Studiepunten

Wat zijn studiepunten en hoeveel heb je er nodig om door te gaan naar je 2e jaar? Wat kun je met een propedeuse en wat betekent BNSA? Je leest het hier!


Wat zijn studiepunten?

Als je studeert aan het hbo, haal je studiepunten. We noemen ze ook wel EC's: European Credits. 1 EC staat voor 28 studiebelastingsuren. Dat zijn de uren dat je op school bent, maar ook de uren dat je thuis aan zelfstudie doet.

Je houdt die uren niet zelf bij, je haalt studiepunten als je een ‘onderwijseenheid’ hebt afgerond. Dat is bijvoorbeeld een toets, een project of een stage. Daar staat een aantal studiepunten voor.

Een studiejaar bestaat uit 60 studiepunten*. Bij de meeste opleidingen van de HAN haal je studiepunten per blok. Als je alle onderwijseenheden in dat blok hebt gehaald, krijg je alle studiepunten van dat blok. Mis je een onderwijseenheid, dan krijg je voor dat blok (nog) geen studiepunten. Je kunt natuurlijk wel herkansen. Check even hoe jouw opleiding is opgebouwd.

Om je hele opleiding te halen, moet je een vast aantal studiepunten halen.

  • Bachelor: 240 studiepunten
  • Associate degree: 120 studiepunten
  • Master: 60 - 120 studiepunten

*Alleen bij een deeltijd master bestaat een studiejaar uit 30 studiepunten

Wat is een propedeuse?

In het 1e jaar van een bachelor kun je in totaal 60 studiepunten halen. Als je alle 60 studiepunten van dat 1e jaar binnen hebt, haal je je propedeuse – ook wel ‘P’ genoemd. Dat getuigschrift bewijst dat je het niveau van de opleiding aankan.

  • Je hoeft niet alle studiepunten van het 1e jaar meteen te halen, je kunt je propedeuse ook nog in het 2e jaar halen. Zolang je maar geen BNSA hebt gehad. Hieronder lees je wat dat is.  
  • Als je je propedeuse meteen in het 1e jaar haalt, kun je daar soms mee doorstromen naar de universiteit.
BNSA 

Wat is een bindend negatief studie advies?

Aan het eind van je 1e studiejaar krijg je een studieadvies*. Met een positief studieadvies kun je door naar het 2e jaar. Daarvoor moet je een minimaal aantal studiepunten halen. Vaak zijn dat er 45 maar dit kan per opleiding verschillen. Soms moet je ook bepaalde tentamens halen.

Haal je niet genoeg studiepunten in het 1e jaar of haal je die bepaalde tentamens niet, dan krijg je een bindend negatief studieadvies (BNSA). Dat betekent dat je moet stoppen met de opleiding. Je mag je dan de eerste 3 jaar  niet meer inschrijven voor deze opleiding aan de HAN. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Meer informatie over het BNSA staat in het opleidingsstatuut van jouw opleiding. Zoek hier jouw opleiding en zoek het opleidingsstatuut onder 'Praktische info'. Je studiebegeleider kan er ook meer over vertellen.

*Volg je een master? Dan is het studieadvies niet van toepassing.

Niet genoeg studiepunten door bijzondere omstandigheden?

Speelt er iets in je leven waardoor het je niet lukt het benodigde aantal studiepunten te halen? Dat hoef je niet alleen op te lossen, laat ons weten wat er speelt. Geef het aan bij je studiebegeleider. Die kijkt samen met jou wat er mogelijk is, of stuurt je door naar de juiste persoon.

Drie studenten staan met elkaar te praten. Loopbrug K33. Student met bijzondere omstandigheden kijkt in lens. Fotoshoot 2023.