Bijzondere omstandigheden

Voor de 1 is studeren een grotere uitdaging dan voor de ander. Omdat je studeert met een beperking of chronische ziekte bijvoorbeeld. Of omdat je je opleiding combineert met topsport of een eigen onderneming. Geen probleem, wij geven jou de ruimte en tijd om toch zo comfortabel mogelijk te studeren. Laten we samen kijken wat jij nodig hebt om je studie te laten slagen.

meisje in studieruimte rood haar slechtziend

VideoZij studeren met bijzondere omstandigheden

Welke bijzondere omstandigheden zijn er?

Functiebeperking

Bij een functiebeperking denk je al snel aan iemand die blind is of in een rolstoel zit. Maar ook onzichtbare ziektes of beperkingen zoals epilepsie, chronische vermoeidheid, ziekte van Crohn of ADHD vallen hieronder.

Tijdelijke ziekte

Kamp jij met pfeiffer of een burn-out, heb je een operatie gehad of speelt er een andere tijdelijke ziekte of situatie? Laat ons weten wat er aan de hand is, zodat we met je mee kunnen denken. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Studeren als topsporter

Jij hebt eigenlijk twee carrières: 1 als sporter en 1 als student. Om te zorgen dat je die goed met elkaar kunt combineren, bieden wij jou extra flexibel onderwijs. Met onze Topsportregeling kun je bijvoorbeeld je tentamens verspreiden of hoorcollege

Studeren en ondernemen

Wat tof dat jij je onderneming met een studie wilt gaan combineren! Dankzij de Topondernemersregeling van de HAN zijn je ondernemersactiviteiten heel goed te combineren met je opleiding.

Zorg voor anderen

Zorg jij thuis voor iemand anders met een ziekte of beperking? Dat kost veel energie. Geef aan wat er speelt, misschien heb je recht op vrijstellingen, uitstel of financiële ondersteuning. Je studentbegeleider weet er meer van.

Familie-omstandigheden

Er kan thuis van alles aan de hand zijn waardoor studeren even niet zo makkelijk gaat. Misschien ben je zwanger of is er een dierbare ernstig ziek of overleden. Ook dan denken we met je mee om te zorgen dat je prettig kunt studeren.

Nieuw in Nederland

Welkom! Misschien vind jij de Nederlandse taal nog lastig. Dan HAN helpt je, bijvoorbeeld met extra taalondersteuning. Voor studenten uit het Caribisch deel van Nederland is er ook HAN Huntu, een project voor en door studenten van de eilanden.

1 op de 5Je bent niet de enige

  • 1 op de 5 studenten aan de HAN studeert met bijzondere omstandigheden.
  • Dyslexie is de meest voorkomende functiebeperking: naar schatting is 3 tot 5 procent van alle studenten dylsecticsch. Of eh, hoe schrijf je dat?
Student schrijvend met pen

Wat is er mogelijk?

Je vraagt je vast af waar jij nou precies recht op hebt met jouw bijzondere omstandigheid. Daar is niet 1 antwoord op. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen behoeften. Zo heeft de ene student met autisme meer tijd nodig voor toetsen, terwijl de ander behoefte heeft aan een apart lokaal. We doen dus alles op maat.

Om te kijken welke regelingen en voorzieningen bij jou passen en waar jij recht op hebt, ga je met de studieadviseur van jouw opleiding in gesprek. Heb jij zelf ideeën over wat jou kan helpen? Top, deel die zeker met je studentbegeleider of studieadviseur!

Je kunt bijvoorbeeld recht hebben op:

Wat moet je doen?

Wij denken graag met je mee, maar dan moeten we wel weten wat er speelt. Vertel ons wat er aan de hand is. Hoe vroeger je dat doet hoe beter, doe het in elk geval voor de start van je studie. Dan kijken we samen wat we voor je kunnen doen.  

Stap 1: Formulier invullen

Begin met het invullen van dit formulier. Daarop geef je aan wat er speelt en of je daarover in gesprek wilt met je studieadviseur. 

Verwacht je op dit moment niet dat je straks hulp of ondersteuning nodig hebt? Meld je bijzondere omstandigheid dan toch even voor de start van je studie. Dan trek je veel gemakkelijker aan de bel als je wel een keer wat nodig hebt. Je kunt op het formulier ook aangeven dat je je bijzondere omstandigheid alleen wilt melden en dat een gesprek niet nodig is. Geen zorgen, jouw melding heeft geen invloed op je toelating.  

Uitzondering: Dyslexie
Dyslexie is de enige functiebeperking waar we standaardvoorzieningen voor hebben afgesproken. Omdat daar een standaardprotocol voor is, hoef je het formulier niet in te vullen. Hier lees je wat je wel moet doen

Stap 2: Kennismaken

Heb je op het formulier aangegeven dat je een gesprek wilt? Dan neemt de studieadviseur van jouw opleiding contact met je op om kennis te maken. Met hem of haar bespreek je wat er speelt en hoe we jou daarbij kunnen ondersteunen. Soms is je studentendecaan daar ook bij, en natuurlijk mag je je ouders of een andere begeleider meenemen.  

Bedenk alvast voor jezelf:  

  • Wat heb ik nodig?
    Om jou goed te kunnen helpen, moeten we weten wat jij nodig hebt. Ga voor jezelf na waar je behoefte aan hebt, zodat je dat duidelijk kunt maken aan je docenten en begeleiders.  
     
  • Kan ik aannemelijk maken dat ik dat nodig heb?  
    Om te laten zien welke bijzondere omstandigheden voor jou gelden, moet je in veel gevallen documenten inleveren. Een verklaring of een diagnose bijvoorbeeld. Welke papieren jij precies nodig hebt? Dat weet je studentendecaan.  

Bij wie kun je terecht?

Wij denken met je mee. Als je voor de start van je opleiding al in gesprek wilt, kan dat met je studieadviseur. Die neemt vanzelf contact met jou op, als je op het formulier hierboven bij stap 1 aangeeft dat je een gesprek wilt. Hoe zit dat straks tijdens je studie? Dan is je studentbegeleider je 1e aanspreekpunt. Daar lees je hier meer over.

Hoe toegankelijk is de HAN?Toegankelijkheid

We doen ons best om rekening met je te houden. Er zijn overal liften en gehandicaptentoiletten en er is zowel in Arnhem als in Nijmegen een stilteruimte en een kolfruimte aanwezig. 

nijmegen-campus

Vragen?

Stuur gerust een mailtje naar bijzondereomstandigheden@han.nl