Zij-instroom onderwijsbevoegdheid Voortgezet Onderwijs

Meld je aan
De opleiding start na aanmelding
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • Stel een snelle vraag
  Aan het HAN VoorlichtingsCentrum
Kom langs
Open Avonden, Meeloopdagen etc.
 • 17aug
  28aug
  Adviesgesprek-weken

De opleiding start na aanmelding

Overweeg je een overstap naar het onderwijs? Heb je een baan in het voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs en voldoe je aan de voorwaarden? Heb je ook je geschiktheidsonderzoek behaald, dan kun je het lesgeven combineren met studeren en leren op de werkplek.

VideoWat houdt het zij-instroomtraject in?

Doel

Wil je in het onderwijs werken dan moet je bij een werkgever binnen het voortgezet- of middelbaar beroepsonderwijs verkennen of deze jou een werkplek kan bieden, zodat je bij de HAN terecht kunt voor een zij-instroomtraject leraar Nederlands, Engels, Duits, Frans, economie, wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Als je dit traject met succes afrondt, ben je bevoegd om les te geven in het in het voortgezet onderwijs (vmbo, mbo, onderbouw havo en vwo).

Voor wie

Om voor het zij-instroomtraject in aanmerking te komen gelden de volgende criteria:

 • Je hebt een afgeronde hbo- of wo-opleiding verwant aan het vakgebied;
 • Je beschikt over voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring voor het onderwijs;
 • Je hebt een (tijdelijke) baan in het onderwijs;
 • Je beschikt over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG);
 • Je stond de afgelopen twee jaar niet ingeschreven bij een lerarenopleiding. Stond je in die periode wel als student ingeschreven en heb je je diploma behaald? Dan geldt deze voorwaarde niet.

Bevoegdheid voor het mbo

Naast het traject zij-instroom voor het vo is er een apart traject, het Pdg-traject, om je lesbevoegdheid te halen voor het mbo voor andere vakken dan de hierboven genoemde.

Programma zij-instroom

Het zij-instroomtraject is een traject op maat dat in maximaal 2 jaar afgerond kan worden. Dit programma en de uiteindelijke studiebelasting, na behalen geschiktheidsonderzoek, worden in een persoonlijk gesprek met je afgestemd. Er is sprake van persoonlijke begeleiding van je ontwikkeling. Je kunt gebruik maken van bestaande onderdelen uit het curriculum. Ons onderwijs is een mix van contactonderwijs, online leren en werkplekleren. Een combinatie van inspirerende hoorcolleges waarin de theoretische verankering van het onderwerp centraal staat, werkcolleges, waarin in groepjes gewerkt wordt aan concrete opdrachten, intervisie over het werken als leraar in een klas en digitale lessen. Daarnaast vindt het leren ook plaats op de werkplek zelf. Kortom: blended learning

Procedure

Je kunt dit traject pas starten na het vinden van een baan en het succesvol doorlopen van het door de werkgever aangevraagde geschiktheidsonderzoek bij de HAN. Er wordt vastgesteld of het traject naar verwachting binnen 2 jaar succesvol afgerond kan worden.  De lerarenopleiding bepaalt op grond van de resultaten van het geschiktheidsonderzoek wat je nog aan scholing en begeleiding nodig hebt om een volledig bevoegd leraar te worden en hoe jouw maatwerktraject er uit zal zien. Je sluit met jouw werkgever en de lerarenopleiding een scholings- en begeleidingsovereenkomst voor een periode van ten hoogste 2 jaar. Je geeft les en leert in de praktijk. Dit gebeurt in combinatie met je studie bij de HAN. Je werkgever en de lerarenopleiding begeleiden je tijdens deze periode. Uiterlijk na twee jaar leg je een bekwaamheidsonderzoek af.

Diplomering

Wanneer je het traject succesvol afrondt, ontvang je een baccalaureaat, dat is een diploma dat gelijk staat aan een bachelordiploma 2e-graads leraar.

Kosten

De kosten voor het opleidingstraject zijn afhankelijk van het scholings- en begeleidingsplan dat afgesproken wordt. Werkgevers kunnen een subsidie aanvragen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) om de kosten van het maatwerktraject en geschiktheidsonderzoek (grotendeels) vergoed te krijgen door de Rijksoverheid.

Arbeidsmarktperspectief onderwijs

Op dit moment is het arbeidsmarktperspectief voor leraren heel goed. Landelijk gezien is er een lerarentekort voor de vakken wiskunde, economie, natuurkunde, scheikunde, Nederlands, Engels, Duits en Frans.

Meer informatie?

Voor meer info over dit traject in het vo kun je kijken op deze site. Ook kun je kijken op de site van de Rijksoverheid.

Voor meer informatie over het zij-instroomtraject voortgezet onderwijs neem je contact op met deeltijd.vo@han.nl.

 

Adviesgesprek

Een adviesgesprek is bedoeld om je verwachtingen te toetsen over een bepaalde opleiding. En om te ontdekken welke vrijstellingen je eventueel kunt krijgen. We bekijken wat je in huis hebt aan vooropleidingen en werkervaring. We bespreken je wensen en ambities. Wil je een adviesgesprek aanvragen? Dat kan als je aan de voorwaarden voor het zij-instroomtraject voldoet (zie de bovenstaande criteria).

Hoe is het om het zij-instroom traject vo te volgen?

Na de HAN Pabo en de opleiding Vakleerkracht Bewegingsonderwijs verder studeren? Iris ging de uitdaging aan en begon aan de deeltijdopleiding Leraar Nederlands! Door haar eerdere ervaringen was Iris meteen enthousiast over de HAN. Dit gaf de doorslag voor haar keuze voor een zij-instroomtraject en een studie op maat in Nijmegen.

Veelgestelde vragen FAQ's

Overstappen naar het onderwijsZelftest: is een carrièreswitch iets voor jou?

Wil jij onderzoeken of een overstap naar het onderwijs iets voor jou is? Met de handige zelftest 'carrièreswitch naar het onderwijs' kom je hier achter! De test bestaat uit 4 onderdelen: oriëntatie, competenties, drijfveren en persoonlijke achtergrond. Na het invullen van de test ontvang je een persoonlijk advies per e-mail.

Direct contact

Vragen over de opleiding? Stel je vraag aan het HAN VoorlichtingsCentrum. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 09:00 tot 16:30 uur
Schoolvakanties: 09:00 tot 14:00 uur

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500