HBO-programma Pedagogisch Didactisch Getuigschrift


 

Student legt sla op een bord terwijl de chefkok naast haar instructies geeft.
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start17 februari 2023

Heb je gewerkt als bakker, monteur of een ander praktisch beroep, maar ben je toe aan verandering? Lijkt het je een uitdaging om mensen enthousiast te maken voor jouw vak en hen te coachen in hun ontwikkeling? Word dan docent in het mbo en leer alles over pedagogiek en didactiek in de PDG-opleiding.

Ben je goed in je vak? Wil je jouw kennis, vaardigheden en ervaring inzetten om (jonge) mensen op te leiden voor jouw beroep? Dan is de opleiding Pedagogisch Didactisch Getuigschrift echt iets voor jou. Met dit getuigschrift zet je de stap van vakprofessional naar docent in het middelbaar beroepsonderwijs.

Werk jij met veel plezier in een beroep in bijvoorbeeld de techniek, de zorg of de horeca, maar ben je toe aan iets anders? Lijkt het je een uitdaging om jonge mensen enthousiast te maken voor jouw vak en hen te coachen in hun ontwikkeling tot professional en burger? Word dan docent in het mbo en leer alles over pedagogiek en didactiek in de PDG-opleiding.

In het kort

  18 maandenGemiddelde duur
  680 uurZelfstudie
  160 uurContacturen
  840 uurWerkplek-leren
  € 7500,- Kosten (incl. assessment)

Voor wie

Je kunt deelnemen aan onze PDG-opleiding als je in het bezit bent van een hbo- of wo-diploma, of als je een aantoonbaar hbo-werk- en denkniveau hebt met ten minste 3 jaar relevante werkervaring in jouw vakgebied. Verder dien je:

 • een dienstverband te hebben als docent bij een mbo-school voor minimaal 0,4 fte voor de duur van de opleiding óf
 • een stagecontract met een mbo-school voor minimaal 0,4 fte voor de duur van de opleiding (zelf te regelen)

Om tegemoet te komen aan de door jou eerder opgedane ervaringen is de opleiding flexibel opgebouwd. De duur van de opleiding is afhankelijk van je werkervaring en eerder behaalde diploma’s, maximaal 2 jaar. Om bevoegd voor de klas te kunnen staan, is het wettelijk verplicht dat de mbo-scholen en de cursist de arbeidsintentie aangaan waarin staat dat je binnen 2 jaar je Pedagogisch Didactisch Getuigschrift haalt.

Werken in het mbo

Jouw opleiding start als je werkzaam bent als docent bij een ROC. Op deze manier kun je direct ervaren of het werken als docent in het mbo bij je past en kun je optimaal profiteren van wat je in de opleiding leert.

Mbo-studenten als doelgroep

Je bent natuurlijk al expert in jouw vakgebied. Tijdens het werken en leren gedurende de PDG-opleiding leer je om te gaan met de doelgroep. Mbo-studenten zijn vaak jongvolwassenen; een diverse groep die kennis vraagt van de doelgroep en coachvaardigheden. Je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met studenten die in hun leven geconfronteerd worden met zaken die hun studievoortgang belemmeren, zoals problemen thuis of leermoeilijkheden. Jij haalt voldoening uit het feit dat je jouw studenten kunt ondersteunen bij het maken van stappen in hun loopbaan en leven. 

Dynamiek

De dynamiek van een grote onderwijsinstelling spreekt je aan en je bent graag actief binnen verschillende domeinen. Je bent niet alleen bezig bent met lesgeven, maar ook met het ontwikkelen van onderwijs, examinering, administratie en beleidszaken. Je weet van aanpakken, bent flexibel en vindt het fijn dat elke dag anders is. 

Ontmoet onze docenten

''Mijn werk als leercoach binnen de PDG voelt heel erg betekenisvol.''Liane van de Braak

Liane van de Braak is leercoach bij de opleiding PDG: Pedagogisch didactisch getuigschrift. Dit is een tweejarig traject voor zij-instromers in het mbo. ''Ik geef dus geen vak, maar ik verzorg trainingen op het gebied van onderwijskundige thema's, didactiek, pedagogiek etc.''

“We zien studenten tijdens de opleiding echt een groei doormaken en zich steeds verder professionaliseren als mbo-docent”.Iris Nicolasen

Iris zit helemaal op haar plek als leercoach. Ze haalt veel energie uit haar persoonlijke begeleiding van studenten. “We zien studenten tijdens de opleiding echt een groei doormaken en zich steeds verder professionaliseren als mbo-docent”

Uitgangspunten

Samen opleiden is een van de uitgangspunten van deze opleiding. Dat betekent dat de mbo-scholen en de lerarenopleiding van de HAN samen verantwoordelijk zijn voor de inhoud en de kwaliteit van de PDG-opleiding.

Flexibel en blended

De PDG-opleiding sluit zoveel mogelijk aan op de dagelijkse praktijk van de mbo-docent. Daarom heeft de opleiding een flexibel en blended karakter gekregen. Dit betekent dat het leren plaatsvindt door middel van contactonderwijs, online leren en leren op de werkplek.

Maatwerk

Om aan te sluiten bij de leerbehoefte en -vraag bieden wij flexibilisering en maatwerk. Dit is mogelijk door te werken met leeruitkomsten waarin leerlijnen, competenties en leerwegonafhankelijke toetsen de mogelijkheid bieden om toe te werken naar het beoogde eindresultaat.

Werkwijze

De PDG-opleiding is opgebouwd uit 3 leerlijnen:

 1. beroepsgerichte leeromgeving;
 2. beroepsgericht begeleiden;
 3. professionele identiteit.


Deze leerlijnen zijn onderverdeeld in leeruitkomsten. Leeruitkomsten zijn gedefinieerd als ‘inhoud en niveau van kennis, inzicht en vaardigheden die vereist zijn om een bepaald aantal studiepunten te behalen’. De wijze waarop de bewijslast van een leeruitkomst tot stand komt, hangt af van de omschrijving van de betreffende leeruitkomst. Deze is vaak vrij van vorm. De totale studielast is 60ec, dat staat voor een tijdsinvestering van 18 maanden.

Eigenaar van leerproces

Centraal binnen de PDG-opleiding is dat je zelf eigenaar bent van je leerproces. Je start het traject met het opstellen van een eigen ontwikkelplan. Hierin staat de vraag centraal: “Wat heb ik nog te ontwikkelen om een startbekwaam mbo-docent te worden?” Dit ontwikkelplan vormt de basis voor de leerroute die jij gaat volgen. De vorm van de leerroute komt tot stand in een gesprek samen met een opleider van de HAN, de werkplekbegeleider en de teamleider van de mbo-school waar je werkzaam bent.

Contactdagen en eigen inbreng

Om je te kunnen ontwikkelen in de beroepstaken en -rollen van de mbo-docent zijn er 20 contactdagen georganiseerd en word je door begeleiders in de eigen school begeleid bij het leren op de werkplek. Bij het leren in de verschillende omgevingen hoort ook dat je je verdiept in de literatuur, afstemt met de opleiders en jouw werkplekbegeleiders over hoe je je deze beroepstaken eigen gaat maken, de opdrachten afrondt, etc. Daar is steeds voorbereidend werk voor nodig.

Beoordelingsportfolio

Het programma is ontwikkelingsgericht opgebouwd. Uiteindelijk leiden de leerlijnen tot een beoordelingsportfolio. Je doorloopt de leerlijnen en aan het einde van het traject ontvang je het eindresultaat. Onderdeel van de laatste leerlijn is een driehoeksgesprek met een assessor van de HAN en een opleider of teamleider uit het werkveld. Vanuit een holistisch perspectief wordt beoordeeld of je geschikt bent als mbo-docent. Bij een positieve beoordeling ontvang je het Pedagogisch Didactisch Getuigschrift..

Contact

Meer weten over het Pedagogisch Didactisch Getuigschrift? Mail naar educatie.pro@han.nl.

Adviesgesprek

Wil je je aanmelden voor een adviesgesprek? Bekijk dan eerst of je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden zoals beschreven bij 'Voor wie'. 

Vervolgens kun je je hier aanmelden.

Nieuwsgierig?

Voeldoe je aan de toelatingsvoorwaarden zoals beschreven bij 'Voor wie'? Dan kun je je daarna aanmelden voor een adviesgesprek.

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500

Ontmoet je nieuwe netwerkKom naar de Open Avond

Waarom kiezen voor PDG bij de HAN? Nou, omdat je bij de HAN samen leert. Maakt niet uit hoe oud je bent en wat je ervaring is. Mensen in je klas kunnen je verder helpen, inspireren of nemen inzichten uit de praktijk mee. Door je eigen werkplek en die van je klasgenoten kom je ook in contact met bedrijven. Dit begint al op de Open Avond, waar je studenten, docenten en werkgevers kunt ontmoeten. Een extra reden om naar de volgende Open Avond te komen!

Klas met deeltijd en duale studenten bij de HAN University of Applied Sciences studierichting Onderwijs en Opvoeding op Kapittelweg 35.