studenten lachen

Wil je als docent een stap verder en eerstegraads docent worden? Wil je doorgroeien naar een eerstegraads bevoegdheid voor bijvoorbeeld havo- of vwo-bovenbouw? Of werk je in het onderwijs en wil je meer? De HAN biedt diverse masteropleidingen.

Spring jij in op het tekort aan eerstegraads docenten?

Er is op het voortgezet onderwijs een groeiend tekort aan eerstegraads docenten exacte vakken en talen zoals Nederlands en Engels. Voor deze vakken is het van belang dat er meer docenten opgeleid worden. Ben jij die docent? Bij de HAN kun je naast jouw huidige lerarenbaan jouw eerstegraads bevoegdheid halen bij de lerarenopleidingen: Master Leraar Economie, Leraar Engels, Leraar Nederlands, en Leraar Wiskunde.

docent legt uit

Eerstegraads docent worden met de duale master

De eerstegraads lerarenopleidingen van de HAN zijn uniek in Nederland vanwege de duale opzet. Dat wil zeggen: je sluit met je werkgever een overeenkomst met daarin de toezegging dat je van de school ruimte, tijd en begeleiding krijgt om de opleiding te volgen en in de bovenbouw les te geven. Daar kan je ervaring opdoen en je opdrachten uitvoeren. Je leert dus bij de HAN en op je eigen werkplek.

Andere onderwijsmasters

Wil jij jezelf breder ontwikkelen op het gebied van onderwijs of richting management? Naast de eerstegraads lerarenopleidingen in de vorm van masters, biedt de HAN docenten ook onderstaande educatieve masters aan:

Laat je inspireren

Dirk Garssen, docent Wiskunde

‘Uit mijn onderzoek bleek dat de leerlingen de lessen leuker vonden en ze meer gemotiveerd waren om een probleem op te lossen. Ze raken meer intrinsiek gemotiveerd, omdat de wiskunde gaat ‘leven’. Investeren in andere leervormen heeft zin, zo bleek.'

 

Nienke Sluiter, docent Nederlands  

“In het onderwijs ligt alles behoorlijk vast. Door de studie kreeg ik het zelfvertrouwen om de traditionele aanpak los te laten, wat best spannend is. Op de opleiding bespraken we hoe je dat aanpakt.” 

Master aan de hogeschool of universiteit?

Collegegeld & lerarenbeurs

Goed om te weten: voor een lerarenopleiding tot 1e graads docent betaal je maar de helft van je collegegeld. Niet alleen in het 1e jaar, maar ook het jaar daarna!

Je kunt je lerarenmaster financieren met de lerarenbeurs. De lerarenbeurs vergoedt maximaal € 7.000 van je studiekosten. Je ontvangt 'm maximaal 3 jaar. 

Studenten overleggen

Haal het meeste uit jezelf en blijf in de studieflowDirect instromen na je bachelor

Direct profijt voor jouw werkgever

Het duale karakter van de 1e graads lerarenopleiding garandeert een continue wisselwerking tussen het leren binnen de muren van de opleiding en het leren in de eigen onderwijspraktijk. Je past vanaf het begin het geleerde toe in jouw eigen lessen. In de masterthese waarmee je jouw opleiding afrondt, laat je zien dat je de methodes van praktijkonderzoek kunt gebruiken in een bestaande omgeving. Daartoe onderzoek of ontwikkel je nieuwe lespakketten of voer je verbeteringen door in jouw eigen lespraktijk. Direct resultaat voor jouw werkgever dus.

studenten luisteren

Een master aan het hbo

Academische of hbo educatieve master, welk traject past bij jou? Het niveau van de hbo-master, ook wel bekend als professionele master, is gelijk aan de universitaire master. In beide gevallen behaal je de titel Master of Education. Maar de weg ernaartoe is anders.

vrouw met gele trui lacht tijdens gesprek

En, lijkt het je wat?

Wat is jouw masterplan? Kom naar de Open Avond en stel al je vragen. Of vraag meteen een persoonlijk adviesgesprek aan. 

student leest