Studeren in Nederland

143333 taal- en schakeljaar, statushouders in de klas
Are you an international student?Go to our international website

Studeren in Nederland

Heb je een vluchtelingenachtergrond en wil je aan de HAN in Arnhem of Nijmegen studeren? Welkom! Misschien is de Nederlandse taal nog een uitdaging voor jou. De HAN helpt je bijvoorbeeld met extra taalondersteuning. Lees hier wat er mogelijk is voor jou.

Is mijn buitenlands diploma geldig?

Heb jij een buitenlandse vooropleiding? Om te kunnen starten met een studie aan de HAN moet jouw diploma gelijkwaardig zijn aan een Nederlands diploma. Ook is het belangrijk dat je goed Nederlands spreekt en schrijft. Dit noemen we de Taaleis. Je moet kunnen aantonen dat je aan de Taaleis voldoet voordat je met je opleiding begint, dus voor 1 september of 1 februari. Voor opleidingen met selectie en plaatsing moet je voor 1 juli al aan de Taaleis voldoen. 

Studenten aan het werk bij oscilloscoop

voorbereiden op je studieVolg het Taal- en Schakeljaar

Heb jij al een buitenlands diploma (minimaal mbo-4 of havoniveau) en wil je starten met een hbo-opleiding in Nederland? Dan kun je je voorbereiden op je studie door het Taal- en Schakeljaar te volgen.

Dat is een cursus van 1 jaar. Je leert er goed Nederlands spreken en schrijven zodat je de Taaleis kunt halen. Maar je traint er ook je hbo-studievaardigheden. Bijvoorbeeld presenteren en werken in groepen. Je kun je vakkenpakket bijwerken en komt meer te weten over de Nederlandse maatschappij en arbeidsmarkt.

Groep studenten buiten in gesprek

Tijdens je studieRecht op extra taalondersteuning

Heb jij een niet-Nederlands diploma en is Nederlands niet jouw moedertaal? Dan heb je straks tijdens je studie recht op extra taalondersteuning bij de HAN. Dat betekent dat je tijdens tentamens extra tijd krijgt en een woordenboek mag gebruiken. Je studentendecaan kan je hier bij de start van je studie meer over vertellen en deze voorzieningen voor je regelen. 

NT2, anderstaligen in de klas

Tijdens je studieWil je een buddy?

Als je gaat studeren komt er veel op je af. Daarom kun je als student met een vluchtelingenachtergrond meedoen met het buddyprogramma HANd in HANd. We koppelen je dan aan een buddy die ook op de HAN studeert en goed Nederlands kan. Je buddy helpt jou om de HAN en andere studenten te leren kennen. Jullie oefenen met de Nederlandse taal en je buddy kan je ook vertellen bij wie je moet zijn als je hulp nodig hebt binnen de HAN. Zo sta je er niet alleen voor!

Lijkt jou dat fijn? Je kunt je aanmelden voor het buddyprogramma als je een HAN-account hebt. Die krijg je als je je hebt aangemeld voor een studie bij de HAN.

345584 buddyproject, studenten helpen elkaar. lachen samen

Verhalen van vluchteling-studenten

Bijzondere weg naar het diplomaStuderen voor de wederopbouw
375232 Ellen Rutgers spreekt Farhad Ali toe tijdens diplomauitreiking
Leerwerktraject statushoudersNieuwe kans in de energiebranche
286306 man en vrouw bezig met energiepanelen