Leraar Nederlands Deeltijd

De leraar geeft les aan studenten.
Meld je aan
De opleiding start 2 keer per jaar
Meer informatie ...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Avond
Proefcollege, meelopen
 • Meeloopdagen
  Plan nu een afspraak in

De opleiding start 1 september 2024 en 1 februari 2025

Nederlands: een onmisbaar vak in het onderwijs. Als docent Nederlands zorg jij ervoor dat leerlingen zowel mondeling als schriftelijk helder leren communiceren. Dat doe je met passie en enthousiasme. Deze lerarenopleiding geeft je de vaardigheden om jouw carrière naar een hoger plan te tillen.

Waarom Leraar Nederlands deeltijd aan de HAN?

Goede kwalificatie

De Keuzegids hbo 2023 geeft de opleiding Nederlands aan de HAN de kwalificatie 'goed'. Dit betekent dat deze opleiding boven- gemiddeld scoort in vergelijking met andere hogescholen waar je deze studie ook kunt kiezen. In het oordeel 'Elsevier de Beste Studies 2022' ontving deze studie een bronzen medaille!

Logo hbo keuzegids

Meteen voor de klas

HAN Leraar Nederlands in deeltijd is een praktische opleiding: je loopt vanaf het 1e jaar meteen stage.

Logo hbo keuzegids

HAN regelt je stage

Heb je nog geen baan in het onderwijs? De HAN kan een passende stageplek voor je regelen.

Logo hbo keuzegids

Goede baankansen

Nederlands is een kernvak in het voortgezet onderwijs en is het vak met de meest openstaande vacatures.

Logo hbo keuzegids

Betrokken bij jouw leven

We kennen onze studenten goed. Het contact met docenten is laagdrempelig.

Logo hbo keuzegids

Studeren wanneer je wilt

De opleiding werkt met 'blended learning': een slimme combinatie van klassikaal onderwijs en e-learning.

Logo hbo keuzegids

Persoonlijke leerroute

Jij bepaalt je eigen tempo. Afhankelijk van je opleiding zijn er vrijstellingen en een traject op maat mogelijk.

Logo hbo keuzegids
Waardevolle bagage én toekomstperspectief

Baankansen Leraar Nederlands deeltijd

Op de opleiding docent Nederlands deeltijd leer je jongeren niet alleen helder communiceren, maar je wordt ook hun begeleider en motivator. Bovendien is het baanperspectief in het onderwijs gunstig.

Vaardigheden

Je leert:

 • perfecte beheersing van de Nederlandse taal;
 • inspirerend en gestructureerd lesgeven;
 • omgaan met leerlingen met veelzijdige problematiek;
 • leerlingen begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling;
 • communiceren met collega’s, ouders, hulpverleners;
 • ICT en nieuwe media toepassen in het onderwijs.

Beroepen

Na het behalen van je diploma ben je bevoegd om les te geven in alle klassen van het (v)mbo en de onderbouw van havo en vwo.

 • 2e-graads docent Nederlands
 • Mentor, studieloopbaanbegeleider of coach
 • Remedial teacher (extra hulp voor kinderen met faalangst of bijles)
 • Schooldirecteur of teamleider/-coördinator

Werk aan de winkel voor lerarenDe toekomst van het onderwijs

Het tekort aan docenten in Nederland loopt naar verwachting de komende jaren alleen maar op. Goed nieuws voor jou als deeltijdstudent aan de opleiding Leraar Nederlands! Als je straks je diploma op zak hebt, hoef je waarschijnlijk niet lang naar een baan te zoeken. Wil je je kansen nog verder vergroten of je kennis verder uitdiepen? Dan kun je ook nog een educatieve master volgen om je 1e-graads bevoegdheid te behalen.

4100leerkrachten tekort in 2022
bron: De arbeidsmarktgegevens zijn samengesteld door onderzoeksbureau NIDAP, op basis van cijfers en informatie van CBS, ROA AIS, DUO, UVW, de HBO-monitor, jobfeed.nl en CentERdata.
97%heeft binnen 1,5 jaar een baan
bron: De arbeidsmarktgegevens zijn samengesteld door onderzoeksbureau NIDAP, op basis van cijfers en informatie van CBS, ROA AIS, DUO, UVW, de HBO-monitor, jobfeed.nl en CentERdata.
45%meer regionale vacatures in 2018
bron: De arbeidsmarktgegevens zijn samengesteld door onderzoeksbureau NIDAP, op basis van cijfers en informatie van CBS, ROA AIS, DUO, UVW, de HBO-monitor, jobfeed.nl en CentERdata.
74%van de scholen (landelijk) heeft invallers tekort
bron: De arbeidsmarktgegevens zijn samengesteld door onderzoeksbureau NIDAP, op basis van cijfers en informatie van CBS, ROA AIS, DUO, UVW, de HBO-monitor, jobfeed.nl en CentERdata.

Kom kennismaken

Twijfels? Kom naar de volgende Open Avond op 27 november 2024 en stel al je vragen aan onze docenten en studenten. Duurt dat te lang of wil je meer weten over je persoonlijke studieroute? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek met een studieadviseur. Zo toets je al je verwachtingen voordat je een definitieve keuze maakt.

Logo hbo keuzegids
Maak kennis met het beroep
 

Plan een kijkje in de klas

Wil jij sfeerproeven in een echte klas? Dat kan! Een aantal basisscholen, middelbare scholen en mbo's zetten speciaal voor jou hun deuren open. Kies bij welke school én groep of vak jij een kijkje in de klas wilt nemen. Ervaar het zelf en voel of het beroep van leraar bij jou past.

Docent luistert naar haar drie studenten die aan de tafel zitten te overleggen.
Overstappen naar het onderwijs
 

Zelftest: is een carrièreswitch iets voor jou?

Wil jij onderzoeken of een overstap naar het onderwijs iets voor jou is? Met de handige zelftest 'carrièreswitch naar het onderwijs' kom je hier achter! De test bestaat uit 4 onderdelen: oriëntatie, competenties, drijfveren en persoonlijke achtergrond. Na het invullen van de test ontvang je een persoonlijk advies per e-mail.

Docent luistert naar haar drie studenten die aan de tafel zitten te overleggen.
Wennen aan je nieuwe leven

Deeltijd combineren met werk en privé

Een studie combineren met je werk en privéleven is even wennen. Gelukkig ben je flexibel met een HAN deeltijdstudie. Met een goede planning pak je je nieuwe leven soepel op.

Tips voor een goede balans

Wie kan je nu beter vertellen wat studeren in deeltijd betekent dan onze huidige studenten? Wij hebben de beste tips van onze 'ervaringsdeskundigen' voor je op een rijtje gezet.

Docent luistert naar haar drie studenten die aan de tafel zitten te overleggen.
Past de studie bij jou?

Ontdek welke eigenschappen belangrijk zijn

Durf jij het roer om te gooien?

Docent Nederlands worden

Doorstuderen na Leraar Nederlands deeltijd

Zin om je te specialiseren na je Bachelor of Education? Of wil je meer de breedte in? Er zijn volop mogelijkheden, binnen de HAN maar ook daarbuiten.

 • Master Leraar Nederlands

  Wil je als 2e-graads docent verder groeien, persoonlijk én professioneel? Wil je je 1e-graads bevoegdheid halen? Kies voor de Master Leraar Nederlands bij de HAN. Met je mastertitel mag jij lesgeven in de bovenbouw havo, vwo en vavo of op het mbo en hbo. Na je bachelor Leraar Nederlands kun je direct instromen, zonder pre-master.

 • Master Ontwerpen van Eigentijds Leren

  Met een masteropleiding na de bachelor Leraar Nederlands help je mee aan de onderwijskwaliteit op jouw school en werk je aan onderwijsvernieuwing. Redenen genoeg dus om na te denken over de deeltijd Master Ontwerpen van Eigentijds Leren. Werk jij mee aan de toekomst van het onderwijs?

 • Verdiepende cursus HAN Educatie PRO

  Onderwijs blijft voortdurend in beweging! Nieuwe (vak)inhoudelijke en onderwijskundige ontwikkelingen zorgen daar wel voor. Ook als docent staat sta je nooit stil. Kijk eens naar ons aanbod van cursussen en trainingen op maat.

 • Master Pedagogiek

  Verbreden én verdiepen, deze master biedt het beste van 2 werelden. Na de gemeenschappelijke theorie verdiep je je in een onderwerp dat jouw belangstelling. Je kunt kiezen tussen 2 vakgebieden: Jeugd-, gehandicaptenzorg, welzijn of het onderwijs. Vervolgens realiseer je met je meesterproef een concrete verandering of verbetering in jouw organisatie.

 • Master Onderwijswetenschappen

  Hoe vernieuw je het onderwijs op school? Wat belemmert leerlingen in hun schoolcarrière? Waarom kun je op Nederlandse scholen blijven zitten? Deze master geeft je antwoorden op deze en andere vragen. 

 • Master Begeleidingskunde

  De Master Begeleidingskunde (Human & Organizational Behavior) leidt je op tot professioneel begeleider op alle niveaus. Het is een samenwerking tussen Hogeschool Rotterdam en de HAN. De opleiding is te volgen in Rotterdam en in Nijmegen.

 • Minor Educational Needs

  Een specialist in passend onderwijs, dat ben je na deze minor. Je kijkt naar onderwijsbehoeften in de breedste zin van het woord. Dat kan gaan over gedrag of hoogbegaafdheid, maar ook over cultuur en het internationale perspectief.

Anderen bekeken ook

Leraar Engels

Een hart voor de Engelse taal en een passie voor lesgeven. Klinkt dat bekend in de oren? Dan is de opleiding Leraar Engels deeltijd iets voor jou.

940a2580-1155-11ef-a8b2-00242deadfcb Drie studenten spelen in een lokaal waar de Engelse vlag hangt 'Mens, erger je niet!'

Leraar Duits

Altijd al iets willen doen met jouw passie voor de Duitse taal en cultuur? Dit is je kans. De opleiding Leraar Duits deeltijd maakt het mogelijk om een carrièreswitch te maken naar een beroep met een uitstekend arbeidsperspectief. Je ontwikkelt je tot een volwaardig docent met uitgebreide vakkennis.

2ad78080-10a1-11ef-9d3d-d520efe593d1 Twee studenten Leraar Duits zitten met hun laptop op schoot op de sofa iets uit te leggen aan een andere student die tegenover hen zit.

Leraar Basisonderwijs (Pabo)

Als leerkracht ben je een rolmodel. Als 'juf' of 'meester' maak jij het verschil voor een kind. Je doet zoveel meer dan alleen les geven. Pedagoog, mentor, organisator, gesprekspartner voor ouders, op de HAN Pabo deeltijd ontwikkel je je tot een stevige leraar voor het basisonderwijs.

juf met kinderen achter ipad

Leraar Nederlands

Nederlands is een kernvak. Des te groter de uitdaging om bovenbouwleerlingen havo en vwo te enthousiasmeren en te motiveren. Met de Master Leraar Nederlands leer jij de liefde voor jouw vak overbrengen. Met je 1e-graads bevoegdheid speel je bovendien in op het tekort aan docenten Nederlands.

1d87e900-1c37-11ef-a78e-96016d4c5cb1 Foto Master Academie Educatie. 2 masterstudenten staan in de gang op Kapittelweg 35 in Nijmegen te praten, 1 met een boek in de hand.

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?
Volgende pagina
 

De inhoud van de deeltijdopleiding Leraar Nederlands

Hoe is de opleiding Nederlands in deeltijd opgebouwd?  

De studenten zijn in overleg met de docent.