Hbo-opleiding Leraar Nederlands

Twee studenten Leraar Nederlands bladeren door een boek in de mediatheek.
Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 11nov
  12nov
  Open Dag
  Nijmegen - 10:00 - 15:00

De opleiding start 1 september 2024

Mooie zinnen en heldere communicatie: jij brengt je liefde voor het Nederlands graag over op jongeren. Gewapend met aanstekelijk enthousiasme stimuleer je hun ontwikkeling. De opleiding Leraar Nederlands geeft je de benodigde vaardigheden. En de markt staat te springen om gemotiveerde leraren!

Waarom de Hbo-opleiding Leraar Nederlands voltijd?

Goede kwalificatie

De Keuzegids hbo 2023 geeft de Lerarenopleiding Nederlands aan de HAN de kwalificatie 'goed'. Dit betekent dat deze opleiding boven- gemiddeld scoort in vergelijking met andere hogescholen waar je deze studie ook kunt kiezen. In het oordeel 'Elsevier de Beste Studies 2022' ontving deze studie een bronzen medaille!

student helpt andere student, wijzend in schrift

SV Lingua Franca

Studievereniging Lingua Franca is de studievereniging voor studenten aan de Lerarenopleidingen Nederlands, Engels, Duits en Frans.

vier studenten in klas lokaal

Klein en persoonlijk

De opleiding is kleinschalig en biedt veel persoonlijke begeleiding. Onze professionals staan voor je klaar.

Docent voor de klas

Snel aan de slag

In de praktijk leer je het meest. Daarom zoekt de HAN ieder jaar een uitdagende stageplek die bij jou past.

ingezoomd op twee studenten

Ontdek de wereld

Ook in andere landen valt veel te leren. Wil jij lesgeven in Suriname, Zuid-Afrika of op de Antillen? Dat kan!

student steekt vinger op in klas

Lezen & leren

Boekenwurmen opgelet: er is veel aandacht voor fictie en (jeugd)literatuur. Je kunt naar hartenlust lezen.

Studenten kiezen en lezen boek

Goede baankansen

Het lerarentekort groeit nog steeds. Als afgestudeerd leraar Nederlands heb jij supersnel een baan.

Twee dames lachend mediatheek

Snel naar

Bezoek de Open Dag

Past deze opleiding echt bij jou? Ontdek het tijdens de volgende Open Dagen. Stel je vragen aan docenten en studenten van de opleiding en proef de sfeer!

324600 Nijmegen, Kappitelweg 35, bord, siging, branding, logo, woordmerk, close up, boekenvorm

Toelatingsinformatie

Heb je mbo, havo of vwo gedaan, een buitenlands diploma op zak of ben je 21+ jaar? En wil je een studie beginnen? Bekijk de toelatingsvoowaarden hier.

28693 studenten lachen

Jouw 1e jaar

In je 1e jaar van Leraar Nederlands krijg je een goed beeld van de opleiding en het beroep. Wil je meer weten over hoe jouw eerste jaar eruitziet?

99c0143c-0ce5-11ee-85a0-02565807075b Twee studenten werken samen achter de laptop in het I/O gebouw en kijken lachend naar het scherm.

Jouw aanmelding

Je hebt een studie gekozen en wilt je aanmelden. Maar wat moet je daarvoor regelen? Lees hier meer over hoe jij je gemakkelijk kunt aanmelden in 5 stappen.

387945 aanmelden voltijd hbo-opleiding laptop
Baankansen
 

Wat kun je doen na je opleiding Leraar Nederlands voltijd?

Het spreekt voor zich dat je na deze opleiding kunt lesgeven. Maar dat houdt veel meer in dan het aanleren van spelling- en grammaticaregels. Leer jouw leerlingen communiceren, samenwerken en creatief denken. Ze ontwikkelen zichzelf met jouw hulp en zetten stappen richting een succesvolle toekomst. Past een baan als loopbaanbegeleider of -coach beter bij je? Ook dat is mogelijk!

Twee studenten Leraar Nederlands bladeren door een boek in de mediatheek.
Zo veel meer dan het Groene Boekje
 

Dit ga je leren bij Leraar Nederlands

Natuurlijk moet je de Nederlandse taal tot in de puntjes beheersen. Daar gaat dus veel aandacht naar uit in de opleiding. Schrijven, lezen, taalbeschouwing en discussiëren: het komt allemaal aan bod. Verder kom je erachter hoe je jouw kennis op een inspirerende manier kunt overdragen. Bij de opleiding (tot) docent Nederlands leer je:  

 • de Nederlandse taal perfect beheersen;
 • duidelijk en gestructureerd lesgeven op diverse niveaus; 
 • omgaan met leer-, gedrags- en emotionele problemen; 
 • een veilige omgeving creëren voor je leerlingen; 
 • leerlingen stimuleren en motiveren; 
 • communiceren met ouders en samenwerken met collega's. 
Lachende docent zit aan tafel bij haar studenten.
Maak kennis met Furkan

Een dag uit het leven van een student Leraar Nederlands

Ontmoet onze studenten Leraar Nederlands

Tijdens het stagelopen word je echt gezien als docent"Mijn passie voor Nederlands is door deze opleiding alleen maar groter geworden.”

Tijd aan haar studie besteden, dat doet Karin met veel plezier. “Het is leuk om dagelijks bezig te zijn met Nederlands. Bijna alles aan de opleiding vind ik interessant.” Vooral de stages springen er voor haar uit.

Door de stages kun je heel veel betekenis geven aan de leerstof“Nederlands is zo’n divers vak"

Joyce is sinds jongs af aan erg geïnteresseerd in het onderwijs. “Bepaalde dingen vind ik goed aan het onderwijssysteem in Nederland, bepaalde dingen totaal niet. Dat zijn dingen waar ik altijd al over nadacht. Ook heb ik het altijd al heel leuk gevonden om veel kennis te krijgen over een bepaald iets en dat op de juiste manier door te geven aan anderen.”

De docenten zijn vakkundig, enthousiast en betrokken"Deze studie biedt je vele mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen"

Furkan zit in zijn laatste jaar van de opleiding Leraar Nederlands. Dit is een opleiding die goed bij hem past, omdat hij dol is op de Nederlandse taal en het leuk vindt om jongeren kennis over dit vak bij te brengen.

#askastudent

Waarom heb je voor leraar Nederlands gekozen?

Opleidingen vergelijken
 

Opleiding Leraar Nederlands in Cijfers

Hoe tevreden zijn studenten over de opleiding Leraar Nederlands bij de HAN? Dat zie je in 1 oogopslag bij Studie in Cijfers. Vergelijk jouw opleiding met het landelijk gemiddelde en check wat interessante cijfers. Hoeveel procent haalt binnen 5 jaar zijn diploma, bijvoorbeeld?

Die cijfers kunnen jou helpen bij je studiekeuze. Stel, een opleiding heeft meer contacturen dan gemiddeld. Spreekt dat jou aan, of ga je juist liever zelfstandig aan het werk? Hoe meer je van een opleiding weet, hoe beter je een keuze kunt maken!

Twee studenten zitten in de mediatheek en kijken lachend naar de laptop die voor hun staat.
Slim Studies Combineren
 

Dubbele bevoegdheid voor studenten met brede interesses

Wil jij je opties openhouden en meer uit je studietijd halen? Wij dagen je uit! Door slim 2 studies te combineren kun jij straks werken in het primair én voortgezet onderwijs. De opleiding Leraar Nederlands is namelijk te combineren met de HAN Pabo. Het is mogelijk om in verschillende jaren te starten met je 2e studie.

Juf kijkt met kind naar laptop
Bachelor én Master in 5 jaar
 

Extra uitdaging voor vwo'ers

Wil en kun jij meer? Wil jij jonge mensen enthousiast maken voor je favoriete schoolvak? Zie jij jezelf al voor de klas staan? Word leraar en geef straks les in de onder- én bovenbouw! In 5 jaar tijd kun jij je bachelor én master halen. Met je dubbele bevoegdheid ben je zeer breed inzetbaar, je hebt dus veel meer carrièremogelijkheden! Dit bachelormaster-traject is alleen toegankelijk voor vwo’ers.

boek op tafel

Anderen bekeken ook

Leraar Basisonderwijs (Pabo)

Voltijd Bachelor opleiding

Wil jij een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen? Een leraar worden die het verschil maakt en ervoor zorgt dat kinderen een onvergetelijke basisschooltijd ervaren? Dan is de Lerarenopleiding Basisonderwijs iets voor jou. Kom naar de HAN Pabo in Arnhem of Nijmegen.

kinderen met meester achter ipad

Communicatie

Voltijd Bachelor opleiding

Ben je geïnteresseerd in (social) media, digitale communicatie en in mensen en hun gedrag? Ben je creatief met tekst en beeld en gefascineerd door de wereld van media? Wil jij merken laten vlammen en een boodschap slim verpakken? Dan is Communicatie iets voor jou!

c86a33ce-0cfb-11ee-a74d-02565807075b communicatie studenten achter laptop extra lang

Leraar Engels

Voltijd Bachelor opleiding

Op vakantie, in je favoriete serie, op de radio… wereldtaal Engels hoor je overal. Lees, denk en droom jij in het Engels? Na de lerarenopleiding Engels breng jij je passie voor de taal over en heb je dagelijks intensief contact met leerlingen. Een veelzijdige opleiding voor studenten met ambitie.

docent voor de klas met engelse vlag

Logopedie

Voltijd Bachelor opleiding

Eten, drinken of communiceren is voor sommige kinderen of volwassenen niet eenvoudig. Dan begeleid jij cliënten toch graag bij taal-, gehoor-, spraak-, stem- of slikproblemen? Kies voor Logopedie aan de HAN!

0dcdc1ec-0d01-11ee-b266-02565807075b Studenten Logopedie studeren op de HAN met 5 domeinen

Leraar Geschiedenis

Voltijd Bachelor opleiding

Bij de lerarenopleiding Geschiedenis gaat het niet alleen om het leren van feiten, maar vooral om het interpreteren ervan. Je leert historische achtergronden en verschillende perspectieven meenemen in discussies en meningsvorming. Deze vaardigheden breng je graag op anderen over.

docent wijst naar beeldscherm

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500

Volgende pagina
 

Jouw toekomst na Leraar Nederlands

Een baan als docent Nederlands of ga je werken als freelance coach? Jij hebt het voor het zeggen!

Twee dames lachend mediatheek