HBO-programma Opscholingstraject Bevoegdheid Groepsleerkracht Vmbo-onderbouw

Lachende docent zit aan tafel bij haar studenten.
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start 4 november 2023

Heb jij je Pabo-diploma en wil je de bevoegdheid ‘groepsleerkracht vmbo-onderbouw basis/kader’ behalen? Volg dan het opscholingstraject zodat je straks bevoegd voor de klas staat!

Heb jij je Pabo-diploma en wil je de bevoegdheid ‘groepsleerkracht vmbo-onderbouw basis/kader’ behalen? Volg dan het opscholingstraject zodat je straks bevoegd voor de klas staat!

In het kort

  12 bijeenkomstenDuur
  6 uurContacturen
  € 4950,- *Kosten
  hboNiveau
  DeeltijdVariant`

* De definitieve prijs kan nog wat afwijken, wordt door de overheid bepaald.

 

Doel

Als je dit traject met succes afrondt, behaal je de bevoegdheid 'groepsleerkracht onderbouw basis/kader'. In regelgeving is nu vastgelegd dat je na het opscholingstraject bevoegd voor de klas in de onderbouw van het vmbo basis- en kader kan staan en ben je inzetbaar en bevoegd voor Nederlands, Rekenen/Wiskunde en het gekozen vak of de vakken uit de profielkeuze. Op het certificaat worden de vakken vermeld die je gekozen hebt. Een
pabo-gediplomeerde is bevoegd vanaf het moment dat het certificaat is behaald. Je bent als groepsleerkracht breed inzetbaar in de onderbouw vmbo basis-kader . De bevoegdheid is persoonsgebonden  en niet gerelateerd aan de school waar
een pabo-gediplomeerde werkzaam is. Meer informatie is te vinden op www.rijksoverheid.nl/pabo-gediplomeerden-voor-de-klas-vmbo-basis-kader.

Voor wie

Deze cursus is bedoeld voor Pabo-gediplomeerden en afgestudeerden van de Pedagogische Academie, die werkzaam zijn in de onderbouw van het vmbo basis-kader of in het voorbereidend speciaal onderwijs en hier nog geen officiële bevoegdheid voor hebben. Bovendien ben je nog niet gestart met een reguliere 2egraads opleiding.

Nieuwsgierig?

Het Opscholingstraject is alleen toegankelijk als je een Pabo-diploma in bezit hebt. 

Programma

 Het opleidingstraject bestaat uit de volgende onderdelen:  

 • een algemeen pedagogisch/didactisch deel gericht op de specifieke doelgroep van de leerlingen onderbouw vmbo
 • een deel vakinhoud en vakdidactiek Nederlands
 • een deel vakinhoud en vakdidactiek Rekenen/ Wiskunde
 • een profieldeel vakinhoud en vakdidactiek. Je kiest uit de volgende profielen: Engels, Mens of Maatschappij, Mens en Natuur.          

Werkwijze

Ons onderwijs is een mix van contactonderwijs, onlineleren en werkplekleren. Een combinatie van inspirerende hoorcolleges waarin de theoretische verankering van het onderwerp centraal staat, werkcolleges, waarin in groepjes gewerkt wordt aan concrete opdrachten, intervisie over het werken als groepsleerkracht in een klas en digitale lessen. Daarnaast vindt het leren ook plaats op de werkplek zelf. Kortom: blended learning.

Certificering

Wanneer je het opscholingstraject succesvol afrondt, ontvang je een certificaat.

Kosten en subsidies

De kosten voor dit traject bedragen 4950 Euro. Je kunt hiervoor subsidie aanvragen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) van Rijksoverheid. Het betreft de subsidie korte scholingstrajecten vo. Je kunt tot en met 15 oktober 2022 de subsidie korte scholingstrajecten aanvragen. Let op: voor start in 2023 is nog niet bekend of de overheid dit traject weer zal subsidieren, daardoor is het ook nog niet zeker of de opleiding daadwerkelijk zal starten in november 2023.

Indien je ingeschreven bent na 16 oktober 2018 , geldt dat je 80% subsidie ontvangt. Het HAN advies is om de overige 20% bij je werkgever te declareren. Bij vragen kan je werkgever contact opnemen met de HAN. 

Meer informatie?

Kijk hier voor meer informatie en voor antwoorden op veelgestelde vragen.

Indien je vragen hebt over het Opscholingstraject, neem dan contact op met educatie.pro@han.nl.

Wil je een Adviesgesprek aanvragen voor het Opscholingstraject? Dat kan hier.
Let op! Deze opleiding is alleen toegankelijk als je een Pabo-diploma in bezit hebt. 

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500