354287 Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)

Wie zijn de onderzoekers van de HAN? In deze editie: Maya Sappelli, senior onderzoeker Data Science bij het HAN Centrum IT & Media.

Wat is je belangrijkste onderzoeksvraag?

Als onderzoeker data science bij de HAN richt ik me op 2 dingen: hoe maken we uitkomsten van data science echt begrijpelijk en bruikbaar voor de eindgebruiker? En hoe kunnen we traditionele manieren van informatievergaring, bijvoorbeeld door het bevragen van personen, combineren met meer automatische manieren van datavergaring, zoals het automatisch analyseren van grote hoeveelheden tekst?

356410 Foto Maya Sappelli, onderzoekers van de HAN

Hoe onderzoek je dat?

In de praktijk komt het erop neer dat ik in concrete cases met allerlei organisaties probeer een probleem voor hen op te lossen dat een link heeft met 1 van mijn onderzoeksvragen. Zo hebben we samen met de opleiding Fysiotherapie een app ontwikkeld die inzicht geeft in het verloop van rugklachten. Daarbij gaan we samen na wat voor de eindgebruikers, de patiënt en zijn fysiotherapeut, goede en begrijpelijke visuele afbeeldingen zijn die hun doel bereiken. Stel, een applicatie toont een groot rood stoplicht, wat betekent: je rugpijn wordt chronisch. Dat is wel begrijpelijk, maar schrikt de patiënt af. Daarmee bereik je het doel dus niet.

Hoe maken we uitkomsten van data science echt begrijpelijk en bruikbaar voor de eindgebruiker?"

Wat wil je ermee bereiken?

Dat data science-toepassingen - die er steeds meer komen - echt bruikbaar zijn. En niet alleen bruikbaar voor specialisten, maar echt voor iedereen. Uiteindelijk gaat het om de meerwaarde van de datatoepassing en de persoon die de datatoepassing gebruikt. Die moeten we niet uit het oog verliezen.

Waarmee maak je het verschil?

Door al in een vroeg stadium eindgebruikers mee te nemen in het proces.