Onderzoekers van de HAN vergrootglas

Wie zijn de onderzoekers van de HAN? In deze editie: Nanda Olde, docent-onderzoeker bij het Lectoraat Human Communication Development van de Academie Business en Communicatie.

Wat is je belangrijkste onderzoeksvraag?

Samenwerken met mensen uit andere disciplines, culturen of contexten is tegenwoordig een gegeven om de complexe maatschappelijke vraagstukken waar we voor staan, op te lossen. In mijn onderzoeksprojecten kijk ik hoe mensen samenwerken, waar grenzen van vakgebieden raken en schuren. Communicatie is daarbij van groot belang. Hoe kan de manier van communiceren bijdragen aan efficiëntere en effectievere samenwerking? Dit is een betekenisvolle vraag. In het HAN Koersbeeld staat dat we studenten willen opleiden tot wereldburgers. Goede samenwerking, en daarin effectieve communicatie, is daarbij een vereiste. Het is een kritische succesfactor.

Onze onderzoeken naar de rol van communiceren helpen zo het werkveld om effectiever en efficiënter samen te werken, maar laten ook zien wat we te doen hebben in het onderwijs.

Profielfoto Nanda Olde

Hoe onderzoek je dat?

We gebruiken als lectoraat veel verschillende onderzoeksmethodieken, zowel in het werkveld als in het onderwijs. Hierbij gebruiken we de boundary crossing-theorie (grenswerk dus) als onderzoeksbril en onderbouwing. En deze blijkt verrassend praktisch te zijn. Dat blijkt uit bijvoorbeeld 2 projecten: Impactvol Afstuderen, samen met de Hogeschool Utrecht en Avans Hogeschool. En het NGID-project, samen met een aantal universitaire ziekenhuizen.

Vertel eens over het project Impactvol Afstuderen?

We hebben net een meerjarig onderzoekstraject afgesloten, naar Impactvol Afstuderen. Dit is door NRO gesubsidieerd. Studenten zijn bij het afstuderen echte grenslopers tussen school en het werkveld. Hoe kun je een afstudeertraject zo ontwerpen en organiseren dat het meervoudige waarde schept voor het werkveld, de student en het onderwijs?

Om het onderzoek toepasbaar te maken, ontwikkelden we producten voor de praktijk. De Startgesprekstool bijvoorbeeld, die de rollen en waardes van alle betrokkenen aan het begin van het traject zichtbaar maakt. Een voorbeeld van hoe communiceren, afstemmen over grenzen heen, de samenwerking helpt. Deze tool is voor iedereen te downloaden op de site van Impactvol Afstuderen.

Ook ontwikkelden we het Impactvol Afstuderen Canvas. Dit was een vorm van actieonderzoek, waarbij participerend werd onderzocht, geleerd en ontwikkeld. De HAN Academy biedt inmiddels de workshop Impactvol Afstuderen aan, die hieruit voortkwam. Deze workshop is voor alle opleidingen interessant, om je afstudeerprogramma tegen het licht te houden. Het canvas maakt het goede gesprek mogelijk met alle betrokkenen en helpt diepgaand mogelijkheden te verkennen en gedragen besluiten te nemen.

En wat houdt dat andere project in?

Het NGID-project is een consortium van universitaire ziekenhuizen die samenwerken op het gebied van huidziekten. Het is een erg groot consortium, en een 6-jarig en gesubsidieerd traject (door NWO, NWA-ORC). Wij hebben als lectoraat de rol om de communicatie te monitoren, zowel tussen de consortiumpartners als tussen artsen en patiënten. Echt grenswerk dus. Dat doen we door interviews te houden, mailverkeer te beoordelen, enquêtes af te nemen en te observeren tijdens meetings en consulten.

Wat wil je met je onderzoek bereiken?

Ik wil graag laten zien dat communicatie een kritische succesfactor is voor samenwerkingen. Het is belangrijk er meer inzicht in te krijgen, kennis over te dragen en tools te ontwikkelen. Dat wil ik doen voor het werkveld en voor onze opleidingen. Het verbeteren van de communicatie levert veel op qua effectiviteit. Daar is echt nog winst te behalen.

Waarmee maak je het verschil?

Ik doe mijn best om studenten, het onderwijs en het werkveld te helpen groeien in effectiviteit. Met mijn onderzoeken wil ik graag inzicht geven in hoe studenten communicatief competenter kunnen worden, zodat ze goed voorbereid zijn op samenwerkingen en wereldburgerschap. En natuurlijk willen we het werkveld dienen. We kunnen ze inzicht bieden in de dynamiek van samenwerkende professionals en de bevorderende (of belemmerende) rol van communiceren daarin.

Ook vind ik het heel leuk om studenten bij de onderzoeken te betrekken. Dat is het voordeel van zowel onderzoeker als docent zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld de Startgesprekstool van het Impactvol Afstuderen getest met een lichting afstudeerstudenten. En de huisstijl en branding van het NGID-project hebben we laten doen door studenten van de minor Strategic Branding. Dat geeft een prachtige kruisbestuiving binnen de driehoek lectoraat, onderwijs en studenten.

Meer onderzoekers van de HAN?

Else Kragt

Het is in het kader van duurzaamheid echt nodig om zowel de ingrediënten als de uitstoot van lijm te veranderen. Daarmee dragen we bij aan de transitie naar het gebruik van biomaterialen in plaats van fossiele brandstoffen.

Portretfoto Else Kragt

Jan Willem Teunissen

Ik heb me altijd gefocust op talentontwikkeling en vind het interessant om te bekijken hoe we dit kunnen optimaliseren. Weten wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen sportprofielen, biedt een aantal voordelen.

354287 Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)

Pierre Gorissen

Ik wil eraan bijdragen dat we studenten opleiden die zelf digitaal geletterd zijn én de digitale transformatie in bedrijven en de samenleving kunnen begeleiden, want dat is hard nodig. Wat moeten ze weten en kunnen?

192183 Lector Pierre Gorissen

Hubèrt Bijsterveld

Digitale innovatie is nodig om toekomstbestendig te zijn als bedrijf. Hoe geef je vorm aan de digitale transformatie? Waar begin je dan? Ik vind het belangrijk als onderzoeker te kijken naar technologie, mens en business.

cce74b36-0cfa-11ee-974e-02565807075b Portretfoto Hubèrt Hubert Bijsterveld 2022 smart business lectoraat

Edwin Buijs

Het LeerLab monitoronderzoek heeft als doel om meer inzicht te krijgen in de factoren binnen het LeerLab en de (eigentijdse) werkplek die bijdragen aan de ontwikkeling van de professionele identiteit van de studenten.

b5215c88-0ced-11ee-b7af-02565807075b Edwin Buijs

Jasper Jeurens

De menselijkheid in technologie ontbreekt vaak. Dat wil ik veranderen. Hoe zetten we het in om mensen dichter bij elkaar te brengen? Om dat in situaties te bekijken – elke sociale situatie anders – voer ik experimenten uit."

4127724a-0cfc-11ee-b822-02565807075b Profielfoto van Jasper Jeurens, onderzoeker bij de HAN

Marloes de Lange

"Er zijn verschillende redenen waarom de doorstroom van mbo-studenten nog niet altijd goed gaat. De ambitie onder studenten is groot. Tegelijkertijd zien we dat een grote groep in het 1e jaar van de hbo-opleiding strandt."

192168 Marloes de Lange

Marco Dumont

"Een leven lang leren kan een stuk efficiënter als de medewerker beter inzicht in zijn of haar competenties heeft."

453889 Portret Marco Dumont, onderzoeker Embedded Systems Engineering

Nienke Hofstra

"Onze maatschappij staat voor grote uitdagingen. Dit vraagt (onder andere) om effectievere en efficiëntere logistieke processen. Een belangrijke sleutel is ander keuzegedrag van mensen."

bda90b0c-0cf8-11ee-856f-02565807075b Portret Dr. Nienke Hofstra, onderzoeker bij het lectoraat Logistiek en Allianties aan de HAN

Paul Rood

"Om ook in de toekomst goede zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden zullen we de komende decennia slim en innovatief moeten ontwikkelen."

242741 Portret foto van Paul Rood

Debra Trampe en Daphne Hachmang

"Ons onderzoek is belangrijk omdat onderwerpen zoals de invoering van de Omgevingswet en ‘inclusief communiceren’ erg leven bij gemeenten."

354287 Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)

Bram Kin

"Logistiek is gevarieerder dan men vaak denkt. Het gaat niet enkel om het thuisbezorgen van pakketten en de bevoorrading van supermarkten en restaurants."

c12c416a-0cf6-11ee-b1fa-02565807075b Portret Bram Kin

Martina de Witte

"Juist zorgbehoevende ouderen en mensen met een verstandelijke beperking die extra kwetsbaar zijn voor de gevolgen van stress hebben baat bij muziektherapie."

354287 Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)

Jos Sanders

"Met de juiste skills op het juiste moment kunnen we de problemen op de IC’s en in de bouw sneller oplossen.”

36c3884e-0cf6-11ee-9cf8-02565807075b Jos Sanders bij AWVN CrisisKrakers

Suzanne van Hees

"We willen een handreiking opleveren die getoetst is en werkt. In feite moeten we tegen de werkgever kunnen zeggen: ‘Als dit aan de hand is, kun je dat doen’."

354287 Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)

Maya Sappelli

"Hoe maken we uitkomsten van data science echt begrijpelijk en bruikbaar voor de eindgebruiker?"

21975eec-0cf5-11ee-99b6-02565807075b Foto Maya Sappelli, onderzoekers van de HAN

Jeroen Veen

"Ik wil effectieve hulpmiddelen ontwikkelen die betaalbaar, breed beschikbaar en makkelijk te gebruiken zijn."

354287 Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)

Menno Merts

"Door met bestaande motoren, na een beperkte aanpassing, op hernieuwbare brandstof te kunnen draaien kan op korte termijn een grote verduurzaming bereikt worden met een kleine footprint."

01453dd6-0cef-11ee-9831-02565807075b Menno Merts in onderzoekssetting