HBO-programma Zij-instroom Onderwijsbevoegdheid Voortgezet Onderwijs

studenten kijken naar uitleg
Meld je aan
De opleiding start na aanmelding
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start na aanmelding

Overweeg je een overstap naar het onderwijs? Heb je een baan in het voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs en voldoe je aan de voorwaarden? Heb je ook je geschiktheidsonderzoek behaald, dan kun je het lesgeven combineren met studeren en leren op de werkplek.

VideoWat houdt het zij-instroomtraject in?

Doel

Wil je in het onderwijs werken dan moet je bij een werkgever binnen het voortgezet- of middelbaar beroepsonderwijs verkennen of deze jou een werkplek kan bieden, zodat je bij de HAN terecht kunt voor een zij-instroomtraject leraar Nederlands, Engels, Duits, Frans, economie, wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Als je dit traject met succes afrondt, ben je bevoegd om les te geven in het in het voortgezet onderwijs (vmbo, mbo, onderbouw havo en vwo).

Voor wie

Om voor het zij-instroomtraject in aanmerking te komen gelden de volgende criteria:

 • Je hebt een afgeronde hbo- of wo-opleiding verwant aan het vakgebied;
 • Je beschikt over voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring voor het onderwijs;
 • Je hebt een (tijdelijke) baan in het onderwijs;
 • Je beschikt over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG);
 • Je stond de afgelopen twee jaar niet ingeschreven bij een lerarenopleiding. Stond je in die periode wel als student ingeschreven en heb je je diploma behaald? Dan geldt deze voorwaarde niet.

Bevoegdheid voor het mbo

Naast het traject zij-instroom voor het vo is er een apart traject, het Pdg-traject, om je lesbevoegdheid te halen voor het mbo voor andere vakken dan de hierboven genoemde.

Programma zij-instroom

Het zij-instroomtraject is een traject op maat dat in maximaal 2 jaar afgerond kan worden. Dit programma en de uiteindelijke studiebelasting, na behalen geschiktheidsonderzoek, worden in een persoonlijk gesprek met je afgestemd. Er is sprake van persoonlijke begeleiding van je ontwikkeling. Je kunt gebruik maken van bestaande onderdelen uit het curriculum. Ons onderwijs is een mix van contactonderwijs, online leren en werkplekleren. Een combinatie van inspirerende hoorcolleges waarin de theoretische verankering van het onderwerp centraal staat, werkcolleges, waarin in groepjes gewerkt wordt aan concrete opdrachten, intervisie over het werken als leraar in een klas en digitale lessen. Daarnaast vindt het leren ook plaats op de werkplek zelf. Kortom: blended learning

Procedure

Je kunt dit traject pas starten na het vinden van een baan en het succesvol doorlopen van het door de werkgever aangevraagde geschiktheidsonderzoek bij de HAN. Er wordt vastgesteld of het traject naar verwachting binnen 2 jaar succesvol afgerond kan worden.  De lerarenopleiding bepaalt op grond van de resultaten van het geschiktheidsonderzoek wat je nog aan scholing en begeleiding nodig hebt om een volledig bevoegd leraar te worden en hoe jouw maatwerktraject er uit zal zien. Je sluit met jouw werkgever en de lerarenopleiding een scholings- en begeleidingsovereenkomst voor een periode van ten hoogste 2 jaar. Je geeft les en leert in de praktijk. Dit gebeurt in combinatie met je studie bij de HAN. Je werkgever en de lerarenopleiding begeleiden je tijdens deze periode. Uiterlijk na twee jaar leg je een bekwaamheidsonderzoek af.

Diplomering

Wanneer je het traject succesvol afrondt, ontvang je een baccalaureaat, dat is een diploma dat gelijk staat aan een bachelordiploma 2e-graads leraar.

Kosten

De kosten voor het opleidingstraject zijn afhankelijk van het scholings- en begeleidingsplan dat afgesproken wordt. Werkgevers kunnen een subsidie aanvragen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) om de kosten van het maatwerktraject en geschiktheidsonderzoek (grotendeels) vergoed te krijgen door de Rijksoverheid.

Arbeidsmarktperspectief onderwijs

Op dit moment is het arbeidsmarktperspectief voor leraren heel goed. Landelijk gezien is er een lerarentekort voor de vakken wiskunde, economie, natuurkunde, scheikunde, Nederlands, Engels, Duits en Frans.

Meer informatie?

Voor meer info over dit traject in het vo kun je kijken op deze site. Ook kun je kijken op de site van de Rijksoverheid.

Voor meer informatie over het zij-instroomtraject voortgezet onderwijs neem je contact op met deeltijd.vo@han.nl.

 

Adviesgesprek

Een adviesgesprek is bedoeld om je verwachtingen te toetsen over een bepaalde opleiding. En om te ontdekken welke vrijstellingen je eventueel kunt krijgen. We bekijken wat je in huis hebt aan vooropleidingen en werkervaring. We bespreken je wensen en ambities. Wil je een adviesgesprek aanvragen? Dat kan als je aan de voorwaarden voor het zij-instroomtraject voldoet (zie de bovenstaande criteria).

Docent legt klasikaal uit

Ontmoet je nieuwe netwerkKom naar de Open Avond

Waarom kiezen voor het Zij-instroomtraject VO bij de HAN? Nou, omdat je bij de HAN samen leert. Maakt niet uit hoe oud je bent en wat je ervaring is. Mensen in je klas kunnen je verder helpen, inspireren of nemen inzichten uit de praktijk mee. Door je eigen werkplek en die van je klasgenoten kom je ook in contact met bedrijven. Dit begint al op de Open Avond, waar je studenten, docenten en werkgevers kunt ontmoeten. Een extra reden om naar de volgende Open Avond te komen!

317650 Low Resolution, Klas met deeltijd en duale studenten bij de HAN University of Applied Sciences studierichting Onderwijs en Opvoeding op K35.

Leraar worden iets voor jou?Maak kennis met het beroep

Wil jij ervaren of het beroep van leraar bij jou past? Wij brengen jou in contact met een leraar en een school naar keuze!  
Want ook al is er heel veel informatie te vinden over het beroep, kiezen doe je niet alleen met je hoofd. Ook met je hart. Door iets te beleven en te ervaren, voel je pas echt of het vak iets voor jou is. 
 
Wil je (online) 1-op-1 in gesprek met een docent? Meld je aan voor ‘Meet the teacher’ en stel al je vragen.  
Wil je liever sfeer proeven op een school? Neem dan een kijkje achter de schermen op locatie door je aan te melden voor ‘Kijkje in de klas’. Natuurlijk volgen we daarbij de actuele richtlijnen van het RIVM.

30353 Docent luistert naar student

Hoe is het om het zij-instroom traject vo te volgen?

Na de HAN Pabo en de opleiding Vakleerkracht Bewegingsonderwijs verder studeren? Iris ging de uitdaging aan en begon aan de deeltijdopleiding Leraar Nederlands! Door haar eerdere ervaringen was Iris meteen enthousiast over de HAN. Dit gaf de doorslag voor haar keuze voor een zij-instroomtraject en een studie op maat in Nijmegen.

Testimonial Iris Pennings

Veelgestelde vragen FAQ's

Alumnus aan het woordGiel Ermers stapte over van de watersector naar het onderwijs

Overstappen naar het onderwijsZelftest: is een carrièreswitch iets voor jou?

Wil jij onderzoeken of een overstap naar het onderwijs iets voor jou is? Met de handige zelftest 'carrièreswitch naar het onderwijs' kom je hier achter! De test bestaat uit 4 onderdelen: oriëntatie, competenties, drijfveren en persoonlijke achtergrond. Na het invullen van de test ontvang je een persoonlijk advies per e-mail.

close-up gesprek vier mensen op de gang

Volg ons op social media

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500