Hbo opleiding Leraar Geschiedenis

Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • Stel een snelle vraag
  Aan het HAN VoorlichtingsCentrum
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Dagen, Activiteiten etc.
 • 14nov
  Online Open Dag
  10:00 - 17:00
 • Activiteiten
  Plan nu een afspraak in

De opleiding start 1 september 2021

Bij de opleiding tot docent geschiedenis gaat het niet alleen om het leren van feiten, maar vooral om het interpreteren ervan. Je leert historische achtergronden en verschillende perspectieven meenemen in discussies en meningsvorming. Deze vaardigheden breng je graag op anderen over.

Nijmegen
4.1 / 5

Daarom bij de HAN!

Jij staat centraal

Bij de opleiding Leraar Geschiedenis staat de student centraal. Er is veel aandacht voor persoonlijke begeleiding.

Student als partner

Je bent niet alleen student, maar ook partner in de vormgeving van het onderwijs, introductie en andere activiteiten.

Kritisch leren denken en acteren

Het informele en persoonlijke docententeam stimuleert studenten een kritische houding aan te nemen.

Voeling met het werkveld

Er zijn regionale, nationale en internationale contacten met het werkveld, voor uitwisseling van kennis en expertise.

Aandacht voor cultuur en historie

Er is expliciet aandacht voor de niet-westerse geschiedenis, en voor cultureel-mentale en sociale geschiedenis.

Een steuntje in de rug

Heb je extra begeleiding nodig? De experts van HAN Studiesucces bieden hulp.

SV Pontifex

Studievereniging Pontifex is de studievereniging voor studenten aan de lerarenopleidingen Aardrijkskunde, Economie en Geschiedenis. Voor meer informatie: www.svpontifex.nl

Maak kennis met JuliaEen dag uit het leven van een student Leraar Geschiedenis

Maak kennis met studenten en alumni Leraar Geschiedenis

Deze opleiding leert je niet alleen een vak, maar verandert je ook als mens"Vanaf het 1e moment behandelen docenten je als een collega"

Al haar hele leven wist Pien dat ze graag voor de klas wilde staan. “Het docent zijn leek me geweldig: de omgang met leerlingen, het bijdragen aan hun ontwikkeling en vooral ook het bezig zijn met mijn lievelingsvak geschiedenis. Mijn keuze voor de studie Leraar Geschiedenis is zonder twijfel de beste geweest”.

Je wordt in veel opzichten vrijgelaten om te kijken naar je eigen interesses"Iedere dag vind je wel een nieuwe manier van kijken naar onderwerpen"

In groep 6 kreeg Sabine voor het eerst geschiedenisles en sindsdien heeft ze belangstelling voor dit vak ontwikkeld. Deze interesse en de passie voor het lesgeven komen beide terug in de opleiding Leraar Geschiedenis. “Ik hou ervan om mijn kennis over te brengen op anderen en terug te zien wat ze ervan geleerd hebben”.

Docenten zijn van grote meerwaarde bij deze opleiding"Mijn diploma van de HAN is een startbewijs waarop ik nu voortbouw"

In het laatste jaar op de middelbare school wist Sem nog niet precies wat hij wilde doen na de havo. “Van alle vakken vond ik geschiedenis het leukst, dus ging ik kijken naar opleidingen die hiermee te maken hadden. Na het bezoeken van meerdere Open Dagen, kwam ik uit bij de Lerarenopleiding Geschiedenis."

Je groeit langzaam in je rol als docent en ziet verschillende werkplekken"Op mijn huidige school krijg ik erg veel kansen om me te blijven ontwikkelen"

Met haar vwo-diploma op zak is Merel Geschiedenis gaan studeren aan de Radboud Universiteit. “Deze opleiding was interessant, maar paste niet bij me”. Ze wilde wel graag iets met geschiedenis blijven doen en is zodoende terecht gekomen bij de opleiding Leraar Geschiedenis aan de HAN.

De passie voor onderwijs van de docenten is aanstekelijk"Ik heb geleerd hoe een les in elkaar zit en wat een goede les eigenlijk inhoudt"

Al van jongs af aan wist Manon het zeker: zij wil docent worden. Uiteindelijk is ze geschiedenisdocent geworden op het OBC Bemmel. “Geschiedenis is altijd een passie van mij geweest en het leek me een divers vak waar je veel mee kan doen."

BaankansenWat kun je worden na je Lerarenopleiding Geschiedenis?

Na de opleiding tot docent geschiedenis kun je natuurlijk gaan werken als 2e-graads docent geschiedenis in het voortgezet onderwijs. Maar je kunt ook aan de slag als leraar mens en maatschappij of leraar burgerschap. Op basis van je vaardigheden heb je verder ook carrièremogelijkheden als voorlichter in de toeristenbranche of als beleidsmedewerker bij een museum of gemeente.

Testimonial Manon Oude Avenhuis

Een brede basis voor een solide toekomstWat ga je leren?

Je leert tijdens de opleiding van alles over feiten, maar ook het herkennen van fake-news en redeneren vanuit meerdere perspectieven maakt onderdeel uit van de studie. Je leest graag – ook Engelstalige literatuur – houdt de actualiteiten bij en bent er goed in hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden. Ten slotte sta je open voor (internationale) contacten met (buitenlandse) collega’s.  

Je leert:  

 • alles over de verschillende aspecten van het vak geschiedenis; 
 • duidelijk en gestructureerd lesgeven;  
 • omgaan met leerlingen met diverse problematiek;  
 • leerlingen stimuleren en motiveren;  
 • communiceren met ouders en samenwerken met collega's;  
 • meedenken over onderwijs. 
Testimonial Manon Oude Avenhuis

The Place2beHAN Campus Nijmegen

Je opleiding volg je grotendeels op de HAN Campus Nijmegen. En na je colleges? Studeren, drankje doen… het is er prima uit te houden. Je volgt colleges in het gebouw van de Faculteit Economie en Management (FEM).

Testimonial Manon Oude Avenhuis

Slim Studies Combineren Dubbele bevoegdheid voor studenten met brede interesses

Wil jij je opties openhouden en meer uit je studietijd halen? Wij dagen je uit! Door slim studies te combineren kun jij straks 2 vakken geven op een middelbare school. Het is mogelijk om in verschillende jaren te starten met je 2e studie Leraar Aardrijkskunde.

Testimonial Manon Oude Avenhuis

Kijkje in de keuken

Je kunt je nú al onderdompelen in de wereld van Leraar Geschiedenis . Op de blog ‘Leraar worden’ delen onze studenten hun belevenissen, verhalen, passies, dromen en ideeën. Neem een kijkje en leer de studenten alvast kennen!  

Testimonial Manon Oude Avenhuis

Anderen bekeken ook

Leraar Engels

Voltijd Bachelor

Als leraar Engels in het voortgezet- en in het middelbaar beroepsonderwijs geef je niet alleen les. Je coacht en begeleidt ook leerlingen, je ontwikkelt onderwijs binnen je school en je werkt samen.

docent voor de klas met engelse vlag

Toegepaste Psychologie

Voltijd Bachelor

Als toegepast psycholoog laat je mensen beter functioneren en versterk je hun krachten en talenten. Kies HAN Toegepaste Psychologie voltijd in Nijmegen!

studenten doen lerend kaartspel

Lerarenopleiding basisonderwijs (PABO)

Voltijd Bachelor

Ben jij degene die de talenten van een nieuwe generatie laat opbloeien? De opleiding HAN Pabo trekt samen met je op en helpt je een moderne, flexibele en deskundige juf of meester worden.

kinderen met meester achter ipad

HBO-Rechten

Voltijd Bachelor

Kies je voor HBO-Rechten, dan word je een praktijkgerichte jurist die zeer goed op de hoogte is van het recht en de actuele wet- en regelgeving.

studenten in de les, HBO Rechten, FEM

Direct contact

Vragen over de opleiding? Stel je vraag aan het HAN VoorlichtingsCentrum. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 09:00 tot 16:30 uur
Schoolvakanties: 09:00 tot 14:00 uur

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500

Volgende paginaJouw toekomst

Een vaste baan of je kennis verdiepen en verbreden? Zeg het maar! 

studenten in de les, HBO Rechten, FEM