Bijzondere omstandigheden

Voor de één is studeren een grotere uitdaging dan voor de ander. Omdat je kampt met diabetes of autisme bijvoorbeeld. Omdat je slechthorend bent of omdat je je studie combineert met topsport of een eigen onderneming. Geen probleem, wij geven jou de ruimte en tijd om toch zo comfortabel mogelijk te studeren. Laten we samen kijken wat jij nodig hebt om je studie te laten slagen.

1 op de 5Je bent niet de enige

1 op de 5 studenten aan de HAN studeert met bijzondere omstandigheden. Dyslexie is de meest voorkomende functiebeperking: naar schatting is 3 tot 5 procent van alle studenten dylsecticsch. Of eh, hoe schrijf je dat?

Welke bijzondere omstandigheden zijn er?

Wat is er mogelijk?

Je vraagt je vast af waar jij nou precies recht op hebt met jouw bijzondere omstandigheid. Daar is niet één simpel antwoord op. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen behoeften. Zo heeft de ene student met autisme meer tijd nodig voor toetsen, terwijl de ander behoefte heeft aan een apart lokaal. We doen dus alles op maat.  

Om te kijken welke regelingen en voorzieningen bij jou passen, ga je met de studieadviseur van jouw opleiding in gesprek. Heb jij zelf ideeën over wat jou kan helpen? Top, deel die zeker met je studentbegeleider of studieadviseur!

Je kunt bijvoorbeeld recht hebben op:

Hoe toegankelijk is de HAN?Toegankelijkheid

We doen ons best om rekening met je te houden. Er zijn overal liften en gehandicaptentoiletten en er is zowel in Arnhem als in Nijmegen een stilteruimte en een kolfruimte aanwezig. 

Wat moet je doen?

Wij denken graag met je mee, maar dan moeten we wel weten wat er speelt. Vertel ons wat er aan de hand is. Hoe vroeger je dat doet hoe beter, doe het in elk geval voor de start van je studie. Dan kijken we samen wat we voor je kunnen doen.  

Stap 1: vul dit formulier in

Daarop geef je aan wat er speelt en of je daarover in gesprek wilt met je studieadviseur. 

Verwacht je op dit moment niet dat je straks hulp of ondersteuning nodig hebt? Meld je bijzondere omstandigheid dan toch even voor de start van je studie. Dan trek je veel gemakkelijker aan de bel als je wel een keer wat nodig hebt. Je kunt op het formulier ook aangeven dat je je bijzondere omstandigheid alleen wilt melden en dat een gesprek niet nodig is. Geen zorgen, jouw melding heeft geen invloed op je toelating.  

Uitzondering: Dyslexie
Dyslexie is de enige functiebeperking waar we standaardvoorzieningen voor hebben afgesproken. Omdat daar een standaardprotocol voor is, hoef je het formulier niet in te vullen. Hier lees je wat je wel moet doen

Stap 2: Kennismaken

Heb je op het formulier aangegeven dat je een gesprek wilt? Dan neemt de studieadviseur van jouw opleiding contact met je op om kennis te maken. Met hem of haar bespreek je wat er speelt en hoe we jou daarbij kunnen ondersteunen. Soms is je studentendecaan daar ook bij, en natuurlijk mag je je ouders of een andere begeleider meenemen.  

Bedenk alvast voor jezelf:  

  • Wat heb ik nodig?
    Om jou goed te kunnen helpen, moeten we weten wat jij nodig hebt. Ga voor jezelf na waar je behoefte aan hebt, zodat je dat duidelijk kunt maken aan je docenten en begeleiders.   
  • Kan ik aannemelijk maken dat ik dat nodig heb?  
    Om te laten zien welke bijzondere omstandigheden voor jou gelden, moet je in veel gevallen documenten inleveren. Een verklaring of een diagnose bijvoorbeeld. Welke papieren jij precies nodig hebt? Dat weet je studentendecaan.  

Bij wie kun je terecht?

Wat je ook nodig hebt, wij denken met je mee. Als je voor de start van je opleiding al in gesprek wilt, kan dat met je studieadviseur. Die neemt vanzelf contact met jou op, als je op het formulier hierboven bij stap 1 aangeeft dat je een gesprek wilt. Hoe zit dat straks tijdens je studie? Dat lees je hier.

Vragen? Stuur gerust een mailtje naar functiebeperking@han.nl.