Leraar in het voortgezet onderwijs / mbo

Lachende docent zit aan tafel bij haar studenten.

Als leraar in het voortgezet onderwijs of in het mbo coach en begeleid je leerlingen en breng je vakkennis met enthousiasme over. Het onderwijs staat te springen om gemotiveerde leraren! Er zijn verschillende routes om leraar te worden, passend bij jouw situatie en wensen. Ontdek de mogelijkheden.

Past dit bij jou?

#IETS_MET

mensen helpen - lesgeven en opleiden - coachen en begeleiden - werken met kinderen of jongeren - creativiteit

docent staat voor de klas

#LEUK

kinderen / jongeren lesgeven, iets nieuws leren - jongeren enthousiast en nieuwsgierig maken - passie voor je vak doorgeven - interactie met kinderen en jongeren - helderheid en structuur bieden - verder verdiepen in je vak

31514 twee studenten in klaslokaal

#BELANGRIJK

kinderen / jongeren helpen in hun brede ontwikkeling - kennis, leren en ontwikkelen - bijdrage leveren aan een fijne jeugd en schooltijd - kwaliteit van het onderwijs verbeteren

twee studenten lezen atlas

#KAN_IK

anderen iets uitleggen - goed luisteren - voor de groep staan - motiveren en inspireren - makkelijk contact maken - presenteren, verhalen vertellen - nadenken over je eigen gedrag - samenwerken

docent bladerd door boek

#BEN_IK

warm en vriendelijk - begripvol - leergierig - nieuwsgierig - betrouwbaar - geduldig - creatief - meevoelend - verantwoordelijk

drie studenten met laptop en ipad
Jouw beroep
 

Klinken deze beroepen goed?

 • Docent voortgezet onderwijs en mbo
 • Mentor
 • Auteur van lesmethodes
 • Remedial teacher
 • Intern begeleider
 • Schooldirecteur of -directrice
 • Educatief medewerker
 • Onderwijsondersteuner
 • Voorzitter vaksectie 
 • En meer...
Drie studenten Leraar Frans krijgen uitleg van hun docent die tussen hen in staat.
Routes naar het leraarschap 

Voltijd- en deeltijdbachelors

Er zijn verschillende routes die je kunt bevaren om te starten met een lerarenopleiding in het voortgezet onderwijs of in het mbo. Hieronder staan de bacheloropleidingen die je opleiden tot 2e-graads leraar. In principe is dit een 4-jarige opleiding. Afhankelijk van je vooropleiding en ervaring kun je in deeltijd een verkort traject volgen. Tijdens het intakegesprek bespreken we eventuele vrijstellingen en krijg je een idee van je persoonlijke leerroute.

Routes naar het leraarschap
 

Onze masters

Wil je als docent een stap verder en 1e-graads docent worden? Wil je doorgroeien naar een 1e-graads bevoegdheid voor bijvoorbeeld havo- of vwo-bovenbouw? Of werk je in het onderwijs en wil je meer? Dan is een master iets voor jou. Hieronder staat de belangrijkste informatie op een rijtje:

 • Haal je 1e-graads bevoegdheid 
 • Directe instroom na je bachelor
 • Lesprogramma op maat
 • Kleinschalig
 • Unieke opleidingen
 • Partner van opleidingsscholen
 • Voor een lerarenopleiding tot 1e graads docent betaal je maar de helft van je collegegeld
Studenten van de onderwijsmasters overleggen met elkaar
Routes naar het leraarschap
 

Kopopleiding

Heb je onlangs een hbo- of wo-opleiding hebt afgerond die aansluit bij een schoolvak, dan kun je bij de HAN de verkorte lerarenopleiding volgen. Hiermee haal je in korte tijd je 2e-graads lesbevoegdheid. De HAN telt er 12, dus kies de kop die bij je past. Hieronder staat de belangrijkste informatie op een rijtje:

 • Opleidingsvorm: verschilt
 • Studieduur: 1 jaar
 • Studiebelasting: 
  1e semester: 2 dagen stage, 1,5 dag onderwijs
  2e semester: 3 dagen stage, 1 dag onderwijs
 • Toelatingseisen: hbo-diploma in verwant vak 
 • Werkplekeis: nee, stage kan ook
 • Niveau: hbo 
 • Diploma: Bachelor degree, bachelor of Education (2e-graads docent) 
5 Leraar Geschiedenis studenten staan rondom een tafel om een kaartspel te doen.

Extra mogelijkheden aan de HAN

Zij-instroom voortgezet onderwijs

Overweeg je een overstap naar het onderwijs? Heb je een baan in het voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs en voldoe je aan de voorwaarden? Heb je ook je geschiktheidsonderzoek behaald, dan kun je het lesgeven combineren met studeren en leren op de werkplek.

studenten kijken naar uitleg

Opscholingstraject

Deze cursus is bedoeld voor Pabo-gediplomeerden en afgestudeerden van de Pedagogische Academie, die werkzaam zijn in de onderbouw van het vmbo basis-kader of in het voorbereidend speciaal onderwijs en nog geen officiële bevoegdheid voor hebben. Bovendien ben je nog niet gestart met een reguliere 2egraads opleiding.

studenten en docent aan staan tafel

Pedagogisch Didactisch Getuigschrift

Heb je gewerkt als bakker, monteur of een ander praktisch beroep, maar ben je toe aan verandering? Lijkt het je een uitdaging om mensen enthousiast te maken voor jouw vak en hen te coachen in hun ontwikkeling? Word dan docent in het mbo en leer alles over pedagogiek en didactiek in de PDG-opleiding.

141523 Student legt sla op bord

Kom kennismaken

Nieuwsgierig geworden naar een van onze lerarenopleidingen? Kom naar de Open Dag (voltijdopleidingen) of Open Avond (deeltijdopleidingen) en stel al je vragen aan onze docenten en studenten. 

docent luistert naar student
draw-cta-title

Studenten die je voor gingen

Leraar in het voortgezet onderwijs: Sandra Nijhof (deeltijdstudent)“Toen ik eenmaal de keuze voor deze studie had gemaakt, dacht ik: ja natúúrlijk ga ik dit doen!”

Sandra Nijhof had jarenlang een mooie carrière in de cosmeticabranche en de hotellerie. Toen het halen van targets en het sturen op cijfers haar steeds meer tegen begon te staan, gooide ze het roer om. Haar voorliefde voor Duitsland en de Duitse taal leidden haar naar de deeltijdopleiding Leraar Duits 2e graad.

Leraar in het voortgezet onderwijs: Fee Schellekes (voltijdstudent)”Ik bleef mij vooral afvragen: wat voor leraar wil ik zijn?”

Fee Schellekens wordt bij de HAN opgeleid tot leraar geschiedenis én aardrijkskunde. Welke weg heeft zij afgelegd om deze dubbele onderwijsbevoegdheid te gaan halen? Ze vertelt er open over.

Leraar in het basisonderwijs: Kristel Eshuis (deeltijdstudent) “Als ik het nu niet doe, doe ik het nooit meer”

Kristel is in februari 2021 begonnen en heeft nog ongeveer een jaar te gaan. De totale opleiding duurt 2,5 jaar, dus ze begint in september al met afstuderen. “Als je al een hbo-opleiding hebt gedaan, kun je een versnelde route doen”, legt Kristel uit.” Je hoeft dan bijvoorbeeld niet de hoorcolleges te doen over het opstellen van een onderzoek en over verslagen schrijven. Alle vakinhoudelijke informatie krijg je natuurlijk wel, maar de basis van het studeren wordt overgeslagen.”

Leraar in het voortgezet onderwijs: Alice Slijkhuis (voltijdstudent)Het is leuk om jongeren te helpen en kennis over te brengen

Biologie is altijd al een grote passie van Alice geweest. “Ik vind het erg bijzonder hoe de natuur in elkaar zit en wil hier alles over weten.”

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500