaats aangeboden.

Meld je uiterlijk 15 januari aan

Wil je je aanmelden voor een numerus fixus-opleiding? Zorg er dan voor dat je:

  • je DigiD op zak hebt (minimaal 1 week voor aanmelden aanvragen);
  • de voorbereidingsopdracht uiterlijk op 15 januari 2021 (23.59 uur) hebt ingeleverd bij de opleiding;
  • en je je uiterlijk op 15 januari 2021 (23.59 uur) hebt aangemeld via Studielink.

Voorbereidingsopdracht

Voor Fysiotherapie, Medische Hulpverlening en Mondzorgkunde moet je een voorbereidingsopdracht maken voordat je je kunt aanmelden. Hoe die opdracht eruit ziet, lees je op de opleidingspagina van de betreffende studie. De voorbereidingsopdrachten voor het studiejaar 2021/2022 zijn vanaf november 2020 beschikbaar. Zorg dat je die uiterlijk 15 januari 2021 (23:59 uur) hebt ingeleverd bij de opleiding.

  • Meer over de voorbereidingsopdracht van Fysiotherapie
  • Meer over de voorbereidingsopdracht van Medische Hulpverlening
  • Meer over de voorbereidingsopdracht van Mondzorgkunde
  • De opleiding Toegepaste Psychologie heeft geen voorbereidingsopdracht.

Selectiedag

Op de Selectiedag heb je de kans om jezelf te laten zien. Nadat je je hebt aangemeld, ontvang je hiervoor een uitnodiging per e-mail. Hierin staat meer informatie over het programma en de voorbereiding. In verband met de coronamaatregelen kan de selectiedag er dit jaar net even anders uit komen te zien. Informatie daarover volgt nog.

Op de Selectiedag doorloop je normaalgesproken een programma met verschillende activiteiten. Iedere opleiding vult de Selectiedag op zijn eigen manier in. Er wordt bij de selectie niet alleen gekeken naar je capaciteiten en je geschiktheid voor het beroep, maar ook naar je persoonlijkheid en motivatie. Zo is de kans groter dat de juiste student op de juiste plek komt.

We vergelijken je resultaat met dat van de andere deelnemers. Op basis hiervan krijg je een rangnummer waarmee je kans maakt op plaatsing.

Plaatsing

Valt jouw rangnummer binnen het aantal opleidingsplaatsen van de opleiding? Dan krijg je op 15 april via een aparte e-mail van Studielink een plaats aangeboden. Je hebt 2 weken de tijd om jouw plaats te accepteren, anders vervalt deze. Je accepteert je plaats in Studielink door in je to do-lijst te klikken op “Regel je plaatsing”. Na het accepteren van je plaats kun je jouw aanmelding definitief maken.

Uitstel aanvragen

Heb je een plaats aangeboden gekregen en geaccepteerd? Nice! Om je definitief in te kunnen schrijven, moet je voor 1 juli een kopie van je diploma aanleveren. Heb je een niet-Nederlandse vooropleiding? Dan moet je voor 1 juli een kopie van je NT2 certificaat aanleveren. Lukt dat niet? Vraag dan uiterlijk 30 juni uitstel aan. Hier lees je hoe je dat doet.  

Zet vast in je agenda

Heb je interesse in een opleiding met numerus fixus bij de HAN en wil je meedoen aan de selectie? Houd dan deze data in de gaten.

InterviewJort werd niet geplaatst

Niet geplaatst voor de studie van je dromen? Jort Gesthuizen weet er alles van. Hij kwam in 2019 niet door de selectie van de opleiding Fysiotherapie aan de HAN. Man, wat baalde hij! Hij ging voor een plan B en het voelde alsof hij een jaar van zijn leven verspilde. Daar denkt hij nu gelukkig heel anders over!