Hbo-opleiding Leraar Nederlands

Twee studeten lezen boek mediatheek
Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Dagen, Activiteiten etc.
 • 13nov
  14nov
  Open Dag
  Nijmegen - 09:00 - 15:00
 • Activiteiten
  Plan nu een afspraak in

De opleiding start 1 september 2022

Mooie zinnen en heldere communicatie: jij brengt je liefde voor het Nederlands graag over op jongeren. Gewapend met aanstekelijk enthousiasme stimuleer je hun ontwikkeling. De opleiding Leraar Nederlands geeft je de benodigde vaardigheden. En de markt staat te springen om gemotiveerde leraren!

Waarom de Hbo-opleiding Leraar Nederlands?

Goede kwalificatie

De Keuzegids hbo 2022 geeft de Lerarenopleiding Nederlands aan de HAN de kwalificatie 'goed'. Dit betekent dat deze opleiding boven gemiddeld scoort in vergelijking met andere hogescholen waar je deze studie ook kunt kiezen.

student helpt andere student, wijzend in schrift

SV Lingua Franca

Studievereniging Lingua Franca is de studievereniging voor studenten aan de Lerarenopleidingen Nederlands, Engels, Duits en Frans.

vier studenten in klas lokaal

Klein en persoonlijk

De opleiding is kleinschalig en biedt veel persoonlijke begeleiding. Onze professionals staan voor je klaar.

Docent voor de klas

Snel aan de slag

In de praktijk leer je het meest. Daarom zoekt de HAN ieder jaar een uitdagende stageplek die bij jou past.

ingezoomd op twee studenten

Ontdek de wereld

Ook in andere landen valt veel te leren. Wil jij lesgeven in Suriname, Zuid-Afrika of op de Antillen? Dat kan!

student steekt vinger op in klas

Lezen & leren

Boekenwurmen opgelet: er is veel aandacht voor fictie en (jeugd)literatuur. Je kunt naar hartenlust lezen.

Studenten kiezen en lezen boek

Goede baankansen

Het lerarentekort groeit nog steeds. Als afgestudeerd leraar Nederlands heb jij supersnel een baan.

Twee dames lachend mediatheek

Maak kennis met FurkanEen dag uit het leven van een student Leraar Nederlands

Ontmoet onze studenten Leraar Nederlands

Tijdens het stagelopen word je echt gezien als docent"Mijn passie voor Nederlands is door deze opleiding alleen maar groter geworden.”

Tijd aan haar studie besteden, dat doet Karin met veel plezier. “Het is leuk om dagelijks bezig te zijn met Nederlands. Bijna alles aan de opleiding vind ik interessant.” Vooral de stages springen er voor haar uit.

Door de stages kun je heel veel betekenis geven aan de leerstof“Nederlands is zo’n divers vak"

Joyce is sinds jongs af aan erg geïnteresseerd in het onderwijs. “Bepaalde dingen vind ik goed aan het onderwijssysteem in Nederland, bepaalde dingen totaal niet. Dat zijn dingen waar ik altijd al over nadacht. Ook heb ik het altijd al heel leuk gevonden om veel kennis te krijgen over een bepaald iets en dat op de juiste manier door te geven aan anderen.”

De docenten zijn vakkundig, enthousiast en betrokken"Deze studie biedt je vele mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen"

Furkan zit in zijn laatste jaar van de opleiding Leraar Nederlands. Dit is een opleiding die goed bij hem past, omdat hij dol is op de Nederlandse taal en het leuk vindt om jongeren kennis over dit vak bij te brengen.

BaankansenWat kun je doen na je opleiding Leraar Nederlands?

Het spreekt voor zich dat je na deze opleiding kunt lesgeven. Maar dat houdt veel meer in dan het aanleren van spelling- en grammaticaregels. Leer jouw leerlingen communiceren, samenwerken en creatief denken. Ze ontwikkelen zichzelf met jouw hulp en zetten stappen richting een succesvolle toekomst. Past een baan als loopbaanbegeleider of -coach beter bij je? Ook dat is mogelijk!

Twee studeten lezen boek mediatheek

Zo veel meer dan het Groene BoekjeDit ga je leren Leraar Nederlands

Natuurlijk moet je de Nederlandse taal tot in de puntjes beheersen. Daar gaat dus veel aandacht naar uit in de opleiding. Schrijven, lezen, taalbeschouwing en discussiëren: het komt allemaal aan bod. Verder kom je erachter hoe je jouw kennis op een inspirerende manier kunt overdragen. Bij de opleiding leerkracht Nederlands leer je:  

 • de Nederlandse taal perfect beheersen;
 • duidelijk en gestructureerd lesgeven op diverse niveaus; 
 • omgaan met leer-, gedrags- en emotionele problemen; 
 • een veilige omgeving creëren voor je leerlingen; 
 • leerlingen stimuleren en motiveren; 
 • communiceren met ouders en samenwerken met collega's. 
Docent aan tafel bij studenten

#askastudentWaarom heb je voor leraar Nederlands gekozen?

The Place2beHAN Campus Nijmegen

Je opleiding volg je grotendeels op de HAN Campus Nijmegen. En na je colleges? Studeren, een drankje doen… het is er prima uit te houden. 

studenten zitten in grote grijze stoelen

Opleidingen vergelijkenOpleiding Leraar Nederlands in Cijfers

Hoe tevreden zijn studenten over de opleiding Leraar Nederlands bij de HAN? Dat zie je in 1 oogopslag bij Studie in Cijfers. Vergelijk jouw opleiding met het landelijk gemiddelde en check wat interessante cijfers. Hoeveel procent haalt binnen 5 jaar zijn diploma, bijvoorbeeld?

Die cijfers kunnen jou helpen bij je studiekeuze. Stel, een opleiding heeft meer contacturen dan gemiddeld. Spreekt dat jou aan, of ga je juist liever zelfstandig aan het werk? Hoe meer je van een opleiding weet, hoe beter je een keuze kunt maken!

Twee dames lachend mediatheek

Volg ons op social media

Kijkje in de keuken Lerarenopleiding Nederlands

Je kunt je nú al onderdompelen in de wereld van Leraar Nederlands. Op de blog ‘Leraar worden’ delen onze studenten hun belevenissen, verhalen, passies, dromen en ideeën. Neem een kijkje en leer de studenten alvast kennen!  

Slim Studies Combineren Dubbele bevoegdheid voor studenten met brede interesses

Wil jij je opties openhouden en meer uit je studietijd halen? Wij dagen je uit! Door slim 2 studies te combineren kun jij straks werken in het primair én voortgezet onderwijs. De opleiding Leraar Nederlands is namelijk te combineren met de HAN Pabo. Het is mogelijk om in verschillende jaren te starten met je 2e studie.

Juf kijkt met kind naar laptop

Bachelor én Master in 5 jaar Extra uitdaging voor vwo'ers

Wil en kun jij meer? Wil jij jonge mensen enthousiast maken voor je favoriete schoolvak? Zie jij jezelf al voor de klas staan? Word leraar en geef straks les in de onder- én bovenbouw! In 5 jaar tijd kun jij je bachelor én master halen. Met je dubbele bevoegdheid ben je zeer breed inzetbaar, je hebt dus veel meer carrièremogelijkheden! Dit bachelormaster-traject is alleen toegankelijk voor vwo’ers.

boek op tafel

Anderen bekeken ook

Leraar Engels

Voltijd Bachelor opleiding

Op vakantie, in je favoriete serie, op de radio… wereldtaal Engels hoor je overal. Lees, denk en droom jij in het Engels? Als docent Engels breng jij je passie voor de taal over en heb je dagelijks intensief contact met leerlingen. Een veelzijdige opleiding voor studenten met ambitie.

docent voor de klas met engelse vlag

Leraar Basisonderwijs (Pabo)

Voltijd Bachelor opleiding

Wil jij een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen? Een meester of juf worden die het beste uit de kinderen haalt en ervoor zorgt dat ze een onvergetelijke basisschooltijd ervaren? Dan is de Lerarenopleiding Basisonderwijs iets voor jou. Kom naar de HAN Pabo in Arnhem of Nijmegen.

kinderen met meester achter ipad

HBO-Rechten

Beleid maken voor een gemeente. Vaststellen van arbeidsovereenkomsten. Opstellen van algemene voorwaarden. Heb je iets met taal én ben je een echte doorzetter die zaken graag tot de bodem uitzoekt? Meer weten over juridisch handelen en bemiddelen? Dan is HBO-Rechten iets voor jou!

studenten in de les, HBO Rechten, FEM

Leraar Geschiedenis

Voltijd Bachelor opleiding

Bij de opleiding tot docent geschiedenis gaat het niet alleen om het leren van feiten, maar vooral om het interpreteren ervan. Je leert historische achtergronden en verschillende perspectieven meenemen in discussies en meningsvorming. Deze vaardigheden breng je graag op anderen over.

docent wijst naar beeldscherm

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500

Jouw toekomst na Leraar Nederlands

Een baan als docent Nederlands of ga je werken als freelance coach? Jij hebt het voor het zeggen!

Twee dames lachend mediatheek