354287 Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)

Wie zijn de onderzoekers van de HAN? In deze editie: Jeroen Veen, senior onderzoeker en docent bij de Academie Engineering en Automotive.

Wat is je belangrijkste onderzoeksvraag?

Sinds de eeuwwisseling is er een vloedgolf aan open source-technologie beschikbaar gekomen voor een breed publiek. De vraag is: hoe kunnen we met behulp van deze technologieën slimme hulpmiddelen voor de zorg ontwikkelen?

359420 Portret Jeroen Veen

Hoe onderzoek je dat?

In een ‘Health Concept Lab’ werk ik samen met docenten, onderzoekers, studenten en het werkveld aan de onderzoeksvraag. Daarbij zoek ik naar slimme combinaties van computer vision, machine learning, micro-elektronica en industrieel productontwerpen. Ik werk samen met studenten van verschillende academies, via iteratieve ontwerpmethoden. Iteratief betekent dat het ontwerp steeds wordt herhaald en verbeterd. We richten ons op verschillende doelgroepen die belang hebben bij een innovatief hulpmiddel. Denk bijvoorbeeld aan een laborant, een cliënt, een zorgverlener of een ondernemer.

Zo ontwikkelen we bijvoorbeeld een geautomatiseerde diagnostische tool waarmee we sneller een conclusie kunnen trekken uit afgenomen laboratoriummonsters. Ook zijn we bezig om mensen met Parkinson via technologie te ondersteunen met hun dagelijkse verrichtingen. 

Ik wil effectieve hulpmiddelen ontwikkelen die betaalbaar, breed beschikbaar en makkelijk te gebruiken zijn.

Wat wil je ermee bereiken?

Ik wil effectieve hulpmiddelen ontwikkelen, die betaalbaar, breed beschikbaar en makkelijk te gebruiken zijn. Hulpmiddelen die op veel plekken in de wereld kunnen worden gemaakt en gebruikt. Dat doen we door bestaande, veelal open source-technologieën toe te passen, in combinatie met moderne productiemethoden als 3D-printing. Fantastisch toch, als we wereldwijd mensen met minder of beperkte toegang tot de gezondheidszorg kunnen helpen aan betaalbare technologische hulpmiddelen?

Waarmee maak je het verschil?

Door de multidisciplinaire aanpak waarin het ontwerp van software en hardware hand in hand gaan. En met oog voor de verschillende mensen die belang hebben bij het hulpmiddel.

Meer onderzoekers van de HAN?

Nienke Hofstra

"Onze maatschappij staat voor grote uitdagingen. Dit vraagt (onder andere) om effectievere en efficiëntere logistieke processen. Een belangrijke sleutel is ander keuzegedrag van mensen."

417934 Portret Dr. Nienke Hofstra, onderzoeker bij het lectoraat Logistiek en Allianties aan de HAN

Paul Rood

"Om ook in de toekomst goede zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden zullen we de komende decennia slim en innovatief moeten ontwikkelen."

242741 Portret foto van Paul Rood

Debra Trampe en Daphne Hachmang

"Ons onderzoek is belangrijk omdat onderwerpen zoals de invoering van de Omgevingswet en ‘inclusief communiceren’ erg leven bij gemeenten."

354287 Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)

Bram Kin

"Logistiek is gevarieerder dan men vaak denkt. Het gaat niet enkel om het thuisbezorgen van pakketten en de bevoorrading van supermarkten en restaurants."

384077 Portret Bram Kin

Martina de Witte

"Juist zorgbehoevende ouderen en mensen met een verstandelijke beperking die extra kwetsbaar zijn voor de gevolgen van stress hebben baat bij muziektherapie."

354287 Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)

Jos Sanders

"Met de juiste skills op het juiste moment kunnen we de problemen op de IC’s en in de bouw sneller oplossen.”

370448 Jos Sanders bij AWVN CrisisKrakers

Suzanne van Hees

"We willen een handreiking opleveren die getoetst is en werkt. In feite moeten we tegen de werkgever kunnen zeggen: ‘Als dit aan de hand is, kun je dat doen’."

354287 Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)

Maya Sappelli

"Hoe maken we uitkomsten van data science echt begrijpelijk en bruikbaar voor de eindgebruiker?"

356410 Foto Maya Sappelli, onderzoekers van de HAN

Menno Merts

"Door met bestaande motoren, na een beperkte aanpassing, op hernieuwbare brandstof te kunnen draaien kan op korte termijn een grote verduurzaming bereikt worden met een kleine footprint."

234763 Menno Merts in onderzoekssetting