Is de Studiekeuzecheck verplicht?
Ja, de studiekeuzecheck is meestal verplicht. Je hebt het studiekeuzeadvies dat je krijgt nodig om je definitief in te kunnen schrijven voor jouw opleiding. Er zijn wel uitzonderingen, die vind je hier.
Wanneer doe ik de Studiekeuzecheck?
Na je aanmelding in Studielink ontvang je een e-mail met de info die je nodig hebt om te kunnen starten met het eerste deel van jouw studiekeuzecheck, de online vragenlijst.
Online vragenlijst
Moet ik de online vragenlijst in 1 keer maken of kan ik tussentijds opslaan?
Je kunt de vragenlijst tussentijds opslaan en later weer verder gaan. Zorg dat je regelmatig tussentijds opslaat zodat je geen antwoorden verliest.
Kan ik na het versturen nog mijn ingevulde vragenlijst inzien?
Ja dat kan. De vragenlijst blijft in jouw aanmeldportaal voor jou beschikbaar.
Afspraak
Hoe kan ik een afspraak maken voor de activiteit bij de opleiding?
Als je de online vragenlijst hebt gemaakt en klikt op 'versturen', ontvang je een e-mail met de link naar de agenda van de opleiding. Daar kan je zelf een afspraak inplannen voor jouw activiteit bij de opleiding.
Ik woon in het buitenland, moet ik dan ook een afspraak maken ?
Als je in het buitenland woont kan je een online afspraak maken bij de opleiding. Lukt het niet om een online afspraak te maken? Neem dan contact op met ASKHAN.
Kan ik mijn afspraak verzetten of annuleren?
Bestaat jouw afspraak uit een (online) 1-op-1 gesprek, dan kan je deze zelf wijzigen of annuleren tot 1 week voordat de afspraak plaatsvindt. Klik op de button ‘opnieuw plannen’ die in de e-mail met de bevestiging van jouw afspraak staat.
Bestaat jouw afspraak uit een (online) groepsbijeenkomst, dan kan je de afspraak niet zelf wijzigen of annuleren. Neem in dit geval contact op met de opleiding of neem contact op met ASKHAN.
Lukt het niet om te afspraak aan te passen? Neem dan contact op met ASKHAN.
Studiekeuzeadvies
Wanneer krijg ik mijn studiekeuzeadvies?
Nadat je jouw online vragenlijst hebt verstuurd en hebt deelgenomen aan de activiteit bij de opleiding, krijg je per e-mail jouw studiekeuzeadvies.
Met welk studiekeuzeadvies kan ik mijn inschrijving definitief maken?
-
Positief advies: Yes, er is een match tussen jou en de opleiding. Je kunt je inschrijving definitief gaan maken.
-
Tips voor nadere actie: Dit is een positief advies, maar we geven je nog tips om je kans op succes tijdens deze studie te vergroten. Misschien is het bijvoorbeeld verstandig om je nog wat verder in de opleiding te verdiepen of een instapcursus te volgen. Je kunt je inschrijving definitief gaan maken.
-
Negatief advies: Jammer, jij en deze opleiding lijken minder goed te matchen. Of het advies bindend is of niet, hangt af van de datum waarop je je voor het eerst hebt aangemeld in het Hoger Onderwijs.
-
Het advies is bindend als je je na 1 mei 2023 voor het eerst hebt aangemeld in het Hoger Onderwijs. Je kunt dan niet starten met deze opleiding.
-
Het advies is niet bindend als jij je voor of op 1 mei 2023 voor het eerst hebt aangemeld in het Hoger Onderwijs, of na 1 mei 2023 als propedeusestudent een bindend negatief studieadvies hebt gekregen. In dat geval mag je toch starten met de studie als je dat wilt. Je kunt dan je inschrijving definitief maken.
Ik ben het niet eens met mijn advies. Wat kan ik doen?
Je kunt tegen het bindend studiekeuzeadvies beroep aantekenen bij de Geschillen Advies Commissie van de HAN. De beroepstermijn bedraagt zes weken en start op het moment van de dagtekening van het studiekeuzeadvies. In het beroepschrift moeten de gronden waarop het beroep rust worden beschreven. Je kunt het beroepschrift digitaal indienen bij Bureau Klacht en Geschillen. Als je al student bent bij de HAN en de studiekeuzecheck hebt gedaan in het kader van een studieswitch, neem dan contact op met het Studiewisselpunt.