Onderzoekers van de HAN vergrootglas

Wie zijn de onderzoekers van de HAN? In deze editie: Sanne Cobussen, onderzoeker bij de Academie Sport en Bewegen.

Wat is je belangrijkste onderzoeksvraag?

Het onderzoek dat ik net heb afgerond draaide om de evaluatie van het inzetten van sportzones in de gemeente Lingewaard. Daarbij waren er 3 belangrijke onderzoeksthema’s:

  1. De objectieve en ervaren verkeersveiligheid en zichtbaarheid.
  2. Het gebruik van en de tevredenheid over de sport- en beweegvoorzieningen en het sport- en beweegaanbod.
  3. De mate van succes van samenwerking wat betreft het sport- en beweegaanbod.

Ik voerde dit onderzoek samen met mijn HAN-collega Jasper van Houten en HAN-studenten uit. We werkten hierbij samen met de gemeente Lingewaard, Sportservice Lingewaard, Het Transferpunt Sport, Walburgen Beweegt en Sportdorp Doornenburg en ontvingen subsidie van Regieorgaan SIA.

Portretfoto Sanne Cobussen

Vanaf 2020 werkte ik als labregisseur bij het Living Lab Lingewaard en stond ik ‘met mijn voeten in de klei’. Het was pionieren, met als doel de leefbaarheid in kleine kernen te vergroten. In het living lab kwamen praktijk en onderzoek samen, vanuit daar ging het balletje rollen.

Je onderzoek draait om sportzones, wat zijn dat?

Dat zijn gebieden rondom sportvoorzieningen, waarmee gemeenten de openbare ruimte beweegvriendelijker inrichten. We bekeken samen met inwoners wat er nodig was om de leefbaarheid te vergroten, mensen naar buiten te krijgen en meer kinderen op de fiets te zien. Sportzones geven invulling aan de verkeersinfrastructuur, de sportvoorzieningen (hardware), het sportaanbod (software) en de samenwerkingen (orgware). Uiteindelijk realiseerden we in 2022 binnen de gemeente Lingewaard 2 sportzones. 

Waarom ben je daarna een onderzoek gestart?

Het is nuttig om te weten of het inrichten van een sportzone ook echt effect heeft. We wilden in beeld krijgen wat de eventuele succesfactoren zijn en hoe de sportzone bijvoorbeeld invloed  heeft op de verkeersveiligheid en de snelheid van auto’s in het gebied. Kortom: is een sportzone een mooi idee op papier, of heeft het daadwerkelijk impact?

Hoe onderzocht je dat?

Om antwoord te krijgen op onze onderzoeksvragen deden we snelheidsmetingen voor en na de aanpassingen in de verkeersinfrastructuur. Ook lieten we vragenlijsten invullen over de ervaren verkeersveiligheid. Via focusgroepen en enquêtes haalden we informatie op over de diverse (sport)voorzieningen in de sportzones, toegankelijkheid, het sportaanbod en de samenwerking.

Wat wil je met dit onderzoek bereiken?

Ik wil de resultaten gebruiken om beleidsmakers te adviseren over de inrichting van de openbare ruimte, een strategie bieden om die beweegvriendelijker in te richten. Uit ons onderzoek blijkt dat op deze 2 locaties de verkeersveiligheid is toegenomen, door het gebruik van de tekst ‘sportzone’ op de weg, door drempels, betere verlichting en een bord met ‘sportzone’ langs de weg.

Ik wil daarnaast bereiken dat er een focus komt op het programmeren van activiteiten en evenementen, waarmee je mensen verleidt en ondersteunt om daadwerkelijk in beweging te komen. We moeten activiteiten organiseren en bijvoorbeeld lessen aanbieden, alleen voorzieningen zijn niet voldoende om tot beweging te komen.  Mijn drijfveer in mijn werk is mensen in beweging krijgen en als onderzoeker bijdragen aan een divers en inclusief sportaanbod.

Sportzone

Komt er een vervolg op dit onderzoek?

Dat verwacht ik wel. We mogen met de gemeente Lingewaard meedenken over de inrichting van 2 andere sportzones. Ook is er in Bemmel subsidie verkregen voor een project waar we aan gaan werken. Hopelijk komen hier na de inrichting ook weer onderzoeken uit voort. Ik ben ook erg benieuwd wat het concept sportzone in een stad zou betekenen. Ik doe overigens niet alleen onderzoek. Landelijk ben ik aanjager geworden van dit soort initiatieven en pleit daarbij voor lokale samenwerkingen. Ik vind het belangrijk inwoners echt bij innovatie te betrekken en werk graag samen met studenten.

Je bent uitgenodigd om te spreken op de Paralympische Spelen. Hoe vind je dat?

Dat is natuurlijk een eer en ook best spannend. Ik mag met collega-onderzoeker Jasper een kijkje nemen en ben door sportinnovatienetwerk Sportinnovator uitgenodigd te vertellen over ons onderzoek. We mogen laten zien hoe innovatief de sportzone is en willen beleidsmakers daar inspireren, zodat ze ook aan de slag gaan binnen hun gemeente. Ook geef ik een presentatie aan een groep onderzoekers én ben ik gevraagd om in aan een paneldiscussie met experts deel te nemen. Het geeft ons ook een mooi podium om onze resultaten onder de aandacht te brengen en zo het verschil te maken.

Wil je meer willen weten over de sportzones en de onderzoeksresultaten? Bekijk dan de blog van HAN Sport en Bewegen of neem contact op met Sanne Cobussen: sanne.cobussen@han.nl.

Maak kennis
 

Academie Sport en Bewegen

HAN Sport en Bewegen biedt bachelor- en masteronderwijs, doet onderzoek, werkt samen met sportorganisaties, levert stagiaires en nog veel meer. De academie streeft naar een goed aangesloten driehoek van onderwijs, onderzoek en praktijk.

Studenten Sport en Bewegen zitten in de hal

Meer onderzoekers van de HAN?

Aimée Hoeve

Als onderzoeker heb ik een belangrijke rol in het vertragen: door kritisch te bevragen, samen bewust even stil te staan in de hectiek van alledag. Zijn we met de goede dingen bezig en werkt het zoals bedoeld?

Portretfoto Aimée Hoeve

Nanda Olde

In mijn onderzoeksprojecten kijk ik hoe mensen samenwerken, waar grenzen van vakgebieden raken en schuren. Hoe kan de wijze van communiceren bijdragen aan efficiëntere en effectievere samenwerking?

KP 35, lichte blouse, licht jasje, haren opgestoken

Else Kragt

Het is in het kader van duurzaamheid echt nodig om zowel de ingrediënten als de uitstoot van lijm te veranderen. Daarmee dragen we bij aan de transitie naar het gebruik van biomaterialen in plaats van fossiele brandstoffen.

Portretfoto Else Kragt

Pierre Gorissen

Ik wil eraan bijdragen dat we studenten opleiden die zelf digitaal geletterd zijn én de digitale transformatie in bedrijven en de samenleving kunnen begeleiden, want dat is hard nodig. Wat moeten ze weten en kunnen?

Lector Pierre Gorissen

Jan Willem Teunissen

Ik heb me altijd gefocust op talentontwikkeling en vind het interessant om te bekijken hoe we dit kunnen optimaliseren. Weten wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen sportprofielen, biedt een aantal voordelen.

Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)

Hubèrt Bijsterveld

Digitale innovatie is nodig om toekomstbestendig te zijn als bedrijf. Hoe geef je vorm aan de digitale transformatie? Waar begin je dan? Ik vind het belangrijk als onderzoeker te kijken naar technologie, mens en business.

Portretfoto Hubèrt Hubert Bijsterveld 2022 smart business lectoraat

Edwin Buijs

Het LeerLab monitoronderzoek heeft als doel om meer inzicht te krijgen in de factoren binnen het LeerLab en de (eigentijdse) werkplek die bijdragen aan de ontwikkeling van de professionele identiteit van de studenten.

Edwin Buijs

Jasper Jeurens

De menselijkheid in technologie ontbreekt vaak. Dat wil ik veranderen. Hoe zetten we het in om mensen dichter bij elkaar te brengen? Om dat in situaties te bekijken – elke sociale situatie anders – voer ik experimenten uit."

Profielfoto van Jasper Jeurens, onderzoeker bij de HAN

Marloes de Lange

"Er zijn verschillende redenen waarom de doorstroom van mbo-studenten nog niet altijd goed gaat. De ambitie onder studenten is groot. Tegelijkertijd zien we dat een grote groep in het 1e jaar van de hbo-opleiding strandt."

Marloes de Lange

Marco Dumont

"Een leven lang leren kan een stuk efficiënter als de medewerker beter inzicht in zijn of haar competenties heeft."

Portret Marco Dumont, onderzoeker Embedded Systems Engineering

Nienke Hofstra

"Onze maatschappij staat voor grote uitdagingen. Dit vraagt (onder andere) om effectievere en efficiëntere logistieke processen. Een belangrijke sleutel is ander keuzegedrag van mensen."

Portret Dr. Nienke Hofstra, onderzoeker bij het lectoraat Logistiek en Allianties aan de HAN

Paul Rood

"Om ook in de toekomst goede zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden zullen we de komende decennia slim en innovatief moeten ontwikkelen."

Portret foto van Paul Rood

Debra Trampe en Daphne Hachmang

"Ons onderzoek is belangrijk omdat onderwerpen zoals de invoering van de Omgevingswet en ‘inclusief communiceren’ erg leven bij gemeenten."

Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)

Bram Kin

"Logistiek is gevarieerder dan men vaak denkt. Het gaat niet enkel om het thuisbezorgen van pakketten en de bevoorrading van supermarkten en restaurants."

Portret Bram Kin

Martina de Witte

"Juist zorgbehoevende ouderen en mensen met een verstandelijke beperking die extra kwetsbaar zijn voor de gevolgen van stress hebben baat bij muziektherapie."

Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)

Jos Sanders

"Met de juiste skills op het juiste moment kunnen we de problemen op de IC’s en in de bouw sneller oplossen.”

Jos Sanders bij AWVN CrisisKrakers

Suzanne van Hees

"We willen een handreiking opleveren die getoetst is en werkt. In feite moeten we tegen de werkgever kunnen zeggen: ‘Als dit aan de hand is, kun je dat doen’."

Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)

Maya Sappelli

"Hoe maken we uitkomsten van data science echt begrijpelijk en bruikbaar voor de eindgebruiker?"

Foto Maya Sappelli, onderzoekers van de HAN

Jeroen Veen

"Ik wil effectieve hulpmiddelen ontwikkelen die betaalbaar, breed beschikbaar en makkelijk te gebruiken zijn."

Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)

Menno Merts

"Door met bestaande motoren, na een beperkte aanpassing, op hernieuwbare brandstof te kunnen draaien kan op korte termijn een grote verduurzaming bereikt worden met een kleine footprint."

Menno Merts in onderzoekssetting