Leraar Worden

31551 studenten in klas docent staat voor de klas

Wil je leraar worden? Voor de klas in het basisonderwijs of in het voorgezet onderwijs of mbo? Of leraar worden in de sport of in de zorg? Bekijk dan deze pagina vol inspiratie. Doe de zelftest, kies jouw opleidingsroute, meld je aan voor een kennismakingsactiviteit en lees ervaringen van anderen!

Schuilt er een leraar in jou?

Het onderwijs in Nederland heeft meer gemotiveerde leraren nodig. Wil jij weten of jouw vaardigheden en interesses passen bij het beroep van leraar? En wil jij weten welk type onderwijs het best aansluit op jouw voorkeuren? Doe de test en maak het verschil voor de klas!

Juf en kind met laptop

Kiezen voor onderwijsMaak kennis met de educatieve opleidingen

Wat voor leraar kan ik worden?

Leraar in het basisonderwijs

Kinderen inspireren en begeleiden. Op de pabo van de HAN ontwikkel jij je tot een deskundige leraar met een eigen visie. Als juf of meester kun jij het verschil maken. En je kunt overal terecht!

Juf en kind puzzel

Leraar in het voortgezet onderwijs en mbo

Als leraar in het voortgezet onderwijs en mbo coach en begeleid je leerlingen en breng je vakkennis en enthousiasme over. Het onderwijs staat te springen om gemotiveerde leraren!

Docent legt klasikaal uit

Leraar in de zorg

Als docent in de zorg maak je het verschil in het leven van jonge professionals. Je begeleidt namelijk toekomstige zorg- en welzijnprofessionals bij hun leerproces. Als docent of onderwijsondersteuner.

docent voor de klas

Leraar in de sport

Als docent sport- en bewegingsonderwijs weet je hoe je groepen kinderen en jongeren in beweging krijgt en houdt. Door je ALO opleiding kun je uitstekend lesgeven binnen verschillende onderwijstypen. Of combineer de ALO met de pabo.

man in materiaal hok met voetbal

Oriënteren op een educatieve opleidingMaak kennis!

Je wilt natuurlijk weten waar je aan begint als je kiest voor een lerarenopleiding in voltijd of deeltijd. Kijk hier hoe je je kunt oriënteren op een studie bij de HAN. Via een Open Dag, meeloopcollege, een persoonlijk gesprek of proefstuderen. Meld je aan en maak kennis met onze opleidingen. 

405012 twee studenten in gesprek met docent aan tafel voor de fotoshoot van Leerlab bij Citadel

Studenten en docenten over hun lerarenopleiding!

Leraar in het voortgezet onderwijs: Sandra Nijhof (deeltijdstudent)“Toen ik eenmaal de keuze voor deze studie had gemaakt, dacht ik: ja natúúrlijk ga ik dit doen!”

Sandra Nijhof had jarenlang een mooie carrière in de cosmeticabranche en de hotellerie. Toen het halen van targets en het sturen op cijfers haar steeds meer tegen begon te staan, gooide ze het roer om. Haar voorliefde voor Duitsland en de Duitse taal leidden haar naar de deeltijdopleiding Leraar Duits 2e graad.

Leraar in het basisonderwijs: Kristel Eshuis (deeltijdstudent) “als ik het nu niet doe, doe ik het nooit meer”

Kristel is in februari 2021 begonnen en heeft nog ongeveer een jaar te gaan. De totale opleiding duurt 2,5 jaar, dus ze begint in september al met afstuderen. “Als je al een hbo-opleiding hebt gedaan, kun je een versnelde route doen”, legt Kristel uit.” Je hoeft dan bijvoorbeeld niet de hoorcolleges te doen over het opstellen van een onderzoek en over verslagen schrijven. Alle vakinhoudelijke informatie krijg je natuurlijk wel, maar de basis van het studeren wordt overgeslagen.”

Leraar in het basisonderwijs: Anne Faber (student)"Je zit in de klas met mensen die hetzelfde willen als jij: leraar worden"

Anne wilde graag met kinderen werken, vindt het onderwijs interessant en heeft een brede interesse. Die eigenschappen brachten haar bij de pabo, omdat ze met haar diploma uiteindelijk les kan geven in meerdere vakken en haar lessen op haar eigen manier kan vormgeven.

Leraar in het voortgezet onderwijs: Sem Pepping (Alumnus)"Mijn diploma van de HAN is een startbewijs waarop ik nu voortbouw"

In het laatste jaar op de middelbare school wist Sem nog niet precies wat hij wilde doen na de havo. “Van alle vakken vond ik geschiedenis het leukst, dus ging ik kijken naar opleidingen die hiermee te maken hadden. Na het bezoeken van meerdere Open Dagen, kwam ik uit bij de Lerarenopleiding Geschiedenis."

Leraar in de zorg: Marlies van Winkelhof (docent)Marlies van Winkelhof

Marlies werkt sinds 1999 met veel plezier bij de HAN, waarvan sinds 2001 bij de Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn. Destijds heette de opleiding nog de Lerarenopleiding Verpleegkunde. Bij de opleiding worden geen vakken gegeven, maar worden modules verzorgd. Marlies is coördinator van de module Krachtig Begeleiden en de module Ontwerpen van Onderwijs en Toetsing.

Leraar in de sport: Asha Zijm (student)"De sfeer was meteen prettig, op zowel de pabo als de ALO"

Asha Zijm komt van Texel, maar wilde zo graag de Pabo-ALO volgen dat ze ervoor naar Nijmegen verhuisde. De combinatie tussen de pabo en ALO bracht haar wensen voor een actieve studie en een opleiding waarbij ze met jonge kinderen kan werken samen.

Routes naar het leraarschap

Hoe kan je leraar worden? We hebben de routes voor je op een rijtje gezet in een handige infographic.

233243 leraar basisonderwijs, routes naar leraarschap

Ons aanbodBekijk onze opleidingen

Wil je leraar worden? Dan zit je goed bij de HAN! Want de HAN biedt verschillende lerarenopleidingen in voltijd en deeltijd. 

405017 Jongen wijst op poster met docent achter hem voor de fotoshoot van Leerlab bij Citadel

Docenten en studenten in gesprekWist jij altijd al dat je leraar wilde worden?

Leraar worden iets voor jou?Maak kennis met het beroep

Wil jij ervaren of het beroep van leraar bij jou past? Wij brengen jou in contact met een leraar en een school naar keuze!  
Want ook al is er heel veel informatie te vinden over het beroep, kiezen doe je niet alleen met je hoofd. Ook met je hart. Door iets te beleven en te ervaren, voel je pas echt of het vak iets voor jou is. 
 
Wil je (online) 1-op-1 in gesprek met een docent? Meld je aan voor ‘Meet the teacher’ en stel al je vragen.  
Wil je liever sfeer proeven op een school? Neem dan een kijkje achter de schermen op locatie door je aan te melden voor ‘Kijkje in de klas’. Natuurlijk volgen we daarbij de actuele richtlijnen van het RIVM.

30353 Docent luistert naar student

Waarom leraar worden bij de HAN?

Jij staat centraal

Er is persoonlijke aandacht voor elke student. De opleidingen zijn een echt studiethuis voor studenten.

close-up student en docent aan hoge tafel

Veel inspraak

Je bent niet alleen student, maar ook partner in de vormgeving van het onderwijs, introductie en andere activiteiten. We betrekken jou intensief bij het onderwijs. Samen groeien we verder!

docent wijst naar smartboard

HAN regelt je stages

Je loopt in het 1e jaar meteen stage. En de HAN regelt je stages.

Studenten HAN Pabo Arnhem zitten in lokaal achter laptop in groepjes.

iXperium: uniek in Nederland

In ons leerlab iXperium experimenteer je met de nieuwste robots, greenscreens en andere ICT-tools.

Minor voor iedereen

In het 3e of 4e jaar van je studie kies je een minor. Het aanbod is uitgebreid: van Onderwijs in Internationaal Perspectief tot Vmbo en van Leiderschap in het onderwijs tot Specialist bewegingsonderwijs en gezonde school.

Docent kijkt mee op telefoon student

Studenten vertellen...

Studenten over leraar wordenLeraar Basisonderwijs (Pabo)
#AskAstudent Pabo Waarom wil jij leraar worden?
Julia overLeraar Geschiedenis
Posters in geschiedenis klas
Lieke en Gert-Jan overLeraar Gezondheidszorg en Welzijn
docent voor de klas

ArbeidsmarktperspectiefWelke beroepen zijn er in het onderwijs?

 • docent basisonderwijs
 • docent voortgezet onderwijs en mbo
 • docent sport- en bewegingsonderwijs
 • docent gezondheidszorg en welzijn
 • auteur van lesmethodes
 • mentor
 • remedial teacher
 • intern begeleider
 • schooldirecteur of -directrice
 • educatief medewerker
 • onderwijsondersteuner
Juf en kinderen achter Ipad

Baankansen

Leraar in het basisonderwijs worden? Met een Bachelor of Education van de pabo haal je je lesbevoegdheid voor het basisonderwijs. Je hebt werkgevers veel te bieden! Leraar in het voortgezet onderwijs worden? Bij de HAN ontwikkel je je tot een moderne, innovatieve, flexibele en deskundige 2e-graads docent. Ligt jouw interesse bij exacte vakken en lijkt het jou leuk om je interesse over te dragen aan jongeren? Onze exacte lerarenopleidingen bereiden je voor op een toekomst als scheikunde-, wiskunde- of natuurkunde docent. Bovendien is er veel vraag naar leraren voor deze vakken, het arbeidsmarktperspectief is erg goed!

4100leerkrachten tekort in 2022
bron: De arbeidsmarktgegevens zijn samengesteld door onderzoeksbureau NIDAP, op basis van cijfers en informatie van CBS, ROA AIS, DUO, UVW, de HBO-monitor, jobfeed.nl en CentERdata.
99%heeft binnen 1,5 jaar een baan
bron: De arbeidsmarktgegevens zijn samengesteld door onderzoeksbureau NIDAP, op basis van cijfers en informatie van CBS, ROA AIS, DUO, UVW, de HBO-monitor, jobfeed.nl en CentERdata.
15%van de scholen (landelijk) heeft leraren tekort
bron: De arbeidsmarktgegevens zijn samengesteld door onderzoeksbureau NIDAP, op basis van cijfers en informatie van CBS, ROA AIS, DUO, UVW, de HBO-monitor, jobfeed.nl en CentERdata.
74%van de scholen (landelijk) heeft invallers tekort
bron: De arbeidsmarktgegevens zijn samengesteld door onderzoeksbureau NIDAP, op basis van cijfers en informatie van CBS, ROA AIS, DUO, UVW, de HBO-monitor, jobfeed.nl en CentERdata.

Wat verdien je als leraar?

Als je een carrière als leraar of een overstap naar het onderwijs overweegt, vraag je je misschien af wat je dan zou gaan verdienen. Afspraken over salaris worden gemaakt in de cao's. Voor elke onderwijssector staat in de betreffende cao welk salaris bij welke trede binnen een salarisschaal hoort. Bekijk hier wat je verdient als leraar.

vier studenten docent voor de klas

Leraar voortgezet onderwijsWat is het verschil tussen 1e-graads en 2e-graads?

Een hbo-bachelor leidt je op tot 2e-graads docent in een bepaald vakgebied. Dat betekent dat je na het afronden van de verkorte lerarenopleiding mag gaan lesgeven in het mbo, vmbo en de onderbouw van havo en vwo.

Wil je je 1e-graads bevoegdheid halen? Kies dan voor een Master Leraar Nederlands, Wiskunde, Economie of Engels bij de HAN. Met je bachelordiploma kun je meteen doorstromen naar de master. Met je mastertitel mag jij lesgeven in de bovenbouw havo, vwo en vavo of op het mbo en hbo.

docent en student kijken naar student

Haal meer uit je studie!Slim Studies Combineren

Slim Studies Combineren: Wil je leraar worden en vind je meerdere vakken leuk? Of lijkt het je leuk om zowel met jongere als oudere kinderen te werken? Houd je opties open! Door slim 2 studies te combineren kun jij straks werken in het primair én voortgezet onderwijs óf 2 vakken geven op een middelbare school! De HAN biedt ook een combinatie van de pabo en ALO aan.

Bachelor én Master in 5 jaar: Wil en kun jij meer? Wil jij jonge mensen enthousiast maken voor je favoriete schoolvak? Zie jij jezelf al voor de klas staan? Word leraar en geef straks les in de onder- én bovenbouw! In 5 jaar tijd kun jij je bachelor én master halen.

Docent geeft uitleg aan tafel

Nieuws uit het onderwijs

421146 Krassen op het dashboard. kennisnet. iXperium
363264 kinderen op laptop
352611 beeld voor bij project flexibilisering AE
259507 ALPO leraar staat voor de klas en telt op haar vingers
412197 Kennistafel coverfoto jongen en meisje
234454 null
226549 Stockfoto vrouw artifical intelligence (AI)

Onze Evenementen

Educatie Collegetour met Marjolein Moorman dinsdag 12 oktober 2022

406766 Rechtenvrije foto van Marjolein Moorman

Open Dagen voltijd 12 & 19 november 2022

333563 Open dag 2021 2022 header groen meisje met handen

Open Avond deeltijd 16 november 2022

317644 Low Resolution, Klas met deeltijd en duale studenten bij de HAN University of Applied Sciences studierichting Onderwijs en Opvoeding op K35.

Omscholen naar het onderwijs

Het onderwijs heeft mensen nodig! Heb jij er altijd van gedroomd om voor de klas te staan, maar heb je nog geen ervaring? Bij de HAN kun je deze droom realiseren. Afhankelijk van jouw achtergrond en vooropleiding ga je lesgeven in het basisonderwijs, middelbaar onderwijs of beroepsonderwijs.

Juf geeft uitleg aan kind

FinanciëringsmogelijkhedenLerarenbeurs en meer

Als je kiest voor een deeltijdstudie, komt de vraag om de hoek kijken hoe je deze betaalt. Financier je de opleiding zelf? Of betaalt je werkgever (een deel van) je opleiding?

Een van de mogelijkheden is de Lerarenbeurs. Deze is bedoeld voor iedereen die al een lerarenbevoegdheid heeft en een bachelor- of master-opleiding wil gaan volgen. Wil jij dit ook om je professionele niveau te verhogen, je vakkennis te verbreden of juist te specialiseren? De Lerarenbeurs helpt je verder. Je kunt 'm van april t/m juni aanvragen.

drie vrouwen overleggen

Tweede bevoegdheid halen

Ben jij al in het bezit van een tweedegraadsbevoegdheid en wil je je kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging in het onderwijs of wil je je huidige werk een nieuwe boost geven?

Met een flexibel verkort traject kun je bij de HAN een tweede bevoegdheid halen voor een ander vak!

30401 Docent aan het lesgeven

Meer weten over leraar worden?Volg ons op social media!

Studenten lachend aan het werk buiten

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500