Hbo opleiding Leraar Nederlands

Twee studeten lezen boek mediatheek
Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Dagen, Activiteiten etc.
 • Activiteiten
  Plan nu een afspraak in

De opleiding start 1 september 2021 en 1 september 2022

Mooie zinnen en heldere communicatie: jij brengt je liefde voor het Nederlands graag over op jongeren. Gewapend met aanstekelijk enthousiasme stimuleer je hun ontwikkeling. De opleiding Leraar Nederlands geeft je de benodigde vaardigheden. En de markt staat te springen om gemotiveerde leraren!

KIJK DE ONLINE OPEN DAG TERUG

Op 27 maart was de laatste Online Open Dag van dit studiejaar. Heb jij 'm gemist? Of wil je de info en voorlichtingen nog eens op je gemak bekijken? Dat kan!

voltijd campagne durf Esmee 2019. Breed

Waarom de Hbo-opleiding Leraar Nederlands?

SV Lingua Franca

Studievereniging Lingua Franca is de studievereniging voor studenten aan de Lerarenopleidingen Nederlands, Engels, Duits en Frans.

vier studenten in klas lokaal

Klein en persoonlijk

De opleiding is kleinschalig en biedt veel persoonlijke begeleiding. Onze professionals staan voor je klaar.

Docent voor de klas

Snel aan de slag

In de praktijk leer je het meest. Daarom zoekt de HAN ieder jaar een uitdagende stageplek die bij jou past.

ingezoomd op twee studenten

Ontdek de wereld

Ook in andere landen valt veel te leren. Wil jij lesgeven in Suriname, Zuid-Afrika of op de Antillen? Dat kan!

student steekt vinger op in klas

Lezen & leren

Boekenwurmen opgelet: er is veel aandacht voor fictie en (jeugd)literatuur. Je kunt naar hartenlust lezen.

Studenten kiezen en lezen boek

Goede baankansen

Het lerarentekort groeit nog steeds. Als afgestudeerd leraar Nederlands heb jij supersnel een baan.

Twee dames lachend mediatheek

Maak kennis met FurkanEen dag uit het leven van een student Leraar Nederlands

Ontmoet onze studenten Leraar Nederlands

Tijdens het stagelopen word je echt gezien als docent"Mijn passie voor Nederlands is door deze opleiding alleen maar groter geworden.”

Tijd aan haar studie besteden, dat doet Karin met veel plezier. “Het is leuk om dagelijks bezig te zijn met Nederlands. Bijna alles aan de opleiding vind ik interessant.” Vooral de stages springen er voor haar uit.

Door de stages kun je heel veel betekenis geven aan de leerstof“Nederlands is zo’n divers vak"

Joyce is sinds jongs af aan erg geïnteresseerd in het onderwijs. “Bepaalde dingen vind ik goed aan het onderwijssysteem in Nederland, bepaalde dingen totaal niet. Dat zijn dingen waar ik altijd al over nadacht. Ook heb ik het altijd al heel leuk gevonden om veel kennis te krijgen over een bepaald iets en dat op de juiste manier door te geven aan anderen.”

De docenten zijn vakkundig, enthousiast en betrokken"Deze studie biedt je vele mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen"

Furkan zit in zijn laatste jaar van de opleiding Leraar Nederlands. Dit is een opleiding die goed bij hem past, omdat hij dol is op de Nederlandse taal en het leuk vindt om jongeren kennis over dit vak bij te brengen.

BaankansenWat kun je doen na je opleiding Leraar Nederlands?

Het spreekt voor zich dat je na deze opleiding kunt lesgeven. Maar dat houdt veel meer in dan het aanleren van spelling- en grammaticaregels. Leer jouw leerlingen communiceren, samenwerken en creatief denken. Ze ontwikkelen zichzelf met jouw hulp en zetten stappen richting een succesvolle toekomst. Past een baan als loopbaanbegeleider of -coach beter bij je? Ook dat is mogelijk!

Twee studeten lezen boek mediatheek

Zo veel meer dan het Groene BoekjeDit ga je leren

Natuurlijk moet je de Nederlandse taal tot in de puntjes beheersen. Daar gaat dus veel aandacht naar uit in de opleiding. Schrijven, lezen, taalbeschouwing en discussiëren: het komt allemaal aan bod. Verder kom je erachter hoe je jouw kennis op een inspirerende manier kunt overdragen. Bij de opleiding leerkracht Nederlands leer je:  

 • de Nederlandse taal perfect beheersen;
 • duidelijk en gestructureerd lesgeven op diverse niveaus; 
 • omgaan met leer-, gedrags- en emotionele problemen; 
 • een veilige omgeving creëren voor je leerlingen; 
 • leerlingen stimuleren en motiveren; 
 • communiceren met ouders en samenwerken met collega's. 
Docent aan tafel bij studenten

#askastudentWaarom heb je voor leraar Nederlands gekozen?

The Place2beHAN Campus Nijmegen

Je opleiding volg je grotendeels op de HAN Campus Nijmegen. En na je colleges? Studeren, een drankje doen… het is er prima uit te houden. 

studenten zitten in grote grijze stoelen

Opleidingen vergelijkenOpleiding Leraar Nederlands in Cijfers

Hoe tevreden zijn studenten over de opleiding Leraar Nederlands bij de HAN? Dat zie je in 1 oogopslag bij Studie in Cijfers. Vergelijk jouw opleiding met het landelijk gemiddelde en check wat interessante cijfers. Hoeveel procent haalt binnen 5 jaar zijn diploma, bijvoorbeeld?

Die cijfers kunnen jou helpen bij je studiekeuze. Stel, een opleiding heeft meer contacturen dan gemiddeld. Spreekt dat jou aan, of ga je juist liever zelfstandig aan het werk? Hoe meer je van een opleiding weet, hoe beter je een keuze kunt maken!

Twee dames lachend mediatheek

Kijkje in de keuken

Je kunt je nú al onderdompelen in de wereld van Leraar Nederlands. Op de blog ‘Leraar worden’ delen onze studenten hun belevenissen, verhalen, passies, dromen en ideeën. Neem een kijkje en leer de studenten alvast kennen!  

Bekijk onze STUDHet studentenblad van de lerarenopleidingen

STUD is hét studentenblad van de lerarenopleidingen van de HAN.

STUD wordt gemaakt door studenten uit het tweede jaar van de lerarenopleiding Nederlands. Zij bedenken de inhoud, schrijven en redigeren de teksten en verzorgen ook de vormgeving. Het doel is tweeledig: allereerst hopen de studenten Nederlands alle studenten van de lerarenopleidingen te informeren en prikkelen met artikelen. De artikelen sluiten aan bij de actualiteit en de doelgroep: ze gaan veelal over onderwijsgerelateerde kwesties, waaronder de lerarenopleidingen zelf, en over het studentenleven. Er verschijnen vier STUDs per jaar. Elke STUD heeft een eigen thema.

De STUD dient ook een ander doel: de schrijfvaardigheid van de aanstaande docenten Nederlands verbeteren. STUD is het resultaat van het oefenen met interviewen en schrijven van journalistieke teksten. Dit oefenen vindt plaats tijdens het vak Journalistiek Schrijven, dat gegeven wordt door docent Iris Kamp. Studenten volgen dit vak in de eerste periode van het tweede jaar. De rest van het jaar werken de studenten in wisselende redactiegroepen aan de totstandkoming van de vier STUDs. Heel leerzaam, want niet alleen de schrijfvaardigheid wordt getraind, maar ook het samenwerken!

Benieuwd naar de nieuwste STUD? Klik dan hieronder!

Studenten schrijven in noteblock

Slim Studies Combineren Dubbele bevoegdheid voor studenten met brede interesses

Wil jij je opties openhouden en meer uit je studietijd halen? Wij dagen je uit! Door slim 2 studies te combineren kun jij straks werken in het primair én voortgezet onderwijs. De opleiding Leraar Nederlands is namelijk te combineren met de HAN Pabo. Het is mogelijk om in verschillende jaren te starten met je 2e studie.

Juf kijkt met kind naar laptop

Bachelor én Master in 5 jaar Extra uitdaging voor vwo'ers

Wil en kun jij meer? Wil jij jonge mensen enthousiast maken voor je favoriete schoolvak? Zie jij jezelf al voor de klas staan? Word leraar en geef straks les in de onder- én bovenbouw! In 5 jaar tijd kun jij je bachelor én master halen. Met je dubbele bevoegdheid ben je zeer breed inzetbaar, je hebt dus veel meer carrièremogelijkheden! Dit bachelormaster-traject is alleen toegankelijk voor vwo’ers.

boek op tafel

Anderen bekeken ook

Leraar Engels

Voltijd Bachelor

Als leraar Engels in het voortgezet- en in het middelbaar beroepsonderwijs geef je niet alleen les. Je coacht en begeleidt ook leerlingen, je ontwikkelt onderwijs binnen je school en je werkt samen.

docent voor de klas met engelse vlag

Lerarenopleiding basisonderwijs (PABO)

Voltijd Bachelor

Ben jij degene die de talenten van een nieuwe generatie laat opbloeien? De opleiding HAN Pabo trekt samen met je op en helpt je een moderne, flexibele en deskundige juf of meester worden.

kinderen met meester achter ipad

Communicatie

Voltijd Bachelor

Wil je later werken bij een reclamebureau of wil je de public relations in? Bij de hbo-opleiding Communicatie kom je alles te weten over reclame, online media, pr, reclamebureaus en brandmanagement.

werken aan project, FEM Communicatie

Leraar Geschiedenis

Voltijd Bachelor

Het onderwijs is een wereld apart. Leerlingen zeggen immers wat ze denken. Daar staat echter veel tegenover. Waardering, plezier, afwisseling, het gevoel dat je werk iets betekent voor anderen.

docent wijst naar beeldscherm

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500

Volgende paginaJouw toekomst

Een baan als docent Nederlands of ga je werken als freelance coach? Jij hebt het voor het zeggen!

Twee dames lachend mediatheek