Bijzondere omstandigheden

387944 aanmelden hbo-opleiding bijzondere omstandigheden melden tetris puzzel

Bijzondere omstandigheden

Heb jij extra ruimte of begeleiding nodig om jouw talenten te ontplooien? Bijvoorbeeld omdat je studeert met een beperking. Of omdat je jouw topsport of onderneming met je studie wilt combineren. No problem! Laten we samen kijken wat jij nodig hebt en wat er bij jouw opleiding mogelijk is.

VideoZij studeren met bijzondere omstandigheden

Meer op Maat | november 2022Let's meet!

Ben je benieuwd hoe andere studenten omgaan met bijzondere omstandigheden tijdens hun studie? Vraag ze er alles over tijdens de Open Dagen van de HAN op 12 en 13 november in Nijmegen en 19 november in Arnhem. Tijdens de bijeenkomst van Meer op Maat delen HAN-studenten hun tips en vertellen ze je hoe zij studeren met bijzondere omstandigheden bij de HAN ervaren. Meer info over tijden en aanmelden volgt binnenkort. 

307069 Studenten vrouwen hal R31

Je bent niet de enige: 1 op de 5 studenten aan de HAN studeert met bijzondere omstandigheden

Welke bijzondere omstandigheden zijn er?

Functiebeperking

Een functiebeperking kan zichtbaar zijn, omdat je blind bent of in een rolstoel zit. Maar het kan ook gaan om onzichtbare ziektes of beperkingen zoals epilepsie, chronische vermoeidheid, ziekte van Crohn of ADHD.

Tijdelijke ziekte

Kamp jij met pfeiffer of een burn-out, heb je een operatie gehad of speelt er een andere tijdelijke ziekte of situatie? Als je ons laat weten wat er aan de hand is, kunnen we met je meedenken. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Zorg voor anderen

Zorg jij thuis voor iemand anders met een ziekte of beperking? Dat kost veel energie. Als je aangeeft wat er speelt, kunnen we met je meedenken. Misschien heb je recht op vrijstellingen, uitstel of financiële ondersteuning.

Familie-omstandigheden

Er kan thuis van alles aan de hand zijn waardoor studeren even niet zo makkelijk gaat. Misschien ben je zwanger of is er een dierbare ernstig ziek of overleden. Ook dan denken we met je mee om te zorgen dat je prettig kunt studeren.

Studeren als topsporter

Jij hebt eigenlijk twee carrières: 1 als sporter en 1 als student. Om te zorgen dat je die goed met elkaar kunt combineren, bieden wij jou extra flexibel onderwijs. Met onze Topsportregeling kun je bijvoorbeeld je tentamens verspreiden of hoorcolleges volgen op afstand.

Studeren en ondernemen

Wat tof dat jij je onderneming met een studie wilt combineren! Dankzij de Topondernemersregeling van de HAN zijn je ondernemersactiviteiten heel goed te combineren met je opleiding.

Studeren in Nederland

Kom jij aan de HAN studeren vanuit Caribisch Nederland? Of ben je als vluchteling naar Nederland gekomen? Welkom! Misschien vind jij de Nederlandse taal nog lastig. Dan HAN helpt je, bijvoorbeeld met extra taalondersteuning of een buddy.

Dyslexie?

Dyslexie is de meest voorkomende functiebeperking: naar schatting is 3 tot 5 procent van alle studenten dylsecticsch. Of eh, hoe schrijf je dat?

Heb jij een geldige dyslexieverklaring? Dan heb jij onder meer recht op 25% extra tijd bij tentamens. Omdat we standaardvoorzieningen hebben afgesproken voor alle studenten met dyslexie, hoef jij dit niet via het formulier te melden. Neem bij de start van je studie contact op met je studieloopbaangebeleider om de voorzieningen te regelen.

Student schrijvend met pen

Wat is er mogelijk?

Iedereen heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen behoeften. Zo heeft de ene student met autisme meer tijd nodig voor toetsen, terwijl de ander behoefte heeft aan een apart lokaal. Bovendien verschillen de mogelijkheden per opleiding, docent en klas. Om er achter te komen wat we voor jou kunnen doen, ga je met de studieadviseur van jouw opleiding in gesprek. Samen bekijken jullie welke regelingen en voorzieningen bij jou passen en wat binnen jouw opleiding haalbaar is. Heb jij zelf ideeën over wat jou kan helpen? Top, deel die met je studentbegeleider of studieadviseur!

Je kunt bijvoorbeeld recht hebben op:

Bekijk de mogelijkheden in de Regeling Bijzondere Omstandigheden voor Studenten.

Wel of niet melden?Meld jouw bijzondere omstandigheden

Wil je met ons delen wat er speelt? Dan kunnen we met je meedenken. Als je dat al voor de start van je studie doet, begin je meteen goed. Twijfel je? Scroll nog even verder en lees hieronder wat er met jouw informatie gebeurt én wat de voordelen zijn als je je omstandigheden meldt.

formulier Vul het formulier in

Uitzondering: als je dyslexie hebt hoef je het formulier niet in te vullen, want daar hebben we bij de HAN standaardvoorzieningen voor afgesproken.

meisje in studieruimte rood haar slechtziend

Wel of niet melden?

Jouw bijzondere omstandigheden zijn jouw persoonlijke verhaal. Als je dat met ons deelt, kunnen we met je meedenken. Maar die keuze is aan jou. Goed om te weten:

  • Geen zorgen, jouw melding heeft geen invloed op je toelating.
  • Jouw melding komt terecht bij de studentendecaan en de studie-adviseur van jouw opleiding. Die informatie wordt niet zomaar gedeeld met docenten of klasgenoten. Of jij dat wilt, is straks aan jou.
  • Je kunt op het formulier zelf aangeven of je wel of niet in gesprek wil met je studieadviseur. Je kunt er dus ook voor kiezen om je bijzondere omstandigheden alleen te melden, maar er verder even niets mee te doen. Als je dan op een later moment toch hulp nodig hebt, trek je net wat makkelijker aan de bel.
32829 basecamp

Wat bespreek je met je studieadviseur?

Heb je op het formulier aangegeven dat je een gesprek wilt? Dan neemt de studieadviseur van jouw opleiding contact met je op om kennis te maken.

  • Denk van te voren alvast na waar je straks behoefte aan hebt. Met je studieadviseur bespreek je in hoeverre dat mogelijk en haalbaar is binnen jouw opleiding.
  • Voor sommige regelingen moet je documenten aanleveren die aantonen welke bijzondere omstandigheden voor jou gelden. Denk aan een verklaring of diagnose. De studieadviseur denkt mee over welke papieren jij straks nodig hebt.’
  • Natuurlijk mag je je ouders of een andere begeleider meenemen.
32250 en-student-gesprek-overleg

BegeleidingBij wie kun je straks terecht?

Wij denken met je mee. Als je voor de start van je opleiding al in gesprek wilt, kan dat met je studieadviseur. Die neemt vanzelf contact met jou op als je op het formulier aangeeft dat je een gesprek wilt. Hoe zit dat straks tijdens je studie? Dan is je studentbegeleider je 1e aanspreekpunt.

Gesprek op de trap, Karin met studente, FEM Finance Tax and Advice

Meer lezen over studeren met een ondersteuningsvraag?

Op de website van Hoger Onderwijs Toegankelijk vind je alle informatie op 1 plek voor hoger onderwijsstudenten met een ondersteuningsvraag. Lees wat er mogelijk is en hoe andere studenten het ervaren om in het hoger onderwijs te studeren met een ondersteuningsvraag of functiebeperking.

307064 student man en vrouw overleg

Hoe toegankelijk is de HAN?

We doen ons best om rekening met je te houden. Er zijn overal liften en gehandicaptentoiletten en er is zowel in Arnhem als in Nijmegen een stilteruimte en een kolfruimte aanwezig.

nijmegen-campus

Vragen?

Wil je meer weten of heb je een persoonlijke vraag? Stuur gerust een mailtje naar bijzondereomstandigheden@han.nl

307068 Student vrouw hal R31