De onderzoekers van de HAN Jeroen Veen over onderzoek in Health Concept Lab

354287 Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)

Wie zijn de onderzoekers van de HAN? In deze editie: Jeroen Veen, senior onderzoeker en docent bij de Academie Engineering en Automotive.

Wat is je belangrijkste onderzoeksvraag?

Sinds de eeuwwisseling is er een vloedgolf aan open source-technologie beschikbaar gekomen voor een breed publiek. De vraag is: hoe kunnen we met behulp van deze technologieën slimme hulpmiddelen voor de zorg ontwikkelen?

359420 Portret Jeroen Veen

Hoe onderzoek je dat?

In een ‘Health Concept Lab’ werk ik samen met docenten, onderzoekers, studenten en het werkveld aan de onderzoeksvraag. Daarbij zoek ik naar slimme combinaties van computer vision, machine learning, micro-elektronica en industrieel productontwerpen. Ik werk samen met studenten van verschillende academies, via iteratieve ontwerpmethoden. Iteratief betekent dat het ontwerp steeds wordt herhaald en verbeterd. We richten ons op verschillende doelgroepen die belang hebben bij een innovatief hulpmiddel. Denk bijvoorbeeld aan een laborant, een cliënt, een zorgverlener of een ondernemer.

Zo ontwikkelen we bijvoorbeeld een geautomatiseerde diagnostische tool waarmee we sneller een conclusie kunnen trekken uit afgenomen laboratoriummonsters. Ook zijn we bezig om mensen met Parkinson via technologie te ondersteunen met hun dagelijkse verrichtingen. 

Ik wil effectieve hulpmiddelen ontwikkelen die betaalbaar, breed beschikbaar en makkelijk te gebruiken zijn.

Wat wil je ermee bereiken?

Ik wil effectieve hulpmiddelen ontwikkelen, die betaalbaar, breed beschikbaar en makkelijk te gebruiken zijn. Hulpmiddelen die op veel plekken in de wereld kunnen worden gemaakt en gebruikt. Dat doen we door bestaande, veelal open source-technologieën toe te passen, in combinatie met moderne productiemethoden als 3D-printing. Fantastisch toch, als we wereldwijd mensen met minder of beperkte toegang tot de gezondheidszorg kunnen helpen aan betaalbare technologische hulpmiddelen?

Waarmee maak je het verschil?

Door de multidisciplinaire aanpak waarin het ontwerp van software en hardware hand in hand gaan. En met oog voor de verschillende mensen die belang hebben bij het hulpmiddel.