Sanne Cobussen
Wie zijn de onderzoekers van de HAN? In deze editie: Sanne Cobussen, onderzoeker bij de Academie Sport en Bewegen.
Wat is je belangrijkste onderzoeksvraag?
Het onderzoek dat ik net heb afgerond draaide om de evaluatie van het inzetten van sportzones in de gemeente Lingewaard. Daarbij waren er 3 belangrijke onderzoeksthema’s:
- De objectieve en ervaren verkeersveiligheid en zichtbaarheid.
- Het gebruik van en de tevredenheid over de sport- en beweegvoorzieningen en het sport- en beweegaanbod.
- De mate van succes van samenwerking wat betreft het sport- en beweegaanbod.
Ik voerde dit onderzoek samen met mijn HAN-collega Jasper van Houten en HAN-studenten uit. We werkten hierbij samen met de gemeente Lingewaard, Sportservice Lingewaard, Het Transferpunt Sport, Walburgen Beweegt en Sportdorp Doornenburg en ontvingen subsidie van Regieorgaan SIA.
Vanaf 2020 werkte ik als labregisseur bij het Living Lab Lingewaard en stond ik ‘met mijn voeten in de klei’. Het was pionieren, met als doel de leefbaarheid in kleine kernen te vergroten. In het living lab kwamen praktijk en onderzoek samen, vanuit daar ging het balletje rollen.
Je onderzoek draait om sportzones, wat zijn dat?
Dat zijn gebieden rondom sportvoorzieningen, waarmee gemeenten de openbare ruimte beweegvriendelijker inrichten. We bekeken samen met inwoners wat er nodig was om de leefbaarheid te vergroten, mensen naar buiten te krijgen en meer kinderen op de fiets te zien. Sportzones geven invulling aan de verkeersinfrastructuur, de sportvoorzieningen (hardware), het sportaanbod (software) en de samenwerkingen (orgware). Uiteindelijk realiseerden we in 2022 binnen de gemeente Lingewaard 2 sportzones.
Waarom ben je daarna een onderzoek gestart?
Het is nuttig om te weten of het inrichten van een sportzone ook echt effect heeft. We wilden in beeld krijgen wat de eventuele succesfactoren zijn en hoe de sportzone bijvoorbeeld invloed heeft op de verkeersveiligheid en de snelheid van auto’s in het gebied. Kortom: is een sportzone een mooi idee op papier, of heeft het daadwerkelijk impact?
Hoe onderzocht je dat?
Om antwoord te krijgen op onze onderzoeksvragen deden we snelheidsmetingen voor en na de aanpassingen in de verkeersinfrastructuur. Ook lieten we vragenlijsten invullen over de ervaren verkeersveiligheid. Via focusgroepen en enquêtes haalden we informatie op over de diverse (sport)voorzieningen in de sportzones, toegankelijkheid, het sportaanbod en de samenwerking.
Wat wil je met dit onderzoek bereiken?
Ik wil de resultaten gebruiken om beleidsmakers te adviseren over de inrichting van de openbare ruimte, een strategie bieden om die beweegvriendelijker in te richten. Uit ons onderzoek blijkt dat op deze 2 locaties de verkeersveiligheid is toegenomen, door het gebruik van de tekst ‘sportzone’ op de weg, door drempels, betere verlichting en een bord met ‘sportzone’ langs de weg.
Ik wil daarnaast bereiken dat er een focus komt op het programmeren van activiteiten en evenementen, waarmee je mensen verleidt en ondersteunt om daadwerkelijk in beweging te komen. We moeten activiteiten organiseren en bijvoorbeeld lessen aanbieden, alleen voorzieningen zijn niet voldoende om tot beweging te komen. Mijn drijfveer in mijn werk is mensen in beweging krijgen en als onderzoeker bijdragen aan een divers en inclusief sportaanbod.
Komt er een vervolg op dit onderzoek?
Dat verwacht ik wel. We mogen met de gemeente Lingewaard meedenken over de inrichting van 2 andere sportzones. Ook is er in Bemmel subsidie verkregen voor een project waar we aan gaan werken. Hopelijk komen hier na de inrichting ook weer onderzoeken uit voort. Ik ben ook erg benieuwd wat het concept sportzone in een stad zou betekenen. Ik doe overigens niet alleen onderzoek. Landelijk ben ik aanjager geworden van dit soort initiatieven en pleit daarbij voor lokale samenwerkingen. Ik vind het belangrijk inwoners echt bij innovatie te betrekken en werk graag samen met studenten.
Je bent uitgenodigd om te spreken op de Paralympische Spelen. Hoe vind je dat?
Dat is natuurlijk een eer en ook best spannend. Ik mag met collega-onderzoeker Jasper een kijkje nemen en ben door sportinnovatienetwerk Sportinnovator uitgenodigd te vertellen over ons onderzoek. We mogen laten zien hoe innovatief de sportzone is en willen beleidsmakers daar inspireren, zodat ze ook aan de slag gaan binnen hun gemeente. Ook geef ik een presentatie aan een groep onderzoekers én ben ik gevraagd om in aan een paneldiscussie met experts deel te nemen. Het geeft ons ook een mooi podium om onze resultaten onder de aandacht te brengen en zo het verschil te maken.
Wil je meer willen weten over de sportzones en de onderzoeksresultaten? Bekijk dan de blog van HAN Sport en Bewegen of neem contact op met Sanne Cobussen: sanne.cobussen@han.nl.
Academie Sport en Bewegen
HAN Sport en Bewegen biedt bachelor- en masteronderwijs, doet onderzoek, werkt samen met sportorganisaties, levert stagiaires en nog veel meer. De academie streeft naar een goed aangesloten driehoek van onderwijs, onderzoek en praktijk.