Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
 • 1 op 1 gesprek
  Stel al je vragen aan een specialist
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 11nov
  12nov
  Open Dag
  Nijmegen - 10:00 - 15:00
 • Meeloopdagen
  Plan nu een afspraak in

Dit is je studie Leraar Nederlands

De basis van je Lerarenopleiding Nederlands is een uitstekende taalbeheersing. Daar gaat het 1e jaar veel aandacht naar uit. Daarna leer je het lesgeven goed onder de knie te krijgen. Ook praktijkervaring speelt een grote rol, zodat je na 4 jaar helemaal klaar bent om voor de klas te staan.

Twee studenten Leraar Nederlands bladeren door een boek in de mediatheek.

Maak je de kunst van het lesgeven eigenOpbouw van de Lerarenopleiding Nederlands

Het propedeusejaar staat in het teken van taalvaardigheid. Je spijkert je kennis van de Nederlandse taal bij. In de hoofdfase ga je aan de slag met vakdidactiek en is er ruimte voor keuzevakken en een minor. Daarna volgen 2 praktijkstages waarna je de keuze maakt tussen algemeen vormend onderwijs (havo/vwo) of beroepsonderwijs (vmbo/mbo). En dan is het tijd voor een eindstage inclusief onderzoek.

  Semester 1 Semester 2
Jaar 1 gezamenlijke propedeuse gezamenlijke propedeuse
Jaar 2 o.a. didactiekvakken stage
Jaar 3 stage en vrije ruimte minor
Jaar 4 eindstage afstuderen

 

Vier studenten zitten met de laptops opengeklapt te werken aan een tafel in het I/O gebouw.

#askastudentHoe ziet het eerste jaar Leraar Nederlands eruit?

drie studenten lopen trap af

Je propedeusejaar Leraar Nederlands

Tijdens je 1e studiejaar perfectioneer je je kennis en vaardigheden op het gebied van de Nederlandse taal. De colleges zijn vaak praktisch ingericht, zodat je je vaardigheden echt traint en de lesstof je goed bijblijft.

Jaar 1: Leren lesgeven

Presenteren is een belangrijk onderdeel van het vak. Hoe druk jij je verbaal en non-verbaal uit? Je leert spreken voor een groep, onder meer met behulp van vakken als drama en logopedie.

Stage

Je hoeft niet zelf te zoeken naar een stageplek, dit regelt Bureau Extern voor je. Zij werken samen met opleidingsscholen, samenwerkingsscholen en stagescholen in de regio.

Ervaar zelf leren en lesgeven met ICT

 Hoe pas je ICT toe in de klas? Hoe verandert ICT het onderwijs? Hoe geef je leerlingen met verschillende behoeften tegelijk les? Over deze vragen kun je je samen met medestudenten en docenten buigen in het HAN iXperium. Je experimenteert met allerlei multimedia middelen, zoals robots, greenscreens en iPads. Zo stomen we je klaar om les te geven in ict-rijk onderwijs!

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. 

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies (minimaal 52,5 studiepunten) kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Nog niet helemaal zeker? Studiebegeleiding is er voor jou

Loop je in je studie ergens tegenaan? Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap gerust naar je studieloopbaanbegeleider: die is er voor jou. Heb je meer of andere begeleiding nodig? Je studieloopbaanbegeleider wijst je de weg!

Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar wekelijks. Daarna bepaal je zelf hoeveel begeleiding je wilt. En speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je studieloopbaanbegeleider denkt graag met je mee.

studenten zitten in grote grijze stoelen

tijd voor verdieping Leraar Nederlands

Heb je het 1e jaar van de opleiding docent Nederlands met succes afgerond? Dan is het tijd om je kennis te gaan verdiepen.

Jaar 2: Nieuwe ervaringen opdoen

Lesgeven, onderzoek en interactie met leerlingen staan in het 2e jaar centraal. Je leert bijvoorbeeld een onderzoeksdomein vaststellen, een hoofdvraag formuleren en op diverse manieren data verzamelen. Nuttige informatie, die in de loop van je studie zeker van pas komt!

Natuurlijk zit je niet continu met je neus in de boeken: integendeel zelfs. Je gaat de werkvloer op en ontdekt wat het vak echt inhoudt. Via excursies en stages doe je nieuwe ervaringen op en breng je de geleerde theorie in de praktijk.

Projecten

Direct toepassen wat je leert: zo word je een kei in je vak. Een project bij de HAN ziet er zo uit. 

Je bepaalt zelf je succes Student Support Center

Als student kun je begeleiding en advies krijgen bij Student Support Center.

Dit netwerk van experts op het gebied van studentenbegeleiding kan je helpen bij: 

 • studiekeuze en doorstuderen; 
 • studie- en taalvaardigheden en persoonlijke ontwikkeling; 
 • studieswitch of studievertraging;
 • zingeving, persoonlijke problemen of vertrouwelijke zaken.
studenten in klas docent staat voor de klas

Stage en minor: kennis verbreden

Jaar 3: Kennis verbreden

Ook in het 3e jaar ga je stage lopen. Dat kan op een stageschool in Arnhem of Nijmegen zijn, maar ook totaal ergens anders. Een stageplek in het buitenland behoort zelfs tot de mogelijkheden. Je kunt zelf je voorkeuren doorgeven, maar de HAN zoekt de stageplek voor je.

Welke minor kies jij?

Je kiest in dit jaar een minor: een vakkenpakket waarmee je je kennis binnen of buiten de opleiding verbreedt. Er zijn verschillende soorten minoren:

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Internationale minor

Leer je graag andere culturen en nieuwe mensen kennen? Ben je nieuwsgierig hoe het onderwijs in het buitenland is vormgegeven? De opleiding Leraar Nederlands biedt veel mogelijkheden tot internationalisering, zoals lesgeven in Suriname of op de Nederlandse Antillen.

Studenten die je voorgingen

Suriname, de Nederlandse Antillen, Zuid-Afrika: onze studenten hebben er de tijd van hun leven! Lees hun verhalen.

Afstuderen, graduation ceremony

Afstuderen Lerarenopleiding Nederlands

Eindelijk is het zover: je mag de eindsprint gaan inzetten. Je kiest als 1e een afstudeerrichting: ga je voor algemeen vormend onderwijs of beroepsonderwijs? Alle activiteiten in de rest van het jaar hangen van deze keuze af.

Jaar 4: Zelfstandig lesgeven

De LIO stage (Leraar In Opleiding) is een belangrijk onderdeel van het 4e jaar. Je functioneert als beginnend docent en geeft zelfstandig les. Ook voer je een afstudeeronderzoek uit. Heb je je diploma behaald? Dan mag je met jouw lesbevoegdheid lesgeven aan het vmbo, de onderbouw havo en vwo en het mbo.

Diploma met supplement

Heb je alle studiepunten van de Lerarenopleiding Nederlands binnen en is je onderzoek met succes afgerond? Dan is je diploma in de pocket! Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland. 

Bachelor of Education

Gefeliciteerd! Je mag jezelf nu officieel Bachelor of Education noemen.

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

Twee dames lachend mediatheek