HBO-programma Zij-instroom Onderwijsbevoegdheid Voortgezet Onderwijs

5 studenten zitten aan tafel en kijken en luisteren naar de uitleg van de docent voor hun
Meld je aan
De opleiding start na aanmelding
Meer informatie ...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start na aanmelding

Overweeg je een overstap naar het onderwijs? Heb je een baan in het voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs en voldoe je aan de voorwaarden? Heb je ook je geschiktheidsonderzoek behaald, dan kun je het lesgeven combineren met studeren en leren op de werkplek.

Video

Wat houdt het zij-instroomtraject in?

Doel

Wil je in het onderwijs werken dan moet je bij een werkgever binnen het voortgezet- of middelbaar beroepsonderwijs verkennen of deze jou een werkplek kan bieden, zodat je bij de HAN terecht kunt voor een zij-instroomtraject leraar Nederlands, Engels, Duits, Frans, economie, wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Als je dit traject met succes afrondt, ben je bevoegd om les te geven in het in het voortgezet onderwijs (vmbo, mbo, onderbouw havo en vwo).

Voor wie

Om voor het zij-instroomtraject in aanmerking te komen gelden de volgende criteria:

 • Je hebt een afgeronde hbo- of wo-opleiding verwant aan het vakgebied;
 • Je beschikt over voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring voor het onderwijs;
 • Je hebt een (tijdelijke) baan in het onderwijs;
 • Je beschikt over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG);
 • Je stond de afgelopen twee jaar niet ingeschreven bij een lerarenopleiding. Stond je in die periode wel als student ingeschreven en heb je je diploma behaald? Dan geldt deze voorwaarde niet.

Bevoegdheid voor het mbo

Naast het traject zij-instroom voor het vo is er een apart traject, het Pdg-traject, om je lesbevoegdheid te halen voor het mbo voor andere vakken dan de hierboven genoemde.

Programma zij-instroom

Het zij-instroomtraject is een traject op maat dat in maximaal 2 jaar afgerond kan worden. Dit programma en de uiteindelijke studiebelasting, na behalen geschiktheidsonderzoek, worden in een persoonlijk gesprek met je afgestemd. Er is sprake van persoonlijke begeleiding van je ontwikkeling. Je kunt gebruik maken van bestaande onderdelen uit het curriculum. Ons onderwijs is een mix van contactonderwijs, online leren en werkplekleren. Een combinatie van inspirerende hoorcolleges waarin de theoretische verankering van het onderwerp centraal staat, werkcolleges, waarin in groepjes gewerkt wordt aan concrete opdrachten, intervisie over het werken als leraar in een klas en digitale lessen. Daarnaast vindt het leren ook plaats op de werkplek zelf. Kortom: blended learning

Procedure

Je kunt dit traject pas starten na het vinden van een baan en het succesvol doorlopen van het door de werkgever aangevraagde geschiktheidsonderzoek bij de HAN. Er wordt vastgesteld of het traject naar verwachting binnen 2 jaar succesvol afgerond kan worden.  De lerarenopleiding bepaalt op grond van de resultaten van het geschiktheidsonderzoek wat je nog aan scholing en begeleiding nodig hebt om een volledig bevoegd leraar te worden en hoe jouw maatwerktraject er uit zal zien. Je sluit met jouw werkgever en de lerarenopleiding een scholings- en begeleidingsovereenkomst voor een periode van ten hoogste 2 jaar. Je geeft les en leert in de praktijk. Dit gebeurt in combinatie met je studie bij de HAN. Je werkgever en de lerarenopleiding begeleiden je tijdens deze periode. Uiterlijk na twee jaar leg je een bekwaamheidsonderzoek af.

Diplomering

Wanneer je het traject succesvol afrondt, ontvang je een baccalaureaat, dat is een diploma dat gelijk staat aan een bachelordiploma 2e-graads leraar.

Kosten

De kosten voor het opleidingstraject zijn afhankelijk van het scholings- en begeleidingsplan dat afgesproken wordt. Werkgevers kunnen een subsidie aanvragen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) om de kosten van het maatwerktraject en geschiktheidsonderzoek (grotendeels) vergoed te krijgen door de Rijksoverheid.

Arbeidsmarktperspectief onderwijs

Op dit moment is het arbeidsmarktperspectief voor leraren heel goed. Landelijk gezien is er een lerarentekort voor de vakken wiskunde, economie, natuurkunde, scheikunde, Nederlands, Engels, Duits en Frans.

Meer informatie?

Voor meer info over dit traject in het vo kun je kijken op deze site. Ook kun je kijken op de site van de Rijksoverheid.

Voor meer informatie over het zij-instroomtraject voortgezet onderwijs neem je contact op met deeltijd.vo@han.nl.

 

Kom kennismaken

Twijfels? Kom naar de volgende Open Avond op 5 juni 2024 en stel al je vragen aan onze docenten en studenten. Duurt dat te lang of wil je meer weten over je persoonlijke studieroute? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek met een studieadviseur. Zo toets je al je verwachtingen voordat je een definitieve keuze maakt.

docent luistert naar student
draw-cta-title
Maak kennis met het beroep
 

Plan een kijkje in de klas

Wil jij sfeerproeven in een echte klas? Dan kan! Een aantal basisscholen, middelbare scholen en mbo's zetten speciaal voor jou hun deuren open. Kies bij welke school én én groep of vak jij een kijkje in de klas wilt nemen. Ervaar het zelf en voel of hetberoep van leraar bij jou past.

Docent luistert naar haar drie studenten die aan de tafel zitten te overleggen.

Na de HAN Pabo en de opleiding Vakleerkracht Bewegingsonderwijs verder studeren? Iris ging de uitdaging aan en begon aan de deeltijdopleiding Leraar Nederlands! Door haar eerdere ervaringen was Iris meteen enthousiast over de HAN. Dit gaf de doorslag voor haar keuze voor een zij-instroomtraject en een studie op maat in Nijmegen.

Testimonial Iris Pennings
Veelgestelde vragen 

FAQ's

Alumnus aan het woord

Giel Ermers stapte over van de watersector naar het onderwijs

Overstappen naar het onderwijs
 

Zelftest: is een carrièreswitch iets voor jou?

Wil jij onderzoeken of een overstap naar het onderwijs iets voor jou is? Met de handige zelftest 'carrièreswitch naar het onderwijs' kom je hier achter! De test bestaat uit 4 onderdelen: oriëntatie, competenties, drijfveren en persoonlijke achtergrond. Na het invullen van de test ontvang je een persoonlijk advies per e-mail.

4 mensen die in gesprek zijn in de gang.

Volg ons op social media

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500