Leraar worden, iets voor jou?

HAN studenten luisteren naar de docent die voor de klas staat
Onze lerarenopleidingenGa naar het overzicht
Kom kennismakenVoltijd opleidingen
Meld je aanGa naar het stappenplan

Leraar worden, iets voor jou?

Wil je leraar worden? Voor de klas in het basisonderwijs of in het voorgezet onderwijs of mbo? Of leraar worden in de sport of in de zorg? Met deze site laten we je zien wat er allemaal bij komt kijken.

Maak het verschil! Schuilt er een leraar in jou?

Het onderwijs in Nederland heeft meer gemotiveerde leraren nodig. Wil jij weten of jouw vaardigheden en interesses passen bij het beroep van leraar? En wil jij weten welk type onderwijs het best aansluit op jouw voorkeuren? Doe de test en maak het verschil voor de klas!

Juf en kind met laptop

Welke lerarenopleidingen zijn er aan de HAN?

Leraar in het basisonderwijs

Kinderen inspireren en begeleiden. Op de pabo in voltijd of deeltijd van de HAN ontwikkel jij je tot een deskundige leraar met een eigen visie. Als juf of meester kun jij het verschil maken. En je kunt overal terecht!

Juf en kind puzzel

Leraar in het voortgezet onderwijs en mbo

Als leraar in het voortgezet onderwijs en mbo coach en begeleid je leerlingen en breng je vakkennis en enthousiasme over. Het onderwijs staat te springen om gemotiveerde leraren!

Docent legt klasikaal uit

Leraar in de zorg

Als docent in de zorg maak je het verschil in het leven van jonge professionals. Je begeleidt namelijk toekomstige zorg- en welzijnprofessionals bij hun leerproces. Als docent of onderwijsondersteuner.

docent voor de klas

Leraar in de sport

Als docent sport- en bewegingsonderwijs weet je hoe je groepen kinderen en jongeren in beweging krijgt en houdt. Door je ALO opleiding kun je uitstekend lesgeven binnen verschillende onderwijstypen. Of combineer de ALO met de pabo.

man in materiaal hok met voetbal

Oriënteren op een educatieve opleidingMaak kennis!

Je wilt natuurlijk weten waar je aan begint als je kiest voor een lerarenopleiding in voltijd of deeltijd. Kijk hier hoe je je kunt oriënteren op een studie bij de HAN. Via een Open Dag, Meeloopdagen, een persoonlijk gesprek of Proefstudeerdag. Meld je aan en maak kennis met onze opleidingen. 

Twee studenten in gesprek met docent aan tafel voor de fotoshoot van Leerlab bij Citadel.

Waarom leraar worden bij de HAN?

Jij staat centraal

Er is persoonlijke aandacht voor elke student. De opleidingen zijn een echt studiethuis voor studenten.

close-up student en docent aan hoge tafel

Veel inspraak

Je bent niet alleen student, maar ook partner in de vormgeving van het onderwijs, introductie en andere activiteiten. We betrekken jou intensief bij het onderwijs. Samen groeien we verder!

docent wijst naar smartboard

HAN regelt je stages

Je loopt in het 1e jaar meteen stage. En de HAN regelt je stages.

Studenten HAN Pabo Arnhem zitten in lokaal achter laptop in groepjes.

iXperium: uniek in Nederland

In ons leerlab iXperium experimenteer je met de nieuwste robots, greenscreens en andere ICT-tools.

Minor voor iedereen

In het 3e of 4e jaar van je studie kies je een minor. Het aanbod is uitgebreid: van Onderwijs in Internationaal Perspectief tot Vmbo en van Leiderschap in het onderwijs tot Specialist bewegingsonderwijs en gezonde school.

Docent kijkt mee op telefoon student

Alles over het beroep

Wil je meer weten over het beroep leraar? Ben je benieuwd naar het arbeidsmarktperspectief, baankansen of wat je verdient als leraar? Op deze pagina vind je meer.

ALPO leraar staat voor de klas en telt op haar vingers

Hoe kan ik leraar worden?

Je wilt natuurlijk weten waar je aan begint als je kiest voor een lerarenopleiding in voltijd en deeltijd. Welke route kun je nemen? Dat heeft te maken met verschillende factoren. Wellicht zit je al in het onderwijs of maak je juist een switch. Ook zijn er mogelijkheden voor het aanvragen van een beurs of regeling. Bekijk jouw mogelijkheden op deze pagina.

Drie studenten van de HAN Pabo Arnhem zitten bij elkaar en lachen tijdens het studeren.

Studenten die je voor gingen

Leraar in het voortgezet onderwijs: Sandra Nijhof (deeltijdstudent)“Toen ik eenmaal de keuze voor deze studie had gemaakt, dacht ik: ja natúúrlijk ga ik dit doen!”

Sandra Nijhof had jarenlang een mooie carrière in de cosmeticabranche en de hotellerie. Toen het halen van targets en het sturen op cijfers haar steeds meer tegen begon te staan, gooide ze het roer om. Haar voorliefde voor Duitsland en de Duitse taal leidden haar naar de deeltijdopleiding Leraar Duits 2e graad.

Leraar in het voortgezet onderwijs: Fee Schellekes (voltijdstudent)”Ik bleef mij vooral afvragen: wat voor leraar wil ik zijn?”

Fee Schellekens wordt bij de HAN opgeleid tot leraar geschiedenis én aardrijkskunde. Welke weg heeft zij afgelegd om deze dubbele onderwijsbevoegdheid te gaan halen? Ze vertelt er open over.

Leraar in het basisonderwijs: Kristel Eshuis (deeltijdstudent) “Als ik het nu niet doe, doe ik het nooit meer”

Kristel is in februari 2021 begonnen en heeft nog ongeveer een jaar te gaan. De totale opleiding duurt 2,5 jaar, dus ze begint in september al met afstuderen. “Als je al een hbo-opleiding hebt gedaan, kun je een versnelde route doen”, legt Kristel uit.” Je hoeft dan bijvoorbeeld niet de hoorcolleges te doen over het opstellen van een onderzoek en over verslagen schrijven. Alle vakinhoudelijke informatie krijg je natuurlijk wel, maar de basis van het studeren wordt overgeslagen.”

Leraar in het voortgezet onderwijs: Alice Slijkhuis (voltijdstudent)Het is leuk om jongeren te helpen en kennis over te brengen

Biologie is altijd al een grote passie van Alice geweest. “Ik vind het erg bijzonder hoe de natuur in elkaar zit en wil hier alles over weten.”

Onze Evenementen

Open Avond deeltijd 7 juni

317644 Low Resolution, Klas met deeltijd en duale studenten bij de HAN University of Applied Sciences studierichting Onderwijs en Opvoeding op K35.

Meer weten over leraar worden?Volg ons op social media!

Studenten zijn met z'n drieën aan het werk op de buitenplaats op de HAN Campus.

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500